REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nevihta je pogrom - domovina tea ne bo pozabila, plakat iz Srbije

Nevihta je pogrom: Hrvaška slavi, v Srbiji opominjajo na nekaznovane zločine hrvaške vojske in policije

Ob petindvajsetletnici operacije Nevihta smo priče prvim poskusom spravnih dejanj, ki pa jih večina na obeh straneh meje še vedno zavrača. Največji problem je Hrvaška, saj se še vedno ni sposobna soočiti z nekaznovanimi zločini nad Srbi.

Bejrut je v torek zvečer prizadela velika eksplozija. Vse bolj verjetno je, da je eksplozija posledica nesreče in kopičenja ogromnih količin amonijevega nitrata na enem mestu. Velik del mesta je skupaj s pristaniščem utrpel gromozansko škodo.
Županja Rima Virginia Raggi se je odločila, da zavrže možnost ustanovitve muzeja fašizma v Rimu in s tem blokira predlog, ki ga je pred tem sicer podalo gibanje Petih zvezdic.
Glasujejo z nogami: Število britanskih državljanov, ki so emigrirali v EU se je po »brexitu« povzpelo za 30 odstotkov, število zahtev za pridobivanje državljanstev evropskih držav pa se je povečalo za 500 odstotkov.
Ministrstvo za zdravstvo si je izbralo nenavaden način za reševanje problematike prostorske stiske slovenskih domov za starejše - vztraja, da morajo starostniki ostati v potencialnih leglih okužb.
Aroganca ministrice Aleksandre Pivec očitno ne pozna meja, to pa ima že posledice tudi znotraj njene stranke. Jo bodo »rešili« v SDS, ki jim je z izdajo volje volivcev stranke DeSUS omogočila vladanje?
Elon Musk je v zadnjem času zapisal vrsto tvitov, ki so vzbudili pozornost. O piramidah, Boliviji, osebnih zaimkih in koronavirusu. Celo Bill Gates meni, da so nekatere nezaslišane.
Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec se je zapletla v nov škandal zaradi kršitve integritete in nasprotja interesov, pri tem pa je globoko zabredla v še hujše neresnice kot v primeru plačila stroškov ob družinskem prenočevanju v režiji podjetja Vinakras.
Izračuni kažejo, da imamo ob sedanjih stopnjah rasti prebivalstva in porabe virov, še posebej gozdov, le še nekaj desetletij časa, predno bo prišlo do nepovratnega kolapsa naše civilizacije, opozarja študija fizkov, ki proučujeta kompleksne sisteme.
Znanstveniki prav zaradi koronavirusa prihajajo do osupljivih spoznanj na nekaterih drugih področjih, na primer pri - proizvodnji hrane.
Aplikacija za spremljanje koronavirusa, ki naj bi že kmalu zaživela tudi v Sloveniji, je praktično že izdelana, dvomi nad transparentnostjo njenega nastanka pa ostajajo še naprej. Zakon ji še vedno omogoča zbiranje cele vrste podatkov, zato previdnost ni odveč.
Nova raziskava je prinesla nekatera presenetljiva spoznanja, predvsem glede ZDA. Slabše od Slovenije pa se je odrezala tudi Madžarska, ki jo tudi v Sloveniji nekateri postavljajo za vzor.
Porajajo se vprašanja o korupciji, ki bi se kmalu lahko razpasla pod taktirko aktualne vlade, ker ni dvoma, da ministrom ne bi uspelo »pokriti« potreb po promociji izdelkov vseh domačih proizvajalcev in bi večina njih - ostala praznih rok.
Namesto da bi slovenska vlada Madžarski, Poljski in drugim neto prejemnicam evropskih sredstev gledala pod prste, jih še treplja po ramenih in jim omogoča lažje zapravljanje evropskega denarja. Zakaj že?
Žalostna realnost je, da tisti, ki kršijo pravila EU več ne bežijo pred EU, pač pa postajajo celo glavni igralci.
V številnih evropskih državah že bijejo plat zvona zaradi turistov, ki so se odpravili na morje v države, za katere se je zdelo, da so varne. Vse bolj nevarna pa postaja tudi Hrvaška.