REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kusturica, Žižek in radkapa

»Žižek je bedak, korumpiran 'medijski intelektualec'. Spominja me na kolesno 'radkapo', ki konča v prepadu«

Slovenski filozof Slavoj Žižek pogosto preseneti s svojimi stališči in analizami. Toda vse njegove ocene niso vedno sprejete z nakonjenostjo. Znani filmski režiser Emir Kusturica je pred kratkim v intervjuju zelo neposredno povedal svoje mnenje o Žižku.

Ukrajinci v Sloveniji so se s posebnim pismom »zavzeli proti nastopu sopranistke, ki je pozirala z zastavo proruskih separatistov.« Tega nam res ni bilo treba - da nam s šovinizmom zavedeni Ukrajinci odrejajo, koga od umetnikov bomo v Sloveniji lahko poslušali in koga ne.
Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve se je odzvalo na zahtevo ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, da naj članice EU prenehajo izdajati vizume ruskim državljanom, in jo pričelo »proučevati«...
Predsednik slovenske vlade je nedavno za Milana Kučana dejal, da tudi on kdaj pa kdaj ustreli kozla. Toda težava je v tem, da ima premier v kabinetu svetovalce, ki prav tako streljajo kozle. Velike. Kapitalce.
Portal necenzurirano je postal ena od največjih valilnic državnih kadrov. Hiperprodukcija državnih, vladnih in strankarskih pomočnikov v katere so se kar preko noči prelevili njihovi novinarji je tako velika, da je povzročila sušo novinarskih člankov.
Nevarnost v Zaporožju je realna. Lahko bi bil usoden tudi nenaključen zadetek z granato težjega kalibra, ne pa le zgolj vrsta »usmerjenih« napadov, kot nas prepričujejo slovenski ljubitelji jedrske tehnologije.
Slovenska nacionalna stranka je v zvezi z dilemami glede ponovnega pogozdovanja Krasa po najhujših požarih v zgodovini Slovenije vladi podala zanimivo pobudo, s katero želijo med drugim popraviti tudi napake preteklosti.
Odsotnost vodilnih slovenskih politikov kaže na osupljivo pomanjkanje občutka za pieteto, pa tudi za realizem in pragmatičnost v mednarodnih odnosih.
Po novem bo – menda zaradi groženj – varovana oseba tudi varuh človekovih pravic. Zahtevo je podal sam varuh. Toda – le zakaj? Morda zato, ker je bila na to funkcijo izbrana brezbarvna, brezhrbtenična oseba, ki je državljani niso slišali takrat, ko je bilo to najbolj potrebno?
Ukrepi za omilitev draginje, ki jih sprejema vlada, bodo začeli veljati s septembrom, tako da bi se moralo to takrat poznati pri inflaciji, so optimistično sporočili iz slovenske vlade. Toda vladnikom grozi nova nevarnost...
Potem, ko je Sodišče EU odločilo, da so sankcije proti ruskemu državnemu mediju RT zakonite in sorazmerne, so se očitno napačne odločitve tudi v Sloveniji razveselili predvsem zagovorniki cenzure in pregonov drugače mislečih.
Slovenska zunanja ministrica si je, tudi če pustimo ob strani vprašanje upravičenosti obiska in glavnega sporočila (da je Slovenija v tej vojni na strani Ukrajine in da ji bo dala še več pomoči in tudi orožja) - izbrala slab dan za obisk.
Po našem članku, v katerem smo očitali obrambnemu ministrstvu, da je kupilo vojaško transportno letalo »Spartan«, namesto da bi raje kupili najmanj dve gasilski letali ali helikopterje, se je oglasil predsednik NSi.
Države, ki plin dobivajo večinoma iz Afrike in Bližnjega vzhoda in tiste, ki sploh niso povezane z evropskimi plinovodi, v ukrepu Evropske komisije ne vidijo nobenega smisla.
V zvezi NATO nekateri ne izpustijo nobene priložnosti, niti ognjene stihije ne, da ne bi malce propagirali svoje organizacije, ki ognje po svetu večinoma podtika - ne pa gasi.
Medtem ko se dva člana vlade iz največje stranke koalicije pogosto slikata pred ognjeno kuliso na Krasu, v eni vladni stranki opozarjajo na pot, po kateri se redko gre...in ki bi nas zelo verjetno rešila sedanjih pošastnih prizorov.