REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Tudi Slovenija rada pošilja svoje vojake v bližino ruskih meja

Celo ankete zveze NATO kažejo, da trošenje javnega denarja za orožje nima podpore, še posebej pa ne v Sloveniji!

V Levici opozarjajo, da bodo stotine milijonov evrov, ki se zdaj pretakajo v orožje, vzete z nasprotnega proračunskega konca in da bodo (tako kot med zadnjo gospodarsko krizo) največjo škodo utrpele naše bolnišnice, šole, pokojnine in ostali dosežki države blaginje.

Kaj je v ozadju posredniške vojne v katero so ZDA pahnile Evropsko unijo, torej tudi Slovenijo? EU lakajsko podpira imperialne skomine Američanov in tajno agendo Joeja Bidna.
Turčija je uspela s svojimi zahtevami, zato bosta Finska in Švedska morali izpolniti težke pogoje zato, da bosta lahko vstopili v zvezo NATO. S tem bosta morali narediti številne »gnile kompromise«. Toda v Levici te širitve zaradi utemeljenih razlogov kljub temu - ne podpirajo.
Nekateri moški v starosti za novačenje se v Ukrajini skrivajo na podeželju, medtem ko so tisti v mestih vzpostavili kanale Telegram, da bi spremljali premike rekrutacijskih uradnikov in se izognili njihovemu pozivu.
Na hrvaški obali se te dni, vsaj v Dalmaciji, dogaja nekaj sila nenavadnega, o tem pa poročajo lokalni mediji.
Sporočila z včerajšnje slovesnosti ob dnevu policije še vedno odmevajo v javnosti. Ministrica Tatjana Bobnar je imela namreč govor, v katerem se je distancirala od ravnanja policije v času vlade Janeza Janše in zatrdila, da se kaj podobnega nikoli več ne sme ponoviti.
Sankcije proti Rusiji sprožajo resne posledice – toda predvsem v državah EU. Volkswagen bo na primer podaljšal uporabo premoga za pogon svojega ogromnega proizvodnega obrata.
Nemški potrošniki bi lahko do naslednje zime dobili podvojene ali potrojene račune za plin, je opozoril vodja državnega energetskega regulatorja. O tem, kako preživeti zime kakor Eskimi pa ljudi podučujejo že sedaj...
Dobave naj bi bile na najvišji ravni v dveh mesecih, kljub embargu EU, kažejo podatki o surovi nafti, uvoženi iz Rusije.
Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump je pozdravil odločitev vrhovnega sodišča, ki je v ZDA po petdesetih letih odpravilo zvezno ustavno pravico do splava, in jo označil »za največjo zmago življenja v eni generaciji.«
Slovenski predlog so podprle Avstrija, Madžarska in Španija, vendar je v tem primeru obveljalo, da mora BiH najprej izpolniti 14 pogojev. Za Ukrajino in Moldavijo pa ni bilo nobenih pogojev…
Na podlagi plebiscita se je Slovenija odločila za enostransko odcepitev od SFRJ. Za podobno pot so se nato odločili tudi v SAO Krajini, Republiki Srbski, AP Zahodni Bosni, Herceg-Bosni, na Kosovu, v zahodni Makedoniji ...
Kakšno sporočilo je EU poslala Zahodnemu Balkanu, predvsem BiH? »Poslala jim je sporočilo, da ne bodo nikoli vstopili. Kaj je v resnici sporočilo Bosancem? Da morajo sprožiti vojno, da bi EU na njih gledala kot na Ukrajince?!«
Ali bodo zaradi potez Zahoda globalne gospodarske težave postale - kronične?
Pogovori o oblikovanju mednarodne rezervne valute držav članic BRICS so v teku, je bilo slišati v pozdravnem nagovoru udeležencem poslovnega foruma gospodarskega združenja BRICS, ki ga sestavljajo Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska in Južna Afrika.
Za režimu v Kijevu podarjeno orožje Slovenija očitno ne bo dobila boljšega. Odgovornost za to pa leži tako na Janševi kot na Golobovi vladi.