REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Napad v Tatarstanu  Vir: Twitter

Strelski napad v Rusiji: Najstnik v strelskem pohodu nekdanji učenec, deloval je sam

Najmanj dva otroka sta umrla ob poskusu, da se rešita s skokom iz tretjega nadstropja. V streljanju v šoli v mestu Kazan na jugozahodu Rusije je umrlo najmanj enajst ljudi, med njimi večinoma otroci, več kot deset je ranjenih.

Noam Chomsky in Vijad Prashad opozarjata, da umik ameriških vojakov iz Afganistana v resnici sploh ni takšen, kot se predstavlja v javnosti.
Tudi v Veliki Britaniji že ugotavljajo, da se indijska mutacija virusa SARS-CoV-2 širi hitreje kot dosedanje različice. Ne glede na to pa se cepiva še zmeraj smatrajo za učinkovita.
V Izraelu ob politiki apartheida izvajajo načrtne deložacije palestinskih družin iz njihovih hiš, od koder jih preganjajo judovski priseljenci ob pomoči izraelske policije. Predsednik izraelske vlade kljub številnim kritikam tega nezakonitega početja ne želi ustaviti.
Skupina pripadnikov francoske vojske je v odprtem pismu posvarila predsednika Emmanuela Macrona, da je zaradi popuščanja islamizmu na kocki preživetje Francije.
Kitajska zavrača komentarje ameriške vesoljske agencije NASA glede svoje rakete in obtožuje zahodne medije »dvojnih standardov« ter »povzročanja mednarodne histerije.«
Hipotetični scenarij trčenja, ki se je zgodil med konferenco Združenih narodov o planetarni obrambi, je pokazal, da vlade niso pripravljene na tovrstno katastrofo.
Sodni škandal, politični pregon - strokovnjak za mučenje Združenih narodov Nils Melzer v novi knjigi o Julianu Assangeu navaja hude obtožbe na račun zahodnih demokracij.
Kako resna je pravzaprav klimatska kriza? To je mogoče predstaviti na različne načine, toda zelo poveden je že podatek, da se je zaradi klimatskih sprememb – premaknila zemeljska os.
Novi obrambni minister Avstralije Peter Dutton že pripravlja Avstralce za vpletenost nacije v 'potencialen vojaški konflikt,' toda mnogi ne vedo, kaj to v resnici pomeni.
Na mednarodni praznik dela je ob hrvaški zastavi na stavbi župnije Sali na Dugem otoku pri Zadru zaplapolala tudi zastava hrvaških obrambnih sil z ustaškim geslom 'Za dom spremni' iz časov nacistične NDH.
Mestne oblasti brezdomcem ponujajo enosmerno vozovnico v evropske države – toda le pod pogojem, da se še lep čas ne vrnejo tja, od koder so jih napotili.
Umik pod ognjem talibanov še dodatno kaže, da se je zavezniška operacija v Afganistanu, v kateri je sodelovala Slovenska vojska, končala ponižujoče in s porazom.
Pogajanja med Washingtonom in Teheranom, ki se vodijo na Dunaju kažejo določen napredek. To bi lahko bila ena od redkih dobrih novic iz Bližnjega vzhoda po dolgem času.
Moskva ima vojaško silo, toda iz zornega kota gospodarstva se Rusija lahko primerja z Italijo in je le malo pred Španijo, opozarja vodja evropske diplomacije.
Vse kaže, da se Johnson ni oziral na opozorila, da so njegovi načrti, da donacije podpornikov konservativcev na skrivaj porabi za luksuzno prenovo stanovanja, neetični, celo nezakoniti ter v neskladju s pravili rabe tovrstnih prispevkov. So šteti dnevi evropskemu Trumpu?