REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Johnson: Ni še prepozno za rešitev brexita

Bivši britanski zunanji minister Boris Johnson, ki je minuli teden odstopil s položaja, je danes v parlamentu pojasnjeval razloge za svojo odločitev. Ob tem je premierko Thereso May pozval, naj spremeni svojo strategijo za pogajanja z Brusljem.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je danes osebno zanikal domnevne, da se je prejšnji teden na slovesnosti ob robu vrha zveze Nato spotikal, ker je bil opit.
Tako kot predstavniki NSi se je s prvakom SDS Janezom Janšo v torek sestal tudi predsednik SNS Zmago Jelinčič, ki pa o vsebini pogovora ni želel govoriti.
Evropska komisija je danes napovedala uvedbo začasnih zaščitnih ukrepov pri uvozu jeklenih izdelkov v EU. Ukrepi, ki bodo veljali od četrtka, so odziv na preusmerjanje izvoza jekla iz drugih držav na trg EU zaradi carin.
Nemška vlada je danes dosegla dogovor o razglasitvi treh severnoafriških držav in Gruzije za varne države izvora, s čimer želi pospešiti azilni postopek in olajšati izgon zavrnjenih prosilcev za azil.
Sovjeti so potrebovali samo še dva dneva, da pridejo do podzemnega skrivališča in ujamejo Hitlerja živega, vendar jih je nacistični vodja prehitel in storil samomor še pred njihovim prihodom.
V Levici izstop NSi iz koalicijskih pogajanj pod okriljem predsednika LMŠ Marjana Šarca ocenjujejo kot pozitiven. Na vprašanje, ali so pripravljeni vstopiti v pogajanja, je koordinator Luka Mesec odvrnil, da bodo počakali na klic oziroma ponudbo.
Iran je na Meddržavnem sodišču v Haagu vložil pritožbo proti ZDA zaradi ponovne uvedbe sankcij, so danes sporočili z iranskega zunanjega ministrstva.
Mednarodno kazensko sodišče (ICC), prvo stalno mednarodno kazensko sodišče za storilce najhujših zločinov, danes praznuje 20 let. Pravno podlago za njegovo ustanovitev, rimski statut, je namreč 17. julija 1998 sprejelo 120 držav.
Uradno kampanjo za izstop Velike Britanije iz EU Vote Leave so oglobili, ker je na referendumu o brexitu leta 2016 kršila volilna pravila, je danes sporočila volilna komisija.
Ruski predsednik Vladimir Putin je v pogovoru za ameriško televizijo Fox News po vrhu s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom odgovornost za poslabšanje odnosov pripisal Zahodu.
Zvezna policija FBI je v nedeljo aretirala 29-letno Rusinjo Mario Butino, ki je obtožena, da je delovala kot neregistrirana agentka ruske vlade. Sodnica Deborah Robinson ji v ponedeljek ni hotela potrditi varščine in Butina.
Po ponedeljkovi odločitvi NSi, da se umakne iz koalicijskih pogajanj šesterice strank pod okriljem LMŠ, je danes pričakovati odzive nesojenih koalicijskih partnerjev, o aktualnih razmerah bo razpravljalo tudi predsedstvo SD.
V LMŠ umika NSi iz koalicijskih pogajanj, ki jih vodi njihov predsednik Marjan Šarec, nocoj še ne želijo komentirati.
Izvršilni odbor NSi se je kljub napredku, ki so ga dosegli v koalicijskih pogajanjih šesterice strank pod okriljem LMŠ, iz teh umika, je po seji sporočil predsednik NSi Matej Tonin.
Kmetijski minister Dejan Židan je bil danes v Bruslju prvič optimističen glede načrtov za poenostavitev skupne kmetijske politike.