REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Gozd, drevesa, les

Študija: Naši civilizaciji zaradi uničevanja gozdov grozi 90-odstotna verjetnost kolapsa že v naslednjih desetletjih

Izračuni kažejo, da imamo ob sedanjih stopnjah rasti prebivalstva in porabe virov, še posebej gozdov, le še nekaj desetletij časa, predno bo prišlo do nepovratnega kolapsa naše civilizacije, opozarja študija fizkov, ki proučujeta kompleksne sisteme.

Žalostna realnost je, da tisti, ki kršijo pravila EU več ne bežijo pred EU, pač pa postajajo celo glavni igralci.
Uvedba novega davka na digitalne storitve je do konca leta zamrznjena, čeprav tudi evropske države zaradi koronavirusa nujno potrebujejo dodatna finančna sredstva. Največja podjetja na svetu, ki ogromno zaslužijo, pa še naprej plačujejo le smešno nizke davke.
Nemčija je dolga desetletja izigravala in kršila pravila EU v zvezi z izvozom orožja. S tem je tudi nemško orožje pomagalo podžigati spopade in povečevati obseg že obstoječih konfliktov v svetu.
Reuters poroča, da predsednik nemške Zvezne agencije za omrežja svari pred prenaglim izključevanjem Huaweija iz modernizacije mobilnega omrežja.
V letu 2020 Barcaffè praznuje 50 let. Ljubiteljem kave želi ob tem jubileju z priznano oblikovalko Aljo Horvat ponuditi nekaj posebnega, drugačnega in jim polepšati dan.
V Avstriji so od 1. maja avtošole dobile dovoljenje za nadaljevanje svojega dela, vendar bo izpite v prihodnje mogoče opravljati samo z zaščitnimi maskami.
Milijarder in filantrop George Soros, ki je na Madžarskem že dolga leta s strani aktualne oblasti očrnjen in redno napadan, je izrekel nekaj mračnih predvidevanj o prihodnosti EU.
Pandemija koronavirusa bi lahko bila samo uvod ne samo v recesijo, pač pa celo v najprej gospodarske spopade širših razsežnosti, ki bi se končali celo z vojno.
Kaj imamo še skupnega s prednamci izpred 50 let? Eno zagotovo. Kavo Barcaffè, ki nas opominja, da življenje sestavljajo preprosti trenutki ob skodelici skrbno izbrane mešanice kavnih zrn, ki pričarajo nezamenljiv okus tega najbolj priljubljenega napitka.
Konec tega meseca lahko v ZDA pričakujejo 200.000 novih okužb s koronavirusom dnevno in 3000 mrtvih na dan. To je cena, ki jo je ameriški predsednik, odkar je v Kitajski »odkril« krivca za svoje napake - pripravljen plačati.
Elon Musk je z nekaj svojimi bizarnimi tviti znova uspel »zbrisati« nekaj milijard dolarjev vrednosti podjetja, ki ga vodi – Tesle. Napovedal je tudi, da bo razprodal svoje premoženje in ne bo več imel hiše ...
Raziskovalci so v Hongkongu izdelali dezinfekcijsko sredstvo, ki viruse deaktivira kar za 90 dni. Zastavljata pa se dve vprašanji: Kdaj ga bo za Slovenijo ukradel Joc Pečečnik, in ali ga bo predsednik ZDA predlagal za redno dezinfekcijo sodržavljanov?
Pandemija koronavirusa je zasenčila in popolnoma uničila tudi hrvaško predsedovanje EU. Številni sestanki so bili odpovedani, priložnosti za fotografiranje z evropskimi odličniki je bilo za vzorec, sedaj pa iz Bruslja prihajajo slabe novice ...
Nič ne kaže, da bodo domači delavci na čakanju, študenti, brezposelni in mlajši upokojenci kar v rekah drli na polja, da bi na poziv ministrice za kmetijstvo Aleksandre Pivec delali za tri evre na uro.
Tudi družba Huawei se je pridružila podjetjem, ki so priskočila na pomoč državi v boju proti epidemiji virusa SARS-CoV-2. Sloveniji so podarili večje število najbolj potrebnih zaščitnih mask in 100 tablic za šolanje od doma za socialno najbolj ogrožene otroke.