REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Theresa May  Vir:Pixsell

Salto mortale: zmedena britanska vlada se je »skrila v stranišču« in odpovedala glasovanje o dogovoru glede brexita

Samo dan pred odločilnim glasovanjem o svojem dogovoru o odhodu Velike Britanije iz EU se je britanska predsednica vlade Theresa May odločila za nepričakovan korak, ki pa bo morda zgolj še pospešil njen padec in predlagala preložitev glasovanja o dogovoru z EU glede brexita, ki bi moralo biti 11. decembra. V zvezi s tem je tudi nagovorila britanski parlament.

Protesti, ki potekajo že mesec dni v Franciji, bi lahko poslali pomembno sporočilo politikom po vsem svetu, namreč da bi uvedba višjih davkov na fosilna goriva lahko ogrozila tudi njihovo kariero in položaj, ki ga zasedajo v državnem aparatu.
ZDA, Avstrija, Madžarska in še nekatere evropske države dogovoru nasprotujejo, zaradi istega sporazuma pa se je zamajala tudi belgijska vlada.
Sodišče EU v Luksemburgu je presodilo, da lahko Velika Britanija enostransko sama ustavi proces izstopa iz EU. Šest pogumnih škotskih poslancev je tako zmagalo, članice EU, med njimi tudi Slovenija in britanska vlada - pa so doživele boleč pravni poraz.
Odhajajoča veleposlanica ZDA v OZN Nikki Haley je dejala, da ZDA »Savdski Arabiji ne morejo spregledati Hašodžijevega umora.«
Čeprav bo belgijski predsednik vlade podpisal globalni dogovor OZN o migracijah pa po oceni strokovnjakov »ni jasno, kakšno legitimnost bo imela njegova manjšinska vlada.«
Kontroverzni videoposnetek iz mesteca Mantes-la-Jolie v predmestju Pariza je postal glavna tema razprav na družbenih omrežjih.
Kljub temu, da je po mesecu dni protestov »rumenih jopičev« francoska vlada odstopila od načrtovanega povišanja cen bencina, se protestniki niso umirili. Ta vikend naj bi bil po napovedih eden od najbolj nevarnih.
Ameriško prizivno sodišče je včeraj začasno zavrnilo predsedniški ukaz, ki ga je izdal Donald Trump in je prepovedal azil za ilegalne migrante.
Zvezni tožilci so prvič potrdili, da je odvetnik Michael Cohen deloval po naročilu Donalda Trumpa, ko je kršil volilni zakon. 
Za razliko od Obamovih, ki sta pogosto šla na sprehode tudi peš, Melania in Donald Trump za obisk v neposredni soseščini svojega uradnega domovanja in prečkanje ceste pred Belo hišo potrebujeta - paradni avtomobil.
Nemški krščanski demokrati (CDU) so na kongresu v drugem krogu izvolili novo vodjo stranke, ki bo nasledila Angelo Merkel. To je 56 let stara Annegret Kramp-Karrenbauer.
ZDA zahtevajo, da je v letalih predvsem ameriška računalniška programska oprema za raketni sistem Lockheed Martin. Ameriška administracija je očitno nezadovoljna, ker skuša Izrael zaslužiti z ameriškimi letali.
Nevladne organizacije, ki so najele ladjo Aquarius za reševanje migrantov in beguncev iz Sredozemlja, so sporočile, da bo ladja prenehala z delovanjem. Razlog naj bi bila »kampanja blatenja« s strani evropskih vlad. 
Ruski predsednik Vladimir Putin je pred novinarji razkril, zakaj se do sedaj ni odzval in se sploh niti ne misli odzvati na poskuse predsednika Ukrajine Petra Porošenka, da bi se pogovorila vsaj po telefonu.
Predsednica srbske vlade je opozorila, da bi oblikovanje vojske Kosova po načrtih kosovske vlade lahko sprožilo oboroženo intervencijo Srbije na Kosovu.