REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Merklova v Evropskem parlamentu izpostavila pomen solidarnosti in enotnosti

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes v Evropskem parlamentu v Strasbourgu izpostavila pomen solidarnosti in enotnosti EU. Zavzela se je tudi za vzpostavitev prave evropske vojske.

Število kaznivih dejanj na območjih koprske in novomeške policijske uprave se na račun povečanega števila ilegalnih migracij ni bistveno zvišala.
V New Delhiju, enem najbolj onesnaženih mest na svetu, so v začetku meseca razstavili umetna pljuča, s katerimi so želeli opozoriti na nevarnost smoga. Sprva bela pljuča so v desetih dneh postala temno rjava.
Glavna libijska politična tekmeca sta se danes vendarle sestala ob robu mednarodne konference o Libiji, ki naj bi obudila zastale politične procese in pripravo volitev v tej državi.
Kitajski zunanji minister Wang Yi je danes zatrdil, da so internacijska taborišča, v katerih naj bi oblasti na zahodu province Xinjiang prisilno zadrževale pripadnike muslimanske manjšine Ujguri, "preventivni ukrep" proti terorizmu.
Tri leta po terorističnih napadih v Parizu, ki so zahtevali 130 smrtnih žrtev, preiskava vstopa v sklepno fazo, ki bi lahko trajala še celo leto.
Med obsojenimi je tudi par, ki je svojega sina v čast Hitlerju poimenoval Adolf. Porota je odločitev sprejela soglasno. Neonacistična NA je bila ustanovljena leta 2013.
Trgovanje na pomembnejših borzah v Evropi se je danes začelo z rahlo negativnim predznakom. Analitiki med vzroki za negativna gibanja skupne evropske valute navajajo trden tečaj ameriškega dolarja.
Sodišče v Celovcu je 31-letno Avstrijko danes obsodilo na 18 mesecev zapora, od tega šest mesecev brez možnosti pogojnega izpusta, ker je lani na družbenem omrežju Facebook pozivala, da se ljudi znova zapre v koncentracijska taborišča.
"Občutim ozračje pomanjkanja svobode, znašli smo se v neliberalni demokracije, ki je predhodnica diktature," je pred svojimi privrženci v Rimu dejal Berlusconi.
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes posvarila, da je poraba antibiotikov v nekaterih delih sveta nevarno visoka, medtem ko jih v drugih primanjkuje, kar spodbuja nevarno zlorabo teh ključnih zdravil oz. širi pojavnost okužb z odpornimi superbakterijami.
Slovenska gospodarska zveza (SGZ), nadstrankarska krovna gospodarska organizacija koroških Slovencev, v teh dneh praznuje 30-letnico delovanja. Okrogel jubilej bodo slovesno obeležili v torek v tehnološkem parku Lakeside Spitz v Celovcu.
Glavni pogajalec EU o brexitu Michel Barnier je danes ministrom 27 članic unije poročal o stanju v pogajanjih o izstopu Združenega kraljestva: intenzivna pogajalska prizadevanja se nadaljujejo, a dogovora za zdaj še ni. Brexit je predviden 29. marca prihodnje leto.
Premier Marjan Šarec je kohezijskega ministra Marka Bandellija v luči zadnjih dogodkov danes pozval k odstopu z ministrskega položaja.
Mariboru se na nedeljskih županskih volitvah skoraj zagotovo obeta drugi krog, v katerem se bosta najverjetneje pomerila kandidat NLS, SDS in SLS Franc Kangler ter kandidat SMC Saša Arsenovič, kaže danes objavljena anketa Večera. V primerjavi s prvo Kangler izgublja, Arsenovič pa pridobiva.
Ruski predsednik Vladimir Putin je danes v Parizu ob robu slovesnosti ob stoti obletnici konca druge svetovne vojne izrazil pripravljenost, da bi Rusija obnovila dialog z ZDA o sporazumu o jedrskih raketah srednjega dosega z Rusijo.