REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Otp banka

Banka OTP s prevzemi bank v regiji zvišuje čisti dobiček

Madžarska banka OTP, ki z nakupom SKB banke vstopa na slovenski trg, je na ravni skupine v prvih devetih mesecih ustvarila 309,6 milijarde forintov (okoli 930,5 milijona evrov) čistega dobička, kar je na letni ravni 29 odstotkov več.

V Avstriji in drugih evropskih državah zelo zavzeto skrbijo za stanovanjsko gradnjo. In ne po mačehovsko, kot je to primer v Sloveniji. In to je pravi problem, ne pa omejevanje zadolževanja.
Nove baterije naj bi omogočale večji doseg, posebni kompleti za predelavo pa naj bi že od naslednjega leta omogočali tudi predelavo bencinskih avtomobilov v električne hibride.
Prihajajo hladnejši dnevi, ko bo toplotna izolacija oken in vrat vse pomembnejša. Plastična ali aluminijasta okna in vrata, to je prava izbira za zimske, pa tudi vroče poletne dni - toda, katera so tista, ki nas prepričajo?
Tehnologija, ki jo nosimo v žepih in nam vsak dan pomaga najti prave ulice in naslove, lahko izjemno uspešno pomaga tudi dronom, ki s svojimi eksplozivnimi glavami prav tako iščejo svoje, nekoliko drugačne cilje, je ugotovil začudeni ameriški senator.
To je bilo nekoč eno od najnaprednejših gospodarstev na svetu. Toda sedaj je pred državo nelahka izbira – odpreti jo morajo »gaijinsom«, torej tujcem – ali pa se pripraviti na neizogiben propad.
Izgubo, ki so jo ustvarile banke s podeljevanjem slabih kreditov, smo pokrili z davkoplačevalskim denarjem. S tem pa smo zadolžili prihodnje generacije državljanov. Nam bodo zanamci hvaležni?
Po propadu Thomasa Cooka je več kot 150.000 turistov obtičalo po vsem svetu. Razkrivamo razloge, ki lahko pokopljejo tudi druge, podobne agencije – tudi v Sloveniji.
Sporazum Kitajske z Iranom bi lahko znova zapletel sicer že bolje potekajoča trgovinska pogajanja med ZDA in Kitajsko.
Ameriški predsednik Donald Trump je zvezni državi Kaliforniji odvzel pooblastila za določanje standardov avtomobilskih izpuhov. »Vidimo se na sodišču!«, mu sporočajo iz uporniške in napredne zvezne države ZDA.
Predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov Gvido Novak opozarja, da Magna ne spoštuje slovenske zakonodaje, ki predvideva usklajevanje kriterijev za odpuščanja s sindikatom.
Ponudba je precej širokogrudna do ameriških podjetij in jim omogoča, da končno vstopijo v tekmo na področju 5G, kjer so do sedaj prevladovala kitajska podjetja.
Poteza Pekinga je povečala možnosti, da ZDA in Kitajska dosežeta gospodarski dogovor, vendar je to sedaj "le majhen dogovor". Carine so še vedno visoke.
ECB dodatno znižuje obrestne mere, bankirji pa opozarjajo »dolgoročno negativne obrestne mere uničujejo finančni sistem.« Bo nova predsednica ECB prinesla spremembe?
Hrvaška Slovenijo pogosto prekaša na številnih področjih, od športa pa do diplomacije. Obstaja pa področje, kjer je Slovenija desetkrat boljša od Hrvaške, opozarjajo na Hrvaškem.
Človeška grabežljivost včasih ne pozna meja. To so izrabili tudi v enem od večjih trgovskih centrov, v katerem so vse proizvode v trgovini ponudili po enotni ceni – približno za en cent.