REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Goodyear ’66: zgodba pnevmatik v filmu »Izzivalca«

Tekmovalnost med dirkaškima velikanoma je dosegla vrhunec na vzdržljivostni dirki 24 ur Le Mansa leta 1966, veliko vlogo v zmagi Bruca McLarena in Chrisa Amona pa so odigrale tudi Goodyearove pnevmatike na dirkalniku.

V Mariboru so bile znova izredne razmere - strokovnjaki so odstranili kar 500 kilogramov težko bombo iz druge svetovne vojne. Kar tisoč prebivalcev je moralo zapustiti domove.
Sveče, čeprav na prvi pogled nedolžni onesnaževalec okolja, so v zadnjih letih postale pereč problem in eden večjih obremenjevalcev okolja. Se res ne moremo otresti slabih, pa čeprav tradicionalnih navad?
V času deaktiviranja prve najdene bombe je minister za zdravje obiskal Maribor. Deaktivirali so jo brez eksploziva. Eksplozije druge bombe v nedeljo pa prav tako ne bo, saj bi bila preveč nevarna, so pirotehniki ugotovili naknadno.
Krisovi starši in društvo Palčica Pomagalčica so sporočili, da se jim je oglasil srbski poslovnež Miodrag Kostić iz MK Group. Za pot v ZDA jim je dal brezplačno na razpolago svoje zasebno letalo.
Praznik svetega Martina, tradicionalni slovenski praznik mladega vina, so v organizaciji Slovenskega poslovnega kluba letos že šestič praznovali v Beogradu.
Po propadu Thomasa Cooka je več kot 150.000 turistov obtičalo po vsem svetu. Razkrivamo razloge, ki lahko pokopljejo tudi druge, podobne agencije – tudi v Sloveniji.
Odločitev Johnsona je »nezakonita, nična in brez učinka,« vendar bi aktualni britanski premier svoj sodni poraz lahko že kmalu spremenil v - zmago.
»Oči prihodnjih generacij so na vas. In če nas boste izneverili, potem pravim: tega vam nikoli ne bomo odpustili,« je v svojem govoru dejala Greta Thurnberg.
Konec Adrie Airways je pred nami. Visoko zadolženo podjetje (50+ milijonov evrov dolgov), ki se napaja samo še s pomočjo podizvajalcev je sporočilo, da v torek in sredo »začasno« prekinja vse polete ...
Ima prednost zaščita ugleda ali pravica do svobode govora? Eden zadnjih primerov kaže, da gre za vprašanje, ki vas lahko preseneti kjerkoli. Tudi na počitnicah.
Eden od pilotov se je uspešno izstrelil v mestu Pluvigner v Bretanji, a se je nato pri pristanku zapletel v visokonapetostne električne vode ...
Teheran je z napadom na savdske instalacije ali s podporo napadom »dvignil stave«, kar je bilo povsem pričakovano ravnanje. Pokazal je, da Iran ne bo sam trpel zaradi sankcij, pač pa da bodo škodo imeli tudi njegovi rivali in nasprotniki.
Vse kaže, da birokratske odredbe in opisi del, ki jih opravljajo zdravniki, vplivajo tudi na finančno poslovanje največjega slovenskega zdravstvenega zavoda. Odgovorni v UKC pa se za zapravljanje denarja ob tem odločajo - tudi sami.
Kljub temu, da je britanskemu predsedniku vlade parlament prepovedal, da Veliko Britanijo popelje iz EU brez dogovora, si britanski predsednik vlade v teh zadnjih dnevih pred usodnim datumom – 31. oktobrom – prizadeva prav za to.
Kljub zelo prozornim in povsem napačnim kritikam nekaterih, zlasti desnih medijev v Sloveniji, je takšno sodelovanje dolgoročno v skladu s slovenskimi nacionalnimi interesi.