REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Napad v Ahvazu Vir:Pixell

Iran zaradi napada na vojaški paradi poklical na zagovor evropske diplomate

Iransko zunanje ministrstvo je po sobotnem krvavem napadu na vojaški paradi v mestu Ahvaz poklicalo na zagovor veleposlanika Danske in Nizozemske ter britanskega odpravnika poslov. Iranska vlada namreč očita Danski, Nizozemski in Veliki Britaniji, da nudijo zatočišče pripadnikom skrajne skupine Ahvazije, ki je prevzela odgovornost za napad.

Splošne razprave 73. zasedanja Generalne skupščine ZN, ki se začne prihodnji torek v New Yorku, se bo do 1. oktobra udeležilo kar 124 predsednikov držav in vlad. Med njimi bo tudi predsednik Borut Pahor, ki naj bi nastopil že prvi dan.
Američanka Christine Blasey Ford, ki kandidata za vrhovnega sodnika ZDA Bretta Kavanaugha obtožuje spolnega napada, je v soboto privolila v zaslišanje pred ameriškim senatom.
Potem ko vodstvi LMŠ in Levice v petek nista zaprli vseh odprtih vprašanj glede sodelovanja, bosta prihodnji teden pogovore nadaljevali. Levica je namreč nezadovoljna z izvajanjem za zdaj parafiranega sporazuma o sodelovanju.
Medtem ko je mariborski župan Andrej Fištravec prepričan, da je njegovi ekipi uspelo izpolniti večino predvolilnih obljub, v opoziciji trdijo nasprotno. Med drugim izpostavljajo neizpolnjeno obljubo o 5000 novih delovnih mestih, brezplodna potovanja na Kitajsko in nestrokovno kadrovsko politiko na občini in v javnih podjetjih.
Premier Marjan Šarec je ob robu slovesnosti ob mednarodnem dnevu miru danes povedal, da po pogovorih z Levico ni dobil vtisa, da lahko izgubi njeno podporo. Glede imenovanja Damirja Črnčeca v KPV se ne strinjajo, a Šarec izpostavlja pomen sodelovanja in dialoga v politiki.
Telekom Slovenije in T-2 sta sklenila sodno poravnavo zaradi zlorabe prevladujočega položaja. T-2 je od Telekoma terjal plačilo 129,56 milijona evrov odškodnine.
Borzno-finančna skupina Alta naj bi bila po poročanju časopisa Finance danes v celoti prodana.
V letošnji akciji Očistimo Slovenijo je minulo soboto več kot 28.000 posameznikov iz narave odstranilo več kot 77 ton odpadkov.
Predsednik republike Borut Pahor je danes v predsedniški palači sprejel novoizvoljeno vladno ekipo ter se pred tem sestal s premierjem Marjanom Šarcem.
Moskva je danes opozorila ZDA, da se igrajo z ognjem, potem ko so v četrtek uvedle sankcije proti ruskim in kitajskim posameznikom.
Številne velike mednarodne korporacije, kot so Coca-Cola, Walmart, Nestle Canada in Ikea, so se v četrtek zavezale, da bodo podprle prizadevanja za zmanjšanje količine plastičnih odpadkov v morju.
Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani naj bi v minulem desetletju nekaterim zaposlenim neupravičeno nakazala za milijon evrov denarja.
V Sloveniji ima demenco po epidemioloških ocenah okoli 33.000 ljudi, v Evropi deset milijonov, na svetu pa 47 milijonov ljudi.
Hrvaška vlada je na današnji seji sprejela devet davčnih zakonov, ki jih namerava uveljaviti v novem letu, da bi dodatno razbremenila državljane in gospodarstvo.
V Salzburgu, kjer se je danes končal dvodnevni neformalni vrh Evropske unije, so popoldan pripravili demonstracije proti vrhu, ki se jih je udeležilo okoli tisoč protestnikov.