REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Sejšeli, obala Vir: Pixabay

Bomo vse bolj dragoceni litij kmalu pridobivali kar iz morja?

Znanstveniki so iznašli so poceni tehnologijo za proizvodnjo vodika in litija – iz morja. Pri takšnih raziskavah pa mora, da bi se spremenile v uporabno tehnologijo, »držati vodo« tudi ekonomski vidik, kar naj bi v tem primeru - uspelo...

Če bi FBI res vdrl v šifriranje bitcoinov, bi bila ena ključnih prodajnih točk te digitalne valute ogrožena. Toda agentje so uspeli drugače - z vdorom v denarnico kriminalcev.
Države se na različne načine spopadajo s posledicami koronavirusa. V Rusiji so se odločili turistični sektor okrepiti na nenavaden način in turistom ponujajo »cepilne potovalne pakete.«
Družba Huawei v Sloveniji vzpostavlja osrednje regijsko logistično vozlišče za okoli 19 trgov srednje in jugovzhodne Evrope. S tem bo povečala pretok lastnega blaga čez Luko Koper, v bližini brniškega letališča pa bodo za ta namen zgradili nove skladiščne zmogljivosti.
Nevsakdanja slika iz Anglije – medtem ko se v ozadju drug za drugim sesedajo bloki elektrarne, se oni podijo za nogometno žogo!
Za Huawei v Evropi prihajajo nekatere dobre novice. Huawei je namreč dobil soglasje vlade Italije, da za podjetje Vodafone Italia zagotovi opremo v svojem omrežju 5G RAN.
Znanstveniki so odkrili prvi preprost način za preoblikovanje nadležne plastike, ki zastruplja naš planet v nekaj koristnega – gorivo.
Fortenova se je zavezala družbi Poslovni sistem Mercator d. d. (“Mercator”), da ji bo zagotovila posojilo v višino do 480 milijonov evrov. V zadnjih štirih letih je Mercator uspešno bistveno znižal svojo zadolženost in s tem dosegel enega od ključnih strateških ciljev družbe.
Srbija bo 20. maja postala prva evropska država, ki bo proizvajala rusko cepivo Sputnik V. Zase in za izvoz. Medtem EU zavlačuje z odobritvijo Sputnika V, ker ščiti dobičke lastnih farmacevtskih velikanov - na račun umirajočih ljudi.
Huawei je lani ustvaril 64,6 milijarde juanov (9,9 milijarde dolarjev oziroma 8,4 milijarde evrov) čistega dobička, kar je tri odstotke več kot predlani in največ doslej.
Oglasil se je tudi Dragan Šolak, solastnik United Group, ki se je v regiji spopadal z lastnikom sklada PPF, ki ga je tudi cenil in osebno poznal.
Alma Mater Europaea ECM je med 12. in 19. marcem organizirala veliko mednarodno znanstveno konferenco. Že na začetku je s svojimi ocenami pozornost pritegnil svetovno znani ekonomist, ki je sodeloval tudi pri nastanku tolarja.
Rezultati študije, ki jo je podjetje Interseroh zaupalo ekonomistu dr. Saši Polancu, so pokazali, da bo nov predlog zakona o varstvu okolja na slovenskem trgu povzročil protizakonito omejevanje konkurence.
Vlada Janeza Janše je v zadnjih mesecih v zakonodajni postopek poslala več zakonov, ki prinašajo poslabšanje pogojev za bivanje in delo tujcev v Sloveniji. Večina jih prihaja iz republik nekdanje Jugoslavije.
Medtem ko je vrednost bitcoinov dosegla nove višave s cenami preko 60.000 dolarjev za en sam kovanec, se v nekaterih državah otepajo s težavami – pri proizvodnji bitcoinov.
Uradni podatki kažejo, da je kitajsko gospodarstvo lani zraslo za 2,3 odstotka, ob tem pa je Mednarodni denarni sklad za Kitajsko napovedal 8,1-odstotno rast v letu 2021.