REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Olimpijske igre v Pekingu  Vir: Guardian, Twitter

Politiki ZDA bojkotirajo zimske olimpijske igre v Pekingu, na katere jih Kitajska - sploh ni povabila

Uspeh iger ni odvisen od udeležbe peščice vladnih uradnikov držav, so v odzivu na ameriški politični bojkot OI v Pekingu zapisali v izjavi kitajske misije pri OZN na svoji spletni strani.

Litva je zaradi trgovinskega predstavništva Tajvana dobila kitajske sankcije, sedaj pa za pomoč prosi celotno EU. Primer Litve nazorno kaže, da Litva pleše po taktih ZDA, ki pa ji finančno izgubo - pokrivajo le deloma...
Je Janez Janša dobil novega zaveznika na evropskem parketu? Koliko je po desnosučnih prepričanjih trenutnemu premierju Slovenije blizu kolega na Češkem, ki sebe vidi kot agenta 007.
Ves svet čaka, da bo virtualni pogovor ruskega predsednika Vladimirja Putina in ameriškega predsednika Joeja Bidna ustavil kopičenje vojaškega arzenala na mejah Ukrajine in Rusije.
Ena od znanstvenic, ki je pomagala pri razvoju cepiva AstraZenece je opozorila, da bi lahko bila naslednja pandemija še bolj smrtonosna od sedanje.
Blokada cest po vsej Srbiji – organizirana je bila v več kot 50 mestih – zaradi napovedane izgradnje rudnika in tovarne litija, ki ga želi zgraditi mednarodna korporacija Rio Tinto je privedla do nepričakovanega preobrata.
Kljub temu, da je Sovjetska zveza razpadla pred približno tremi desetletji v ZDA očitno še zmeraj ni zamrl strah pred to državo. Ameriški obrambni minister je državi, ki ne obstaja več, napovedal - hude sankcije.
Kitajski znanstveniki trdijo, da so izolirali protitelo, ki lahko učinkovito nevtralizira vse seve koronavirusa, pri čemer se sklicujejo na laboratorijske in preizkuse na živih organizmih.
Že samo nekaj ur po incidentu je britansko ministrstvo za obrambo zaprosilo ZDA za pomoč pri reševanju potopljenega letala s pomočjo ameriške opreme, stacionirane v Španiji. Ga bodo Britanci našli prvi?
Dr. Şahin je dejal, da bi omikron lahko povzročil več okužb med cepljenimi. Toda cepivo Pfizer daje cepljenim dve ravni zaščite pred koronavirusom.
V Beogradu in Prištini je predsednik Slovenije javno povedal predvsem to, kar so v vsakem okolju pričakovali in želeli slišati. Dovolj za mirno turnejo, daleč premalo pa za kakršen koli preboj v tem »zamrznjenem konfliktu.«
Ob vse večji zaskrbljenosti glede morebitnih novih spopadov na vzhodu Ukrajine so vojaški opazovalci te dni opazili še en nenavaden pojav – da so ruski tanki dobili nenavadne »klobuke« oziroma nekakšna »pokrivala«.
Izrael je vsem tujcem prepovedal vstop v državo in naložil obveščevalnim službam, da locirajo in spremljajo vse nedavne prihode iz žarišč na novo nastale različice koronavirusa omikron.
Kritiki ravnanj Rusije pogosto ne vidijo, kje in kolikokrat so prav zahodne države poteptale ruske vitalne interese in njihove »rdeče črte« - ter izzvale reakcijo Kremlja.
Nova različica ne povzroča več izgube vonja in okusa, potek bolezni je blag, toda za zdaj le pri mlajših bolnikih… Razlik je še več, toda panika je nepotrebna, je prepričana dr. Angelique Coetzee.
Omikron različica je te dni presenetila svet. Pa vendar v tem ni nič presenetljivega.Že marca lani je velika večina epidemiologov napovedovala neučinkovitost cepiv, do katere bo prišlo, če države n bodo hitreje precepile prebivalstvo. In to se sedaj dogaja.