REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Japonske igračke Vir: Telegram

Prvič v 200-letni zgodovini sankcij: Japonska prepovedala izvoz otroških igrač v Rusijo

Japonska je »napovedala vojno ruskim otrokom«, ocenjuje ruski gospodarski strokovnjak. Omejitve pri izvozu japonskih igrač naj bi sicer preprečile »krepitev ruske industrijske baze.«

Namesto v dolarjih bodo trgovinske in druge transakcije med Kitajsko in Brazilijo potekale v juanih in realih.
Odmik od zahodnih plačilnih sistemov je nujen za zaščito transakcij pred »možnimi geopolitičnimi posledicami«, je opozoril indonezijski predsednik Widodo.
Povprečna potencialna svetovna gospodarska rast bi lahko do leta 2030 padla na najnižjo raven v treh desetletjih, in sicer 2,2 odstotka letno, opozarja Svetovna banka s sedežem v Washingtonu.
Sabotaža plinovoda Severni tok je nemško odvisnost od ruskega zemeljskega plina spremenila v odvisnost od pregrešno dragega utekočinjenega zemeljskega plina (LNG) iz ZDA, je opozoril poslanec nemškega Bundestaga.
Francoske oblasti preiskujejo pet bank zaradi davčnih goljufij in pranja denarja. Približno 150 preiskovalcev je skupaj s šestimi nemškimi tožilci izvedlo preiskave predvsem v Parizu.
Nova evropska energetska ureditev ostaja precej boleča. Zdi se, da je evropski plinski trg po krčih leta 2022 prešel v novo fazo, ugotavlja Bloomberg.
Inovativne in zelene rešitve so temelji za bolj inteligenten svet. Svojo zavezo do inoviranja in spodbujanju razvoja digitalnega gospodarstva, je ta teden predstavilo podjetje Huawei, na Mobile World Congress (MWC) v Barceloni.
V EU nekateri počasi ugotavljajo, da jim protiruske sankcije – resno škodijo. Evropske letalske družbe se vse bolj pritožujejo, da »imajo Kitajci nepošteno konkurenčno prednost, ker lahko letijo nad Rusijo«, medtem ko morajo Evropejci leteti - okoli nje.
1. marec so pri Tesli razglašali celo za najpomembnejši dan po tem, ko je Ford lansiral svoj model T. In to kaže, da bi Tesla lahko predstavila svoj zares prvi »ljudski« avto. Toda...
Gorenjska banka s široko paleto finančnih rešitev, ki olajšajo domače in mednarodno poslovanje, je nepogrešljiv partner za izvoznike, ki želijo poslovati varno, zanesljivo in uspešno.
Švicarska ustava nam prepoveduje predajo ruskega premoženja Ukrajini, piše v izjavi vlade v Bernu.To je jasen znak, da so tudi podobni poskusi zasegov v evropskih državah - nezakoniti...
Stroški zaščite gospodinjstev in podjetij pred naraščajočimi cenami energentov še naprej rastejo, opozarjajo analitiki pri Brueglu. Evropske države so porabile že tisoč milijard evrov...
Kljub velikemu proračunskemu primanjkljaju Rusije in drugim vplivom zahodnih sankcij bo Moskva glede na več nedavnih ekonomskih analiz verjetno imela dovolj denarja, da vojno proti Ukrajini nadaljuje vsaj nekaj let.
Medtem ko EU pripravlja 10. paket sankcij proti Rusiji – ker prvih devet ni bilo učinkovitih - princ Abdulaziz bin Salman opozarja, da bi lahko sankcije in premajhne naložbe v energetski sektor povzročile pomanjkanje zalog energije.
Najnovejša raziskava priznanih profesorjev Simona Evenetta z Univerze St Gallen in Niccola Pisanija iz poslovne šole IMD jasno osvetli tisto, kar vedo vsi poslovneži.