REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ukrajinska vojna, ki so jo vzpodbudili v ZDA, je zaprla plinske tokove

Financial Times: Energetska kriza v EU bo trajala še leta

Evropska unija se bo še dolga leta soočala s težavami pri nadomeščanju ruske dobave plina, ugotavljajo analitiki Financial Timesa.

Predlagan razpon »dovoljenih cen« za prodajo ruske nafte v obsegu od 65-70 dolarjev za sodček je po oceni Estonije »preveč velikodušen do Rusije.« Obenem se EU ni uspela dogovoriti o še eni, z vidika energetske varnosti – katastrofalni potezi, ki pa jo zagovarjajo ZDA in vrsta članic EU, med njimi tudi Slovenija.
V sklopu zaključnega dogodka Huaweievega programa Seeds for the Future 2022 je potekala okrogla miza na temo tehnoloških talentov prihodnosti. Letošnjega izobraževalnega programa se je udeležilo pet izjemnih študentov, ki so na dogodku prejeli diplome.
Skupina Panvita, ki letos obeležuje jubilejno 100. obletnico,  je kot prvo podjetje v Sloveniji podpisalo zaveze, ki jih opredeljuje evropski Kodeks ravnanja EU o odgovorni živilski dejavnosti in trženjskih praksah.
Embargo na ruske naftne derivate se začne čez manj kot tri mesece in blok nima alternativnih virov, poroča Reuters, ki razkriva, zakaj se bo kmalu cenejše gorivo – znova podražilo.
Po poročanju Sunday Timesa podjetja uporabljajo vrzel, ki jim omogoča, da po prenosu z ladje na ladjo registrirajo rusko gorivo kot »gorivo od drugod.« Združeno kraljestvo je od februarja kupilo najmanj 39 pošiljk ruske nafte.
Glede na najnovejšo študijo največje evropsko gospodarstvo doživlja najhujši udarec po naftni krizi med letoma 1979 in 1981.
Zaradi motenj v dobavnih verigah, ki jih je leta 2021 povzročila prezasedenost pristanišč, je na vrhuncu prodajne sezone konec novembra in decembra prišlo v več trgovinah do pomanjkanja zalog. Z namenom reševanja tovrstnih izzivov, je podjetje Tianjin Port Group (TPG) skupaj s podjetjem Huawei in drugimi partnerji, zgradil pametno in zeleno pristanišče Tianjin.
Gospodarski blok si prizadeva za uskladitev kriterijev in načel za sprejem novih članic, je dejal ruski zunanji minister.
Administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna daleč od oči javnosti, za zaprtimi vrati poziva vodilne ameriške banke, kot sta JPMorgan Chase in Citigroup, da nadaljujejo poslovanje s strateškimi ruskimi podjetji kljub sankcijam, uvedenim proti Moskvi.
V Bangkoku na Tajskem je 25. in 26. oktobra Huawei organiziral dogodek Global Mobile Broadband Forum 2022, kjer je bila v ospredju tehnologija 5G. Razpravljali so o možnostih dosega komercialnega uspeha 5G ter o drugih prioritetah industrije, kot so zeleni prehod ter inteligenca in razvoj 5G.
Skupina MOL z odličnim poslovanjem žanje uspehe tudi v letošnjem tretjem četrtletju. Čisti dobiček iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) v tretjem četrtletju letošnjega leta je dosegel 1.45 milijarde dolarjev, so pojasnili v skupini MOL.
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predstavnik Evropske komisije Christian Wiegand sta že napovedala morebitno zaplembo ruskega premoženja in to označila kot cilj Evropske unije. Ni pa še jasno, kako to doseči, da bi ukrepi obveljali kot zakoniti...
Uniper je eno izmed energetskih podjetij v EU, ki jih je zmanjšana dobava energije iz Rusije najbolj prizadela. Od nemške vlade naj bi do konca leta prejel 30 milijard evrov vreden paket pomoči, ki bo imel za posledico nacionalizacijo energetskega velikana.
Naraščajoče cene zemeljskega plina spodbujajo evropska podjetja, da selijo svoje proizvodne dejavnosti v - ZDA! To je posledica skoka regionalnih cen energije zaradi uvajanja sankcij Rusiji s strani EU. Te sankcije so, kot kaže, najbolj prizadele Evropo.
Vsaj eno sporočilo Scholzove poti v Peking je kristalno jasno: evropske države bi morale biti sposobne izbrati svojo pot, saj ZDA nimajo pravice zahtevati njihovega absolutnega udinjanja in poslušnosti glede ameriških zunanjepolitičnih ciljev.