REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Topovski ogenj v Gorskem Karabahu Vir: Profimedia

Črni vrt Evrope: kako je ena napačna odločitev podžgala stoletno sovraštvo v regiji, kjer znova divja vojna

Nikoli razrešena razprtija glede Gorskega Karabaha velja za enega od od najdaljših »zamrznjenih konfliktov« na svetu in vsekakor najdaljšega v zgodovini moderne Evrope.

Armensko obrambno ministrstvo je opozorilo Baku, da bo ob eskalaciji konflikta v »črnem vrtu« Evrope, država zaradi obrambe lastnih državljanov prisiljena uporabiti tudi balistične rakete večje rušilne moči, kot so na primer rakete »iskander«.
Račun se na Twitterju lahko suspendira, če se preko njega kršijo pravila oziroma kadar račun »zlorabljajo, na primer tako da pošiljajo grožnje drugim.« Je tudi Slovenija v neslavnem klubu držav, ki ne spoštujejo vladavine prava?
Na družbenih omrežjih sta se pojavila dva video posnetka, v katerih ruski predsednik Vladimir Putin in severnokorejski diktator Kim Jong-un opozarjata Američane na pomen volitev in na to, da si Američani pravzaprav sami uničujejo lastno demokracijo.
»Mislim, da je nekdo nanesel strup na nekaj in to dal neposredno Navalnemu v roko. On ne bi vzel predmeta od nekega neznanca, v tem primeru pa ga je vzel«, ocenjuje kemik, ki je sodeloval pri izdelavi »novičoka« v Sovjetski zvezi.
Madžarski premier Viktor Orbán je predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen v pismu pozval, naj odstavi podpredsednico komisije, komisarko za vrednote in preglednost Vero Jourovo.
»Ljudje so se v zgodovini premikali naokoli in seksali, kjerkoli in kadarkoli so lahko,« opozarja britanski genetik dr. Adam Rutherford. Zato so teorije o rasni čistosti popolnoma zgrešene.
Njen račun je izginil prav v trenutku, ko so nekateri znanstveniki pričeli trditi, da imajo znanstvene dokaze za to, da je bila kitajska vlada vpletena v izdelavo izjemno infektivnega koronavirusa.
V digitalnem oglasu, s katerim kampanja za ponovno izvolitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa poziva državljane, da »podprejo našo vojsko«, so imeli nekoliko nesrečno roko pri izbiri primernega posnetka.
Medtem ko ZDA v Južnem Kitajskem morju začenjajo z veliko operacijo, katere namen je »povečati smrtonostnost vojske«, na Kitajskem opozarjajo, da so »pripravljeni na vojno.«
»Težko je požreti ta mir ... Podpisali smo sporazum z grozljivimi diktaturami, koruptivnimi voditelji in po vsem tem še vedno nismo sposobni odlepiti palestinskega žvečilnega iz podplatov naših čevljev«, opozarja Zvi Bar'el v izraelskem Haaretzu.
Ameriška vojska je te dni izvedla nenavadne vojaške vaje, pri katerih so sodelovali »robotski psi.« Šlo je za nenavaden »pogled v prihodnost« vojaškega bojevanja.
Čeprav so znanstveniki še sumničavi do tega, da bi bilo odkritje fosfina dokaz življenja, priznavajo, da »nima boljše razlage, kot da je »to ravno to.« Takšne količine plina, kot so ga odkrili, bi namreč lahko proizvajalo samo - nekaj živega ...
Donald Trump se je pohvalil, da je »rešil rit« razvpitemu savdskemu prestolonasledniku Mohamedu bin Salmanu, ki ga ameriški kongres obtožuje grozljivega umora disidentskega novinarja.
Ko so vprašanim pokazali posnetek padca stolpa 7 WTC, ki naj bi ga po uradni razlagi zrušil ogenj, je leta 2019 celo 52 odstotkov Američanov dejalo, da so prepričani ali da vsaj sumijo, da je bilo to narejeno z nadzorovanim rušenjem.
Turški predsednik Erdoğan trdi, da Macronu »manjka zgodovinskega znanja« in sporoča predsedniku Francije, da bo »imel več problemov z menoj.«