REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kaj dogaja - zakaj je TV Slovenija cenzurirala satiričen video spot, v katerem se je Tilen Artač prelevil v Pivčevo?

Zgodilo se je nekaj nenavadnega, kar močno diši po cenzuri. Video spota, v katerem se Tilen Artač v znani humoristični oddaji norčuje iz kmetijske ministrice več ni na MMC-ju in ne na spletu - čeprav je Tilen Artač celo upal, da ga bo Janša retvital ...

Ministrica in podpredsednica vlade Aleksandra Pivec se ne da – brez podpore lastne stranke se ob vložitvi interpelacije še naprej drži svojega foteljčka in v vsem skupaj vidi zaroto, medtem ko jo analitiki in politiki že razglašajo za učbeniški primer napačnih potez politika.
V nekdanjem centru svetovne epidemije je stanje nadvse mirno. Že od maja niso zabeležili nobenega lokalnega prenosa okužbe, bari in diskoteke pa delujejo normalno.
Odločitev SMC, da prek Twitterja deli izjave Janje Sluga iz oddaje Politično RTV Slovenija v nedeljo zvečer na temo neuspele interpelacije notranjega ministra Aleša Hojsa se je izkazala za zelo slabo politično in nepremišljeno taktično potezo.
Interpelacijo proti Aleksandri Pivec so ob LMŠ-ju podpisale še tri opozicijske stranke, ni pa je sopodpisal koalicijski DeSUS. Zelo verjetno pa bodo poslanci DeSUS, ki je ne želijo več videti na mestu podpredsednice vlade in ne ministrice za kmetijstvo - interpelacijo podprli.
New York Times se je iz te ideje že ponorčeval in v naslovu zapisal, da bi Donald Trump potreboval poduk o tem, kako mednarodne pogodbe delujejo. Ne moreš namreč najprej izstopiti iz mednarodnega sporazuma, potem pa terjati njegovo - uveljavitev!?
Pod vodstvom nekdanjega direktorja »madžarske tovarne laži«, ki danes vodi notranje ministrstvo, je prišlo do nepričakovanega obrata: MNZ odpravilo odločbo upravne enote Maribor in malikovalcu ustaštva dovolilo, da v Mariboru poveličuje vojne zločince.
V digitalnem oglasu, s katerim kampanja za ponovno izvolitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa poziva državljane, da »podprejo našo vojsko«, so imeli nekoliko nesrečno roko pri izbiri primernega posnetka.
Nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec je objavil nekaj iskrivih misli o svojem nasledniku, ki sicer prav danes, 17. septembra praznuje dvainšestdeseti rojstni dan.
Odločba Ustavnega sodišča, po kateri omejitev gibanja na občine ni bila neustavna je že izzvala številne komentarje. Po oceni ustavnega sodnika Roka Čeferina ima Janševa vlada s tem odprta vrata za še bolj drastične ukrepe v prihodnosti.
Medtem ko ZDA v Južnem Kitajskem morju začenjajo z veliko operacijo, katere namen je »povečati smrtonostnost vojske«, na Kitajskem opozarjajo, da so »pripravljeni na vojno.«
Stranka Levica se je kritično odzvala na nabor predlogov »Strateškega sveta za debirokratizacijo« na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju.
Namesto »Covid bolnišnic« se odpirajo le »Covid oddelki«, nato pa se pristojni čudijo širjenju okužb. Najnovejši in edini ukrep vlade je očitno obnova stare, spomladanske tehnike strašenja prebivalstva z nevarnostjo koronavirusa.
Da je turistične bone izkoristila le dobra 1/3 državljank in državljanov v Sloveniji pa lahko tudi pomeni, da si preostali slabi 2/3 njih sploh niso mogli privoščiti niti nekajdnevnega, skoraj v celoti plačanega dopusta v Sloveniji.
»Težko je požreti ta mir ... Podpisali smo sporazum z grozljivimi diktaturami, koruptivnimi voditelji in po vsem tem še vedno nismo sposobni odlepiti palestinskega žvečilnega iz podplatov naših čevljev«, opozarja Zvi Bar'el v izraelskem Haaretzu.
Pripombe bodo upočasnile sprejemanje zakonodaje, toda vlada bi te spremembe lahko zaradi že začetih postopkov morda uspela uveljaviti, saj ima še vedno večino v Državnem zboru in tudi v nekaterih ključnih, pristojnih odborih.