REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Civilne iniciative pozvale MNZ in vlado k preprečevanju množičnih zlorab azilnega postopka

Civilne iniciative Metlika, Bela krajina, Debeli rtič in Velenje so pozvale ministrstvo za notranje zadeve in novo vlado, "da preprečita množične zlorabe azilnega postopka, ki smo jim priča s strani številnih migrantov

Evropska komisarka Violeta Bulc je danes v Bruslju odločno zavrnila kritike v povezavi z arbitražno razsodbo. Izpostavila je, da je po njenem jasnem zastopanju slovenskih stališč kolegij dvakrat sprejel jasno odločitev.
Avstrijski kancler Sebastian Kurz je danes pred neformalnim vrhom EU v Salzburgu zahteval pripravljenost na kompromise v pogajanjih z Veliko Britanijo o izstopu slednje iz Evropske unije.
Münchenska policija načrtuje več ukrepov, s katerimi bo zagotovila še dodatno varnost za obiskovalce tradicionalnega Oktoberfesta, ki se bo začel v soboto.
Po stavki in protestih, s katerimi so konec prejšnjega tedna opozorili na nevzdržne razmere na gradbišču novega letališča v Istanbulu, so turške oblasti aretirale 24 gradbenih delavcev in sindikalnih predstavnikov.
Predsednik republike Borut Pahor je danes predsedniku DZ Dejanu Židanu posredoval pismo, v katerem za mesto guvernerja Banke Slovenije predlaga sedanjega viceguvernerja Primoža Dolenca.
Dosledno izvajanje ukrepov, navedenih v koalicijski pogodbi, bi po oceni fiskalnega sveta lahko vodilo v oddaljevanje od srednjeročnega fiskalnega cilja in zagotavljanja vzdržnih javnih financ.
Nekdanji župan New Yorka Michael Bloomberg namerava v podporo demokratskim kandidatom na letošnjih kongresnih volitvah pomagati z najmanj 80 milijoni dolarjev, sam pa resno razmišlja, da bi leta 2020 kandidiral za predsednika ZDA kot demokrat.
Južnokorejski predsednik Moon Jae-in je danes prispel v Severno Korejo, kjer bo do četrtka potekal tretji vrh Korej. Na letališču v Pjongjangu ga je nepričakovano pozdravil severnokorejski voditelj Kim Jong-un, pa tudi več sto ljudi, ki so mahali z zastavicami Severne Koreje in združenih Korej.
Predsednik ZDA Donald Trump bo 24. septembra uvedel 10-odstotne carine na uvoz kitajskega blaga v vrednosti 200 milijard dolarjev, te carine pa bo v začetku 2019 povišal z 10 na 25 odstotkov.
Z vprašanjem premoženja nekdanjega prvega moža Istrabenza Igorja Bavčarja se bo ukvarjalo še višje sodišče, so za STA pojasnili na državnem tožilstvu.
Južnokorejski predsednik Moon Jae-in in severnokorejski voditelj Kim Jong-un se bosta danes sešla že na tretjem vrhu, ki bo do četrtka potekal v Pjongjangu.
Evropska komisija pod vodstvom Jean-Clauda Junckerja ni storila ničesar, da bi prispevala k uresničitvi razsodbe, čeprav je njena lastna pravna služba maja letos pozvala k pripravi obrazloženega mnenja...
Ruska vojska je danes zatrdila, da je bila raketa buk, s katero je bilo julija 2014 nad vzhodno Ukrajino sestreljeno malezijsko letalo na letu MH17, ukrajinska. S tem so znova zanikali navedbe mednarodnih preiskovalcev, da je bila raketa ruska in da je za sestrelitev odgovorna Rusija.
Turčija, ki si prizadeva, da bi preprečili ofenzivo enot sirskega predsednika Bašarja al Asada ob podpori ruske vojske na Idlib, je na severozahod te sirske province poslala pomembne vojaške okrepitve, ki so največje v zadnjih tednih.
Francoski predsednik Emmanuel Macron se je v nedeljo soočil s kritikami, potem ko je v pogovoru pred Elizejsko palačo brezposelnemu mladeniču dejal, da bi lahko hitro našel službo, če bi enostavno začel iskati v sektorjih, kjer primanjkuje delovne sile, kot sta gostinstvo in gradbeništvo