REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Predsednika Srbije in Kosova Vučić  in Thaci

Srbija Kosovu zaradi nezakonitih carin uvaja povračilne ukrepe

Po devetih mesecih čakanja se je srbska vlada sedaj odločila za povračilne ukrepe zoper Kosovo, ki je v nasprotju s pravili CEFTE uvedlo 100-odstotne carine na srbsko blago.

Britanska premierka Theresa May je sporočila, da bo 7. junija odstopila s položaja vodje konservativne stranke. Njen naslednik pa bo verjetno – še bolj radikalen.
Zadnja bitka na ozemlju Evrope v drugi svetovni vojni se je končala med 23. in 25. majem leta 1945 na ozemlju Jugoslavije, v njej pa že kapitulirana nemška vojska ni več sodelovala.
Trumpova napoved, da bo vprašanje poslovanja s Huaweijem vključil v trgovinska pogajanja s Kitajsko kaže, da so pravi razlogi za prepoved poslovanja s Huaerijem ekonomske, ne pa v"vohunsko-vojaške" narave.
Assangea v ZDA obtožujejo, da je »nezakonito pridobil in objavil informacije, ki se nanašajo na nacionalno varnost.« Če ga obsodijo, bi lahko dobil do 170 let zapora.
Migranti imajo v povprečju nižjo stopnjo umrljivosti od lokalnega prebivalstva, ne prenašajo nalezljivih bolezni na domače prebivalstvo in dolgoročno krepijo gospodarstvo ciljnih držav, dokazuje več kot 300 študij.
Korupcija: Avstrijski podkancler se je dogovarjal z lažno nečakinjo »ruskega oligarha« glede medijskega nakupa, ki naj bi omogočil predvolilno propagando v korist stranke FPÖ. Avstrijo čakajo predčasne volitve.
Da ameriški predsednik svoj pogled na svet oblikuje v glavnem po tem, kar vidi na konservativni televiziji Fox News, je imelo za svet že veliko slabih posledic. Toda ena bi lahko bila zelo dobra.
Ogromen betonski sarkofag, zgrajen v času hladne vojne na Marshallovem otočju, testnem poligonu v Tihem oceanu, ki so ga za preizkuse jedrskega orožja uporabljale ZDA, je začel puščati. Ukrepati bi bilo potrebno čim prej.
Čeprav je slika iz mesta nesreče jasno prikazovala veliko luknjo v strehi skladišča in ruševine, je tiskovni predstavnik oporišča trdil, da letalo ni zadelo »nobene zgradbe.«
Republikanska guvernerka ameriške države Alabame Kay Ivey je že podpisala zakon o skoraj popolni prepovedi splava, ki zdravnikom grozi z do 99 leti zapora v primeru kršitve. Bi morali tudi v Sloveniji slediti temu primeru?
Eden od razlogov, zaradi katerih ni verjetno, da bi Iran izvedel sabotaže savdskih tankerjev je v njihovi dolgoročni strategiji, opozarja analitik Patrick Cockburn.
Združene države Amerike so Evropsko unijo opozorile na gospodarske in politične posledice, če bo 28-članski blok nadaljeval razvoj lastnih obrambnih projektov, poroča El Pais.
O predrznosti morilcev, ki so likvidirali Meno Mangal priča dejstvo, da so jo napadli sredi belega dne, zgodaj zjutraj na javnem mestu ...
Skupina ruskih inšpektorjev bo maja izvedla dve opazovalni misiji - nad ZDA in BiH. Namen tega opazovanja je nadzor vojaških dejavnosti in krepitev zaupanja med državami.
Objavljeni so posnetki poškodb napadenih savdskih tankerjev. Te »sabotaže« naj bi po vsej verjetnsti povzročili z eksplozivom. Napadi so še dodatno povečali napetosti na Bližnjem vzhodu.