REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Biden in Trump

Trumpova administracija začela s postopkom prenosa oblasti vladi Joeja Bidna

Trump je dejal, da je uradnikom naročil, da naj pričnejo z »začetnimi protokoli«, ki vključujejo »prenos h gospodu Bidnu,« kar je v »najboljšem interesu naše države.«

Ruski predsednik Vladimir Putin je pripravljen sodelovati s katerimkoli ameriškim voditeljem, ne pa tudi že priznati volilno zmago Joeja Bidna.
»Sedaj imamo drugi val. Če ne bodo zgradili nujno infrastrukturo, bomo imeli tretji val v začetku naslednjega leta,« opozarja David Nabarro, ki sicer prihaja iz Velike Britanije.
Alan Dershowitz, nekdanji profesor s Harvarda razkriva zvit in šokanten scenarij, po katerem bi kljub temu, da so volivci v ZDA večinsko izbrali Joeja Bidna za predsednika ZDA na koncu – vendarle zmagala Donald Trump ali celo Mike Pence.
Plazemsko topništvo smo doslej videli le v znanstvenofantastičnih filmih. Toda Kitajska ljudska armada te topove že preizkuša.
Isto kot z računom @POTUS se bo zgodilo tudi z računom @FLOTUS, ki danes pripada Melanii Trump. Januarja naj bi ga dobila Jill Biden.
Ameriški predsednik je izgubil tudi Arizono, Joe Biden pa je z 290 elektorskimi glasovi še povečal prednost pred dosedanjim ameriškim predsednikom. Kaj torej počne v Beli hiši?
Če bi obveljale zahteve Trumpa in njegovih podpornikov bi bili, na primer, »ilegalni« vsi glasovi ameriških vojakov, ki glasujejo v tujini. Domnevne obsežne volilne kraje demokratov zato poskušajo republikanci dokazati - z bogatimi podkupninami.
Prizori iz Poljske so dober pogled v prihodnost t. i. Višegrajske skupine držav, h kateri drvi pod Janševo taktirko tudi Slovenija: kažejo nam, kam vodi sedanja politika slovenske vlade, ki je zrcalna slika desne vlade na Poljskem.
Ruski predsednik je namenu predal novi center za poveljevanje in nadzor vsega jedrskega arzenala države, saj je nujen zaradi »kontinuirane erozije mednarodnih mehanizmov za nadzor jedrske oborožitve,« opozarja Putin.
V Nevadi – kjer Biden vodi pred Trumpom za okoli 36.000 glasov - res našli en primer dvomljive glasovnice. Zato so republikanci v Las Vegasu organizirali tiskovno konferenco. Toda tudi nekaj primerov napak ali prevar ne more spremeniti izida volitev.
Težava je v tem, da novo cepivo ni zasnovano na proteinih, ki so zelo stabilni. Ta cepiva imajo lahko v navadnih hladilnikih. Toda Pfizerjevo cepivo je »zelo drugačno«.
Poštni delavec v Pensilvaniji, ki naj bi najprej prinesel ključne dokaze o volilnih krajah je priznal, da njegove trditve o naknadnem spreminjanju volilnih glasov v korist Bidna in v škodo Trumpa - niso resnične.
Švedsko sodišče je odločilo, da je odločitev švedskih oblasti, zelo podobna tisti, ki jo je sprejela tudi slovenska vlada - nezakonita.
Žrtvovanje s pravoslavnimi Armenci poseljenega Gorskega Karabaha v korist muslimanskega Azerbajdžana je za Rusijo sprejemljiva cena za nadaljevanje kaosa v južnem krilu zveze NATO.
Novoizbrani ameriški predsednik bo znova obudil in nadaljeval s tradicijo, ki jo je za štiri leta prekinil le Donald Trump, ki psov ni maral. Bidnova bosta v Belo hišo pripeljala kar dva svoja najboljša - štirinožna prijatelja.