REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Slaba gospodarska rast

Korporativni velikani, ki poslujejo v tujini, opozarjajo na slabo svetovno gospodarstvo

Zaradi sedanje trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko, negotovostjo glede prihodnjih odnosov EU in Združenega kraljestva ter problemom na Japonskem, nekateri predstavniki vodilnih podjetij trdijo, da je danes ustvariti dobiček težje, kot kadarkoli prej.

Ministrstvo za obrambo Kitajske je konec tedna obtožilo kolege iz ministrstva za obrambo ZDA, da namerno pretiravajo z ocenami »grožnje«, ki naj bi jo Kitajska in drugi narodi predstavljali, da bi lahko utemeljili lastne enormne vojaške izdatke.
Finančna direktorica kitajskega podjetja Huawei, Meng Wanzhou, ki je trenutno v hišnem priporu v Kanadi, medtem ko se bori proti izročitvi v ZDA, je med aretacijo pri sebi imela 12-palčni MacBook, iPhone 7 Plus in iPad Pro.
Kitajski predsednik Ši Džinping želi preko Italije vključiti Evropo v svoj projekt Nove svilne poti. Italija bo postala prva država G7, ki je podpisala sporazum o soglasju s Kitajsko, to pa je storila kljub skeptičnim glasovom in pritiskom iz EU in ZDA.
Gorenjska banka bo tudi po spremembi lastništva nadaljevala samostojno poslovanje v skladu s slovensko in evropsko bančno zakonodajo, povečala pa bo tudi število poslovalnic.
Polnoobsežna ameriška kampanja proti kitajskemu vodji tehnologije Huawei se spektakularno nadaljuje. Toda sedaj se je splošni prepovedi uporabe izdelkov Huaweia, za katero se zavzemajo ZDA, uprla tudi nemška kanclerka Angela Merkel.
Na Kitajskem klošarji in ulični umetniki prosijo za drobiž - s svojo QR kodo. Bodo mobilne tehnologije to nekega dne prinesle tudi v zaostalo Evropo?
Facebook vse bolj preusmerja svojo pozornost z javnih na šifrirane, efemerne komunikacije preko svojih trio aplikacij za sporočanje.
Družba Aerodrom Maribor je "zaradi izredno ekonomsko nevzdržnega modela pogodbe" in prelomljenih obljub države odpovedala najem letališča. Kmalu pa bi zato brez zaposlitve lahko ostali tudi delavci.
Predsednica vlade Theresa May je kabinetu povedala, da ni prepričana, da ima številke, ki bi lahko odobrile izstopni dogovor, in napovedala, da bo parlamentu sledil poraz, ki bo prisilil Združeno kraljestvo, da ohrani tesnejše vezi z Evropsko unijo, poroča Bloomberg.
Zložljivi telefoni z velikimi zasloni postajajo nov hit na trgu. Apple pa se želi konkurence lotiti z inovacijo, na katero tekmeci očitno niso niti pomislili.
Kitajska je kot del spornega sistema »socialnega kredita« v državi, blokirala na milijone potnikov pri nakupu letalske ali železniške vozovnice.
Facebook pripravlja stabilno kriptovaluto pod blagovno znamko aplikacije WhatsApp. Novi kovanec bo vezan na ameriški dolar (1:1) in se bo uporabljal za prenose med prijatelji in družinskimi člani. To bi lahko bil začetek nove revolucije med plačili.
Od konca hladne vojne Peking vidi v ZDA glavnega geopolitičnega tekmeca, vendar se je Washington šele pred kratkim začel zavedati, kako nevarna je ta strateška tekmovalnost ...
Nemško železniško podjetje Deutsche Bahn (DB) se v zadnjem času otepa z očitki o zamudah v prometu, visokih cenah vozovnic in zastarelosti opreme. Sedaj pa naj bi jim primanjkovalo še najmanj 733 strojevodij.
Na Twitterju je uporabnik Janez Bedina prikazal primerjavo glede stanovanjskega kredita med slovensko (NLB) in nemško (Commerzbank) banko.