REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Slovenija, denar

Kako bo Slovenija odplačala javni dolg? Ne bo ga. A brez skrbi.

Slovenski javni dolg znaša 32,3 milijarde evrov, oziroma dobrih 15 tisoč evrov na prebivalca. A brez skrbi, država in njeni prebivalci tega dolga nikoli ne bodo primorani poplačati.

V četrtek je italijanska vlada sprejela odlok, s katerim so uvedli t. i. državljanski dohodek, ki je bil eden glavnih volilnih obljub obeh koalicijskih strank. 
Velik kitajski trgovinski presežek z Združenimi državami vznemirja Washington, ki od Pekinga zahteva, da sprejme ukrepe za njegovo zmanjšanje.
V kolikor Priština ne ukine neutemeljenih carin na blago iz Srbije in BiH bo soočena z – ameriškimi sankcijami. Istočasno so predsedniku vlade Ramushu Haradinaju ameriške oblasti zavrnile vstop v ZDA.
Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je označil brazilskega predsednika Jaira Bolsonara za modernega Adolfa Hitlerja.
Vodstvo ruskega avtomobilskega koncerna AvtoVAZ poroča o dobri prodaji vozil in predstavlja dve novosti iz znamke Lada, ki se bosta pojavili na tržišču v letu 2019.
Nemški ekonomski inštitut je predstavil rezultate analize nemških patentov, ki kažejo potrebo po manjših omejitvah glede tujih znanstvenikov in tehnikov. 
Številni finančni analitiki opozarjajo, da je vse več indikatorjev o nadaljevanju padca vrednosti delnic in borz v novem letu, kar bi lahko privedlo do nove recesije. 

Vse več držav nadomešča dolar kot globalno rezervno valuto in jo poskuša nadomestiti v medsebojni trgovini. Ta trend je že lani postal izrazit, nadaljeval pa se bo tudi letos.

Kljub temu, da so ameriške borze v ponedeljek, zadnji delovni dan leta 2018, zabeležile rahlo izboljšanje, je leto 2018 bilo, celovito gledano, najslabše od pričetka gospodarske krize.
Krščansko demokratična zveza Nemčije (CDU), ki ji pripada tudi nemška kanclerka Angela Merkel, je v letu 2018 prejela največ donacij izmed vsemi političnimi strankami. 
Potem, ko je Francija uvedla digitalni davek, zdaj isto namerava storiti Avstrija. Primarne tarče novega zakona so štirje tehnološki giganti, t. i. skupina GAFA: Google, Apple, Facebook in Amazon. 
Nemška vlada se je odločila, da bo pričela zahtevati poročila o financiranju mošej in islamskih organizacij v Nemčiji s strani drugih držav, primarno tistih iz Bližnjega vzhoda.
Izsledki raziskave kažejo, da imajo nemški uporabniki mobilnega omrežja 4G na voljo ene najslabših pogojev, tako glede pokritosti kot prenosa podatkov. 
Nemška koalicija, s podporo progresivnih muslimanskih skupnosti, razmišlja o uvedbi t. i. »davka na mošeje«, s čimer bi preprečili tuje financiranje muslimanskih skupnosti v Nemčiji. 
Potem, ko so ameriške borze v decembru beležile padec vrednosti, so na prvi pobožični dan trgovanja zabeležili rekordni poskok vrednosti – več kot tisoč točk.