REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Golob še vedno prehiteva Janšo

Trojni referendumski poraz SDS lep dokaz, da je Janša trden garant - za dolgo in srečno vladavino levosredinskih strank!

Robert Golob je Janšo res poslal »v penzijo«, toda to je bil verjetno eden redkih trenutkov, ko je bil preveč odkritosrčen in so iz njega spregovorila čustva, ne pa razum. Če bi malce razmislil - tega nikoli ne bi predlagal.

Rezultati po polovici preštetih glasov nakazujejo, da sta bila zakona o RTV-ju in dolgotrajni oskrbi na referendumih verjetno potrjena, to pa velja tudi za zakon o vladi.
Ob številnih zelo odbitih izjavah predvsem cvetobera desnice, se je odlično odzvala predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, ki si ni dovolila spustiti na nivo nasprotnikov. Je pa razgalila bistvo. Kar je bilo za mnoge desnosučne naravnost nezaslišano.
V uredništvu smo dobili veliko odzivov bralcev, ki nas podpirajo in sporočajo, naj se ne oziramo na napade in »delamo naprej.« Dobili smo tudi pismo, ki nazorno pojasni, kaj je narobe ne z našimi članki, pač pa s poskusi portala Oštro, da nam »opere možgane«.
Mnogim morda še ni jasno, zakaj na referendumu glasovati ZA zakon o RTV Slovenija. Tukaj je odgovor.
Portal, ki se razglaša za perjanico raziskovalnega novinarstva in »preverjanja dejstev« ter se baha z domnevnim »razkrinkavanjem« dezinformacij se z vsako svojo novo potezo vse bolj »samorazkrinkava« kot podaljšana roka ameriških korporacij in ameriške vlade.
Vse več novih različic virusa SARS-CoV-2 se lahko izogne ​​imunosti. Čeprav se zdi, da preživeta okužba z BA.2, BA.4 in BA.5 daje določeno zaščito pred sevi tipa BQ, pa niti okužba niti cepljenje ne nudita zaščite proti različici XBB.
Rezultat predsedniških volitev v Sloveniji je presenetil le malokoga. A zdi se, da so bili kljub anketam mnogi na desni tako zelo prepričani v zmago Anžeta Logarja, da je bil to za njih pravi šok.
Ena od opaznih sprememb na predsedniških volitvah letos so bili tudi precej uglajeni, umirjeni in zdržani nastopi – predvsem kandidata desnih strank, Anžeta Logarja. Volivci so to nagradili - a so sporočilo hkrati poslali tudi obema največjima vladnima strankama.
Zadnji dve desetletji sta za napredek v obravnavi oseb z multiplo sklerozo izjemno pomembni. 3.500 osebam, ki se trenutno v Sloveniji soočajo s to diagnozo in strahom ohranjanja funkcij svojega telesa, se je namreč izboljšal dostop do zdravljenja in kvaliteta življenja.
Državljani so na sedmih predsedniških volitvah izbirali novega predsednika ali predsednico republike in po vsemu sodeč bo novi predsednik – predsednica.
Če bo volilna udeležba višja, ima več možnosti za zmago Nataša Pirc Musar, če bo nižja, ima možnosti za zmago tudi Anže Logar.
Slovenijo ne čakajo samo volitve za predsednika države, pač pa tudi odločitve o sprejemu treh zakonov. Kako in zakaj je potrebno vpliv političnih strank na javno televizijo zmanjšati z novim zakonom, ki je nastal tudi ob velikem sodelovanju civilne družbe, je v svoji izjavi pojasnil tudi Mirovni inštitut.
Poslanska skupina SDS pod taktirko Janeza Janše ji je očitala zlorabo diplomatsko-konzularne mreže za favoriziranje predsedniške kandidatke Nataše Pirc Musar in kršitve pri odpoklicu veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja.
Slovenija bo dobila predsednico. Razen, če bo dovolj volivcev, ki sicer volijo levo od sredine iz različnih razlogov – zamere, ker ni »prišel skozi« njihov kandidat iz 1. kroga, zadržkov do »neinformiranosti« Nataše Pirc Musar glede poslov svojega soproga itd. – ostalo doma. Tedaj bi imel več možnosti za zmago Anže Logar.
Podatki o deležu vojaškega proračuna, ki so ga posamezne države dale na razpolago Ukrajini kaže, da je Slovenija že med – večjimi poraženkami vojne v Ukrajini.