REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Samozaposleni in ukrepi vlade

Samozaposleni znova diskriminirani, Civilna iniciativa predlaga spremembe predloga interventnega zakona

Številni samozaposleni so razočarani nad predlaganimi ukrepi vlade in zato v okviru svoje Civilne iniciative predlagajo spremembe, ki bi vsaj omilila njihovo diskriminacijo na trgu dela.

V letu 2019 je Huawei povečal svoje prihodke za skoraj 20% in znašajo 111,6 milijarde evrov. Čisti dobiček se je ustavil na več kot 8 milijard evrov.
Po oceni raziskovalcev iz Avstralije, Velike Britanije in ZDA je virus na človeka preskočil več let pred odkritjem v Wuhanu, najverjetneje pa se je to zgodilo pred kakšnim desetletjem. Prej je morda prispel celo v Italijo.
V trenutku, ko se ves svet sooča z največjo pandemijo, ki je prodrla v skoraj vse kotičke na zemeljski obli, obstajajo tudi skupnosti ljudi, ki o tej pandemiji – nimajo pojma.
S svojim neomejenim vladanjem z dekreti vlada Viktorja Orbána krši vsa temeljna načela, ki naj bi jih spoštovale članice EU in NATO. Zato je nastopil skrani čas, da se Madžarska poslovi iz teh organizacij.
Predsednik vlade Janez Janša je napisal besedilo za pop skladbo. Vendar pa je tako v besedilu kot tudi v opremi skladbe nakaj resnih spodrsljajev. Le upamo lahko, da to ne bo povzročilo novega konflikta s sosednjo Hrvaško ...
Okužen naj bi bil tudi britanski minister za zdravje Matt Hancock, glavnega Johnsonovega svetovalca in vodilnega stratega britanskega »brexita« Dominica Cummingsa pa so kamere ujele, kako je tekel iz soban vlade ...
ZDA so pravkar presegle Kitajsko in tudi Italijo po številu potrjenih primerov koronavirusa v državi. Analize kažejo, da bo tudi število smrti preseglo vse doslej znane »rekorderke.«
Slovenija se po tej raziskavi s svojimi ukrepi nahaja povsem na povprečju. Res pa je, da so nekateri slovenski ukrepi popolnoma neprimerni in luknjičavi, kot smo že večkrat opozarjali.
Ameriški guverner se bori za svobodo sredi epidemije in se pri tem zanaša na molitve, v italijanskih mestih pa župani ravnajo povsem drugače …
Podatki iz Avstrije niso vzpodbudni niti za Slovenijo, saj je tudi Slovenija okužbe večinoma dobila iz istega žarišča kot Avstrija. V Italiji vse več ljudi dvomi v uradno sporočene podatke.
Kosovo je po dolgih mesecih pritiskov, ko entiteta nikakor ni želela odpraviti nezakonitih carin (t. i. »taks«) na blago iz osrednje Srbije, zaradi tega spora in spora o uvedbi izrednih razmer ostalo brez vlade s polnim mandatom.
V NSi ocenjujejo, da je znesek mesečnega nadomestila v višini 490 evrov (oz. 70 odstotkov neto minimalne plače) za samozaposlene občutno prenizek. In kdo bo to plačal? Države - tako kot po vsaki veliki vojni.
Kitajska in Kuba sta po tem, kakšno zdravstvo imata, v primerjavi z ZDA pravi velesili. Ob tem pa tudi nesebično pomagata v svetu. Včasih so to počele - danes zelo sebične - ZDA.
Rusija je pripravljena, da v kolikor je potrebno, pomaga ZDA v boju proti novemu koronavirusu, je v ZDA dejal ruski veleposlanik Anatolij Antonov. Rusija je bila sicer doslej v boju proti koronavirusu precej uspešna.
Evropsko Unijo je morda še bolj kot epidemija koronavirusa prizadelo pomanjkanje solidarnosti. Državljani so se v teh dneh počutili nemočne, saj iz Evropske unije niso dobili ustrezne pomoči.