REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Največja skrivnost doslej: pred 74 leti je pet ameriških letal »pogoltnil« Bermudski trikotnik, letal niso nikoli našli

Štiriinsedemdeset let po tem, ko je nad Atlantikom izginilo pet ameriških letal, en človek trdi, da je končno razkril pravo resnico o eni največjih svetovnih skrivnosti v zgodovini letalstva.

V kitajskem laboratoriju so pokukale na svet prve hibridne »prašičje opice«, himere, z DNK zapisom obeh živalskih vrst.
Šefica Evropske komisije, ki so ji poslanci zavrnili tri komisarje, je že ob začetku svojega dela dobila za 560 evrov višjo plačo od svojega predhodnika.
Vse kaže, da niti ograje in stražarji ne morejo ustaviti migrantov. Uspešno preskakujejo tudi najvišje ograje, vse boljši pa postajajo tudi v kopanju sicer tudi za njih same nevarnih tunelov pod državnimi mejami.
Irska državljanka Lisa Smith, ki je v Sirijo odšla kot »nevesta džihada,« je bila ob vrnitvi v Dublin aretirana. Dejala je, da je iskala odgovore na pomembna vprašanja o življenju in svetu. Pravi razlog pa je bil drugačen ...
V Italiji so nedavno razbili mrežo neonacistov, ki so se pripravljali na ustanovitev ksenofobične in odkrito nacistične stranke. Podobno kot v Veliki Britaniji pa so v vrstah italijanskih neonacistov tudi zmagovalke sprevrženih lepotnih tekmovanj.
Ob zadnjih poplavah, ki so prizadele Veliko Britanijo, je predsednik britanske vlade v roke vzel krpo za umivanje tal. Kako uspešno, to pa je že drugo vprašanje …
Tople vode indijskega oceana so zanimive tudi za potapljanje na dah in ne zgolj za profesionalne potapljače.Toda istočasno skrivajo tudi nevarnosti.
Pouk zgodovine in osnov varnosti, ki zadeva spoznavanje zapuščine Mihaila Kalašnikova, vključuje tudi primerjavo njegovih pušk z ameriško M-16 in učenje hitrega sestavljanja in demontaže AK-47 in AK-74 …
Posnetki lepe mladenke Ane, ki je sedeč v pilotskem sedežu – ne da bi bila pilotka – pilotirala letalo, so vzbudili veliko jeze na družbenih omrežjih.
Zveza NATO je po že ustaljeni praksi nadela svojo oznako tudi ruskemu lovcu pete generacije Sukhoi Su-57, in sicer - »Felon« ...
V Južnem kitajskem morju se je te dni zgodil bizaren incident, ki je v nenavadno luč postavil predvsem kitajsko vojno mornarico.
Snowden je imel nekoč dostop do nekaterih najbolj varovanih nacionalnih skrivnosti in je naposled razkril, da se je takrat odločil poiskati odgovore tudi na nekatera žgoča vprašanja in dvome, ki že dolgo časa pestijo našo družbo ...
Aleksej Leonov se je osebno spoznal s Pablom Picassom in med drugim navdahnil Arthurja Clarka, avtorja znamenite znanstvenofantastične zgodbe »2001: Vesoljska Odiseja,« ki je po Leonovu poimenoval vesoljsko ladjo.
»Za pojav simptomov so bile značilne hude bolečine v trebuhu po obilnem obroku in vinu, ki so jih spremljale vročina in vsakodnevno postopno poslabšanje v obdobju 14 dni,« so zapisali v raziskavi.
Potem ko je ameriški predsednik Donald Trump razglasil del svojega zidu na meji z Mehiko blizu Tiujane kot »nemogočega za preplezanje,« je to vzpodbudilo plezalce, da ga – strumno preplezajo.