REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Huawei Mate X       Vir:The Verge

Skoraj 20% rast Huaweija v lanskem letu

V letu 2019 je Huawei povečal svoje prihodke za skoraj 20% in znašajo 111,6 milijarde evrov. Čisti dobiček se je ustavil na več kot 8 milijard evrov.

Ekonomist Jože P. Damijan je komentiral dogajanje v vse bolj razklani Evropski uniji, nakar so se zvrstili komentarji prek Twitterja ...
V NSi ocenjujejo, da je znesek mesečnega nadomestila v višini 490 evrov (oz. 70 odstotkov neto minimalne plače) za samozaposlene občutno prenizek. In kdo bo to plačal? Države - tako kot po vsaki veliki vojni.
Priljubljena slovenska blagovna znamka kave, Barcaffè, v letošnjem letu praznuje 50. rojstni dan. V ta namen se je odločila ljubiteljem kave podariti 50 doživetij po izbiri.
Mercator bo zaposlenim v operativi, torej v maloprodaji, logistiki, trgovinah Cash&Carry in odprtih enotah M Tehnike, izplačal posebni dodatek za delo v izrednih razmerah. Ta znaša 30 odstotkov osnovne plače zaposlenega in velja do preklica. 
Kubanski interferon je v zadnjih letih pokazal, da je uspešen v boju proti številnim boleznim. Vse več je poročil o tem, da je uspešen tudi v boju zoper Covid-19. Morda bo pomagal tudi Američanom - čeprav so ga razvili navkljub pritisku ameriških sankcij.
Odhod Velike Britanije bo v proračunu EU za naslednjih sedem let, od leta 2021 do leta 2027 pustil veliko, 75 milijard evrov težko finančno luknjo. Kdo bo prevzel breme tega izpada se bodo pogajali voditelji 27 članic EU konec tega tedna v Bruslju.
Lastnik hotelov Kempinski v Portorožu in Savudriji bi po poročanju italijanskega Il Piccolo v Trstu gradil prestižno marino in stanovanjski kompleks.
Skoraj dve desetletji sta minili od tedaj, ko se je SARS pojavil na Kitajskem, nov koronavirus pa sedaj po smrti več sto ljudi že vpliva tudi na številna svetovna gospodarstva.
Nekatera letala, ki so doslej letela odeta v barve Adrie Arirways bodo znova poletela. Toda tokrat bodo prebarvana v nacionalne barve srbskega – in zelo uspešnega – letalskega prevoznika Air Serbia.
Koronavirus, ki je izbruhnil v Wuhanu, se vse hitreje širi. Bolezen pa bo imela velike posledice tudi na zmanjšanje gospodarske rasti na Kitajskem, pa tudi drugje v svetu, kažejo študije.
Gospodarstvo Velike Britanije že 3 odstotke manjše, kot bi bilo, če država ne bi zapustila EU. Ta škoda pa se bo v prihodnjih letih le še povečevala.
Nadzorni svet Petrola je za predsednico uprave s polnim mandatom imenoval Nado Drobne Popović, ki mora v 21 dneh predlagati še ostale člane uprave.
Solein bi zato lahko postal sestavina najrazličnejših živilskih izdelkov že po lansiranju na trg leta 2021. Je zelo podoben moki, do leta 2035 pa bi lahko bili ti proteini že desetkrat cenejši od živalskih.
Češki bogataš, ki je kupil tudi POP TV, ima tesne zveze s kitajskimi državnimi podjetji, skrbi pa tudi za lepšanje podobe Kitajske in »normalizacijo« te diktature. Po oceni češke tajne službe je to početje nevarnejše od delovanja Vladimirja Putina.
Jedrska industrija obeta uspehe, ki zvenijo kot znanstvena fantastika, trdijo strokovnjaki. Kljub temu pa nemška kanclerka gre po povsem drugačni poti ...