REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kinexon protikoronske zapestnice. Vir: Twitter

Namesto represije delavce pred koronavirusom uspešno varujejo posebni čipi. Zakaj ne tudi v Sloveniji?

V praksi je težko vedno vzdrževati pravo distanco do druge osebe, da bi preprečili okužbe. Toda ta problem je mogoče rešiti, kot kažejo primeri iz Srbije in Poljske. To bi lahko pomagalo tudi v Sloveniji - toda vlada še vedno stavi le na policijsko uro, maske in represijo.

Iz Holdinga slovenskih elektrarn so sporočili, da so leto 2020 navkljub epidemiji Covid-19, zaključili z odličnimi poslovnimi rezultati in posledično v lokalne in državni proračun vplačali skupno 200 milijonov evrov dajatev.
Kljub temu, da ustava RS določa ločitev države in verskih skupnosti, so se po letu 1991 zvrstili verski prazniki Rimokatoliške cerkve, ki so vsem državljanom določeni kot dela prosti dnevi, ne glede na to, ali so verujoči ali pa ne.
Kakšno novo leto 2021 nas čaka? Eksperti bančne skupine Saxo so tudi letos pripravili nekaj »nezaslišanih« napovedi za naslednje leto.
Nemška vlada je naredila korak naprej v smeri svobodne uporabe tehnologije korporacije Huawei v svojih omrežjih 5G. To je po oceni časnika Wall Street Journal za Huawei »majhna zmaga na evropskem kontinentu.«
Razprtije med Zdravkom Počivalškom in Tomažem Gantarjem glede zamejitve koronavirusnih okužb so razvnele živahne razprave o tem, kako bi v prihodnje optimalno volili tiste, ki odločajo - dobesedno - o življenju in smrti prebivalcev Slovenije.
Družba Huawei je danes objavila svoje poslovne rezultate tretjega četrtletja letošnjega leta. V tem času je Huawei ustvaril 671,3 milijarde juanov (85 milijard evrov) prihodkov, kar je 9,9 odstotna rast v primerjavi z enakim obdobjem lani.
Prodajni salon, ki se nahaja v središču Ljubljane in bo odslej deloval pod imenom Wallis Motor Ljubljana, je junija postal del skupine AutoWallis.
Številne države sveta so se pridružile pobudi za pravično distribucijo cepiva proti koronavirusu - razen ZDA in Rusije. Da uspešen boj proti Covidu-19 požene gospodarstva pa dokazuje Kitajska, ki je že dosegla 4,9 odstotno gospodarsko rast.
Cene rabljenih vozil v Evropi se v zadnjem času dvigujejo – čeprav so kupci pričakovali, da bodo zaradi pandemije cene starih vozil padle. Obenem pa se električni avtomobili, kljub nizkim cenam nafte, prodajajo vse bolje.
Za razliko od slovenskih vlad, ki vse povrsti mencajo in najdejo denar za vse mogoče, le za povezave Slovenije s svetom ne, je italijansko ministrstvo za transport že podpisalo dekret o ustanovitvi novega letalskega prevoznika.
Raziskava je pokazala, da se jedrska energija in obnovljivi viri preprosto ne marajo in da gre v resnici za nekompatibilne strategije. In kako se bo odločila Slovenija?
Medtem ko se minister za okolje Andrej Vizjak zanima le za to, kako bi čim bolj profitiral z vlaganjem v delnice podjetja, ki se ukvarja z naftnimi derivati, je Kitajska v rekordnem času postavila drugo največjo sončno elektrarno na svetu.
Neusmiljen boj za demografski sklad oziroma katera politična stranka bo prevzela vajeti upravljanja preostalega državnega premoženja in se pasla na zadnjih koščkih narodove srebrnine, je potekal skoraj osem let. In zdajšnja rešitev? Slaba, pravi dr. Mramor.
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je spomnilo, da je že marca lani vzpostavilo spletno aplikacijo goriva.si, ki prikazuje maloprodajne cene naftnih derivatov na posameznih bencinskih servisih v Sloveniji. Zanimanja pa je bilo že prvi dan toliko, da se je spletna stran - sesula.
Med davčne olajšave si je prištel tudi 70.000 dolarjev, ki jih je porabil za frizerja letno, veliko višje davke pa je plačal v tujih državah, kot pa v ZDA.