REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Štiri članice EU opozarjajo: Nemške takse na tranzit LNG previsoke, obrnili se bomo na ruski plin

Dajatve, ki jih je uvedla Nemčija za kritje obnavljanja lastnih rezerv, bi lahko prisilile Avstrijo, Češko, Madžarsko in Slovaško k uvozu več ruskega plina, kar bi povečalo njihovo geopolitično odvisnost od Moskve.

Številni uradniki in sodelavci evropskih institucij in držav članic EU odslej ne bodo mogli vstopiti v Rusijo, so sporočili iz Moskve.
Vendar pa »obstaja skupina, ki profitira« od vsega tega, in to je vojaško-industrijski kompleks, opozarja znani ameriški ekonomist.
Kljub grožnji s »političnim posilstvom«, ki ga je Madžarska doživela s strani članic »elitnega kluba«, znanega pod imenom EU zaradi svojega odpora pošiljanja 50 milijard evrov evropske pomoči Ukrajini, Budimpešta vztraja pri blokadi najnovejšega paketa sankcij EU.
Državni zbor bo v petek na izredni seji obravnaval spremembe zakona o varstvu okolja. Zahtevani pogoji v noveli Zakona o varstvu okolja pa so v nasprotju z zakonodajo EU. Ta določa, da se mejne vrednosti za cementarne razlikujejo od tistih za sežigalnice, opozarjajo v Salonitu Anhovo.
Kitajska, Rusija in Indija zasedajo prva mesta po rasti BDP v obdobju med letoma 2000 in 2020.
Ruski minister za gospodarski razvoj meni, da lahko rusko gospodarstvo prehiti japonsko ob ohranitvi letne rasti vsaj 2 odstotka BDP.
Število držav, ki sodelujejo v sistemu za prenos finančnih sporočil Banke Rusije, se je v tretjem četrtletju 2023 povečalo s 16 na 20 držav, je ob Dnevu financ na razstavi Rusija v Moskvi povedal prvi namestnik predsednika Centralne banke Vladimir Čistjuhin.
Iz poročila je razvidno, da je bila novembra zabeležena kar 18,8-odstotna rast stečajev. Trend pa naj bi se nadaljeval tudi v prihodnje...
Delavcem na Kitajskem, v Rusiji in Mehiki so se njihovi zaslužki, prilagojeni za inflacijo, leta 2023 povečali, razkriva novo poročilo.
Indija ima koristi od uvoza ruske nafte po znižanih cenah sredi evropskih sankcij in isto nafto po predelavi prodaja na trge Evropske unije po polni ceni.
Rast bruto domačega proizvoda (BDP) Rusije bi lahko leta 2023 presegla štiri odstotke, sporoča ruski predsednik.
To prispeva k vtisu, da je Boeing pozabil, kako izdelovati letala, ocenjuje britanski analitik.
»Protekcionistično« reakcijo na gospodarsko politiko Pekinga lahko vidimo v prizadevanjih ZDA, da Kitajski onemogočijo dostop do ameriške napredne tehnologije, poudarjajo analitiki.
Po vrsti ameriških sankcij zoper kitajska podjetja sedaj Peking vse bolj pogosto vrača udarce. Ukrepi so odgovor na odločitev Washingtona, da proda orožje Tajpeju, pravi Peking.