REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trump in mrtvi v ZDA

Število žrtev Covida-19 v ZDA preseglo število žrtev druge svetovne vojne, korejske in vietnamske vojne skupaj

Predsednik Joe Biden je ob tem žalostnem trenutku ukazal, da naj se ameriške zastave v naslednjih petih dneh spustijo na pol droga na vseh zveznih stavbah.

Nasina sonda Perservance je prvič posnela zvok vetra na Marsu. Istočasno si lahko prvič ogledate Mars v vseh smereh na točki, kjer je sonda pristala.
Zmaga opozicije v Črni gori je prinesla tudi več sprememb glede privilegijev dosedanje vladajoče kaste. In predsednik Črne gore jih ni prav nič vesel ...
Zimski metež in prodor hladnega zraka iz Arktika v večji del ZDA ni odnesel samo več kot 56 življenj, pač pa je razkril vse slabosti ameriškega energetskega, pa tudi ekonomskega in političnega sistema.
Okoli tisoč ljudi se je spontano zbralo na osrednjem trgu v Novem Sadu, kjer so ob spomeniku Svetozarju Miletiću prižigali sveče.
Pred tremi dnevi so ga sprejeli na Infektivno kliniko, kjer se je zdravil zaradi pljučnice. Mnoge njegove pesmi so zelo znane, veliko oboževalcev pa je imel tudi v Sloveniji. Prvič objavljamo pismo, ki ga je poslal po prvem koncertu v Sloveniji leta 1994.
Sporazum Kosova in Srbije z administracijo Donalda Trumpa že povzroča hude težave tako predstavnikom kosovskih institucij kot Srbije.
Lastnik premične stojnice Swine and Steel (»Svinja in jeklo«) v ameriškem Seattlu je postal prava zvezda na družbenih omrežjih zaradi neposrednega napisa glede nošenja mask na svojem tovornjaku s hrano.
Odkrivanje dejstev o ustaškem genocidu in zgodba o zločinih, izpovedana skozi oči srbske deklice je neprijetno presenetila nekatere politično dresirane »umetnostne kritike.«
Čeprav bomo prve rezultate cepljenja občutili že letos, bo za zmago nad pandemijo potrebnega bistveno več časa, kažejo podatki o hitrosti cepljenja.
Južna Afrika je odložila začetek cepljenja proti covidu-19 s cepivom britansko-švedskega podjetja AstraZeneca. Za to so se odločili, potem ko je študija pokazala, da to cepivo nudi zgolj 'minimalno' zaščito pred blagim do zmernim potekom covida-19 po okužbi z južnoafriško različico.
Minilo je leto dni od smrti Li Wenlianga, žvižgača in zdravnika iz Wuhana, ki je prvi opozoril svet na nevarnost novega koronavirusa. Pogumni in nesebični zdravnik je za seboj pustil soprogo in otroka.
Eden od najbolj znanih pisateljev na svetu, avtor romanov »Ime rože« in »Fucaultovo nihalo« je preko pisma svojemu vnuku vsem mladim pojasnil, kako lahko preprečijo svojo transformacijo v - idiote.
Cerkev se je znašla pod velikim pritiskom zahtev po spremembi načina krsta, potem ko je eden od dojenčkov umrl po ceremoniji, ki vključuje trikratno potapljanje otroka v sveto vodo.
V znani restavraciji so zasačili 34 ljudi, od tega osem brez mask, zaradi česar bodo sankcionirani. Toda ze nekatere druge privilegirance, ki so jih zasačili ob skorajda neverjetnih dogodkih veljajo povsem drugačna merila ...
Novi pravni team Donalda Trumpa sporoča, da nekdanji predsednik ZDA ne bo pričal na sojenju za (lasten) odpoklic v Senatu navkljub zahtevam, da to mora storiti. Toda to je groba kršitev zakonodaje ...