REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Tako je bil morda z dronom ubit terorist al-Zawahiri...

(Ne)uspeli poskus ameriškega letalstva: Umetna inteligenca ubila operaterja drona

V zadnjem času je vse več opozoril o tem, da bi lahko bila umetna inteligenca v prihodnosti morda celo nevarna za človeštvo. Nazoren primer je bil nedavno opažen v ZDA, v simuliranem preizkusu, ki ga je izvedla ameriška vojska.

Namestnik načelnika ruskega generalštaba je napovedal širitev ruskih vojaških zmogljivosti.
Vsi zastavljeni cilji so bili ponoči izpolnjeni, so danes sporočili iz Moskve.
Ameriški predsednik Joe Biden se je pošalil, da ga je napadla »vreča s peskom«, ko se je med podelitvijo diplom na letalski akademiji Colorado spotaknil in padel.
Prvič se je zgodilo, da je sam predsednik Rusije javno in nonšalantno potrdil, da je ruska vojska zadela ukrajinski obveščevalni štab. To je storil takoj po napadih na Moskvo, ki so bili po njegovi oceni odziv Ukrajine na ruski napad.
»London je bil in ostaja večni sovražnik Moskve,« tako je nekdanji ruski predsednik komentiral izjavo britanskega zunanjega ministra Jamesa Cleverlyja, da ima Ukrajina pravico »uporabiti silo tudi zunaj svojih meja«.
Ker ladja Ivan Kurs zagotavlja varnost Turškemu in Modremu toku, zagotovo ni zunaj področja možnosti, da je kijevski režim poskušal ogroziti dva ključna črnomorska plinovoda za zemeljski plin. 
Ukrajinska vojska je v vse bolj obupnem stanju. A na pomoč bi lahko prišla zračna konjenica v obliki letal zveze NATO. Kako, o tem menda pravkar razmišljajo v Ramsteinu, ameriškem oporišču v Nemčiji...
Dosedanji predsednik zmaguje s petimi odstotnimi točkami razlike. V Moskvi bodo zadovoljni, v Washingtonu in Bruslju precej manj.
Zdaj se milijarde ameriških dolarjev stekajo v nenasitno grlo neonacističnega režima v Kijevu. V zvezi s tem želim spomniti senatorje in vse ameriške davkoplačevalce, kako se je končala prejšnja avantura, je opozorila Zaharova.
Bliža se datum odhoda sedanjega generalnega sekretarja, a v Severnoatlantskem zavezništvu še vedno ni enotnega mnenja, kdo bo novi šef; kroži veliko imen potencialnih kandidatov, saj razprave o njih večinoma potekajo v zakulisju.
Opravičila za nezakonito bombardiranje Kambodže, trdi avtor knjige o »najslavnejšem ameriškem diplomatu 20. stoletja«, so kmalu postala smerokaz za »večno vojno«. To je popolna slika ameriškega militarizma.
Ukrajinski obrambni minister Aleksej Reznikov je pred kratkim izjavil, da ima Rusija po ocenah zahodnih zaveznikov okoli 80 »Kinžalov«, še januarja pa so menili, da jih je le okoli 50.
Ameriški predsednik Joe Biden se je odzval na premik ruskega taktičnega jedrskega orožja v Belorusijo.
Ajamu Baraka je na družbenih omrežjih zapisal, da se Zelenski ne želi vrniti v Kijev zaradi strahu pred povračilnimi ukrepi po izrednem dogodku z droni blizu Kremlja.
Namestnik predsednika Varnostnega sveta Ruske federacije meni, da bo Ukrajina ali počasi izgubila svojo suverenost ali pa ji grozi takojšen razpad s hkratnim uničenjem njene državnosti.