REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kdo bo prvi? Ameriška in kitajska mornarica tekmujeta – za potopljeno, »nevidno« ameriško letalo F-35C

Kdo bo prvi? Ameriška in kitajska mornarica tekmujeta – za potopljeno, »nevidno« ameriško letalo F-35CKitajska podmornica. Vir: Twitter

Nevidno lovsko letalo pete generacije v vrednosti 100 milijonov dolarjev je v ponedeljek trčilo ob krov letalonosilke USS Carl Vinson in nato padlo čez bok ladje.

V nesreči je bilo poškodovanih sedem oseb - pilot in še šest mornarjev.

Letalo je zgrešilo kabel, s katerim se po pristanku ustavi.

Posnetek je pokazal, kako je isti kabel nato spodnesel in ranil še šest mornarjev.

Letalo je na koncu pristajalne steze padlo v morje, pilot pa se je še pravočasno izstrelil.

Medtem ko Peking še ni komentiral strmoglavljenja F-35, ki se sicer po ocenah Kitajske nahaja na njenem območju, lokacija nesreče predstavlja tudi izziv za ZDA, da čim prej poberejo razbitine, preden lahko do njih s svojimi plovili pride Kitajska.

Nekaj podobnega se je nedavno zgodilo v Sredozemlju, kjer je britanski F-35 padel v morje ob vzletu, vendar so ga nato Britanci in Američani izvlekli še pravočasno, pred Rusi.

Južnokitajsko morje je v povprečju globoko preko 1200 metrov, kje točno letalo sedaj leži pa je seveda skrbno varovana skrivnost.

Reševalne ladje potrebujejo za pot do mesta nesreče 10-15 dni, reševanje samo pa lahko traja tudi 120 dni...

F-35 med pristankom na letalonosilki
F-35 med pristankom na letalonosilki. Vir: Twitter

»ZDA in kitajske vojaške sile bodo sedaj dirkale, da bi potegnile lovsko letalo F-35 z dna oceana,« je za American Military News povedal Josh Lospinoso, izvršni direktor podjetja za kibernetsko varnost Shift5.

»Obe strani se zavedata potencialne obveščevalne vrednosti pridobivanja komponent sestreljenega letala. Ker je F-35 najnaprednejši 'nevidni' lovec na svetu, ima Kitajska velik interes, da bi ga pridobila in se nato s krajo tehnologije naučila, kako jo premagati,« ocenjuje Lospinoso.

Južnokitajsko morje se sicer uvršča v mednarodne vode, vendar je Kitajska uveljavljala obsežne ozemeljske zahtevke, v morju pa ima tudi številne umetne otoke in koralne grebene, opremljene z vojaškimi instalacijami.

»Kitajska bo poskušala locirati in temeljito pregledati letalo z uporabo podmornic in eno od svojih podmornic za globoko potapljanje,« je za CNN povedal Carl Schuster, nekdanji direktor operacij v skupnem obveščevalnem centru ameriškega pacifiškega poveljstva na Havajih.

Schuster je dejal, da bo Kitajska morda poskušala zahtevati celo pravico do reševanja na podlagi svojih teritorialnih zahtev glede Južnokitajskega morja, da bi se dokopala do razbitin F-35.

»Zmogljivost F-35 ni omejena le na prikrito tehnologijo,« je opozoril Lospinoso.

Vzlet letala F-35  Vir: Royal Navy
Vzlet letala F-35. Vir: Royal Navy

»To je tudi leteči superračunalnik, ki je sposoben izvajanja elektronskega bojevanja in obveščevalnih misij. Celotno letalo je natrpano z digitalnimi komponentami in pridobitev teh visoko tajnih komponent – ​​tudi delno delujočih – bi lahko Kitajski dalo veliko prednost pri razvoju kibernetskih napadov na letalo,« poudarja Lospinoso.

Nekaj podobnega se je po njegovi oceni zgodilo že zaradi več milijard dolarjev vredne ameriške opreme, ki je ostala v Afganistanu.

Lospinoso, ki je pred tem služil v kibernetskem poveljstvu ameriške vojske, se je med svojo vojaško kariero specializiral za izvajanje »testov prodora« v ameriške vojaške opreme.

V času, ko je poskušal najti ranljivosti v ameriški vojaški opremi, je Lospinoso dejal, da je »ena najpomembnejših stvari fizično pridobiti to sredstvo, pa čeprav samo njegov del.«

»Ni jasno, kako globoko ležijo razbitine tega F-35 pod oceanom ali kako poškodovana bo elektronika letala, ko bo končno rešena, a celo pridobivanje shematskih in sestavnih podatkov bi bilo za Kitajsko izjemno dragoceno,« je sklenil Lospinoso.

Delite članek