REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nizozemski kmetje protestirajo

Nizozemski kmetje s senom nasmetili policijski kordon

Nizozemski kmetje nadaljujejo s protesti proti okoljskim ukrepom, s katerimi želi vlada premierja Marka Rutteja zmanjšati izpuste dušikovega oksida. Pri protestih postajajo vse bolj inventivni...

Prebivalci Nemčije so ogorčeni. Tuš in topla hiša sta postala luksuz, varčevanje z energenti pa postaja vedno bolj ekstremno. Drva so postala najbolj dragoceni vir v Evropi.
Dolge mesece smo lahko poslušali, kako bo žito iz Ukrajine »rešilo svet pred lakoto«. Toda sedaj, ko so ladje iz Ukrajine, naložene z žiti res zapustile pristanišča, se je pokazala drugačna slika – nobena od ladij sploh ni odplula proti Afriki…
Energetske razmere razkrivajo pomanjkljivosti nemškega modela, poudarja novinar. Evropska unija ne bo imela druge izbire, kot da priskoči na pomoč Nemčiji, vendar bi morala to podporo vezati na določene pogoje.
Nemška trgovina z Rusijo še naprej raste kljub embargu na premog, zlato, jeklo in celo žganje. Transferji iz Nemčije zadoščajo v veliki meri za financiranje rednih vojaških izdatkov ruskega predsednika Vladimirja Putina, sklepa kolumnist časnika Die Welt.
Možnosti Evropske unije za nakup plina iz neruskih virov se približujejo meji, je priznal Josep Borrell, vodja diplomacije EU.
Oskrba z zemeljskim plinom po plinovodu Severni tok 1 bo zmanjšana s sedanjih 40 odstotkov zmogljivosti na samo 20 odstotkov.
Za okoli 60.000 zaposlenih v institucijah in v organih Evropske unije dvig prejemkov ni nikakršen problem – indeksacijo plač imajo v pravilih in pogodbah. Medtem pa državljanom EU pridigajo - varčevanje...
»Pakete sankcij smo prikrojili tako, da dosežemo največji učinek v Rusiji, ne da bi sami sebi preveč škodili.« To je marca za ZDF povedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.
V zadnjem času se je zgodilo več premikov, ki kažejo, da so ostre sankcije EU in ZDA proti Rusiji privedle do nasprotnih učinkov in da jih politične elite v EU in ZDA počasi in tiho že opuščajo.
Ruski Gazprom je že najmanj trem kupcem v Evropi poslal sporočilo, da jim zaradi višje sile ne bo mogel poslati plina. Zapleti se bodo torej začeli že pred 22. julijem...
Večina Nemcev meni, da Nemčija s sankcijami proti Rusiji bolj škodi sebi kot Moskvi.
Pri zaustavljanju uničujočih požarov sta ključna zgodnje odkrivanje in posredovanje, preden se razširijo na večje področje. Huawei in Nova-Wind sta zato združila moči ter z grškim startupom PROBOTEK razvijata tehnologijo, ki predstavlja odgovor na ta problem.
Purnima Anand, predsednica BRICS-a, mednarodnega združenja gospodarstev držav v vzponu je povedala, da se tej skupini želijo pridružiti še Turčija, Egipt in Savdska Arabija.
Vodilni politiki EU računajo, da bodo Evropejci bolj tolerantni kot prebivalci Šrilanke. Pa bodo res? Prizori protestov iz Nizozemske, Italije, Nemčije, Belgije in drugih držav za jesen ne obljubljajo nič dobrega…
Posledice protiruskih sankcij so na dlani - v torek zjutraj so mediji poročali, da je skupna valuta nekaterih držav Evropske unije, tudi Slovenije, evro, zrdsnil pod vrednostjo enega (ameriškega) dolarja.