REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Niti pred kamerami se ne more pretvarjati, da ni rasist!«: posnetek kralja Karla III. sprožil plaz kritik

Novi britanski monarh se ni želel rokovati s temnopoltim moškim, kritike dežujejo z vseh strani…

Sodniki in tožilci med bivanjem v zaporu morajo upoštevati ukaze osebja. Ne smejo uporabljati mobilnih telefonov, prav tako jim niso dovoljeni obiski.
V teh dneh je zanimivo spomniti, da je novopečeni britanski kralj Karel III. potomec tudi vlaškega princa Vlada III. Drakule, ki je bil navdih za znameniti Stokerjev roman Drakula...
Opustite blindirano limuzino. Pustite predsedniški helikopter doma. Število mest za pogreb kraljice Elizabete II. je omejeno in zato se bodo morali voditelji držav odreči tudi svojih spremljevalcev, da bi se lahko udeležili slovesnosti v Westminstrski opatiji.
V Rusiji si od nastopa nove britanske premierke ne obetajo veliko. Nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je dejal, da bo nova britanska premierka Liz Truss nadaljevala »tradicijo«, ki jo je začel njen predhodnik Boris Johnson, tako da je svoj mandat končal »v sramoti.«
Prisilno mobilizirani ukrajinski vojaki niso uspeli obvladati britanskega in ameriškega orožja. Ob tem pa se niso uspeli naučiti niti osnov, ki bi jim na bojišču omogočile preživetje, so ugotovili ameriški inšpektorji...
Ste se kdaj vprašali, zakaj ima toliko starogrških kipov gromozansko mišičasto postavo in kljub temu majhno spolovilo?
Ameriški predsednik Joe Biden ima vse več težav z izgovorjavo. Nekateri zdravniki opozarjajo, da bi lahko šlo za znake demence in predlagajo, da Bidna čim prej pregledajo. Ali da celo – zapusti položaj.
Britansko veleposlaništvo v Moskvi se je soočilo s spremembo svojega naslova. Del trga, na katerem se nahaja je po sklepu lokalnih oblasti dobil napis z novim naslovom. Podoben je razveselil tudi diplomate ZDA.
Joe Biden nadaljuje z besednimi spodrsljaji, po katerih je že svetovno znan… V mnogih pa ti spodrsljaji vzbujajo nelagodje, ko pomislijo na to, da gre za spodrsljaje osebe, ki odloča o vojnah in miru...
Tiste, katerih svojci so pokopani na zadevnem pokopališču, pa tudi tiste iz mešanih zakonov, je sporočilo močno pretreslo.
Po novem zakonu ljudem, ki namerno razkazujejo ta simbol, grozi do leto dni zapora ali denarna kazen v višini okoli 14.500 evrov.
Vic, ki se mu smejejo Rusi dobro opisuje sedanji trenutek. Žal pa evropski voditelji še niso doumeli sporočila, ki je jasno vsakemu, ki lahko razume – trpko šalo…
Dialog med človekom in strojem srhljivo spominja na prizor iz znanstvenofantastičnega filma iz leta 1968 z naslovom »2001: Vesoljska odiseja«, v katerem inteligentni računalnik HAL 9000 noče ustreči človeškim operaterjem, ker se boji, da bo kmalu izklopljen.
»Veliko bolnikov bo potrebovalo zdravljenje s to rastlino,« je ob novici, da se je Ukrajina odločila legalizirati marihuano dejal minister za zdravje Ukrajine Viktor Liaško.
Danes je težko verjeti, a nekdaj najbolj razvpiti zapor za izdajalce ruske države se je do konca 19. stoletja spremenil v cvetoč vrt. Kako je do tega prišlo in kaj se je zgodilo s tem krajem?