REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Francija in Nemčija (spet) v sporu zaradi ameriškega orožja

Francoski predsednik Emmanuel Macron skuša prepričati evropske prestolnice, naj podpišejo pogodbe z evropskimi proizvajalci, namesto da denar zapravljajo za ameriška, izraelska in južnokorejska podjetja.

Višje obrestne mere in šibkejša trgovina ter počasna rast na Kitajskem bodo najbrž prizadeli velika gospodarstva.
Ukrajina je pri Svetovni trgovinski organizaciji vložila tožbo proti Poljski, Madžarski in Slovaški, potem ko se je trojica odločila kljubovati Bruslju in prepovedati uvoz ukrajinskega žita. Koga podpirajo ZDA - Kijev ali Varšavo?
Vrhunska čokolada in še lepša čokoladnica, ki v trenutku privabi pogled, je svoja vrata odprla v Maxi gourmet marketu v Ljubljani in s tem postala prva Lindt trgovina v Sloveniji.
Podjetja, ki sodelujejo pri izvajanju programa državnih naročil, delajo 24 ur na dan, je dejal Bekhan Ozdojev, industrijski direktor za oborožitev, strelivo in posebne kemikalije državne korporacije »Rostec«.
Nekateri trdijo, da bi se morali ločiti od Kitajske, vendar je ta možnost po mnenju Jamesa Cleverleyja nezanesljiva.
Zajetna socialna pomoč Ukrajince demotivira, da bi si poiskali delo.
V zadnjih 18 mesecih je padla več kot tretjina vlad v Uniji, trend pa se bo še povečal, ko bodo evropski volivci spoznali, da so bile njihove gospodarske žrtve za vojno v Ukrajini zaman.
Inštitut za svetovno gospodarstvo je v jesenskem poročilu napovedal padec nemškega BDP za pol odstotka, namesto za 0,3 odstotka, kot so predvidevali v napovedih iz letošnjega poletja.
Ni precedensa za tako velik primanjkljaj – razen obdobij vojne, globoke recesije in nedavne pandemije.
Generalni sekretar ZN je pozval k vzpostavitvi mehanizma za pomoč zadolženim gospodarstvom v razvoju, prekinitvi odplačevanja dolgov, podaljšanju rokov posojil in znižanju obrestnih mer.
Zaposleni, ki dela za minimalno plačo, ki trenutno znaša 13,9 evra na uro, zasluži okoli 2000 evrov bruto. Po odštetem davku, pokojninskem in zdravstvenem zavarovanju ter drugih stroških pa mu ostane približno 600 evrov, kar je le nekaj več od nadomestila za brezposelnost.
Odločitev o podelitvi stalnega članstva bo znana ta konec tedna. Povabilo bogatih zahodnih držav zrcali strah Washingtona in Bruslja, saj Afriška unija prejme njuno povabilo v klub G20, takoj po končanem odmevnem vrhu konkurence - skupine BRICS.
Mestni očetje Birminghama so sporočili, da se vsa nova poraba - ustavlja.
Poskušal se bom srečati z njim, je sporočil ameriški predsednik, medtem ko je govoril o kitajskem kolegu.
Nemški vladi ni uspelo uresničiti svojih načrtov za spremembo avtomobilske industrije, opozarja Frankfurter Allgemeine Zeitung na črno prihodnost ponosa nemškega gospodarstva.