REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Space X - polet na Mednarodno vesoljsko postajo

Prelomen dan za ZDA in osvajanje vesolja: SpaceX pošilja dva astronavta na Mednarodno vesoljsko postajo

Danes naj bi v vesolje z novo raketo poletela dva ameriška astronavta. Dogodek je zgodovinski. Gre za prvi komercialni polet rakete s povsem novo tehnologijo. Elona Muska, lastnika podjetja SpaceX pa so videli na bližnji polnilnici v ZDA, kako v vrsti čaka - na polnjenje svoje električne Tesle.

Način izvajanja zdravstvene oskrbe za starostnike v Sloveniji v času pandemije spominja na izvedbo skupinske evtanazije. Mnogi zato že zahtevajo oblikovanje preiskovalne komisije, ki bi preiskala sporno prakso Janševe vlade.
Edini med mediji smo v zadnjih tednih, še posebej pa včeraj ob nenadni spremembi (čez noč) vladnega odloka opozarjali na nelogičnost sprejetih predpisov. Izkazalo se je, da smo imeli prav, kar je uvidela tudi vlada in odločitev znova čez noč - še enkrat spremenila.
Kolesarjev, ki sedaj že vsak petek protestirajo proti sedanji vladi je očitno vse več. Ne samo v številnih slovenskih mestih, tokrat so kolesarili in odstop vlade zahtevali tudi v Berlinu.
Roman Leljak, nekdanji špicelj tajne vojaške obveščevalne službe, ki je nekoč kradel denar iz pisem vojakov JLA, v Sloveniji pa je bil obsojen zaradi goljufij in oškodovanja upnikov, je pokojnemu Josipu Brozu ukradel ulico ...
Po smrti temnopoltega Georga Floyda so v ZDA izbruhnili hudi nemiri. Na udaru se je znašel tudi predsednik države, demokratska senatorka slovenskega rodu pa se je morala znova zagovarjati, ker tokratnega morilca ni bolj dosledno preganjala že leta 2006, ko je bila še tožilka.
Zadnje poteze slovenske vlade potrjujejo, da se Slovenija tudi do sosed obnaša nerazumno in nepredvidljivo, ukrepe na svojih mejah pa uvaja in razveljavlja na popolnoma netransparenten, nelogičen in kaotičen način.
Nespoštovanje pravil karantene s strani Dominica Cummingsa, glavnega arhitekta brexita in svetovalca Borisa Johnsona je že odneslo prvega britanskega ministra – ministra za Škotsko Douglasa Rossa.
V teh ekonomsko nepredvidljivih časih je zelo pomemben faktoring, ki malim in srednjim podjetjem rešuje likvidnostna vprašanja v času upočasnjene gospodarske rasti.Gorenjska banka je v lanskem letu postala eden izmed najboljših ponudnikov faktoringa z digitalizirano storitvijo.
Slovenija testira desetkrat manj ljudi, kot nekatere druge države, ki imajo enkrat manj mrtvih zaradi Covida-19. In zato seveda »ne najde okuženih«. Slovenska vlada pa si izmišlja nove standarde tudi za konec epidemije in se nato čudi, ker ji sosedje ne verjamejo. In zato ne odprejo meja.
Državljani Srbije in Madžarske lahko od ponedeljka svobodno prehajajo mejo med Srbijo in Madžarsko in to brez obvezne karantene, je izjavil madžarski minister za zunanje zadeve in trgovino Péter Szijjártó.
V ZDA želijo v nov dogovor o omejevanju jedrskega orožja pritegniti tudi Kitajsko. Ker ta zaradi manjšega arzenala ni pripravljena, ZDA grozijo z obnovitvijo jedrskih testov.
Njegov kult se je res gradil desetletja, več kot 35 let pa mu je verjela vsa Jugoslavija. In tudi danes, na Dan mladosti, v Hišo cvetja v Beogradu prihajajo delegacije, tudi iz Slovenije, ki Titu izkazujejo svoje veliko spoštovanje.
Mar tvit evroposlanke iz vrst SDS kaže na dojemanje države kot plena, koronavirus-bonitete izplačane iz državnega proračuna pa kot plačilo državljanom za – molk?
Grčija, Avstrija, Madžarska - to so samo nekatere od držav, ki kljub temu, da naj bi Slovenija imela »najboljšo epidemiološko sliko v Evropi«, slovenske državljane še vedno ne želijo na svojem ozemlju. Nekaj je očitno narobe - ali s temi državami, ali pa s slovenskimi podatki in trditvami predsednika vlade.
Notranji minister je ob blokadi policijske postaje v Slovenski Bistrici sumljivo dolgo molčal, nato pa je kolesarje ob tem v vardiste preimanoval tudi predsednik vlade Janez Janša. Mnogi so to razumeli kot poskus teroriziranja državljanov.