REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pojoči Wuhan

»Wuhan, ti to zmoreš!« Prebivalci v karanteni pojejo z balkonov svojih zgradb

Medtem ko se Kitajska bori z izbruhom koronavirusa, so se na spletu pojavili video posnetki, ki kažejo, kako državljani drug drugega vzpodbujajo in bodrijo in si tako dvigujejo moralo.

Na krovu ameriškega letala, ki naj bi ga nad Afganistanom sestrelili talibani naj bi bilo več operativcev CIA in med njimi tudi tudi visok obveščevalec agencije CIA, ki je bil odgovoren za operacijo uboja generala Kasema Sulejmanija v Iraku.
Večina »sredinskih« strank je v položaju, ko bodo morale celo prositi SDS za oblikovanje nove vlade. Pa tudi SDS ima več močnih razlogov, da pristopi k oblikovanju nove vlade.
Slovenijo čakajo veliki izzivi – spor s Hrvaško, predsedovanje EU, migrantska kriza, zaostrovanje situacije na Balkanu in celo širjenje koronavirusa po svetu. Si res lahko privošči nove volitve?
»Edino, kar je vsem jasno in razumljivo, je, da boste morali delati do starosti najmanj 64 let, če želite dostojno pokojnino. Res pa je, da se delavci lahko upokojijo tudi pri 62 letih in nato živijo - pod mostom,« je pristavil s kančkom cinizma.
Potem ko je izvedel, da je ukrajinsko letalo sestrelila sama Iranska revolucionarna garda, je iranski predsednik postavil ultimat in zahteval, da napako javno priznajo, ali pa bo sam odstopil.
Ura apokalipse se je po 73 letih od spremljanja jedrske nevarnosti ustavila na samo 100 sekund od polnoči. Leta 1991 je bila 17 minut od polnoči. Letos je nevarnost največja, od kar znanstveniki opozarjajo nanjo.
Čeprav še ni razglašen zdravstveni alarm, po vsem svetu raste histerija, saj se število tako obolelih kot smrtnih primerov iz dneva v dan le povečuje. Tako sta se tudi starša preprosto vkrcala na letalo in za seboj na letališču pustila bolnega sina, skupaj z njegovo sestrico ...
Voznik avtobusa je na hrvaškem mejnem prehodu Bregana dobil telefonsko številko epidemologa na Hrvaškem, ki se mu mora javiti, če opazi, da ima nekdo od potnikov simptome koronavirusa. V Sloveniji se ni odzval nihče.
Te ladje naj bi bile sposobne »polavtomatskega ali popolnoma avtomatskega delovanja«, z operaterji, ki bodo nove ladje nadzorovali oddaljeno.
Če smo še včeraj imeli v Iraku slovenske vojake, ki zgolj pomagajo domačinom, potem bodo po 1. februarju to vse bolj glineni golobi, za velik del iraške javnosti pa tudi – vsiljivci, celo okupatorji.
Nova predsednica stranke DeSUS Aleksandra Pivec je že pokazala pravi obraz, ko je zavrnila prihod v oddajo na temo skrbi za starejše, kjer so razmere izjemno kritične. Vse kaže, da predsednico upokojencev ne zanima razprava, kako do dostojne starosti.
Medtem ko svetovna zdravstvena organizacija (WHO) svetovno javnost miri in izbruh novega koronavirusa na Kitajskem ni proglasila za globalno nevarnost, iz Kitajske prihajajo šokantni prizori, povezani z novim virusom.
Gospodarstvo Velike Britanije že 3 odstotke manjše, kot bi bilo, če država ne bi zapustila EU. Ta škoda pa se bo v prihodnjih letih le še povečevala.
Tako kot rop banke ni nič v primerjavi z ustanovitvijo banke, v tem primeru tudi rop zasebnega podjetja ni nič v primerjavi z ustanovitvijo enakega - toda državnega podjetja.
Še vedno je veliko kavoljubov, ki, tako kot Đuro, uživajo v okusu prave turške kave, a se jim zdi, da je v jutranjih hektičnih pripravah na nov dan za njeno pripravo premalo časa.