REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Huawei - 5G tehnologija

Rast prodaje in prihodkov: Huawei objavil poslovne rezultate za tretje četrtletje leta 2020

Družba Huawei je danes objavila svoje poslovne rezultate tretjega četrtletja letošnjega leta. V tem času je Huawei ustvaril 671,3 milijarde juanov (85 milijard evrov) prihodkov, kar je 9,9 odstotna rast v primerjavi z enakim obdobjem lani.

Prodajni salon, ki se nahaja v središču Ljubljane in bo odslej deloval pod imenom Wallis Motor Ljubljana, je junija postal del skupine AutoWallis.
Številne države sveta so se pridružile pobudi za pravično distribucijo cepiva proti koronavirusu - razen ZDA in Rusije. Da uspešen boj proti Covidu-19 požene gospodarstva pa dokazuje Kitajska, ki je že dosegla 4,9 odstotno gospodarsko rast.
Cene rabljenih vozil v Evropi se v zadnjem času dvigujejo – čeprav so kupci pričakovali, da bodo zaradi pandemije cene starih vozil padle. Obenem pa se električni avtomobili, kljub nizkim cenam nafte, prodajajo vse bolje.
Za razliko od slovenskih vlad, ki vse povrsti mencajo in najdejo denar za vse mogoče, le za povezave Slovenije s svetom ne, je italijansko ministrstvo za transport že podpisalo dekret o ustanovitvi novega letalskega prevoznika.
Raziskava je pokazala, da se jedrska energija in obnovljivi viri preprosto ne marajo in da gre v resnici za nekompatibilne strategije. In kako se bo odločila Slovenija?
Do začetka izkoriščanja bo kljub optimističnim napovedim verjetno minilo celo več kot desetletje, nahajališče pa še vedno ni dovolj veliko, da bi lahko v celoti nadomestilo uvoz ruskega plina. Ob tem bo Turčija potrebovala tudi tujo pomoč.
V pol stroletja se lahko marsikaj spremeni. Nekatere svari pa so kljub spremembam še vedno enake. In kaj imamo še skupnega s prednamci izpred 50 let?
Številnim Nemcem se je zamerila tudi Avstrija z nenadnim zapiranjem meje, zato bodo avstrijska smučišča tudi pozimi verjetno bolj prazna, kot bi bila sicer.
Telekomunikacijski gigant Huawei je sporočil, da je njegova 5G oprema brezžičnega in jedrnega omrežja uspešno prestala varnostno preverjanje NESAS (Network Equipment Security Assurance Scheme).
V prvih šestih mesecih je bil hrvaški turizem v globokem »minusu«, saj je število gostov zaradi koronavirusa upadlo za preko 77 odstotkov, kažejo podatki Državnega zavoda za statistiko.
Elon Musk je postal četrti najbogatejši prebivalec sveta, saj je zaradi uspešnega naraščanja vrednosti delnic Tesle samo v enem dnevu pridobil 8 milijard dolarjev.
ZDA so v ponedeljek še 38 podružnicam Huaweija po svetu onemogočile dostop do ameriških računalniških čipov in drugih tehnologij. Kitajska to označuje kot zlorabo moči. Rezultat bo, da bo Huawei razvijal svoje procesorje, svoj operacijski sistem in svoje aplikacije.
Po vrsti zgrešenih potez namerava Donald Trump volitve dobiti predvsem s pomočjo protikitajske retorike. Prisilne prodaje, ki jih zahtevajo ZDA, pa zelo spominjajo na postopke nacionalizacij, ki so jih v ZDA doslej zmeraj kritizirali.
Izračuni kažejo, da imamo ob sedanjih stopnjah rasti prebivalstva in porabe virov, še posebej gozdov, le še nekaj desetletij časa, predno bo prišlo do nepovratnega kolapsa naše civilizacije, opozarja študija fizkov, ki proučujeta kompleksne sisteme.
Žalostna realnost je, da tisti, ki kršijo pravila EU več ne bežijo pred EU, pač pa postajajo celo glavni igralci.