REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Mercator - predsednik UO Tomislav Čizmić

Skupina Mercator podpisala pogodbo za refinanciranje dolga

Fortenova se je zavezala družbi Poslovni sistem Mercator d. d. (“Mercator”), da ji bo zagotovila posojilo v višino do 480 milijonov evrov. V zadnjih štirih letih je Mercator uspešno bistveno znižal svojo zadolženost in s tem dosegel enega od ključnih strateških ciljev družbe.

Srbija bo 20. maja postala prva evropska država, ki bo proizvajala rusko cepivo Sputnik V. Zase in za izvoz. Medtem EU zavlačuje z odobritvijo Sputnika V, ker ščiti dobičke lastnih farmacevtskih velikanov - na račun umirajočih ljudi.
Huawei je lani ustvaril 64,6 milijarde juanov (9,9 milijarde dolarjev oziroma 8,4 milijarde evrov) čistega dobička, kar je tri odstotke več kot predlani in največ doslej.
Oglasil se je tudi Dragan Šolak, solastnik United Group, ki se je v regiji spopadal z lastnikom sklada PPF, ki ga je tudi cenil in osebno poznal.
Alma Mater Europaea ECM je med 12. in 19. marcem organizirala veliko mednarodno znanstveno konferenco. Že na začetku je s svojimi ocenami pozornost pritegnil svetovno znani ekonomist, ki je sodeloval tudi pri nastanku tolarja.
Rezultati študije, ki jo je podjetje Interseroh zaupalo ekonomistu dr. Saši Polancu, so pokazali, da bo nov predlog zakona o varstvu okolja na slovenskem trgu povzročil protizakonito omejevanje konkurence.
Namesto okoljskega okrevanja je slovenska vlada v svoje načrte zapisala vse drugo, kar tja ne spada - od ustanovitve letalskega prevoznika do gradnje cest. Kritika Evropske komisije je na mestu.
Michael Burry, ki je pravilno napovedal zlom nepremičninskega trga v ZDA in borz leta 2008 je prepričan, da gre za tovrsten Muskov manever, prav tako pa zaradi nenormalnih razmer že v nekaj mesecih pričakuje - nove zlome na trgih …
Nekatere države, na primer Južna Koreja, so se takoj vdale pod ameriškim pritiskom, medtem pa so Nemčija, Francija in v začetku celo Velika Britanija ostale neomajne in vztrajale pri odprtem trgu.
Odhod Velike Britanije iz EU bi tej državi moral prinesti veliko ekonomsko svobodo, nove trgovinske sporazume s številnimi državami sveta in ekonomski napredek. V resnici pa se dogaja nekaj povsem drugega.
Vlade po vsem svetu že razmišljajo o morebitni uvedbi tako imenovanih »cepilnih potnih listov« v boju proti pandemiji koronavirusa SARS-CoV-2, pa tudi zato, ker poskušajo na ta način ponovno zagnati svoja gospodarstva.
Kakšne dodatne sankcije za molk storilca namreč v zakonodaji niso predvidene, zato bo kršilec zakona po odsluženi kazni do »svojih ukradenih« sredstev lahko brez težav dostopal.
John Matze, soustanovitelj skrajno desne platforme za družbena omrežja Parler, je sporočil, da so ga odpustili. Njegov primer kaže, da celo lastniki Parlerja in republikaci razumejo, da neomejena svoboda govora ne obstaja in da je tudi z izražanjem na družbenih omrežjih mogoče prestopiti meje zakona.
Korupcija in podkupovanje sta v gospodarstvu marsikje še vedno običajna praksa. Rekorderka v Evropi je bila pri podkupovanju menedžerjev že v času druge Janševe vlade Slovenija, situacija pa se niti v osmih letih ni spremenila na bolje.
Vse kaže, da Volkswagen kot svojega glavnega konkurenta vse bolj vidi največjega proizvajalca električnih vozil na svetu.
Država lahko naredi veliko stvari, da pomaga pri upočasnjevanju bolezni, toda popolno zapiranje družbe ni ena od njih, ugotavljajo znanstveniki.