REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Policija in svoboda izražanja

Janša svoje žalitve opravičuje z novim »verbalnim deliktom«, ki je v popolnem nasprotju z evropskimi predpisi

Cirkus z uveljavljanjem novega »verbalnega delikta« se nadaljuje. Razkrivamo razloge, zaradi katerih bo nov verbalni delikt "padal" na sodiščih.

Vrhovno sodišče je zavrnilo zahtevo premierja Janeza Janše za revizijo sodne odločitve v tožbi Eugenije Carl zaradi razžalitve. V zavrnitvi revizije so poudarili, da "uporaba Twitterja nikomur ne podeljuje neomejene pravice sporočanja".
Po objavi slik z dopustovanja Janeza Janše na jahti Andreja Marčiča in slik s privatnih druženj Janše in lobista Bože Dimnika so opozicijske stranke obsodile netransparentno ravnanje Janeza Janše, tedaj poslanca, danes pa predsednika vlade.
Še pred dvema letoma je bil na praznovanju predsednik vlade Marjan Šarec. Tokrat tako visoke zasedbe seveda ne bo.
Slovenska vlada je po dolgem odlašanju končno sprejela podobne ukrepe za omejevanje pandemije, ki veljajo tudi v drugih državah Evropske unije.
Sloveniji se je v ZDA uspelo prebiti v ožjo skupino držav, ki se v svetovnem merilu kažejo kot najbolj okužene s koronavirusom in najmanj primerne za potovanja.
Pahorjev manever je tako znova koristil le Janševi vladi, kot figov list s katerim so skrili sodni poraz, saj je v javnost poslal sporočilo, da je bila sodba Vrhovnega sodišča - pomanjkljiva.   
Novica, da je pravosodni minister Marjan Dikaučič osumljen storitve kaznivega dejanja davčne zatajitve in ponarejanja poslovnih listin je mnoge neprijetno presenetila.
Vse kaže, da nas bo slovenska vlada s svojo zakonodajo na področju svobode govora uvedla v čas pred razsvetljenstvom, če ne celo v novi srednji vek.
Pravosodni minister Marjan Dikaučič je osumljen storitve kaznivega dejanja davčne zatajitve in ponarejanja poslovnih listin. Sam trdi, da so njegov podpis - ponaredili.
Ob zadnjem vpadu anticepilcev v stavbo RTV Slovenija smo bili priče vrsti obsodb. Toda – kakšnih? Takšnih, ki so poskusile na silo povezati protestniško gibanje in skupino režimskih anticepilcev.
V stavbi TV Slovenija je včeraj prišlo do vdora anticepilcev v prostore informativnega programa. Skupina protestnikov je ravnala nezakonito, pri tem pa se je očitno vzgledovala - po slovenski vladi.
Protestnike je ta teden še posebej razjarila namera vlade, da z novimi spremembami zakonodaje omogoči lažje kaznovanje drugačemislečih zaradi - žaljenja politikov.
Kakšen je torej izplen Blejskega strateškega foruma? Slab v objektivnem smislu in epohalen, če to ocenjujemo iz zornega kota slovenske diplomacije in marionetne vlade v Ljubljani.
V stranki Levica so prepričani, da bi moral biti poraz ZDA in zveze NATO v Afganistanu osnova za premislek o tem, kako si Slovenija zagotavlja mednarodno varnost.
Ob prihodu tujih državnikov na Blejski strateški forum je slovenska vlada vsakega od njih posebej pozdravila tudi preko Twitterja. Razen predstavnikov Bosne in Hercegovine in nemškega diplomata, ki začasno biva v BiH.