REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kosovo in Srbija

Prelomljene obljube: Evropske države kljub neizpolnitvi obveznosti Kosovo potiskajo v Svet Evrope

Prav danes se v Srbiji spominjajo enajste obletnice podpisa “Bruseljskega sporazume”. V njem je bilo predvideno, da bodo Srbi na Kosovu v okviru procesa “normalizacije” dobili posebno Zvezo Srbskih občin. Toda prištinske oblasti podpisanega dogovora niso izpolnile.

Večina zahodnih analitikov razglaša »masivno« zmago Izraela nad iranskim kombiniranim napadom brezpilotnih letal, manevrirnih in balističnih izstrelkov na cilje v Izraelu 14. aprila. Ni jasno, ali so samo nevedni ali pa zavestno prodajajo zahodno propagando.
Minilo je 83 let od smrti Sergeja Mašere in Milana Spasića. Leta 1941 sta se oba mlada častnika uprla ukazu jugoslovanskega poveljstva o predaji in izročitvi nepoškodovane ladje italijanski okupatorski vojski.
Šefica Evropske komisije je doživela nepričakovano – aretacijo… Publicist, urednik »Elektronske intifade« je namreč izvedel državljansko aretacijo predsednice EK Ursule von der Leyen zaradi njene podpore izraelskemu genocidu v Gazi.
Kot prva sedanja izvršna šefica EU, ki se poteguje za drugi mandat po Barrosu leta 2009, Ursula von der Leyen verjame, da si lahko privošči, da se lahko skriva in preskoči razprave do zadnje minute.
Slovenija igra zelo nevarno igro, pri kateri bi lahko slovenska podjetja in gospodarstvo zaradi takšnega nespametnega udinjanja Washingtonu zaradi upravičenih kitajskih protiukrepov zelo hitro izgubila veliko več, kot pa bi lahko dobila v obliki »bombončkov« iz ZDA.
Ker pogleda z ruske strani ni, osrednji mediji pa se ruskih virov izogibajo, pa takšne laži brez težav zastrupljajo slovensko medijsko krajino.
Čeprav je s svojimi komedijantskimi nastopi marsikomu všeč, so posledice politike, ki jo zagovarja obrambni minister čedalje manj smešne.
6. aprila leta 1941 je nacistična Nemčija pod poveljstvom Adolfa Hitlerja napadla Jugoslavijo. Istega dne je nemška Luftwaffe z več sto letali pričela z bombardiranjem Beograda, glavnega mesta Jugoslavije, ki so ga branili tudi pogumni slovenski piloti.
Po navedbah enega od virov bruseljskega Politica so nekateri ministri iz nerazkritih držav »obračali oči« ob številki še 100 milijard evrov za Ukrajino.
Retorično spreten Stevanović je v Tarči »povozil« strankarske konkurente, zato si ga očitno sploh niso upali povabiti v studio!
Besedna megla glede učenja jezikov pripadnikov manjšin, ki so jo nedavno v slovenskem parlamentu na veliko spuščali predvsem opozicijski poslanci se je končno razkadila. Zdaj je jasno, da Slovenija ostaja enako ksenofobična, kot nekoč, ko se je proslavila z izbrisom in pregonom drugače mislečih.
Porazi ukrajinske vojske na bojišču in vse bolj jasno spoznanje, da bo NATO svojo umazano vojno v Ukrajini izgubil je privedla do vse bolj besnih propagandnih odzivov evropskih vlad in njenih državnih ter paradržavnih medijskih trobil.
Bližajo se evropske volitve. Na njih bodo nastopile tudi številne parlamentarne stranke, a vse imajo, kot kažejo tudi raziskave javnega mnenja, velike »nahrbtnike.« Stranka Resnica ga nima. Kaj ponuja, nam je pojasnil njen predsednik.
Na listi stranke Resnica so ljudje zelo posebnega kova, ki so se zmeraj znova upirali črednemu razmišljanju in so že dokazali, da imajo trdne hrbtenice. Pa tudi stranka sama je kot praktično edina v Sloveniji dokazala, da zna pravilno oceniti geopolitične razmere v svetu.
Kristjani danes praznujejo svoj največji praznik – veliko noč, s katero se spominjajo Jezusovega vstajenja od mrtvih. A prav je tudi, da se zavedamo, da je velika noč je odmev starodavnih človeških praznikov za praznovanje prihoda pomladi.