REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Covid-19 ustavlja tudi podmornice in letalonosilke

Protievropsko in protikitajsko: ZDA z Avstralijo in VB skovale novo zavezništvo in »izdale« Francijo

Voditelji ZDA, Velike Britanije in Avstralije so v sredo napovedali sklenitev novega zavezništva v Indopacifiški regiji, ki bo med drugim Canberri omogočilo dobavo podmornic na jedrski pogon.

Znano je tudi stališče Vatikana glede cepiva proti covidu-19, da je za katolike cepivo »moralno sprejemljivo« vključno s cepivi, ki uporabljajo naslednice davno odvzetih celic zarodkov, ki se uporabljajo za izdelavo nekaterih cepiv.
V številnih državah boj ateistov za svoboščine še zmeraj poteka. Ateisti ali agnostiki so zapostavljeni na številnih področjih družbenega življenja v mnogih državah sveta.
Še en politik, ki sporoča, da se 'ne bo več udinjal razsodbam vrhovnega sodišča', kar je po poročanju Reutersa slabo vplivalo tudi na poslovanje na domačem trgu.
Novozelandska stranka staroselcev je sprožila peticijo za spremembo uradnega imena države v Aotearoa, Te Reo Māori, kar je avtohtono jezikovno ime države.
Minerali, najdeni v starodavni rečni delti, bi lahko dokazali obstoj življenja na Marsu.
11. september ni samo dan, na katerega se Američani in ves svet z njimi spominjajo tragičnih terorističnih napadov v ZDA leta 2001, pač pa je vse pogosteje tudi trenutek, ko se javno postavljajo vprašanja, ki načenjajo družbeno sprejete in uveljavljene resnice o ozadju terorističnih napadov.
Minister za notranje zadeve opozarja nasprotnike režima, da morajo imeti pred vsakim protestom dovoljenje ali pa se bodo soočili s »hudimi posledicami«.
Težave z medicinskim kadrom, z zdravniki in sestrami, ki še vedno niso cepljene so v nekaterih državah vsaj tako ali še bolj pereče kot odpor dela prebivalstva do cepljenja.
Čeprav bi prevzem nadzora nad letališčem Bagram lahko bil predvsem vzpodbuda za kitajsko pobudo »Pas in pot«, bi ta poteza lahko imela tudi simboličen pomen v tekmi velikih sil.
Notranji minister, za katerega FBI ponuja pet milijonov dolarjev, je oborožen in nevaren, postal pa je eden od ključnih ljudi talibanske vlade.
Že skoraj dve leti trajajoča pandemija je ustavila svet in nas soočila s številnimi problemi. Toda vse slabo pogosto prinese tudi kaj dobrega in tako je tudi v tem primeru.
Odločitev ZDA, da pred odhodom iz Afganistana onemogočijo letala in helikopterje ter drugo zapleteno vojaško opremo ni bila dobro sprejeta med talibani.
Talibani so sporočili, da so zavzeli afganistansko provinco Panšir, ki je bila še zadnja od 34 afganistanskih provinc, ki ni bila pod njihovim nadzorom.
Ob hitrem padcu Kabula zahodni mediji svojim bralcem niso mogli ponuditi kakšnih posebej junaških zgodb, eno pa so vendarle izbrskali.
Skupina »antivakserjev« zahteva od medijev in javnosti, da naj jih nehajo označevati z »antivakserji«, pa čeprav so – točno to.