REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Janša in Pivčeva

Pivčeva živi v paralelnem političnem svetu: v njem ona dela dobro, interpelacijo pa 'zlorabljajo, da bi zrušili vlado'

Ministrica in podpredsednica vlade Aleksandra Pivec se ne da – brez podpore lastne stranke se ob vložitvi interpelacije še naprej drži svojega foteljčka in v vsem skupaj vidi zaroto, medtem ko jo analitiki in politiki že razglašajo za učbeniški primer napačnih potez politika.

Odločitev SMC, da prek Twitterja deli izjave Janje Sluga iz oddaje Politično RTV Slovenija v nedeljo zvečer na temo neuspele interpelacije notranjega ministra Aleša Hojsa se je izkazala za zelo slabo politično in nepremišljeno taktično potezo.
Interpelacijo proti Aleksandri Pivec so ob LMŠ-ju podpisale še tri opozicijske stranke, ni pa je sopodpisal koalicijski DeSUS. Zelo verjetno pa bodo poslanci DeSUS, ki je ne želijo več videti na mestu podpredsednice vlade in ne ministrice za kmetijstvo - interpelacijo podprli.
Ruski poslovnež je pod ceno prodal parcelo, ki jo je pred tem kupil preko prijateljev. Se zgodi. Le da so od tega pa imeli koristi tisti prijatelji, ki so organizirali prvo prodajo in so najverjetneje zanemarili dolžno ravnanje. To pa ustreza definiciji korupcije.
Razvila se je živahna razprava o novih ukrepih Janševe vlade zoper Covid-19. Sledilo je vprašanje: »A je Rajko (Janša) že začel prejšnji teden uvažat termometre?« In priporočilo: »Naslednjič, ko spet 'zmagamo' nad virusom, pošljite raje bombnike.«
Zakaj predsednik NSi in obrambni minister v Janševi vladi ne bo podprl interpelacije zoper sporno Aleksandro Pivec, kljub ugotovitvam o kopici koruptivnih dejanj Pivčeve in kršitvah zakonodaje?
Odhod Pivčeve z mesta podpredsednice vlade (najprej) in nato kmetijske ministrice jesamo še vprašanje časa. Časa, ki se meri v dnevih in ne mesecih, kot bi si želela Pivčeva.
Židan ni na Obalo vodil svoje družine, jih hranil in pojil na državne stroške in nato bil ujet celo v »prefakturiranju« računov. Vse to je naredila zgolj Pivčeva.
Velika ofenziva SDS na medije v Sloveniji je morda propadla, toda Borut Pahor je s svojo razpravo odprl že zaprta vrata zakonskih sprememb za nove juriše Janševe SDS na medijsko ureditev v Sloveniji.
Število novih okužb je že drugi dan zapored preseglo sto; v četrtek so jih potrdili rekordnih 108. Pri tem se znova pojavljajo absurdne kritike, češ da se »v državi preveč testira«. Resnica pa je prav obratna.
Eden od največjih finančnih dolžnikov v državi se bo izvlekel, ne da bi plačal centa davkov. Na Vrhovnem sodišču je bila uspešna Electa Damjana Jankovića, sina ljubljanskega župana Zorana Jankovića.
Pivčeva je tik pred zasedanjem sveta DeSUS izvršnemu odboru stranke ponudila odstop s položaja predsednice stranke. In kljub odstopu hoče ponovno postati predsednica DeSUS-a.
Odbor DZ za zdravstvo je na današnji seji z 12 glasovi sprejel dopolnila, s katerimi je umaknil sprva obvezno cepljenje zdravstvenih delavcev proti gripi. Bolj natančno je opredeljena tudi obveznost ceplenja otrok, ki gredo v vrtec.
Trgovina, po kateri bi Janševa vlada tožbo zaradi terana proti Evropski komisiji umaknila, Evropska komisija pa bi umaknila tožbo zoper Slovenijo zaradi ravnanja organov pregona ob preiskavi »bančne luknje«, o kateri smo že poročali - očitno ni uspela.
Očitno je v modi »slikanje poslancev golih do pasu; po abecedi gre: Bandeli, Breznik, torej kmalu Irgl?« Poraja se vprašanje, »a bo naslednja faza kdo ima daljšega???«
Stranka SDS je doslej zmeraj nasprotovala izbojšanju statusa manjšin - še posebej, ko gre za manjšine iz držav nekdanje Jugoslavije. Te so popolnoma nezaščitene. Deloma zaščiteni staroavstrijski pa sedaj Janša očitno ponuja dodatno okrepitev statusa.