REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Gjinovci - Hitler

Reinkarnacija Adolfa Hitlerja znova buri duhove

Pripadniki mednarodnih sil, številni turisti, obiskovalci Kosovske Mitrovice in domačini se radi ustavijo, pogovorijo ali pa slikajo s sodobno "reinkarnacijo Adolfa Hitlerja", ki je že nekaj let "atrakcija" tega dela sveta.

Prebivalci švicarskega kantona St. Gallen so na referendumu s 67 odstotki podprli zakon o prepovedi oblačil, ki zakrijejo ves obraz, kot sta nikab in burka. Nedaleč od Slovenije pa ženskam, ki si zakrivajo obraz za to celo – plačuje.
Novinarji grškega časnika so razkrili, da so med prejemniki zajetnih zneskov iz EU skladov poslovneži, ki so blizu grškemu ministru za obrambo Panosu Kammenosu. Nato se je zgodil preobrat - Kammenos je zahteval aretacijo novinarjev, ki so sledili 'pot' denarja in odkrili poneverbe evropskih sredstev.
Podporniki vse bolj popularne desne nemške stranke Alternativa za Nemčijo (AfD) so se zbrali v Rostocku, kjer so jih pričakali – veliko številčnejši - nasprotniki njihove politike.
Razprave o krivcu za hladno vojno, ki zgodovinarje še vedno spravljajo v zadrego, so se začele že ob njenem izbruhu. So jo torej povzročili Američani ali Rusi? Pa poglejmo.
Branko Lobnikar, predavatelj na fakulteti za varnostne vede, ne more verjeti, koliko neumnosti je »v zadnjih dneh slišal na temo odvzema premoženja nezakonitega izvora«.
Ameriški predsednik Donald Trump je španski vladi ponudil res "izvirno" rešitev za migrantsko krizo, je razkril španski zunanji minister.
V sredo je ruski predsednik Vladimir Putin obiskal Patriotski park v Kubinki, kjer je preizkusil najnovejšo ostrostrelsko puško SVČ-308.
Po mnenju papeža Frančiška ima zato, ker je "seks dar od Boga in ne tabu", seks dva cilja: izkazovanje ljubezni in ustvarjanje življenja. Papež je kritiziral tudi pornografijo kot del "industrije laži".
Moški muslimani – vsaj v Indiji – se po novem ne bodo več mogli tako enostavno ločiti od svojih žena, kot jim je bilo omogočeno do sedaj. Vlada Indije je včeraj končno sprejela odločitev, da se ta običaj, ki izvira iz šeriatskega prava v prihodnje strogo sankcionira.
Vlada Srbije je razrešila Nenada Mijailovića, dosedanjega državnega sekretarja na finančnem ministrstvu in sicer zaradi več afer, v katerem mu očitajo bogatenje in nejasne okoliščine pri nakupu državne vile, poroča srbski Blic .
Nekdanji minister Matej Lahovnik je komentiral fotografijo včerajšnjega sestanka sindikalistov z novim ministrom za javno upravo Rudijem Medvedom.
Kot ponavadi pri slovenskih državnih proslavah je tudi sobotna proslava državnega praznika vrnitve Primorske matični domovini postala predmet polemike na družbenih omrežjih.
Zgodovinar in publicist Luka Lisjak Gabrijelič je na Twitterju komentiral naslovnico najnovejše številke glasila Ljubljana.
Potem, ko smo na Insajderju med prvimi poročali o pojavitvi t. i. Kranjske vahte na Facebooku, je slovenska policija, v sodelovanju s pristojnim državnim tožilstvom, pričela raziskovati še en pojav paravojaške, oborožene skupine.
Včeraj je v prostorih Konzorcija v Ljubljani potekala dobro obiskana okrogla miza Inštituta za študije prekariata z naslovom: »Skozi oči prekariata: Čas za konkretne ukrepe«. Nastopajoči so v zanimivi razpravi ugotavljali vzroke za pojav prekarnosti in dolgoročne škodljive posledice, ki jih ta pojav prinaša.