REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Mlada ženska iz plemena Amajcev

Ženska iz plemena staroselcev namesto Kolumba?

Spomenik Kolumbu so odstranili že lani, potem ko so aktivisti za boj za pravice staroselcev zagrozili, da ga bodo porušili.

Ker se miroljubni shodi še vedno dogajajo – zadnjega je posnel in se ob njem nerodno hahljal tudi predsednik vlade – je potrebno vedeti tudi nekaj zadev v zvezi s shodi.
Sodni postopek zoper Villo v Argentini odmeva ne le v Španiji, ampak je sprožil afero tudi na evropskem parketu. Izkazalo se je, da je Josep Borrell, zunanji minister Evropske unije, podprl zapriseženega fašista. Zakaj?
Vizjak dvomi o avtentičnosti posnetka, v katerem nagovarja Petana, naj se izogne plačilu davka, Petan pa bo imel težave, če bo razkril, da je - snemal Vizjaka.
V Iranu so samo še nekaj tednov oddaljeni od trenutka, ko bodo imeli dovolj materiala za jedrsko orožje. S Trumpovim enostranskim odstopom od sporazuma so si ZDA zapravile status verodostojnega pogajalca.
Rusija, ki hvali Janšo, hkrati pa se veseli, ker je slovensko predsedovanje EU katastrofa, s tem povsem odkrito sporoča, da ji je delovanje Janeza Janša všeč. Toda zakaj bi bilo Moskvi takšno delovanje všeč?
V Rusiji opozarjajo, da so za del problemov v Evropi krive tudi vetrne elektrarne, ki so letos proizvedle precej manj elektrike, kot je bilo to običajno.
Nekdanji predsednik ZDA še vedno trepeta zaradi razvpitega »posnetka z lulanjem«, s katerim naj bi ga menda lahko izsiljevali…
Številni poslanci in politiki so se že distancirali od načina komuniciranja predsednika vlade Janeza Janše. Opravičilo je zahteval celo predsednik NSi Matej Tonin. Kritični pa so tudi evroposlanci, ki so bili na obisku v Sloveniji.
Premier Janez Janša, trenutno voditelj predsedujoče države Evropski uniji, se je poizvedovalne skupine Evropskega parlamenta, ki jo je sam povabil v Slovenijo, očitno lotil z vsem šarmom, ki ga premore.
Po pričakovanjih je Valentin Areh, ki je bil postavljen za v. d. direktorja takoj zatem, ko je »nova metla« na RTV Slovenija v podobi novega generalnega direktorja pričela »pometati« v skladu s pričakovanji vladajoče SDS, narekoval takšne spremembe, ki so za odgovorno urednico – nesprejemljive.
Medijska vojna z evropskimi institucijami in poslanci Evropskega parlamenta, ki jo vodi slovenski predsednik vlade Janez Janša, se je znova zaostrila.
Najvišji uradniki ameriške vohunske agencije CIA so v dramatičnem sporočilu opozorili postaje in baze Centralne obveščevalne agencije po vsem svetu, da je bilo v zadnjem času zajetih ali umorjenih precej njihovih obveščevalcev.
V Sloveniji obstaja velik potencial za pridelavo ekološkega mleka, ki danes predstavlja le dober odstotek celotne prireje mleka v Sloveniji.
Včerajšnji protest proti vladi in protikoronskim ukrepom v Ljubljani je bil na prvi pogled bolj miren. V resnici pa je policija z novo taktiko obkoljevanja posameznikov in izrekanja kazni znova zastraševala ljudi.
Obisk srbskega predsednika v Kraljevu je še eno opozorilo, ki je bilo namenjeno drugi strani – predvsem ZDA, zvezi NATO in oblastem v Prištini.