REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Biden in Musar

Zasedanje GS OZN: Vrhunsko licemerje Bidna - in Musarjeve

Ker Slovenija v preteklosti ni niti z besedo obsodila agresivnih vojn ZDA in je takšna ravnanja tudi aktivno diplomatsko podpirala, od Vilniuške izjave ob napadu na Irak pa do priznanja enostranske odcepitve Kosova - je bil nastop slovenske predsednice videti precej licemerno.

Na RTV Slovenija se je odvilo še eno poglavje nujne depolitizacije javnega servisa. Po odstranitvi Urbanije in Whatmougha gre v tem primeru za prvo zamenjavo na res pomembnem mestu, od koder se upravlja z vsebino predvajano na javni televiziji.
Rusija prepoved direktnih letov, zaostritev vizumske politike in novo spremembo zakona EU o sankcijah vidi kot odkrito diskriminacijo Rusov na etnični podlagi.
Kot kažejo zadnji dogodki v državi – na primer prav ujme in poplave, zaradi katerih se je ustavilo marsikaj – je eden od resnih problemov tudi kampanjskost in politično dodeljevanje sredstev.
Očitno smo v Sloveniji zadnjih 18 let praznovali napačen praznik »vrnitve« namesto »priključitve Primorske« k domovini. Zato je SD zahtevala popravek zakona ... In nato vse tiho je bilo.
Bruselj je Rusom prepovedal vnos osebnih stvari v EU. Če bo ta praksa postala razširjena v EU, bo to še en žebelj v krsto medosebnih odnosov med Rusijo in Evropsko unijo.
Portal javne televizije je sporočil, da je v 63. letu nenadoma umrl legendarni radijski voditelj Sašo Hribar. Na radijskih valovih smo ga poslušali vse od sredine osemdesetih let prejšnjega stoletja.
Pristojni so že zahtevali uvedbo postopkov, dijakinja dostopa do varovancev in varovank več nima, toda mnogi so ob tem izpostavili dejstvo, da bi morala odgovarjati tudi direktorica, ki je dopustila, da najstnica brez nadzora opravlja delo, za katero ni usposobljena.
Članice EU bodo kmalu »preplavljene« z zahtevami Ukrajine za izročitev za vojsko sposobnih Ukrajincev, ker so menda s podkupovanjem zapustili državo, poroča poljski časnik Rzeczpospolita.
Domači pontonski mostovi so očitno »neuporabni«, za ameriške pa se premier zahvaljuje in za njih celo prosi! A to ni najhuje. Prosil in zahvaljeval se je Robert Golob zaradi sicer neuporabnih pontonskih mostov dvema ameriškima politikoma, ki sta sokriva za milijone izgubljenih človeških življenj.
Izplen pogovorov slovenske vlade z desetčlansko delegacija ameriških senatorjev in kongresnika, ki je bila na obisku pri najvišjih slovenskih politikih se je pokazal za več kot skromen.
Evropejci bi se morali pripraviti na neodvisno politiko, če bi novembra 2024 na oblast prišel Donald Trump, ugotavlja ameriška publikacija.
Slovenija si je zelo nesrečno izbrala temo srečanja, ki je bila »solidarnost za globalno varnost«. Gre za dve temi, pri katerih je slovenska diplomacija doslej pokazala izjemno neznanje in nerodnost, z njima pa je želela celo blesteti.
Predsednik vlade Robert Golob se danes, ob 18.15 uri, srečuje s skupino ameriških kongresnikov ob njihovem skrivnostnem obisku Slovenije.
V tekmi za koordinatorja oziroma koordinatorko Levice je salonska levičarka in ministrica za kulturo Asta Vrečko premagala politično bolj profiliranega levičarskega politika in poslanca Miho Kordiša.
Mnogi ocenjujejo, da so frontne črte »statične« in da sta obe strani zato enako močni. Še več, mnogi prav zato (zgrešeno) napovedujejo ukrajinsko »zmago«. Cela vrsta razlogov je, zaradi katerih do takšne zmage ne bo prišlo.