REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Panda obveznice

Prehitevajo Slovenijo: Portugalska prva evrska država z obveznicami v juanih, kmalu ji bo sledila tudi Avstrija

Evropske države so pričele izdajati obveznice v – juanih. Za nekatere, na primer Slovenijo, je to seveda nekaj nemogočega.

Ameriški uradniki so sestavili še dodaten seznam kitajskega blaga v vrednosti 300 milijard dolarjev, na katero bo administracija ZDA sčasoma uvedla višje carine.
Evropska komisija je petim mednarodnim bančnim velikanom zaradi kartelnega dogovarjanja naložila kazni za 1,07 milijarde evrov. Toda njihovi dobički so bili še precej višji.
Nemčija je zaskrbljena zaradi vpliva tujih virov financiranja in vpletanja tujih držav, kot sta Turčija in Savdska Arabija, na približno pet milijonov muslimanov v državi. Kako spodbuditi bolj "nemški" in "evropski" islam?
Češka je z novim zakonom prepovedala trgovskim verigam, da odmetavajo hrano s preteklim rokom uporabe.
Ameriške carine na kitajsko blago že sedaj najbolj škodijo ameriškemu gospodarstvu, Donald Trump pa grozi, da jih bo še povečal.
Slovenija pri investicijah iz Kitajske očitno zamuja. Kitajski poslovneži imajo v Sloveniji težave, v Franciji, Italiji, Belgiji ali na Hrvaškem pa na veliko sklepajo posle in gradijo. Slovenskih podjetij pa je bilo na srečanju 16+1 kriminalno malo - samo devet.
Med Washingtonom in Brusljem ter drugimi evropskimi prestolnicami se po uvedbi carin na jeklo in aluminij ter grožnjah s carinami na avtomobile, sporom, ki še vedno niso rešeni, odpira nova fronta.
K številnim novim rešitvam so na Kitajskem dodali še eno iznajdbo – komunalne delavce z GPS zapestnicami z GPS lokatorji, ki jasno kažejo njihov položaj in gibanje. Jih potrebujemo tudi v Sloveniji?
Vrednost dolarja se je skozi zgodovino zelo spreminjala. V preteklosti je ameriški dolar veljal za najbolj zanesljivo valuto (v določenem obdobju celo bolj zanesljivo od zlata), v zadnjem desetletju pa je vrednost in stabilnost dolarja vse bolj krhka.
Slovenska vlada je sprejela načrte za subvencioniranje letalskih družb za uvedbo novih linij na letališče Jožeta Pučnika in iz njega. Kaj pa ostala slovenska letališča?
Med 12. in 14. Aprilom bo v Gornji Radgoni na sejmišču potekal sejem LOV, RIBOLOV in NATURO 2019.
Ministrstvo za obrambo Kitajske je obtožilo kolege iz ministrstva za obrambo ZDA in Donalda Trumpa, da namerno pretiravajo z ocenami »grožnje«, ki naj bi jo Kitajska in drugi narodi predstavljali, da bi lahko utemeljili enormne vojaške izdatke.
Zaradi sedanje trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko, negotovostjo glede prihodnjih odnosov EU in Združenega kraljestva ter problemom na Japonskem, nekateri predstavniki vodilnih podjetij trdijo, da je danes ustvariti dobiček težje, kot kadarkoli prej.
Finančna direktorica kitajskega podjetja Huawei, Meng Wanzhou, ki je trenutno v hišnem priporu v Kanadi, medtem ko se bori proti izročitvi v ZDA, je med aretacijo pri sebi imela 12-palčni MacBook, iPhone 7 Plus in iPad Pro.
Kitajski predsednik Ši Džinping želi preko Italije vključiti Evropo v svoj projekt Nove svilne poti. Italija bo postala prva država G7, ki je podpisala sporazum o soglasju s Kitajsko, to pa je storila kljub skeptičnim glasovom in pritiskom iz EU in ZDA.