REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Svilena pot

Zakaj je »Svilna pot« znova pomembna za Evropo in Azijo in koga v resnici najbolj moti?

Svilna pot je nekdaj povezovala Kitajsko z islamskim svetom in Evropo, toda danes skuša Peking z novim projektom svilne poti spet okrepiti kopenske povezave z državami zahodno od nje. A to vse bolj moti zadnjo silo unipolarnega sveta - ZDA.

Letalo, ki je bilo skrivnostno puščeno na travniku, je bilo dolga leta samo turistična atrakcija, a do pomladi bo prenovljeno za druge namene.
Veriga restavracij s hitro prehrano McDonald's je tik pred novim letom prenehala z delom v BiH, po 11 letih, odkar je družba zaradi vrste škandalov odvzela dovoljenje za delovanje tamkajšnje franšize.
Najtežji vojak, ki je bil prisiljen zapustiti službo, je tehtal več kot 190 kilogramov ...
Srbski teniški igralec je v finalu ATP turnirja v Adelaidi premagal ameriškega teniškega igralca Sebastiana Kordo (6:7, 7:6, 6:4). Ostal je zvest svoji odločitvi, da se ne cepi, iz perspektive enega leta pa je jasno, da so tisti, ki so ga lani izgnali in izgon podpirali - zlorabili šport.
7. januarja, na pravoslavni božič je minilo 80 let od smrti Nikole Tesle, enega največjih svetovnih raziskovalcev in znanstvenikov na področju elektrotehnike.
Če ekipa, ki dela na »modri kljukici«, tega roka ne izpolni, jim je bilo rečeno, da bodo odpuščeni, in vsaj en uslužbenec Twitterja je menda že spal v pisarni, da bi dosegel ta cilj.
»Če imate kanček poguma, pridite, dajmo to vprašanje na referendum ... naj ljudstvo odloči,« je v soboto dejal predsednik...
Katastrofalna politika sankcij Evropske unije zoper Rusijo se v nekaterih delih sveta lahko že nazorno vidi. Na primer iz ruskega obmejnega mesta Sovjetsk (Sovetsk), ki meji na Litvo.
Ukrajinski vojaki na fronti očitno trpijo tudi zaradi velikega pomanjkanja - seksa. O tem se je na družbenih omrežjih izpovedala pripadnica ukrajinske vojske.
Da iskanje najboljših baterij za avtomobile še ni odkrilo povsem primerne rešitve za današnje serijske električne avtomobile je razkril tudi orkan Ian na Floridi.
Novi britanski monarh se ni želel rokovati s temnopoltim moškim, kritike dežujejo z vseh strani…
Sodniki in tožilci med bivanjem v zaporu morajo upoštevati ukaze osebja. Ne smejo uporabljati mobilnih telefonov, prav tako jim niso dovoljeni obiski.
V teh dneh je zanimivo spomniti, da je novopečeni britanski kralj Karel III. potomec tudi vlaškega princa Vlada III. Drakule, ki je bil navdih za znameniti Stokerjev roman Drakula...
Opustite blindirano limuzino. Pustite predsedniški helikopter doma. Število mest za pogreb kraljice Elizabete II. je omejeno in zato se bodo morali voditelji držav odreči tudi svojih spremljevalcev, da bi se lahko udeležili slovesnosti v Westminstrski opatiji.
V Rusiji si od nastopa nove britanske premierke ne obetajo veliko. Nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je dejal, da bo nova britanska premierka Liz Truss nadaljevala »tradicijo«, ki jo je začel njen predhodnik Boris Johnson, tako da je svoj mandat končal »v sramoti.«