REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Mlada ženska iz plemena Amajcev

Ženska iz plemena staroselcev namesto Kolumba?

Spomenik Kolumbu so odstranili že lani, potem ko so aktivisti za boj za pravice staroselcev zagrozili, da ga bodo porušili.

Sodni postopek zoper Villo v Argentini odmeva ne le v Španiji, ampak je sprožil afero tudi na evropskem parketu. Izkazalo se je, da je Josep Borrell, zunanji minister Evropske unije, podprl zapriseženega fašista. Zakaj?
V Iranu so samo še nekaj tednov oddaljeni od trenutka, ko bodo imeli dovolj materiala za jedrsko orožje. S Trumpovim enostranskim odstopom od sporazuma so si ZDA zapravile status verodostojnega pogajalca.
Britanski uradniki so na skrivaj uporabljali t. i. črno propagando, ko so pozvali ugledne Indonezijce, naj »posekajo« in tako izkoreninijo »komunistični rak«. V pobojih je umrlo najmanj 500.000 ljudi povezanih s Komunistično partijo Indonezije - po nekaterih ocenah tudi do tri milijone!
Kitajska je preizkusila »raketo z zmogljivostmi, ki so povsem presenetile politične nasprotnike.« Nova hiperzvočna raketA, ki lahko nosi tudi jedrske bojne glave, »je obkrožila ves svet, preden se je približala predvidenemu cilju.«
Tiskovni predstavnik je pojasnil, da si bo Buttigieg v prihodnjih tednih »vzel še nekaj časa«, ki bi ga rad preživel s svojim možem, Chastenom in »novorojenima otrokoma.«
V Beogradu znova poteka zasedanje neuvrščenih, gibanja, katerega eden od vodilnih ustanoviteljev je bil tudi nekdanji predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito.
Spirala groženj, ki jih izrekajo na eni strani ameriški in tajvanski, po drugi strani pa kitajski politiki se vrti še naprej.
Leta 2024 bo Trump uspešno ukradel volitve, napoveduje komik. Celo če bo videti, da so demokrati zmagali, bo dan po volitvah Trump razglasil zmago, vsi koščki, ki jih potrebuje za potrditev zmage, pa ga bodo že čakali na mestu.
Oboroženi policisti so Britanca pospremili z vlaka, on pa je njihovo ravnanje opisal kot skrajno škandalozno.
S to potezo je Bela hiša tako rekoč začela obračun z nekdanjim predsednikom Donaldom Trumpom.
En ameriški otrok izgubi starša ali skrbnika na vsake štiri smrti zaradi covida-19, razkriva nova študija, objavljena v reviji Pediatrics. Osiroteli otroci so prikrita in trajna sekundarna tragedija, ki jo povzroča pandemija.
Ameriška podmornica na jedrski pogon je v soboto trčila v neznani objekt pod gladino vode v Južnokitajskem morju, sta razkrila dva visoka obrambna uradnika.
Potem ko so bile strani Facebooka v ponedeljek več ur nedostopne, podjetje pa je zaradi nedelujočih strežnikov utrpelo milijardne izgube, se Facebook sooča z novim problemom. Kriminalci na drobno prodajajo milijon imen za okoli 5000 dolarjev.
Podatki kažejo, da se vnetje srčne mišice pogosteje pojavlja pri mladostnikih in odraslih, mlajših od 30 let in pogosteje pri moških.
Zdravilo je tako še ena možnost za zmanjšanje obsega pandemije, ki že leto in pol pesti svet. Je pa to slaba novica za podjetja, ki izdelujejo cepiva...