REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vladimir Putin in Donald Trump

Ameriški protiobveščevalci: Rusija znova pomaga Trumpu in republikancem, a Kitajska želi, da Trump izgubi

Ameriški protiobveščevalci ocenjujejo, da sta ob skorajšnjih volitvah v ZDA Kitajska in Rusija, čeprav sta praviloma zaveznici, na nasprotnih bregovih. Rusija pa menda znova precej aktivno pomaga -republikancem oziroma Donaldu Trumpu.

V Veliki Britaniji, v ustju reke Temze, neposredno ob Londonu namreč počiva pod vodo kar 1500 ton eksploziva, ki se nahaja v potopljeni ladji. Ob vsem tem pa strokovnjaki še vedno ne vedo, kako naj se lotijo tega problema.
Ob 75. obletnici eksplozije druge od dveh atomskih bomb, odvrženih v razmaku treh dni je prav, da se spomnimo vseh mest, ki so bila »kolateralne žrtve« bombardiranj.
Čeprav so prve ocene kot vzrok eksplozije navajale nesrečo, tudi libanonski predsednik ni želel izključiti možnosti, da je bila eksplozija morda rezultat napada ali terorističnega dejanja.
Zaradi tvitanja neresnične trditve, ki jo je ameriški predsednik dal za televizijo Fox News so v Twitterju začasno blokirali tudi račun Trumpove kampanje. Trumpova izjava o Covidu-19 namreč »krši politiko tega podjetja.«
»Kako lahko rečete, da gre za nesrečo. Nekdo… bi lahko pustil tam kakšne grozne eksplozivne naprave in stvari okoli njih, mogoče. Mogoče je bilo tako. Mogoče je bil napad.« S temi besedami o eksploziji v Bejrutu je ameriški predsednik sprožil vihar odzivov.
Znanstveniki prav zaradi koronavirusa prihajajo do osupljivih spoznanj na nekaterih drugih področjih, na primer pri - proizvodnji hrane.
»Med vsemi prekletimi mesti, sem se prišel zdraviti prav v Srbijo,« prostodušno razkrije svojo lokacijo svetovno znani filozof in v isti sapi opomni, da zdravilo, ki ga zdravniki radi predpišejo, povzroča katastrofo.
Kosovski Albanci naj bi doslej Nemčiji vplačali že okoli 170 milijonov evrov za nakupe orožja, opreme in šolanje pripadnikov kosovske vojske.
Vse kaže da na planetu Zemlja tudi o »neznanih letečih predmetih« nekateri vedo veliko več, kot večina svetovne javnosti.
Na tisoče Madžarov se je v petek udeležilo protestnega shoda, ko so se po ulicah Budimpešte odpravili proti uradu predsednika vlade Viktorja Orbána v znak nasprotovanja napadu oblasti na svobodo medijev.
Turčija še ni obvestila Organizacijo OZN za izobraževanje, kulturo in znanost (UNESCO) o garancijah, da bo znamenita katedrala Hagija Sofija ohranjena kot kulturni spomenik.
Na spletu so se pojavili prizori dramatičnega poslavljanja novinarjev in urednikov, ki so v znak podpore odstavljenemu uredniku v madžarskem portalu Index - nato odstopili s svojih uredniških mest in podali odpovedi.
Iz hrvaške prestolnice poročajo o »potopu v Zagrebu«, enako dramatične pa so bile tudi posledice hudega neurja v bosanski Tuzli.
ZDA in Velika Britanija so Rusijo obtožile, da je preizkusila protisatelitsko orožje v vesolju, vendar tudi ZDA in zaveznice ravnajo zelo podobno.
Satelitske slike ruskega vojaškega oporišča Tartus v Siriji so razkrile nenavadno podrobnost – vrsto kletk, ki se uporabljajo za namestitev vojaških delfinov.