REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Tina Gaber in Robert Golob med "intervjujem" Vir: POP TV, posnetek zaslona

Groteska: Golob novinarjem ne odgovarja, odgovarja pa partnerici iz svojega gospodinjstva v vlogi lažne novinarke!

Poteze slovenskega predsednika vlade postajajo čedalje bolj zmedene in protislovne. Premier vzbuja vtis, da odgovarja – v obeh pomenih besede – le še svoji novi partnerki, novi članici svojega gospodinjstva, ne pa novinarjem in javnosti. A tu ni konec bizarnosti...

Celoten obisk Roberta Goloba v Kijevu se zdi kot tekmovanje z Janšo v napačni disciplini, torej kdo bo bolj odločno podprl diktatorski, marioneten in zločinski režim v Ukrajini. V tej disciplini pa Janša tako premočno vodi, da bi bilo za Goloba bolje, če bi se obrnil v popolnoma drugo smer.
Janša s svojim obiskom v Kijevu podpira režim, ki je uničil vso opozicijo. Še huje - v položaju, ko je celo sam v opoziciji - podpira režim, ki je prepovedal in pozaprl vso opozicijo!
Predsednik SDS Janez Janša je te dni na svojem Twitter profilu ponosno razkazoval slike iz Ukrajine in Poljske. Vendar se očitno ne zaveda, da si je s tem napisal samoovadbo in potrdil sume, da pred letom dni v resnici - ni obiskal Kijeva.
Na kako perfidne načine zavajajo nekateri avtorji na javni televiziji je postalo očitno ob nedavnem razkritju, da »vojni dopisnik« Valentin Areh svoje reportaže pripravlja s starimi televizijskimi posnetki drugih agencij. Laži so bile dokumetirane in dokazane - opravičila in odstopov vodstva pa ni nikjer.
Slovenski predsednik vlade nas je te dni pomiril, da je z bankami vse v najboljšem redu. Kot enega od razlogov za to je navedel tudi, da je slovenski finančni sistem del območja evra. Toda ob tem je potrebno vedeti, da ima to območje akutne težave že od svojega nastanka...
Slovenska vlada nadaljuje s prakso sprejemanja nestrokovnih odločitev, pri tem pa ji »civilna družba« uvidevno asistira. Zadnja poteza se je zgodila na področju regulacije t.i, sovražnega govora.
ZDA so objavile posnetek incidenta med ruskim letalom in ameriškim brezpilotnim letalom. Je pa res, da so ruski piloti morda uporabili staro taktiko, ki so jo »patentirali« prvi.
Zastavlja se vprašanje, zakaj se pred zadnjo pravno instanco borijo slovenski ribiči, ne pa slovenska in hrvaška država, ki sta najbolj odgovorni za to, da spor sploh obstaja? V Insajderju smo podali predlog, kako naj se spor dokončno reši, slovensko ministrstvo za zunanje in evropske zadeve pa nam je odgovorilo z - nebulozuami.
Te dni smo lahko spremljali mučno opravičevanje skupine Laibach pred vesoljno in domačo javnostjo zaradi menda »spornih« izjav o karakterju vojne v Ukrajini. Primer je podučen, ker nazorno kaže, kako daleč pripelje čredna miselnost celo na prvi pogled »avtonomne« umetnike.
Prizor Roberta Goloba, ki na zastavljeno vprašanje »odgovori« z besedami, ki nimajo nobene zveze z vprašanjem, je marsikoga spomnil na čase neke druge vlade. Premier je odšel na obisk v BiH, vlada se medtem pripravlja na davčno reformo – neprijetna vprašanja pa so ostala v zraku.
Odgovor ministrstva za kulturo kaže na problematično prakso – da se po hitrih in arbitrarnih odločitvah prejšnje vlade nova vlada ne odziva z enako odločnimi, obratnimi potezami, pač pa pristaja na logiko »potrebe po strokovnosti«, ki hkrati dopušča možnost, da kipi ne bodo vrnjeni na ista mesta nazaj.
EU se mora preusmeriti na vojno gospodarstvo, opozarja komisar za industrijo. Orožarski sektor evropskega bloka se trudi zadovoljiti vse večje zahteve Kijeva. Komisar za notranji trg EU se zato vse bolj ukvarja – z temelji vojaškega gospodarstva.
Že več kot 30 let Rotary klub Ljubljana podpira nadobudne mlade s podeljevanjem štipendij za izjemne dosežke na študijskem področju.Natečaja se lahko udeležijo mladi, ki so redno vpisani na visokošolski ustanovi vsaj dve leti pred oddajo vloge.
Boj za pravice žensk je razumeti kot našo skupno nalogo in družbeno prioriteto, ki ima pomemben vpliv na vse, je zapisal minister in koordinator Levice Luka Mesec.
Leto dni po začetku vojne je jasno, kam to vodi tudi Slovenijo. Po pospešitvi procesa deindustrializacije bo Slovenija odvisna od ameriških izdelkov, hkrati pa bo odrezana od kitajskih dobav.