REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Golob še vedno prehiteva Janšo

Trojni referendumski poraz SDS lep dokaz, da je Janša trden garant - za dolgo in srečno vladavino levosredinskih strank!

Robert Golob je Janšo res poslal »v penzijo«, toda to je bil verjetno eden redkih trenutkov, ko je bil preveč odkritosrčen in so iz njega spregovorila čustva, ne pa razum. Če bi malce razmislil - tega nikoli ne bi predlagal.

Tretjina zahodnih havbic, poslanih v Ukrajino, je že odstranjenih iz uporabe. Neuporabne havbice premeščajo na Poljsko, kjer jih popravljajo, piše v poročilu obrambnega ministrstva ZDA.
Številni Nemci vse manj pasivno spremljajo to, kar se dogaja z njihovo državo. Medtem ko nekateri analitiki ocenjujejo, da bo Nemčija v svoji sedanji smeri ekonomskega nazadovanja vztrajala še leta, drugi znaki kažejo, da temu ni tako.
Toda navkljub temu ankete kažejo, da si večina Nemcev ne želi nazaj Merklove. Ruski zunanji minister pa ugotavlja, kdo je v Evropi sponzoriral terorizem od leta 2014 naprej...
Rezultati po polovici preštetih glasov nakazujejo, da sta bila zakona o RTV-ju in dolgotrajni oskrbi na referendumih verjetno potrjena, to pa velja tudi za zakon o vladi.
Najmanj 20 od 30 članic zavezništva je že »precej izčrpanih,« je zapisal časnik. Samo največje članice imajo še neizkoriščen potencial za nadaljnje oboroževanje Kijeva, ugotavlja poročilo Pentagona.
V sklopu zaključnega dogodka Huaweievega programa Seeds for the Future 2022 je potekala okrogla miza na temo tehnoloških talentov prihodnosti. Letošnjega izobraževalnega programa se je udeležilo pet izjemnih študentov, ki so na dogodku prejeli diplome.
Slovenski in zahodni »vodilni« mediji so polni navedb o tem, kako je bila ruska operacija v Ukrajini v resnici ne le napad na Ukrajino, pač pa »neizzvana agresija«, na katero nihče v Evropi ni računal. A gre za očitno laž, opozarja ameriški komentator.
Resolucija OZN, ki nasprotuje slavljenju nacizma in sorodnih ideologij, je naletela na precejšen odpor ZDA in njihovih zaveznikov, saj je letošnjega novembra 52 držav glasovalo proti. Med njimi je na svojo zgodovino antifašističnega boja javno, ob pomoči svojih diplomatov, pljunila tudi Slovenija.
Tudi Slovenija se sooča s praznimi hišami po odročnih vaseh in mestih, ki pa kljub temu omogočajo delo tudi »digitalnim nomadom.« Čas bi bil, da o tem, kako jih privabiti, razmisli tudi slovenska vlada.
Potem ko smo že poročali o nedavnem glasovanju v GS OZN, kjer je tudi Slovenija glasovala zoper resolucijo, s katero se obsoja obujanje nacizma v svetu, so se s podobnimi ocenami odzvali mnogi.
Zahodni mediji ves čas poročajo o »neizzvani agresiji« Rusije. Da je bila izzvana, pa dokazujejo številna dejstva. Poglejmo samo en dokaz – publikacijo korporacije RAND iz leta 2019, ki je snovala številne strategije izčrpavanja in ogrožanja Rusije.
Sporna izjava prihajajoče predsednice razkrila, da je Slovenija zaradi predolgega cincanja osamosvojiteljev in njihovih zanamcev zapravila priložnost, da se bolje postavi za svojo manjšino in trdneje zavaruje svojo severno mejo.
Skupina Panvita, ki letos obeležuje jubilejno 100. obletnico,  je kot prvo podjetje v Sloveniji podpisalo zaveze, ki jih opredeljuje evropski Kodeks ravnanja EU o odgovorni živilski dejavnosti in trženjskih praksah.
Embargo na ruske naftne derivate se začne čez manj kot tri mesece in blok nima alternativnih virov, poroča Reuters, ki razkriva, zakaj se bo kmalu cenejše gorivo – znova podražilo.
Po poročanju Sunday Timesa podjetja uporabljajo vrzel, ki jim omogoča, da po prenosu z ladje na ladjo registrirajo rusko gorivo kot »gorivo od drugod.« Združeno kraljestvo je od februarja kupilo najmanj 39 pošiljk ruske nafte.