REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bela hiša v mraku

Posledice rasizma: Predsednik ZDA se je pred razjarjenimi protestniki skril v bunker pod Belo hišo

V trenutku, ko so ameriški lovci F-16 danes v slavo »zmage nad pandemijo« preletavali Slovenijo in njene bolnišnice (in pri tem s hrupom in izpusti onesnaževali okolico) se je vrhovni poveljnik ameriške vojske in zaveznice Slovenije pred lastnimi, razjarjenimi državljani skrival – v podzemeljskem bunkerju.

Temnopolti so v ZDA še vedno diskriminirani tudi v sistemu izobraževanja, zaposlovanja in na številnih drugih področjih, boj za enakopravnost pa zato tudi v ZDA še vedno traja. To dokazujejo tudi zadnji nemiri in protesti ob uboju Georga Floyjda.
V številnih mestih v ZDA so uvedli policijsko uro. Soproga policista Dereka Chauvina, odgovornega za smrt aretiranega Freya je medtem, skrušena zaradi umora, že podala zahtevo za ločitev.
Danes naj bi v vesolje z novo raketo poletela dva ameriška astronavta. Dogodek je zgodovinski. Gre za prvi komercialni polet rakete s povsem novo tehnologijo. Elona Muska, lastnika podjetja SpaceX pa so videli na bližnji polnilnici v ZDA, kako v vrsti čaka - na polnjenje svoje električne Tesle.
Po smrti temnopoltega Georga Floyda so v ZDA izbruhnili hudi nemiri. Na udaru se je znašel tudi predsednik države, demokratska senatorka slovenskega rodu pa se je morala znova zagovarjati, ker tokratnega morilca ni bolj dosledno preganjala že leta 2006, ko je bila še tožilka.
Fadil Novalić, premier Federacije BiH, ene od dveh konstitutivnih enot Bosne in Hercegovine (BiH) se je znašel v policijskem pridržanju zaradi nepravilnosti pri nakupu stotih ventilatorjev.
Primer Kitajske kaže, da bo boj s koronairusom veliko težji, kot se zdi v tem trenutku, ko tudi večina evropskih držav »sprošča« omejevalne ukrepe. Mesta v pokrajini Jilin so znova prekinila promet z vlaki in avtobusi, zaprle šole in v karanteno poslale na desettisoče ljudi.
Ameriški predsednik Donald Trump je šokiral javnost z izjavo, da že okoli teden dni vsak dan jemlje klorokin, protimalarijsko zdravilo, ki se sicer pod nadzorom zdravnikov daje tudi obolelim zaradi Covida-19.
Na udaru so tudi številni zvezdniki, ki jim grozi razkritje njihovih osebnih podatkov. Bo ameriški predsednik pred volitvami znova potreboval pomoč svojih zaveznikov iz - Rusije?
Tisti, ki so pred 20 leti financirali terorizem na Severnem Kavkazu, so želeli uničiti Rusijo od znotraj in imeli so možnosti, da uresničijo ta načrt, je opozoril ruski predsednik.
Ob 75-obletnici konca druge svetovne vojne in zmaga nad fašizmom so predvsem v Rusiji opazili nenavadne poskuse ponarejanja zgodovinskih dejstev.
S kamerami opremljeni štirinožni roboti že patruljirajo po parku v Singapurju in skrbijo za uveljavitev socialne distance v času pandemije Covida-19. To je šele začetek »nove normalnosti«, ki upavičeno vzbuja - strah ...
Srbija se je ostro odzvala na objavo na uradni spletni predstavitvi Evropske unije, kjer je bilo v »vogalu za učenje« zapisano, da je bil veliki ameriški znanstvenik srbskega porekla Nikola Tesla »znameniti Hrvat,« ki je »odkril rendgenske žarke.«
ZDA imajo v posesti tehnološko najbolj napredno vojaško letalo, F-35, katerega glavna odlika je njegova »nevidnost.« Toda na Kitajskem že imajo protiorožje …
Dubrovniške poletne igre, filmski festival v Pulju, Splitsko poletje, Varaždinski baročni večeri in podobne hrvaške nacionalne kulturno-umetniške manifestacije bodo potekale tudi letos, so potrdili na hrvaškem ministrstvu za kulturo.
Iran ima znova težave z raketami. Potem, ko je njihova protiletalska obramba v začetku leta po nesreči sestrelila ukrajinsko potniško letalo, se je sedaj nesreča pripetila še ob preizkusu protiladijske rakete.