REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kitajci množično zavračajo ameriške obveznice: Ali se Peking pospešeno pripravlja na gospodarsko vojno z ZDA?

Poteze kitajskih lastnikov bi lahko zrušile vrednost ameriških državnih obveznic, prisilile vlado v Washingtonu, da morebitnim strankam ponudi višje obresti za vrednostne papirje ZDA in tako podražijo zadolževanje ameriške države.

Čeprav je v Evropi kurilne sezone konec, analitiki ocenjujejo, da k skokoviti rasti cen plina prispeva priprava novega bruseljskega paketa sankcij Ruski federaciji.
Zaradi neugodnih pogojev poslovanja v Nemčiji, kot so visoke cene energentov, se veliko denarja odteka v tujino, trdi predsednik nemškega združenja delodajalcev. Nemčija je doslej izgubila več kot 300 milijard evrov.
Razlika v produktivnosti med Nemčijo, Evropo in ZDA se povečuje. Visoke cene energije v Nemčiji potiskajo Evropsko unijo v recesijo, medtem ko je treba infrastrukturo v Nemčiji popolnoma obnoviti.
Kitajska vlada je objavila, da je prodala za najmanj 53,3 milijarde dolarjev ameriških obveznic.
Nemške banke so ostale brez 238,6 milijona evrov oziroma 93,7 milijona evrov.
Morsko dno je mednarodno območje, ki je razglašeno za skupno dediščino človeštva, ZDA pa so s samovoljnimi dejanji globalni skupnosti odvzele precejšnja območja, opozarja Barbin.
Kot je opozorila predsednica Evropske centralne banke Christine Lagarde, bo imel ta zaseg nepredvidljive posledice. Ameriški politiki bodo to opozorilo verjetno zamolčali.
Moskva je opozorila, da bi takšna poteza spodkopala »pravne temelje evropskega in mednarodnega prava.« Ruski predsednik je ob podobnemu ukrepu ZDA že podpisal ukaze o zasegu premoženja nekaterih ameriških podjetij oziroma podjetij pod nadzorom ameriških državljanov.
Po poročanju »Washington Posta« so uradniki EU zavrnili zaplembo ruske lastnine, saj so se zbali, da bi lahko kršili mednarodno pravo, spodkopali zaupanje vlagateljev v evro in povzročili povračilne ukrepe Rusije.
Srebro se prvič po treh letih spogleduje s ceno v višini 30 dolarjev, saj zanimanje za to žlahtno kovino raste ob svetovnih napetostih.
Lani je bila Rusija na petem mestu in je prehitela Nemčijo. Letos bo po pariteti kupne moči prehitela Japonsko.
Kitajska, pomembna članica BRICS, je objavila veliko finančno napoved in novico, ki bo v finančnem svetu zagotovo obveljala za prelomno.
EU je leta 2023 povečala nakupe zemeljskega plina iz Rusije, čeprav se je zavezala, da bo do leta 2027 postopno odpravila ves uvoz ruskega goriva, poroča Reuters, ki se sklicuje na izračune na podlagi trgovinske statistike Evropske unije.
Obresti na ameriški dolg bodo do konca leta dosegle 1600 milijard dolarjev, kar bo največji strošek vlade ZDA.
Veselje slovenskih gospodarstvenikov zaradi menda nižjega upada industrijske proizvodnje in nepredvidene gospodarske rasti, ki jih je slovenski Statistični urad (SURS) objavil pred dvema tednoma je bilo kratkotrajno.