REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Koronavirus - raziskovalci o novem virusu vsak dan odkrijejo kaj novega

Novo odkritje: Patogeni koronavirus SARS-CoV-2 se je med ljudmi neopazno širil najmanj – desetletje

Po oceni raziskovalcev iz Avstralije, Velike Britanije in ZDA je virus na človeka preskočil več let pred odkritjem v Wuhanu, najverjetneje pa se je to zgodilo pred kakšnim desetletjem. Prej je morda prispel celo v Italijo.

V trenutku, ko se ves svet sooča z največjo pandemijo, ki je prodrla v skoraj vse kotičke na zemeljski obli, obstajajo tudi skupnosti ljudi, ki o tej pandemiji – nimajo pojma.
S svojim neomejenim vladanjem z dekreti vlada Viktorja Orbána krši vsa temeljna načela, ki naj bi jih spoštovale članice EU in NATO. Zato je nastopil skrani čas, da se Madžarska poslovi iz teh organizacij.
Skrb za »vitko državo« se v zdravstvu kaže kot skrb za vitke bolnišnice in vitek (beri: podhranjen) zdravstven sistem. Ameriški zdravstveni sistem namreč stoji kakor steklena hiša in čaka, da bo nekaj preizkusilo njegovo krhkost.
Medtem ko se vsa Evropa, ki je postala novo središče koronavirusa, ukvarja predvsem s to boleznijo, je v tišini virusu podlegla tudi najmočnejša vojaška zveza – zveza NATO.
Izraelu je uspelo naposled prebroditi politično krizo. Toda država ima sedaj pred seboj še en, tokrat vojaški problem. Iran, ki je precej dober v izvajanju »asimetričnih« pritiskov v regiji je namreč izdelal poseben »dodatek« za rakete.
Izguba vonja je lahko prvi znak okužbe z novim koronavirusom, ki povzroča Covid-19, ugotavljajo zdravniki po vsem svetu. Če ste torej izgubili apetit, če nič ne vohate in ne okušate, potem je najbolje, da se samoizolirate in pokličete zdravnika.
Enainšesdesetletni moški je že umrl, zdravniki pa se še vedno borijo za življenje soproge. Oba sta zaužila samo žličko nevarne substance za čiščenje akvarijev.
V Islandiji so se boja s koronavirusom lotili bolj dosledno kot druge države – teste nameravajo opraviti pri vseh prebivalcih. Odkrili so celo, od kod so jih na Islandijo prinesli – doslej namreč iz Avstrije, Italije in Velike Britanije.
V članicah zveze NATO se dogodka spominjajo kot »humanitarne intervencije, v Srbiji, Rusiji, Kitajski in v večini držav sveta pa je ta napad obveljal za agresijo in uvod v številne druge intervencije, ki so destabilizirale svet.
Kitajski zdravniki so v Srbiji razkrili, kako so ustavili ubijalski virus. Sporočili so Srbiji, prek nje pa tudi Evropi: potrebnih bo 29 dni. Srbska vlada je po posvetu s strokovnjaki, ki so prispeli iz Wuhana, napovedala spremembo taktike ...
Namerno širjenje koronavirusa po soseskah, kjer živijo manjšine in tudi v zgradbah policistov – to je nova taktika, ki jo v tajnosti razvijajo pripadniki nekaterih desnih ekstemističnih organizacij ...
Ruska vojska bo po ukazu predsednika Rusije Vladimirja Putina v Italijo poslala dodatno medicinsko pomoč za boj proti koronavirusu, okoli 100.000 testov pa pošiljajo tudi v 13 drugih držav po svetu.
Pomanjkanje solidarnosti je te dni morda še bolj kot sam koronavirus razdelilo Evropo. Evropske države, prizadete zaradi koronavirusa se obnašajo sebično, najbolj pa jim pomagajo njihove domnevne največje »sovražnice« – Rusija in Kitajska.
Petdeset milijonov zaščitnih mask, 500 respiratorjev, medicinska oprema, zdravila, kitajski zdravniki iz Wuhana – to je samo del kitajske pomoči in s strani države kupljene opreme, ki je bila nabavljena v zadnjem tednu ...
V ameriški državi New Jersey se je povsem navadno družinsko srečanje zaradi novega koronavirusa spremenilo v veliko družinsko tragedijo. Razlog več, da upoštevamo navodila vlade in zdravstvenih delavcev o samoizolaciji.