REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Novak in Andrew

»Če bi bil Đoković princ, posiljevalec, kriminalec ali premijer, ki hoče do oblasti preko trupla športnika - bi mu vizumi veljali!«

Hrvaška pisateljica Vedrana Rudan je v svojem najnovejšem blogu ponovno komentirala primer Novaka Đokovića in »razsula« logiko, na podlagi katere so avstralske oblasti utemeljile izgon prvega tenisača sveta iz Avstralije.

Zdaj je jasno, da je avstralska vlada Đokovića zvabila v popolno past, da bi ga lahko kot grešnega kozla izkoristila v svojih političnih igricah pred volitvami. Eden največjih primerov politizacije športa v zgodovini pa bo imel najhujše posledice prav za šport, ocenjujejo komentatorji.
Urednik britanskega Telegrapha Oliver Brown je razkril, da je odločitev ministra za priseljevanje Alexa Hawka o razveljavitvi vizuma Novaku Đokoviću -  povsem nesmiselna.
V Avstraliji se gredo lov na čarovnice. Najbolj znanega političnega zapornika v Avstraliji, ki je organiziral cepljenje na turnirjih v Srbiji, poskušajo izgnati z lažno obtožbo, češ da je anticepilec, ki bi z nastopom na AO škodil boju proti pandemiji.
Ameriški državni sekretar Antony Blinken je izjavil, da so ZDA in članice zveze Nato pripravljene na nadaljnji dialog z Rusijo, kar so v Moskvi ocenili kot znak preudarnosti.
Velika afriška podgana Magawa, ki je v svoji profesionalni karieri deminerke našla veliko nevarnih min in bila upokojena z odlikovanjem in visokimi častmi se je preselila v večna lovišča.
Sodnik Anthony Kelly je po preučitvi vseh dokazov odločil, da je bila ukinitev vizuma Novaka Đokovića avstralskih oblasti nepravilna in da lahko prvi tenisač sveta po večdnevni kalvariji svobodno vstopi v državo. Toda vlada ga je - znova izgnala!
V trenutku, ko varnostne sile Kazahstana vzpostavljajo nadzor nad največjim mestom Almatiyjem, skupina oboroženih moških, ki sebe imenujejo »Kazahstanska osvobodilna fronta« poziva častnike vojske in policije na - državni udar.
Đokovićeva internacija je pozornost medijev nepričakovano obrnila tudi v smer priprtih beguncev, pozabljenih s strani avstralske vlade. Mehdi je v tem zaporu preživel devet rojstnih dnevov. In še vedno je priprt.
Đoković še vedno upa, da bo lahko nastopil, vse več avstralskih pravnikov pa opozarja, da ni naredil nič narobe in da so krivci za zaplet in kruto ter ponižujoče postopanje s prvim tenisačem sveta v vsakem primeru – v Avstraliji!
Nekateri v težavah Đokovića vidijo spopad med »civilizirano« Avstralijo, katere pravila je bogati, bahavi »Balkanec« želel enostavno »preskočiti«, nato pa se je soočil z odporom »suverene pravne države.« Vendar se zelo motijo. Odgovorna je Avstralija.
Kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev je po največjih protestih v 30 letih samostojnosti države sporočil, da je ustavni red v državi znova vzpostavljen. V Kazahstan medtem prihajajo novi ruski vojaki - s sila nenavadno opremo...
Bo najpomembnejša in največja slovenska zaveznica z Zahoda že čez dve leti – zahodna diktatura? To je povsem mogoče, kažejo nekatere analize razvoja politične krize v ZDA.
Številne demonstrante je pred hotelom, v katerem je zaprt Đoković presenetilo spoznanje, da so v njem nekateri prosilci za azil zaklenjeni že devet let!
Ob prvi obletnici vpada republikanskih izgrednikov v ameriški Kongres se je oglasil nekdanji ameriški predsednik Jimmy Carter in opozoril, da se ZDA nahajajo na robu prepada, v katerem bi lahko izgubile – demokracijo.
Na tekmovanje »Australia Open« je Đoković odpotoval zahvaljujoč »medicinski izjemi«, katero sta mu na podlagi anonimnega zahtevka potrdili dve neodvisni medicinski komisiji v Avstraliji. Nato pa so mu zvezne oblasti prepovedale vstop in zavrnile že izdan vizum.