REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Na vodilna mesta v RTV Sloveniji vlada postavlja najbolj goreče branilce lika in dela Janeza Janše

Na vodilna mesta v RTV Sloveniji vlada postavlja najbolj goreče branilce lika in dela Janeza JanšeUspel ji je veliki met: Rebernikova se je pod taktirko Janševe vlade povzpela na vodilni položaj v RTV SLO. Vir: Twitter

Pod vodstvom svojih podaljšanih rok na osrednjem nacionalnem radiju in televiziji Janševa vlada intenzivno »čisti« vse »politično neprimerne« urednike z njihovih položajev.

Začelo se je seveda pri informativnem programu.

Pod vodstvom novega generalnega direktorja RTV SLO Andreja Graha Whatmougha in vršilca dolžnosti direktorja TV Slovenija Valentina Areha se je najprej spremenil program televizije, sedaj pa obe novi Janševi metli nadaljujeta s čistko urednikov »od zgoraj navzdol«.

Po že pričakovanem vzorcu je Valentin Areh namesto Manice Janežič Ambrožič za vodstvo informativnega programa na TV Slovenija izbral Jadranko Rebernik.

Gre za tisto urednico, ki je bila odstavljena leta 2018, ko se ji ni zdela sporna objava prispevka o proustaškem hrvaškem pevcu Thompsonu, blizu pa so ji tudi pogledi aktualnega predsednika vlade.

Razrešitev Rebernikove je leta 2018 predlagala direktorica javne televizije Ljerka Bizilj, postopek pa je izvedel takratni generalni direktor Igor Kadunc.

Generalni direktor RTV že "pometa" po željah SDS
Generalni direktor RTV že pometa po željah SDS. Vir: Twitter

Do razrešitve je tedaj prišlo po objavi spornega prispevka o hrvaškem malikovalcu ustašev - Thompsonu.

Kadunc je tedaj pri svoji odločitvi upošteval tudi predhodno pozitivno mnenje, ki ga je k razrešitvi Rebernikove dalo uredništvo informativnega programa televizije.

Z razrešitvijo sta se namreč strinjali skoraj dve tretjini uredništva.

Rebernikova tudi ne slovi kot zelo delovna urednica.

Vršilec dolžnosti direktorja TV Slovenija Valentin Areh je sicer dejal, da ni imel nobene druge izbire, ker se je na položaj prijavila le Rebernikova.

Vendar so novinarji, ki večinoma protestirajo zoper zamenjave na RTV Slovenija prepričani, da je bila zamenjava urednice v pomembni meri dogovorjena z vodstvom zavoda, mnogi pa se tudi niso prijavili, saj ne podpirajo politične vizije sedanjega vodstva RTV.

Rebernikova tudi ne slovi kot zelo delovna urednica.

Ob razrešitvi ji je Biziljeva namreč očitala prepogosto odsotnost in slabo odzivnost, kar je vnašalo nemir in nezadovoljstvo v uredništvo.

Manica Janežič Ambrožič je sicer odstopila zaradi nestrinjanja s programsko-produkcijskim načrtom (PPN), ki ga je sprejel programski svet RTV Slovenija.

Iz kadrovskih izbir novega vodstva je povsem jasno, da odslej javno televizijo vodi ekipa urednikov, ki deli poglede sedanje vlade in predvsem samega Janeza Janše.

To kažejo tudi oddaje in tviti ekipe, ki se ob nasprotovanju velike večine zaposlenih prebija na vodilne položaje.

Ambrožičeva in Areh
Nasprotja: Ambrožičeva in Areh. Vir: Twitter

Jadranka Rebernik je rada tvitala tudi ob vladnem izčrpavanju Slovenske tiskovne agencije.

»Če bi direktor STA podpisal pogodbo in posredoval podatke, ki jih je želel ustanovitelj, težav ne bi bilo. Če je to stavka, ni sklicana v skladu s pravili. Na dan, ko poteka vrh EU na Brdu, ste si vzeli politično motivirani 'prost dan'. Sramota,« je v začetku oktobra na Twitterju komentirala zapis STA na tem družbenem omrežju.

Čeprav je omenjala stavko in prosti dan, se to tedaj sploh ni zgodilo.

Na podoben način so tvitali tudi Jože Možina, Igor Pirkovič in drugi zaposleni na tem zavodu, kjer verjetno v upanju po hitrem vzponu znotraj televizije redno hvalijo Janševo vlado, kritizirajo opozicijo in podpirajo poglede predsednika vlade na vse aktualne zadeve.

STA je namreč tedaj objavila le sporočilo o stanju v agenciji, z vrha EU - Zahodni Balkan na Brdu pri Kranju pa je »normalno« poročala.

Na podoben način so tvitali tudi Jože Možina, Igor Pirkovič in drugi zaposleni na tem zavodu.

Vsi našteti z menjavami na vrhu pridobivajo na veljavi znotraj zavoda.

Prav tako se omenjeni tudi pogosteje oglašajo v javnosti, kjer v upanju po hitrem vzponu znotraj televizije redno hvalijo Janševo vlado, kritizirajo opozicijo in podpirajo poglede predsednika vlade na vse aktualne zadeve.

Pirkovič je svojo lojalnost tudi javno izpričal, ko je ponosno objavil, da jih 10 - med njimi tudi on sam - od skupno 143 sodelavcev in zaposlenih v informativnem programu prejšnji teden ni podpisalo pod poziv vodstvu RTVS, naj temeljito premisli o predlogih prenove informativnega programa za prihodnje leto.

Spomnimo, nov programski načrt načrtuje ukinitev oziroma prestavitev oddaje Politično s Tanjo Gobec, pa tudi Utrip, Zrcalo tedna in Globus.

Medsebojne simpatije sta Rebernikova in urednik znanega desnosučnega televizijskega programa na TV3 Aljuš Pertinač podkrepila tudi s skupnimi slikami.

Zato je za pričakovati, da bo kvaliteta prispevkov javne televizije že kmalu zdrsnila na raven strankarskih medijev Janševe SDS.

Delite članek