REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Putin ima v rokavu aduta

Putin: Naftne sankcije so za Evropo »gospodarski samomor« po naročilu »ameriških gospodarjev«!

Kaotične poteze Evrope bodo sčasoma služile povečanju prihodkov od nafte in plina prav Moskvi. Opuščanje ruskih energentov bo privedlo do tega, da bo Evropa postala regija z najvišjimi energetskimi stroški na svetu, hkrati njena industrija izgublja na konkurenčnosti...

Elon Musk je svet presenetil z novico, da morda na koncu postopka nakupa Twitterja ne bo kupil to podjetje za 44 milijard dolarjev. Toda istočasno je Musk sporočil še nekaj presenetljivih ocen.
Leta 2022 je ruski rubelj postal najboljša valuta na svetu po stopnji krepitve v primerjavi z ameriškim dolarjem, poroča Bloomberg.
Avstrijski kancler Karl Nehammer je Gazprom pozval, naj ponovno napolni skladišče - ali se sooči s posledicami. Ni pa jasno, kako bi Avstrija brez Rusije lahko preživela zimo brez plina. Gre po tej poti tudi Slovenija?
Ruski energetski velikan Gazprom je sporočil, da ne more več izvažati plina po plinovodu Jamal-Europe prek Poljske. Razlog je v tem, da je vlada v Moskvi prepovedala poslovanje z lastnikom trase poljskega plinovoda.
Evropske cene plina so poskočile, potem ko je bil tranzit prek ključne vstopne točke ustavljen. Evropa je ostala brez tretjine plina – ne zaradi Rusije, pač pa Ukrajine.
Odhajajoča Janševa vlada se hvali z majhno brezposelnostjo in veliko gospodarsko rastjo. Toda če je Slovenija v tem trenutku še na varni strani Alp, nas pogled v soseščino prepričuje, da je zatišje začasno in da nas kmalu čaka vrsta slabih novic.
Nič ne kaže, da bi bile sankcije proti Rusiji uspešne. Po začetnem padcu se je ruski rubelj znova okrepil, Rusija pa beleži največji suficit dohodkov že od leta 1994.
Nas bo kmalu doletela nočna mora gospodarstva? Številni ekonomisti svarijo, da se svet nahaja pred novo krizo, hujšo od tiste iz 70. let in po letu 2007.
Dve veliki trgovski verigi v Veliki Britaniji že omejujeta nakupe jedilnega olja, v Nemčiji pa s šaljivimi tviti kažejo, kaj jih čaka zaradi samouničevalnih sankcij proti Rusiji.
EU bi se lahko že v nekaj mesecih znašla v zelo hudi krizi. V Italiji se že pripravljajo na racioniranje plina, viri iz Bele hiše pa naj bi predvidevali, da bo kolaps sledil že kmalu. »Drago? Bodi tiho. Slava Ukrajini!«
Nemški kancler Olaf Scholz je ocenil, da je »faza globalizacije z nizkimi cenami« - končana.
Sedanja vojna v Ukrajini in z njo povezane sankcije so tudi spopad interesov in pogledov. In Rusija se je odločila, da ceno spopada dvigne tam, kjer je Evropa najslabša – na vprašanju bolečine.
Ruski predsednik je dejal, da bo svetovni prehranski krizi »neizogibno« sledil migracijski val.
Vatikan je postal prva evropska država, ki je za ruski plin plačala v rubljih. Mikro-država, ki se nahaja v središču Rima, je kupila rublje od Centralne banke Rusije v znesku, ki ustreza 10 milijonom evrov.
Nemčija bo v nekaj tednih zaprla svoje glavne industrijske veje, kot so jeklarska, kemična in papirna industrija, če bo ostala brez plina, nafte in premoga iz Rusije, so sporočili iz vodstva največjih sindikatov v državi.