REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Hagija Sofija

Klofuta krščanstvu in sekularizmu: Turški predsednik Hagijo Sofijo z dekretom spremenil v mošejo

Turški predsednik je s posebnim dekretom spremenil status Hagije Sofije in jo znova spremenil v mošejo. Odločitev bo verjetno privedla do še novih sporov s krščanskimi državami po svetu.

Smrtnost pri tej bolezni je bistveno višja kot pri novem koronavirusu. Kazahstanski mediji pa poročajo o hitrem povečanju primerov pljučnic v kazahstanskih mestih.
Trumpova nečakinja Mary opozarja, da je oče Fred starejši iz Donalda Trumpa ustvaril brezobzirnega in negotovega psihopata, ki potrebuje neprestano potrjevanje svojega ega.
Naša strategija boja proti koronavirusu je bila napačna. Prva linija obrambe morajo postati – varne zgradbe in restavracije. Čim prej – tem bolje.
Iz Zadra prihaja vest, da je novo žarišče epidemije v Zadru poroka s 300 gosti. V prihodnjih dnevih zato pričakujejo porast števila obolelih.
V Srbiji se je zgodilo to, česar so se mnogi bali – v Beogradu so ob napovedi ponovne uvedbe policijske ure izbruhnili protesti, dal protestnikov pa je tudi vdrl v parlament.
Ves svet se še vedno bori s koronavirusom, toda na obzorju je že nova nevarnost – svinjska gripa. Znova, toda še bolj nevarna kot leta 2009.
Dogajanje v ZDA je resno opozorilo tudi za evropske države, saj jasno kaže, kam lahko »sproščanje« ukrepov privede, če pravila socialne distance ne bodo upoštevana.
Poslanka, ki je kot pozitiven primer navedla tudi možnost sterilizacije žensk brez visoke izobrazbe, je s svojimi izjavami požela vrsto odzivov.
Iran je zaradi uboja generala Kasema Sulejmanija ob koncu lanskega za predsednikom ZDA izdal zaporni nalog in tiralico. Za pomoč pri aretaciji obtoženega za umor generala so zaprosili tudi Interpol.
Ne obolevajo samo starejši: Vodilni ameriški ekspert opozarja, da je zapletov zaradi koronavirusa vse več tudi med mladimi.
Sodišče za prekrške v Kairu je presodilo, da je priljubljena plesalka prekršila egiptovske družinske tradicije in vrednote ter da je na družbenih omrežjih objavljala posnetke z namenom promocije »nemorale«.
Izrael se pripravlja na priključitev okupiranih palestinskih ozemelj. Palestinski Hamas trdi, da bo to napoved vojne, Izraelci pa protestirajo proti koruptivnemu predsedniku vlade, ki hoče vladati kljub obtožnici.
Kultna britanska rokerska skupina »Rolling Stones« je opozorila ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da ga bo tožila, v kolikor bo nadaljeval z uporabo njihovih pesmi.
Oblasti nordijskih držav trdijo, da so ta mesec odkrile blago povišano raven radioaktivnosti v severni Evropi, za katero nizozemski strokovnjaki trdijo, da morda izhaja iz Rusije.
Kongres ameriške zvezne države Mississippi je naredil pomemben korak k temu, da bodo z zastave te države odstranili grb v obliki zastave konfederacije, ki je bila sicer poražena v ameriški državljanski vojni. Na muhi sprememb se je našel celo slavni kavboj ...