REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Varovanje podatkov

Osebni podatki

 
Uporabnik družbi UNEP poslovno svetovanje d. o. o. izrecno dovoljuje uporabo in obdelovanje pridobljenih uporabnikovih osebnih podatkov za lastne potrebe, kar vključuje tudi pošiljanje obvestil v zvezi s svojo dejavnostjo. 
 
UNEP poslovno svetovanje d. o. o. zbira osebne podatke uporabnikov za lastno uporabo za namene trženja in pošiljanja obvestil. Uporabnik ima v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1) pravico do vpogleda v katalog zbirke osebnih podatkov, pravico do vpogleda v osebne podatke, ki so vsebovani v zbirki osebnih podatkov in se nanašajo na uporabnika, ter pravico do njihovega prepisovanja ali kopiranja (30. člen ZVOP-1). Uporabnik ima prav tako pravico zahtevati dopolnitev, popravke, blokado ali izbris lastnih osebnih podatkov s strani družbe UNEP poslovno svetovanje d. o. o., če dokaže, da so nepopolni, netočni ali neažurni ali da so bili zbrani ali obdelani v nasprotju z zakonom (32. člen ZVOP-1). Uporabnik lahko navedene pravice uveljavi preko uporabniškega vmesnika ali tako, da pošlje zahtevo na kontaktni naslov družbe UNEP poslovno svetovanje d. o. o.
 
V kolikor bodo uporabnikovi podatki kadarkoli uporabljeni za namen neposrednega trženja, lahko uporabnik kadarkoli pisno ali na drug dogovorjen način zahteva s strani družbe UNEP poslovno svetovanje d. o. o.  trajno ali začasno prenehanje uporabe lastnih osebnih podatkov v ta namen.
 
 
Pravila zasebnosti
UNEP poslovno svetovanje d. o. o. obdeluje in zbira informacije med obiskom spletnih strani v skladu z zakonom in Splošno uredbo o varovanju osebnih podatkov.
Odgovorna pravna oseba za obdelavo podatkov: UNEP poslovno svetovanje d. o. o., Štihova ulica 13, 1000 Ljubljana
Odgovorna oseba za zaščito podatkov: Igor Mekina, direktor, igor.mekina@insajder.com
 
Zbiranje in obdelava osebnih podatkov
Osebni podatki so vsi podatki, ki vas identificirajo (ime, naslov, elektronski naslov, telefonska številka itn). UNEP poslovno svetovanje d. o. o.  ne zbira vaših osebnih podatkov brez vašega dovoljenja, razen v primerih, ko nam svoje podatke posredujete (npr. v primeru sodelovanja v nagradnih igrah) in s tem soglašate z njihovo uporabo v spodaj navedene primere.
 
Uporaba in prenos osebnih podatkov
UNEP poslovno svetovanje d. o. o.  bo vaše podatke uporabljalo za tehnične potrebe upravljanja s spletnimi stranmi, za analizo vaših preferenc, za pošiljanje novic in za pošiljanje splošnih ali prilagojenih ponudb. Z namenom, da imate dostop do posebnih informacij in da lahko komuniciramo z vami, bodo vaši podatki dostopni tudi našim pogodbenim partnerjem, ko bodo ti jasno navedeni na soglasju, vendar izključno za namen, za katerega so bili podatki zbrani. UNEP poslovno svetovanje d. o. o. svetuje vsem staršem in skrbnikom otrok, da jih podučijo o varni uporabi interneta in skrbni uporabi osebnih podatkov. Storitve, ki jih nudimo, niso namenjene mlajšim od 16 let.
 
Pravila uporabe in shranjevanja piškotkov (HTTP cookies)
Naš portal uporablja piškotke. To so podatki majhnih velikosti, ki se občasno shranjujejo na vašem trdem disku in portalu omogočajo prepoznavo vašega računalnika ob vašem ponovnem obisku. Naš portal lahko zbira in hrani tehnične podatke kot so piškotki, IP naslov uporabnika, vrsto naprave, vrsto brskalnika in podobno, vendar pri tem ne identificirajo osebe.
 
Shranjeni piškotki služijo analitičnim in statističnim namenom, delovanju internetne strani ter izboljšanju uporabniške izkušnje. Piškotki so lahko stalni (ostanejo na napravi uporabnika tudi ko zapusti spletno stran) ali začasni (na napravi se hranijo samo med obiskom spletne strani).
 
Piškotki tretjih oseb se uporabljajo za pridobivanje statističnih podatkov o obiskanosti našega portala.
 
Odvisno od nastavitev vašega brskalnika, se lahko piškotki avtomatično sprejemajo. Če se z njihovo uporabo ne strinjate, jih lahko kadarkoli izbrišete ali trajno izklopite na vaši napravi.
Več informacij o upravljanju s piškotki poiščite na straneh brskalnika, ki ga uporabljate. Namen piškotkov je izboljšanje uporabniške izkušnje in uporabe našega portala, zato lahko njihovo onemogočenje ali brisanje onemogoči tudi delovanje določenih funkcij portala.
 
Newsletter 
Vsem uporabnikom, od katerih smo pridobili izrecno dovoljenje, pošiljamo naše novice v obliki newsletterja. To pomeni, da lahko prejmejo tudi elektronsko vsebino komercialne narave. Podatki, ki nam jih uporabniki posredujejo, se uporabljajo samo za te namene. Če newsletterja uporabnik ne želi več prejemati, se lahko kadarkoli odjavi s klikom na povezavo, ki se nahaja v newsletterju. V tem primeru uporabnikove osebne podatke prenehamo obdelovati.
 
Obdelava podatkov za pošiljanje novic je nujna zaradi naših legitimnih interesov, zato teh podatkov uporabnik ni dolžan dostaviti in / ali privoliti v njihovo prejemanje. Pravna osnova je privoljenje uporabnika (6. točka Uredbe o zaščiti osebnih podatkov). Brez privolitve uporabnika mu novic ne bomo pošiljali. 
 
Varnost
UNEP poslovno svetovanje d. o. o. skrbi za varnost podatkov uporabnika. Njihova obdelava je usklajena s  Splošno uredbo o varovanju osebnih podatkov – GDPR. Podatki uporabnika so zaščiteni pred izgubo, uničenjem, manipulacijo, nepooblaščeno uporabo in nedovoljenim prenosom. Naši zaposleni in sodelavci so dolžni spoštovati zaupnost podatkov uporabnika in se držati splošnih aktov podjetja UNEP poslovno svetovanje d. o. o.. 
 
Rok hrambe
Podatke uporabnika hranimo 5 let. Izjema so podatki, za katere veljavni predpisi postavljajo daljši rok hrambe. Podatki uporabnika za namene neposrednega marketinga na temelju legitimnega interesa se hranijo 5 let od izteka pogodbenega odnosa, podatki uporabnika pa 5 let od njihove pridobitve. Izjema so podatki za katere velja daljši rok. Če uporabnik privoli v uporabo podatkov za daljše obdobje od predpisanega roka, podatke hranimo do uporabnikove odpovedi uporabe.
 
 
Pravice uporabnikov
Uporabnik odloča, katere podatke bo posredoval družbi UNEP poslovno svetovanje d. o. o..
 
V primeru spremembe kateregakoli podatka, vas prosimo, da spremembo sporočite na urednistvo@insajder.com. Vaše podatke bomo popravili in ažurirali.
Uporabnik ima možnost kadarkoli v celoti ali deloma umakniti svoje privoljenje. O tem nas prosim obvestite na urednistvo@insajder.com. Z dnem prejetja vaše izjave, s katero umikate privolitev za uporabo osebnih podatkov, vaših podatkov ne bomo več obdelovali. Vsi predhodni postopki obdelave pa ob tem ohranjajo pravno veljavo, ne glede na izjavo.
 
Uporabnik ima pravico v vpogled podatkov, ki jih hrani UNEP poslovno svetovanje d. o. o., pravico do popravka podatkov, pravico izbrisa – pravico do pozabe, pravico do omejitve obdelave, pravico do prenosa podatkov in pravico do ugovora.
V primeru, da se uporabnik odloči, da ne želi deliti osebnih podatkov, morda ne bo mogel dostopati do nekaterih delov našega portala. 
 
Avtomatična obdelava
Nekateri podatki (npr. vrsta iskalnika, število obiskov, čas na strani ipd.) se obdelujejo ob obisku portala podjetja UNEP poslovno svetovanje d. o. o. avtomatično in sicer z namenom ocene obiskanosti portala. Uporabnik ima pravico, da zavrne tovrstno obdelavo, razen v primeru, ko je ta nujna pri sklepanju pogodbenih razmerij med uporabnikom in podjetjem UNEP poslovno svetovanje d. o. o. , v skladu s pravom Republike Slovenije in Evropske unije oziroma temelji na izrecni privolitvi uporabnika.
 
Povezave z drugimi spletnimi stranmi
Ta izjava o zasebnosti se nanaša na portal, ki ga izdaja podjetje UNEP poslovno svetovanje d. o. o.. Portal je lahko povezan s spletnimi stranmi drugih izdajateljev in nanje se izjava ne nanaša. Ko zapustite naš portal, preglejte izjave o zasebnosti na vsaki spletni strani, ki zbira osebne podatke. 
 
Spremembe in kontakt
Vsaka sprememba naše politike o zaščiti zasebnosti bo objavljena ob tej izjavi, na začetni strani našega portala in na drugih mestih, ki so za to primerna.
Za vaša vprašanja glede izjave o zasebnosti smo vam na voljo na e-naslovu urednistvo@insajder.com
 
 

Pravila komentiranja

Komentiranje prispevkov in uporaba foruma na spletnem mediju Insajder.com ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča spletni medij Insajder.com na svojo pobudo. Avtor s komentiranjem prispevkov in pisanjem v forumu izraža svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost.

Po kazenskem zakoniku (KZ-1) je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe.

Izdajatelj si pridržuje pravico izbrisa sporočil ali delov sporočil in spreminjanja naslovov sporočil. Izbris je posebej verjeten v primerih, ko je sporočilo problematično s pravnega vidika, žaljivo, napeljuje k nasilju ali je oglasno.

Izdajatelj lahko posameznim avtorjem kadarkoli za določen ali nedoločen čas odvzame možnost pisanja v forumu ter komentiranja prispevkov.

 
 

Splošni pogoji uporabe

S tem, ko uporabljate (v nadaljevanju »Uporabnik«) portal Insajder (v nadaljevanju »Portal«), v celoti sprejemate splošne pogoje uporabe Portala ter ste z njimi seznanjeni. Splošni pogoji uporabe se nanašajo na vse oblike uporabe Portala in na vse oblike interaktivne komunikacije, ki jo omogoča Portal. Za uporabo Portala med drugim šteje tudi dostop do spletnih strani in drugih vsebin v okviru Portala, uporaba funkcij in storitev Portala, prav tako pa tudi prenos datotek in drugih vsebin iz Portala.
 
Vsebina splošnih pogojev uporabe predstavlja veljaven in zavezujoč sporazum med Uporabnikom in družbo UNEP poslovno svetovanje d. o. o., s poslovnim naslovom Cesta dveh cesarjev 393, vpisano v pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Davčna številka: 90421965, matična številka: 2312310000 (v nadaljevanju »Unep«).
Vsak uporabnik se zavezuje, da bo v celoti spoštoval splošne pogoje uporabe. Če se uporabnik s splošnimi pogoji uporabe ne strinja, mora takoj prenehati z uporabo Portala.
 
Unep si pridržuje pravico do spremembe splošnih pogojev uporabe. Uporabnik se zavezuje, da bo občasno na Portalu preverjal, ali so se splošni pogoji spremenili. V primeru, da uporabnik s spremenjenimi splošnimi pogoji uporabe ne bo več soglašal, mora takoj prenehati z uporabo Portala.
 
Nekatere vsebine, objavljene na Portalu, morda niso primerne za mladoletne osebe. Uporabnik se zavezuje, da do teh vsebin ne bo dostopal, če pogojev iz prejšnjega stavka ne izpolnjuje.
Za te splošne pogoje uporabe se uporablja pravo Republike Slovenije, v primeru kakršnegakoli spora v povezavi s temi splošnimi pogoji uporabe ali v z vezi z uporabo Portala pa je za tak spor dogovorjena krajevna pristojnost stvarno pristojnega sodišča v Ljubljani.
 

Pravila o zasebnosti in piškotkih

UNEP poslovno svetovanje d. o. o. obdeluje in zbira informacije med obiskom spletnih strani v skladu z zakonom in Splošno uredbo o varovanju osebnih podatkov. Pravila o zaščiti zasebnosti zajemajo:
  • Uporabo, obdelavo in prenos vaših osebnih podatkov,
  • Uporabo in hrambo piškotkov (HTTP cookies),
  • Pošiljanje novic,
  • Varnost
  • Roke hrambe,
  • Pravice uporabnikov,
  • Avtomatično obdelavo,
  • Povezavo z drugimi spletnimi stranmi ter poglavje o Spremembah in kontaktih.
Vsa vprašanja glede pravil in izjave o zaščiti zasebnosti sprejemamo na e-naslov urednistvo@insajder.com.
Odgovorna pravna oseba za obdelavo podatkov: UNEP poslovno svetovanje d. o. o.
 
Ta stran uporablja naslednje piškotke:
Ime piškotka Namen Vir / Podjetje
sprejelCookie Sprejemanje pogojev o piškotkih UNEP d. o. o.
_utma Zabeleži razlikovanje med uporabniki (sejami). Google Analytics
_utmb Zabeleži razlikovanje med uporabniki (sejami). Google Analytics
_utmc Statistika ogledov spletne strani. Google Analytics
_utmz Določa vir prometa ali oglaševalsko akcijo. Google Analytics
cx_id Dve leti od zadnjega obiska. Zajem in obdelava podatkov za tržne raziskave, oglaševanje in izboljšanje uporabniške izkušnje na spletu. Preberi več: https://si.contentexchange.me/page/splosni-pogoji .contentexchange.me

Varovanje zasebnosti

UNEP poslovno svetovanje d. o. o. se zavezuje, da bo spoštoval zasebnost uporabnikov in njihovih osebnih podatkov ne bo posredoval tretjim osebam brez privolitve uporabnika. Uporabnik soglaša, da lahko UNEP poslovno svetovanje d. o. o. njegove podatke uporablja za potrebe lastne analize, s čimer se uporabnik izrecno strinja. Uporabnik ni dolžan razkriti svoje identitete, razen če se sam odloči za to. UNEP poslovno svetovanje d. o. o.  se zavezuje k maksimalni skrbi za zasebnost vseh podatkov, kljub temu pa opozarja, da so zlorabe možne. Osebne podatke uporabnikov bo UNEP poslovno svetovanje d. o. o. varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov.
 
Uporabljamo programsko opremo za analizo uporabe naše aplikacije. Na ta način lahko ovrednotimo uporabo aplikacije ter pridobimo pomembna spoznanja o potrebah naših uporabnikov. Ta spoznanja pripomorejo, da lahko še dodatno izboljšamo kakovost naših spletnih strani. V tej zvezi se uporablja prepoznava uporabljene mobilne terminalske opreme. Ta omogoča ponovno prepoznavo terminalske opreme ob naslednji uporabi aplikacije. To nam omogoča zgoraj opisano vrednotenje uporabe.
Portal Insajder uporablja piškotke (cookies). To so datoteke, ki se shranjujejo v računalniku uporabnika ter med drugim omogočajo prepoznavo uporabnika ob ponovnem obisku spletne strani. To družbi UNEP poslovno svetovanje d. o. o. omogoča, da opravi zgoraj opisano vrednotenje uporabe. Piškotke lahko uporabnik praviloma odkloni ali izbriše z ustreznimi nastavitvami spletnega brskalnika, s katerim dostopa do portala, vendar pa v tem primeru uporabnik sprejema možnost, da ne bo več mogel uporabljati vseh funkcij portala.
 
S pomočjo uporabljene programske opreme se zbirajo in shranjujejo tudi nekateri tehnični podatki, vključno z IP-naslovom uporabnika. Nikakor pa ne pride do identifikacije ali zbiranja osebnih podatkov o osebah, ki se skrivajo za temi podatki ali osebah, ki uporabljajo terminalsko opremo. Teh podatkov tudi ni mogoče povezati z drugimi osebnimi podatki, ki so jih posamezni uporabniki dali na razpolago oz. v uporabo.
Z uporabo te aplikacije izražate svoje strinjanje z zgoraj opisanim postopkom analize uporabe te aplikacije.
 

MOSS/DotMetrics

Sodelujoča spletna mesta v MOSS uporabljajo lastne piškotke in druge piškotke. Seznam lastnih in drugih piškotkov objavi vsak posamezni sodelujoči v MOSS na lastnem spletnem mestu.

Vsa spletna mesta sodelujočih v projektu MOSS uporabljajo piškotek MOSS/DotMetrics, ki omogočajo tehnični del izvedbe projekta Merjenje obiskanosti spletnih strani – MOSS.

Ob obiskovanju spletnih mest, sodelujočih v MOSS, se na uporabnikovo napravo takoj namesti piškotek MOSS/DotMetrics podjetja Ipsos, ki zbira in obdeluje podatke, zbrane z MOSS/DotMetrics piškotki. Ipsos uporablja zbrane podatke zgolj za izdelavo analiz obiskanosti ter za ugotavljanje obsega spletnih uporabnikov sodelujočih v raziskavi MOSS. Ipsos piškotkov ne uporablja v invazivne namene, ki bi pomenili kakršen koli poseg v zasebnost uporabnikov, Ipsos piškotkov MOSS/DotMetrics nikoli ne uporablja za beleženje interesov ali preferenc uporabnikov, profiliranje uporabnikov, sledenje uporabnikov preko različnih spletnih strani z namenom direktnega oglaševanja in trženja.

Podatki, ki se s pomočjo piškotkov MOSS/DotMetrics zbirajo so: ogledi strani, trajanja posameznega obiska spletne strani, tehnični podatki o uporabljenem brskalniku ipd. Pri zbiranju in obdelavi podatkov, zbranih s pomočjo MOSS/DotMetrics piškotkov, so uporabljene naslednje varovalke za zasebnost uporabnikov:

  • Vsi zbrani podatki so nemudoma procesirani s pomočjo raziskovalnih algoritmov, IP naslovi so anonimizirani tako da IP naslov ni več prepoznaven
  • Ipsos preda sodelujočim v projektu MOSS le agregat rezultatov raziskave, ki ne vključuje nobenih osebnih podatkov uporabnikov spletnih mest.
MOSS/DotMetrics piškotki
Ime piškotka Namen Trajanje piškotka Upravljalec podatkov
DotMetrics.DeviceKey Izvajanje tehničnega dela meritve MOSS 3 leta (do 31.12.2018) Ipsos
DotMetrics.SessionCookieTemp Izvajanje tehničnega dela meritve MOSS 3 leta (do 31.12.2018) Ipsos
DotMetrics.SessionCookieTempTimed Izvajanje tehničnega dela meritve MOSS 3 leta (do 31.12.2018) Ipsos
DotMetrics.UniqueUserIdentityCookie Izvajanje tehničnega dela meritve MOSS 3 leta (do 31.12.2018) Ipsos
DM_SitId Izvajanje tehničnega dela meritve MOSS 3 leta (do 31.12.2018) Ipsos