REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Novak in Andrew

»Če bi bil Đoković princ, posiljevalec, kriminalec ali premijer, ki hoče do oblasti preko trupla športnika - bi mu vizumi veljali!«

Hrvaška pisateljica Vedrana Rudan je v svojem najnovejšem blogu ponovno komentirala primer Novaka Đokovića in »razsula« logiko, na podlagi katere so avstralske oblasti utemeljile izgon prvega tenisača sveta iz Avstralije.

Možinov Utrip ni nič drugega kot še en poskus retuširanja zgodovine, ki pa ima to žalostno lastnost, da ni več eksces, pač pa z novim vodstvom RTV SLO postaja del novega trenda lažiranja stvarnosti po vzoru na Nova24TV.
Zdaj je jasno, da je avstralska vlada Đokovića zvabila v popolno past, da bi ga lahko kot grešnega kozla izkoristila v svojih političnih igricah pred volitvami. Eden največjih primerov politizacije športa v zgodovini pa bo imel najhujše posledice prav za šport, ocenjujejo komentatorji.
Zahodnoevropske države tudi po padcu železne zavese so veliko bolj države blaginje, kot pa vzhodnoevropske države, ki so po socializmu doživele drugo skrajnost – pohod brutalnega neoliberalizma. In zato komunizem ni kriv za polom cepljenja - 30 let po vzponu neoliberalizma.
Urednik britanskega Telegrapha Oliver Brown je razkril, da je odločitev ministra za priseljevanje Alexa Hawka o razveljavitvi vizuma Novaku Đokoviću -  povsem nesmiselna.
Aleksandra Pivec se je odzvala na naš članek »Bo zmedena Slovenija izbrala mandatarja brez stranke in znova tudi  koruptivno A. Pivec?« Objavljamo njen odziv.
V Turčiji se je te dni odvil nenavaden eksperiment. Toda vse skupaj predstavlja tudi vzporednico za to, kar se nam dogaja v Sloveniji.
Razglasitev neodvisnosti in priznanje nista bila uspešna zaradi neke posebne 'inventivnosti Slovencev', kot trdi Janša. Slovenija je za svoje dosežke zgodovinsko dolžna mnogim. Zaradi krivic, ki jih je pomagala ustvariti, pa ima mednarodno obveznost, da poskuša popraviti škodo, ki jo je soustvarila.
Člani in članice upravnega odbora Slovenskega centra Pen so soglasno izvolili Assangea za častnega člana slovenskega Pen-a. Ocenjujejo, da gre za »najbolj pogumnega novinarja in publicista zadnjih dveh desetletij«, za kar »plačuje izjemno visoko ceno«.
Očitno je, da je Avstralija – dežela dvojih standardov in da je hajka proti Đokoviću predvsem politična. Druge igralce v Avstraliji ne presojajo na enak način kot najboljšega igralca tenisa na svetu...
Ugotovitve nove študije, ki jo povzema Guardian, poudarjajo pomen nošenja mask pri preprečevanju prenosa covida-19 na kratke razdalje.
Palestinski Hamas, ki vlada v Gazi, trdi, da je mornariške komandose te islamske ekstremistične organizacije napadel delfin, »operativec izraelskih oboroženih sil v bojni opremi«, poročajo izraelski mediji.
Novak Đoković je znova pretresel ves svet, tokrat s svojim odgovorom, s katerim se je odzval na očitke, da je napačno izpolnil dokument in »lagal« ter da se je po pozitivnem PCR testu pojavljal v javnosti. Objavljamo njegovo sporočilo - v celoti.
Da gre v tem primeru za eklatanten poskus zlorabe ter nadvlade izvršne oblasti nad pravosodno vejo oblasti, kar dokazujejo besede sodnika Kellya – o tem večina medijev molči.
Na zasedanju Sveta za nacionalno varnost Bolgarije je bilo sklenjeno, da bo država še naprej blokirala evropsko integracije Severne Makedonije. Konec blokade pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo je bil tudi eden od ciljev Slovenije v času predsedovanja EU.
Začetek pogovorov med ZDA in Rusijo v Ženevi o zmanjševanju napetosti ni prinesel posebnega napredka. Rusija vztraja pri pravnih zagotovilih, da se zveza NATO ne bo več širila na vzhod, ZDA pa vztrajajo, da ima vsaka od držav pravico do odločanja, ali bo pristopila neki vojaški zvezi ali ne.