REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Huawei je pomemben za Evropo

Človeštvo je v obdobju, v katerem se prepletajo interesi, usode in različne prihodnosti 

Na Huaweijevem Vrhu Zaupajmo v znanost 2021, ki je letos potekal pod geslom "Globalno sodelovanje za skupno vrednost," so udeleženci pozvali k usklajenim prizadevanjem za reševanje skupnih izzivov.

S podpisom so se slovenski pivovarji zavezali, da bodo do konca leta 2022 na vseh izdelkih prostovoljno navajali energijsko vrednost piva.
Elon Musk je te dni poslal dramatično pismo svojim zaposlenim v podjetju SpaceX. V njem prosi vse, da pomagajo pri reševanju katastrofe njegovega podjetja...
Jasno je, da je tudi opuščanje jedrskih elektrarn nujno, primer Nemčije pa istočasno kaže, kako nevarno je, če se k temu pristopi prehitro.
Ameriško podjetje Pfizer je sporočilo, da je njihova dolgoletna uslužbenka ukradla na tisoče podatkov. V dokumentih so različne vsebine, vključno z analizo cepiva, operativnimi cilji in razvojnimi načrti za nova zdravila...
Cementarna Salonit Anhovo zasleduje cilj, da bi do leta 2035 postala ena prvih ogljično nevtralnih cementarn.
Skoraj 250 milijonarjev poziva demokrate, naj vključijo »davek na dohodek milijarderjev« v nov paket zakonodaje in jih tako – še huje obdavčijo. V Sloveniji – je povsem drugače.
Samo v letu 2021 so dodali 240.000 javnih polnilnic, tako da jih je skupaj 1,04 milijona. Gre za povečanje v višini 72,3 odstotka. To so osupljive številke.
Svetovno pomanjkanje čipov bo vztrajalo vsaj še dve do tri leta, pravi predsednik Hisensa, enega največjih kitajskih proizvajalcev TV aparatov in gospodinjskih izdelkov, ki ima v lasti tudi Gorenje.
Če smo v začetku 90. let prejšnjega stoletja preko naprav verbalno komunicirali in kasneje prešli na video komunikacijo, lahko v prihodnosti z vpeljavo sodobnih tehnologij pričakujemo, da bomo na daljavo lahko tudi čutili, so opozorili strokovnjaki na zanimivem posvetu o 5G.
V Rusiji opozarjajo, da so za del problemov v Evropi krive tudi vetrne elektrarne, ki so letos proizvedle precej manj elektrike, kot je bilo to običajno.
Tesla je v Berlinu odprla svojo »Gigatovarno«, ki bo novembra pričela izdelovati avtomobile. Ob tem pa bodo javnost razveselili s pivom v zelo nenavadni steklenici...
To je eno najbolj dinamičnih podražitev že od 70. let prejšnjega stoletja. Inflacija v EU je po podatkih evropske statistične agencije Eurostat septembra skočila na 13-letno najvišjo raven.
Salonit Anhovo, ena najsodobnejših evropskih cementarn in edina cementarna v Sloveniji je na 24. posvetu o okoljskih izzivih v Moravskih Toplicah predstavila svoje načrte za zeleni prehod cementarne.
V družbi poudarjajo, da bodo v naslednji treh letih bistveno zmanjšali ogljične in druge okoljske odtise v cementarni Anhovo, v 15 letih pa želijo postopno preiti na pot do ogljično nevtralne proizvodnje.
Prodajalci goriv na Švedskem morajo po novem označevati nevarnost za okolje, ki ga predstavljajo goriva, ki jih prodajajo na črpalkah. Omenjena sprememba je prva takšna v svetu.