REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Janša stopa po stopinjah svojega vzornika...

Tovariš Twitto hoče diktaturo: si bo Vlada upala s 15.000 evri kaznovati vse dvomljivce v njene »korona ukrepe«?

Gre za nesorazmeren poseg v človekove pravice, ki nima prav nobene podlage v slovenski zakonodaji, ustavi pa tudi Evropski konvenciji za človekove pravice.

Minister Simoniti je v svojem odgovoru na pismo kulturnih in umetniških institucij pri obračunavanju s slovensko kulturo in umetnostjo zlorabil še tri svetovno priznane mednarodne umetnike. Ti pa so mu sedaj odločno odgovorili.
V družbi se nevarno razraščajo nestrpnost, rasizem in ksenofobija, ki jo nesebično sejejo predvsem vladajoči.
Stranka DeSUS izbira novo vodstvo in vse kaže, da bo dobila novega in hkrati starega predsednika. Kot se je izkazalo v zadnjih mesecih znova tistega, ki ga sploh ne bi smela zamenjati.
Medtem ko Levica in SD ob podpori LMŠ in SAB zbirata podpise za »780 milijonov za blaginjo, ne orožje«, obrambni minister Tonin brani investicijo v vojsko in obljublja, da se bo potem »boril kot lev,« za izboljšanje zdravstvenega sistema.
Namesto v orožje bi bilo v času največje zdravstvene krize, v kateri je umrlo že več kot 1000 prebivalcev Slovenije veliko bolje, če bi denar namenili nujni prenovi zdravstva in šolstva, so prepričani v Levici.
Ugledni portal »Politico« komentira pismo, ki ga je slovenski predsednik vlade Janez Janša poslal voditeljem EU. Po oceni Politica Janša vztraja, da naj se prvotni dogovor voditeljev EU naknadno interpretira drugače, kot so se voditelji EU res dogovorili.
No, ne vsakega. Spomnimo se samo nekaterih odmevnih primerov: odstopljenega notranjega ministra Aleša Hojsa, šolske ministrice Simone Kustec, moralnega teologa Ivana Štuheca ... Nobenega iz vrst »prvorazrednih« ni doletela globa.
Vladni urad za komuniciranje (UKOM) je s šokantno obrazložitvijo zavrnil zahtevo državljanke po informacijah, povezanih s koronavirusom. Takšno arogantno ravnanje Janševe vlade pa je najboljša pot do poraza v boju proti koronavirusu.
Zaposleni v kulturi kritizirajo številne sporne poteze kulturnega ministra. V zadnjem času je pozornost vzbudil predvsem nov projekt muzeja osamosvojitve, za katerega si zelo prizadeva zaradi nepravilnosti nedavno razrešena Andreja Valič Zver.
Predsednik slovenske vlade Janez Janša ima novo težavo: njegova izbranka za vrh Nacionalnega preiskovalnega urada ne bo mogla biti imenovana s polnim mandatom, ker vrh policije neprestano krši zakonodajo.
Janez Janša je očitno bolj papeški od papeža. »Maršal Twitto« svoje žaljive, preuranjene, nediplomatske in škodljive tvite in neresnično »volilno zmago« Donalda Trumpa trmoglavo brani celo potem, ko je celo Donald Trump - že priznal poraz ...
Komisija za človekove pravice pri Slovenski akademiji znanosti in umetnosti je sprejela posebno izjavo, s katero opozarja na napačno komuniciranje in razraščanje avtokracije pod krinko pandemije v Sloveniji.
S spreminjanjem temeljne zakonodaje v korist podpornikov ene od vladnih strank vlada škoduje celotnemu področju srednjega in visokošolskega izobraževanja, opozarjajo v civilno-družbenih organizacijah.
Slovenska vlada sprejema vse bolj absurdne ukrepe in zaostruje represijo. Povsem drugače se godi v Nemčiji. Tam je vlada javnost nagovorila z zabavnim sporočilom v prisrčnem video zapisu, polnim blage ironije.
Podvig izkušenega bojevnika in poveljnika Stevana Švabića in njegovih vojakov je edinstven primer v zgodovini bojevanja, ko so se nekdanji vojni ujetniki odločili, da na poti iz ujetništva pomagajo bratskemu narodu.