REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Svarilo: »Vso srečo Nemčiji v vojni z Rusijo, mogoče ji bo šlo bolje kot pred 70 leti!«

»Ne vem, kako bodo tanki pomagali Ukrajini. Mogoče bodo pomagali, morda pa bodo goreli tako kot v Iraku«: Po poročanju medijev je vrhovni poveljnik znova poudaril, da država vojaško nikakor ne sme pomagati v ukrajinski vojni.

Postaja vse bolj očitno, da je za lanske teroristične napade na plinovode Severni tok 1 in Severni tok 2, ko je velika količina ruskega plina ušla v Baltsko morje, odgovorna kakšna od članic zveze NATO.
Ruski predsednik je ponovil, da je cilj zaščititi Rusijo pred grožnjami na ozemljih, ki ji zgodovinsko pripadajo. Evropa si bo prej ali slej povrnila izgubljeno suverenost, a očitno bo potreben čas, je na srečanju s študenti v četrtek dejal ruski predsednik Vladimir Putin.
V ZDA se je zgodil pomemben premik. Pa ne zaradi tankov, pač pa zaradi ruske ofenzive, ki je pred vrati. Bidnova posredna ponudba pa pojasni tudi opletanje slovenskega zunanjega ministrstva, ki je po pošiljanju tankov nenadoma spoznalo »moč diplomacije.«
Po vsej Ukrajini je vse več primerov nasilnih mobilizacij. Moške ustavljajo patrulje na ulicah, iščejo jih v stanovanjih in vlečejo iz avtomobilov. Njihovi družinski člani se prisilni mobilizaciji upirajo. To se dogaja tudi na zahodu države. Mesto Lvov je po poročilih na družbenih omrežjih praktično blokirano.
Nemčija je končno privolila v dobavo svojih tankov Leopard 2 Ukrajini. V odgovor so predstavniki Rusije zapisali, da je Nemčija znova prekršila svoje obljube in da gre za izredno nevarno potezo, ki bo še dodatno zaostrila vojno.
Zahod mora še naprej oboroževati Ukrajino, ker je Moskva premagala Napoleona in Hitlerja, je spomnil prvi diplomat EU. Najbrž mu ni kapnilo, da bo Rusija to vzela kot - kompliment.
Kitajska je vstopila v novo leto, ki je leto zajca. Novo leto pomeni petnajst dni praznovanj, teden dni dopusta za vse državljane in skoraj mesec dni šolskih počitnic. Govor kitajskega predsednika za novo leto je povzročil številne odzive – predvsem zaradi fotografij v ozadju.
Washington želi, da Kijev prihrani svoje redke vire, dokler ne prispe naslednja pošiljka orožja, ki ga dobavljajo ZDA in da ne brani Bahmut za vsako ceno. V resnici gre za priprave na poraz ukrajinskih sil v strateško pomembnem mestu.
V enem od zadnjih svojih nastopov v podcastu »Judging Freedom« je upokojeni polkovnik ameriške vojske pojasnil več pomembnih zadev in tudi razmerja med padlimi v rusko-ukrajinski vojni, ki so vse doslej veljala za veliko skrivnost.
Na družbenem omrežju Twitter so se pojavili posnetki na katerih je videti, da je ruska vojska na strehe zgradb v Moskvi namestila sisteme protizračne obrambe Pancir. Dodatna zaščita neba nad Moskvo morda napoveduje nevarno zaostritev vojne.
Zaradi srbskega nasprotovanja podreditvi Balkana Zahodu je bila država bombardirana, je na letni novinarski konferenci o glavnih zunanjepolitičnih dogodkih preteklega leta in ocenah razmer v svetu dejal ruski zunanji minister.
V Ukrajini in svetu še vedno odmevajo razprave in obtožbe zaradi padca rakete na večstanovanjsko hišo v Dnipropetrovsku. Analizo so naredili tudi na kanalu  »Vojna proti ponaredkom« kjer trdijo, da je ukrajinski sistem zračne obrambe kriv za to tragedijo, ker raketa X-22 ni mogla uničiti stavbe.
Novo vozilo je nadgrajena različica glavnega bojnega tanka T-90A, ki ima - med ostalim - zdaj novo kupolo, novo dinamično zaščito, nov top, sodobnejšo komunikacijsko opremo, močnejši motor ...
Kitajska je obtožila Združene države zaradi ameriškega »banditizma« v Siriji in trdi, da sta dolgoletna vojaška okupacija Washingtona in »ropanje« sirskih virov državo postavila na rob »humanitarne katastrofe.«
Todd pravi, da je »očitno, da je konflikt, ki se je začel kot omejena teritorialna vojna in se je stopnjeval v globalno ekonomsko konfrontacijo med celotnim Zahodom na eni strani, ter Rusijo in Kitajsko na drugi strani, postal svetovna vojna.« Pojasnjuje tudi, kaj vse je v igri in kam nas peljejo dogodki.