REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Robert Golob opozarja pred Janševo strategijo »požgane zemlje«

Politika požgane zemlje: blokirajo nova ministrstva, spreminjajo stara in sprejemajo »strategije« do leta 2030

Odhajajoča Janševa vlada neprestano sprejema vrsto sklepov, ki se nanašajo na dolgoročne zadeve in ne na tekoče posle. Sprejema vrsto strateških, dolgoročnih korakov v napačno smer, ki so daleč od opravil, ki pritičejo »tehnični vladi.«

Stranka SDS, ki jo po oblikovanju nove vlade Roberta Goloba čaka delo v opoziciji, je že takoj po državnozborskih volitvah novi vladi, ki je dobila mandat ljudstva - nametala toliko polen pod noge, kolikor je bilo to le mogoče.
Izkazalo se je, da ima Hrvaška izjemno rigiden sistem, ki ženskam niti tedaj, ko je plod resno prizadet in tudi njim grozi nevarnost - ne morejo prekiniti nosečnosti. Stroški za poseg naj bi v Sloveniji znašali okoli 5000 evrov, pokril pa jih bo hrvaški zavod.
S čem torej Janez Janša »drži v šahu« Boruta Pahorja? Ali ima v rokah nekaj, kar bi Pahorja kompromitiralo? Drugače si res ni mogoče pojasniti nerazumnih potez predsednika države.
Opozicija, ki je napovedovala, da bo v novem Državnem zboru konstruktivna, se je takoj po potrditvi mandatov že na prvi seji pokazala kot – maksimalno destruktivna.
Slovenska vlada je včeraj na dopisni seji sprejela še eno, izjemno sporno odločitev, ki verjetno ne bo ravno dolgotrajna. Že tako bogati RKC je s svojim sklepom odprla pot do dodatnih milijonov evrov vsako leto.
Če neresnice širi korporacija v lastništvu ameriškega sklada, je to sicer slabo, ni pa nepričakovano. Toda le v Sloveniji se laži neomejeno širijo preko portala, ki se financira z davkoplačevalskim denarjem. In to res ni normalno.
Prvi maj je praznik dela. In prav je, da se na ta dan spomnimo, kaj je tisto, kar je res najpomembnejše. In to je – delo. To so vedeli mnogi, ki danes veljajo za konservativce. Prav bi bilo, da se tega zavedajo tudi slovenski desničarji, ne pa da kar naprej opletajo o nevarnosti komunizma.
Najverjetnejši mandatar Robert Golob je Tonina pozval, naj se vzdrži podpisovanja dolgoročnih pogodb, toda Tonin se je očitno odločil, da novi vladi prične metati polena pod noge.
Evropska unija se je na omejevalne ukrepe Rusije odzvala z nekaj tragikomičnimi potezami, ki bodo privedle do postopnega zmanjševanja količin plina in naraščanja cen na evropskem trgu, kar bo udarilo po žepu državljane EU.
Oprode odhajajočih vladnikov podžigajo svoje vernike s podtikanji, češ da bo Golob izdal voljo volivcev, če v svojo vlado povabi vidne predstavnike opozicijskih strank, ki jim ni uspelo prestopiti parlamentarnega praga. A se zelo motijo...
Janez Janša je letos ponovil vajo - dan upora proti okupatorju je s svojimi odločitvami znova zlorabil, ter ponovno sprl politiko in javnost. Toda ne za dolgo - njegov čas na čelu vlade se hitro izteka.
Stranka, ki je še do konca januarja sploh ni bilo je »pometla« s SDS, ki je na politični sceni skoraj že tri desetletja in jo enako dolgo vodi Janez Janša. Še večji udarec zanj pa je dejstvo, da je nova vlada dobila referendumski mandat ljudstva, da izkorenini janšizem.
Janševa trobila v šoku zaradi prepričljivega poraza desnih strank in satelitov SDS širijo teorije zarote. Dan po prelomnih parlamentarnih volitvah je jasno, da bo imel nov parlament le pet strank in da bosta od tega dve – sedanja vodilna SDS in NSi - zagotovo končali v opoziciji.
Pred Slovenijo je sedaj novo obdobje, toda le, če bo nova koalicija gradila na spoznanjih dveletnega upora zoper sedanjo vlado in združila napore vseh tako, da bo Slovenija znova postala demokratična, moderna in v »zeleno« prihodnost usmerjena država.
Izguba takšnih tankov v času, ko se geopolitične razmere v Evropi zaostrujejo in se znova v ospredje vračajo klasične armade je menjava tankov za manjvredne oklepnike enaka nacionalni izdaji.