REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zastraševanje na nacionalki: voditeljica Tarče Erika Žnidaršič v suspenzu, janšisti jo mečejo iz službe!

Zastraševanje na nacionalki: voditeljica Tarče Erika Žnidaršič v suspenzu, janšisti jo mečejo iz službe!Slovenija danes: Erika Žnidaršič, Hitlerjeva Leni in Valentin Areh. Vir: Twitter

Novinar, ki opravlja svojo nalogo korektno sicer ne bi smel biti nikoli odpuščen.

Toda to se seveda dogaja, pravkar na RTV Slovenija, počasni sodni mlini delovnega in socialnega sodstva pa zagotavljajo, da bo Erika Žnidaršič, v kolikor bo res odpuščena, pravico dočakala šele čez mnogo let.

»Generalni direktor RTVS in v. d. direktorja TV javnost še nista seznanila, da je Erika v suspenzu in da poteka postopek prekinitve delovnega razmerja iz krivdnih razlogov,« je na Twitterju razkril Vane Gošnik, novi član programskega sveta RTV Slovenija.

Gošnik je bil konec decembra na predlog SNS imenovan v programski svet RTVS, RTV prispevek pa mu - kot je sam priznal - rubijo, ker ga ne plačuje.

Novi programski in nadzorni svet poskušata po kratkem postopku preoblikovati RTV Slovenijo in jo do volitev spremeniti v poslušno orodje Janševe oblasti.

Prav zato sedanje metle na RTV Slovenija »čistijo« po mnenju prvaka stranke SDS in njegovih koalicijskih trabantov iz vrst NSi, SMC (zdaj Konkretno), DeSUS in SNS vse »neprimerne« novinarje.

Erika Žnidaršič je v Tarči pred letom dni razkrivala tudi vse mahinacije vladnikov ob nakupih zaščitne opreme, ki so bili neracionalni in izvedeni v nasprotju s predpisi, zato jim je že od tedaj trn v peti.

Konkreten razlog za ukrepe proti novinarki naj bi bila četrtkova oddaja Tarča, v kateri je sodeloval Franc Kangler, sicer zaposlen na notranjem ministrstvu odstopljenega Aleša Hojsa.

Govorili so o 26 primerih, ki so se vsi pravnomočno končali v korist Kanglerja, ki v času Janševe vlade opravlja delo državnega sekretarja na notranjem ministrstvu.

Po oddaji se je na ustvarjalce oddaje in predvsem voditeljico vsul plaz kritik.

Programski svetnik Slavko Kmetič je zahteval sklic izredne seje, prepričan, da je bila oddaja izvedena v nasprotju s poslanstvom, ki ga mora javni zavod RTV Slovenija zagotavljati po zakonu o RTV Slovenija, ker so se na televiziji oziroma v oddaji Tarča postavili v vlogo sodnika, kljub temu, da so bili postopki povezani s Kanglerjem že pravnomočno zaključeni.

»TV se je postavila v vlogo sodnika, čeprav so bili postopki o katerih je bilo govora pravnomočno zaključeni, gost pa tako s strani slovenskega pravosodja v vseh postopkih spoznan za nedolžnega,« je izpostavil Kmetič.

Kmetič je prepričan, da so bili v oddaji vidni znaki kaznivega dejanja z namenom zaničevanja, kar pa za RTV Slovenija ni dopustno.

Medtem so medijska trobila SDS na čelu z madžarsko tovarno laži z enakimi argumenti kot Kmetič že sprožila gonjo proti voditeljici oddaje Tarča, ki se je ukvarjala z dosjejem Kangler.

Tudi Kanglerju je med desnosučnimi politiki in njihovimi privrženci na družbenih omrežjih uspelo sprožiti pravi pogrom proti Eriki Žnidaršič.

Toda ni opazil, da je tvital z napačnega tvita v prvi osebi.

V ihti je namreč jezno tvitnil z računa Gibanje v podporo vladi Janeza Janše (@VPodporo).

In se je tako nehote razkrila še ena kopriva na desnici.

Podporniki nekdanjega mariborskega župana, ki je pred leti odletel s položaja po srditi vstaji oziroma protestih pod geslom Gotof si!, zdaj zagovarjajo Kanglerja, češ da je sodišče v vseh teh številnih primerih sicer spornega ravnanja že odločalo in da so te stvari že zaključene.

Zato so ustvarjalcem četrtkove Tarče očitali, da je bila oddaja pristranska.

Erika Žnidaršič naj bi bila kriva, ker je ne glede na končane sodne postopke izpostavljala, kaj vse je Kangler počel narobe.

Kangler pa je poreklo svojega premoženja zagovarjal z odbitimi in povsem neverodostojnimi trditvami, češ da mu je uspel neverjeten poljedelski met...

Če bi mu verjeli na besedo, potem bi šlo za pravega čarovnika, vsaj kar se tiče vzgoje - lubenic.

Pa tudi drugih kmetijskih pridelkov...

In rokodelskih izdelkov...

Vse to naj bi se dogajalo v Dupleku.

Toda ne Gošnika ne druge malikovalce stranke SDS in Janeza Janše sploh ne zanimajo viri Kanglerjevega nepojasnjenega bogastva.

Prav nasprotno.

Na vse kriplje se trudijo, zadevo (znova) pomesti pod preprogo.

Gošnik in ostali Kanglerjevi zagovorniki očitno mislijo, kot je zapisal eden komentatorjev -, da smo vsi idioti.

V tem slogu je Gošnik na Twitterju že v petek zapisal zelo jasno grožnjo: »Če generalni direktor RTVS in v. d. TV ob včerajšnji Tarči ne bosta sprejela odločnih ukrepov, bo podpora v novem Programskem svetu po moje skopnela kot sneg aprila.«

Erika Žnidaršič ima sedaj teden dni časa, da pripravi zagovor pred obtožbo delodajalca, potem pa bi se lahko zadeva hitro razpletla.

Pri vsem skupaj gre seveda tudi in predvsem za zastraševanje vseh novinarjev na RTV Slovenija.

Na zagovoru bi po zakonu lahko prisostvovali tudi člani sindikata.

Če bo tako, kot kaže sedaj, se lahko zgodi, da bo Erika Žnidaršič v mesecu dni brez službe, kar so mokre sanje podpornikov vlade pod taktirko Janeza Janše.

Toda pri tem se očitno ne zavedajo, da si s takšnim napadom na novinarje sami režejo vejo, na kateri sloni demokracija na Slovenskem.

Naslednja Tarča je zaradi omenjenega delovno-pravnega postopka na RTV SLO že odpovedana.

V programski shemi prvega programa TV SLO za dne 13. januarja je videti, da ni več Tarče, ki jo je ob koncu četrtkove oddaje napovedala Erika Žnidaršič in v kateri bi z gosti - predstavniki tožilstva, policije in drugih državnih organov - osvetlili dosje Kangler, saj je namesto Tarče že napovedana druga oddaja: Premagajmo covid 19.

Nekdanji župan Maribora zdaj lahko mirno spi - 'dosje Kangler' je končal v 'bunkerju', kot je praksa v avtoritarnih režimih, ki dušijo svobodo besede in misli. Vir: Posnetek zaslona

V opisu tega medijskega presežka uredništva TV SLO v letu 2022 (Premagajmo covid 19) piše, da gre za posebno informativno oddajo z odgovori na številna vprašanja glede novega koronavirusa.

Med ostalim bodo iskali zamujen odgovor na vprašanje: Cepiti se ali ne?

Značilno je, da je tokrat gonjo proti ustvarjalcem Tarče povsem odkrito preko družbenih omrežij sprožil prav predsednik slovenske vlade - Janez Janša.

Vršilka dolžnosti odgovorne urednice informativnega programa TV Slovenija Jadranka Rebernik, ki kot podaljšana roka sedanje vlade pridno izvaja delovno-pravno eksekucijo svoje kolegice, pa je menda ostale sodelavce Tarče - že poslala na dopust.

Pri vsem skupaj gre seveda tudi in predvsem za zastraševanje vseh novinarjev na RTV Slovenija.

Značilno je namreč, da je tokrat gonjo proti ustvarjalcem Tarče povsem odkrito preko družbenih omrežij sprožil prav predsednik slovenske vlade - Janez Janša.

Erika Žnidaršič naj bi bila kaznovana zato, da oblast tudi vsem ostalim novinarjem pokaže, kaj jih čaka, če ne bodo ubogali.

In ni povsem neverjetno, da bodo mnogi novinarji javnega servisa sklonili glavo. A upajmo, da ne vsi.

Vse to zahteva razmislek o tem, kam takšne poteze vodijo.

Čistke med novinarji in strogo nadzorovanje novic so takoj ob začetku svoje vladavine uvedli tudi nacisti.

Zgodovinar Karl Dietrich Bracher je trdil, da je uspeh nacistične ideologije mogoče razumeti le z vlogo propagande v Tretjem rajhu.

Joseph Goebbels, minister za propagando nacistične Nemčije, je nekoč dejal: »Obstajata dva načina za revolucijo. Sovražnika lahko uničite z mitraljezi, dokler ne prizna premoči tistih, ki imajo mitraljeze. To je en način. Ali pa lahko preobrazite narod z revolucijo duha ...«

Propaganda je bila operativna metoda Tretjega rajha, ideja, ki je projicirala ideologijo.

Adolf Hitler in Leni Riefenstahl
Adolf Hitler in Leni Riefenstahl. Vir: Wikipedia

Hitlerjev glavni arhitekt Albert Speer je na Nürnberškemu sodišču dejal, »da se je Tretji rajh razlikoval od vseh prejšnjih diktatur v njegovi uporabi vseh komunikacijskih sredstev za vzdrževanje in za odvzem moči neodvisnega mišljenja svojim objektom.«

Erika Žnidaršič naj bi bila kriva, ker je mislila po svoje in ocenjevala s svojo glavo. Vodstvo RTV SLO jo poskuša kaznovati zaradi njenih mnenj, ki uživajo vso ustavno in zakonsko zaščito.

Mein Kampf je zmedena knjiga, polna razmišljanj, biografskih izvlečkov in norih špekulacij.

Toda istočasno je tudi popoln priročnik propagande.

Hitlerjev velik vpogled, zaradi katerega je edinstven med zgodovinskimi akterji, je bilo priznanje, da sta nasilje in propaganda lahko in bi morala biti celostni pojav.

S tem, kar se dogaja na RTV Slovenija sodobni slovenski politiki iz stranke SDS dokazujejo, da stopajo po tej, isti poti, v želji, da bi »odvzeli moči neodvisnega mišljenja svojim sodržavljanom.«

Nasilja politike smo se v zadnjih dveh letih že nagledali, toda sedaj želijo nasilju dodati še učinkovito propagandno orodje.

Svoje nameščence in izbrance na RTV Slovenija uporabljajo za srdit obračun s kolegi, ki mislijo drugače.

Erika Žnidaršič naj bi bila kriva, ker je mislila po svoje in ocenjevala s svojo glavo.

Vodstvo jo poskuša kaznovati zaradi njenih mnenj, ki uživajo vso ustavno in zakonsko zaščito.

Izenačevanje novinarskih mnenj s kaznivimi dejanji je škandal brez primere in jasno kaže, kam odnaša RTV Slovenijo.

Koga želita Rebernikova in Areh na mestu Erike Žnidaršič? Jasno, nekoga, ki bo pel slavospeve Janševi vladi ali pa vsaj neumorno napadal opozicijo. Zato ne potrebujejo Erike, pač pa novodobno Leni Riefenstahl. Propagandistko, ki je naredila najpomembnejše filme Tretjega rajha.

Tudi komentiranje sodb je po praksi samega Evropskega sodišča za človekove pravice vsekakor dovoljeno.

Kaj šele vodenje oddaje, kjer večinoma drugi akterji komentirajo sodbe in postopke.

Toda v. d. direktorja TV SLO Valentin Areh in vršilka dolžnosti odgovorne urednice informativnega programa TV Slovenija v vlogi prvega cenzorja na nacionalni televiziji Jadranka Rebernik ne želita več, da Erika Žnidaršič vodi Tarčo.

Tarča je, kako simbolično, postala njuna tarča.

Rebernikova pred RTV SLO
Nova Janševa »metla« na TV SLO. Vir: Twitter

Da novinarko, ki je naredila najbolj udarno oddajo, ki je leta 2020 zatresla vlado, danes mečejo iz službe bi moral biti alarm, ki bi ga slišala vsa država.

Pa vendar se novica o tem skriva med drugimi, zelo vsakodnevnimi novicami drugotnega pomena - kar pove veliko o stanju v Sloveniji.

Vprašanje je, koga želita Rebernikova in Areh na mestu Erike Žnidaršič?

Jasno, nekoga, ki bo pel slavospeve Janševi vladi ali pa vsaj neumorno napadal opozicijo.

Zato ne potrebujejo Erike Žnidaršič, pač pa potrebujejo novodobno Leni Riefenstahl.

Propagandistko, ki je naredila najpomembnejše filme Tretjega rajha.

Pred našimi očmi se tako teptata pravna država in svoboda govora.

Najhuje pa je, da to po nalogu politikov - novinarji počnejo novinarjem.

Delite članek