REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Koronavirus se lahko prenaša tudi v dvigalu

Raziskava: Kako je samo ena »superprenašalka« s koronavirusom uspela okužiti 71 ljudi  

Kako lahko se prenaša koronavirus v nekaterih primerih kaže primer »superprenašalke«, ženske ki se je vrnila v Kitajsko iz ZDA in je pri tem izzvala verigo okužb, v kateri se je inficiralo najmanj 71 ljudi.

Na mejnem prehodu Fernetiči so se zaradi Bazovice že zjutraj zbrali protestniki, ki predsedniku Slovenije očitajo, da je podprl fašistične izmišljotine
Kot velika prednost »testa z grgranjem« se navaja dejstvo, da ne izziva nobene nelagodnosti, za razliko od starega PCR testa
Medtem ko se javnost, tudi v BiH in še kje zgraža nad povezovanjem nepovezanega v tvitu Janeza Janše o Srebrenici, pa se dogaja marsikaj.
Za »dezinvestiranje« tega »premoženja« in tega dela ozemlja ZDA se je Donald Trump zavzel takoj po orkanih, ki so hudo prizadeli Portoriko, ki je tedaj potreboval pomoč vse države.
Nova Slovenija je ves svoj program gradila na »novem«. Nato pa je nadaljevala s staro politiko instaliranja svojih partijskih kadrov v gospodarstvo.
Naša strategija boja proti koronavirusu je bila napačna. Prva linija obrambe morajo postati – varne zgradbe in restavracije. Čim prej – tem bolje.
S šaljivimi podnapisi opremljen del filma, ki ga je objavil Vladozlom, se je lepo ponorčeval iz najnovejše domislice vlade - medijskih odstopov. Ljudje namreč laži, vsaj dolgoročno, ne »kupujejo« prav radi.
Če bo Hojs res ostal na položaju, se bo pokazalo, da se je Janša od Vučića naučil novega medijskega »spina« - odstopov, ki to niso. Toda takšna ravnanja sprožajo erozijo zaupanja javnosti v vse, kar pove vlada.
Iz Zadra prihaja vest, da je novo žarišče epidemije v Zadru poroka s 300 gosti. V prihodnjih dnevih zato pričakujejo porast števila obolelih.
V Srbiji se je zgodilo to, česar so se mnogi bali – v Beogradu so ob napovedi ponovne uvedbe policijske ure izbruhnili protesti, dal protestnikov pa je tudi vdrl v parlament.
Vse več je dokazov, da se novi koronavirus po zraku širi na precej večje razdalje, kot smo domnevali doslej in da se tudi virus lahko v zaprtih prostorih zadržuje dalj časa.
Določene bolnišnice bi bilo potrebno spremeniti v »covid bolnišnice«. Tako ravnajo po vsem svetu. Toda v Sloveniji tega sistema ne poznamo, vlada pa znova ponavlja staro napako.
Objokvanje Trianona in podeljevanje madžarskih državljanstev skupaj sestavljata še eno metodo, s katero si Viktor Orban krepi položaj in vlada na Madžarskem. To je druga, manj znana plat njegovega uspeha.
Slovenska vojska bo v okviru većletnega investicijskega načrta v višini 780 milijonov evrov dobila tudi sodobne protizračne sisteme kratkega in srednjega dosega.
Evropska komisija v strategiji za trajnostne prehranske sisteme v okviru Evropskega zelenega dogovora načrtuje številne spremembe, ki bodo ljudem omogočile varen dostop do bolj zdrave hrane.