REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trenutek resnice: Nekdanji ameriški predsednik George W. Bush obsodil »neupravičeno in brutalno invazijo na Irak!«

Nekdanji ameriški predsednik George W. Bush je nehote obsodil (lastno!) »invazijo na Irak«, medtem ko je v svojem govoru pred polno dvorano obiskovalcev obsojal ruski napad na Ukrajino – in za neljubo napako okrivil svojo starost.

Pripadniki ministrstva za notranje zadeve Srbije so ugotovili lokacije skupno 19 poštnih naslovov elektronskih pošt - 18 storitev Gmail in enega elektronskega naslova storitve ProtonMail - s katerih so prispela grozilna sporočila o bombah, postavljenih na različnih lokacijah v Srbiji.
Skupno 959 ukrajinskih skrajnežev, ki so se prej skrivali v jeklarni v Mariupolu, se je predalo ta teden, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo na jutranjem brifingu. Ukrajinska vojska pa je doživela še vrsto drugih porazov...
Bloomberg je razkril seznam turških zahtev do Nata. Grožnja Ankare, da bo blokirala sprejem Finske in Švedske, menda nima nobene zveze z Moskvo - toda tudi to je, glede na večplastne odnose med Rusijo in Turčijo malo verjetno.
Srbija se je v zadnjem času zaradi odločitve, da ostane vojno nevtralna in ne podpre sankcij NATO-držav proti Rusiji znašla v središču številnih pritiskov. To sedaj čutijo tudi mladoletni učenci in dijaki...
Zakaj legendarni žvižgač meni, da bi bilo sojenje ustanovitelju WikiLeaksa Julianu Assangeu uvod v čase, ko bodo mediji na Zahodu na las podobni tistim iz temačnih časov Jósifa Visariónoviča Stálina.
Trditve, da je Ukrajina pripravljena na zmago na terenu, so v najboljšem primeru zgolj želja Kijeva in Washingtona Rusija je dosegla »strateški poraz«, ki ga vidi ves svet, je prepričan ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Toda to so zavajanja, ki so daleč od resnice.
Rand Paul zadržuje glasovanje v senatu o zakonu o velikem paketu pomoči za Kijev in zahteva strožji nadzor nad porabo denarja: »Ne smemo pozabiti, da je Sovjetska zveza propadla v veliki meri ne zato, ker je bila vojaško poražena, ampak zato, ker ji je zmanjkalo denarja.«
Glede na nezadovoljstvo prebivalcev Odese s kijevskim režimom so se oblasti pod taktirko Volodimirja Zelenskega odločile, da jim odvzamejo možnost gledanja kanalov in novic iz Rusije.
Jakov Kedmi, nekdanji direktor izraelske tajne službe Nativ v svoji zadnji analizi opozarja na pasti, ki čakajo EU, če bo nadaljevala s sedanjo politiko do Ukrajine in slepo sledila ZDA.
Na ukrajinskih družbenih omrežjih se je pojavilo večje število posnetkov, na katerih se ukrajinski vojaki hvalijo -, da ne jemljejo ujetnikov. To seveda ni tako nedolžno, kot se sliši, ker dejansko pomeni, da ujete ali ranjene, nemočne vojake - likvidirajo.
Vodstvo Ukrajine, katere predsednik zahteva 7 milijard evrov mesečno, se vse bolj obnaša kot razvajen otrok. EU se zaradi Ukrajne že zadolžuje in ji pošilja težko orožje, toda Kijevu to ni dovolj...
Medtem ko so zahodni mediji vsak dan polni poročil o tem, kako uspešno ukrajinske sile zaustavljajo ruske prodore, se na fronti dogaja marsikaj, kar tem ocenam ne pritrjuje. Politiki evropskih držav ob vsesplošni cenzuri vse bolj verjamejo lastni propagandi - in to je recept za katastrofo.
Škandal, ki je izbruhnil zaradi poneverbe javnega denarja, je v petih letih dočakal sodni epilog.
Proces vstopa Ukrajine v EU bo trajal leta in celo desetletja, je Ukrajince osupnilo današnje sporočilo s Konference o prihodnosti Evrope.
Polaganje vencev v spomin vojakom Rdeče armade, ki so osvobodili Evropo poteka v evropskih državah ob številnih zapletih. Na Poljskem so ruskega veleposlanika poškropili z drečo barvo, v Berlinu pa so si dovolili škandal, saj so ukrajinskemu in ne ruskemu veleposlaniku dovolili polaganje venca vojakom Sovjetske zveze.