REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Protinapad: Kaj bo storil Novak Đoković, če ga poskušajo znova deportirati in zakaj menca avstralska vlada?

Protinapad: Kaj bo storil Novak Đoković, če ga poskušajo znova deportirati in zakaj menca avstralska vlada?Novak Đoković

Saga o izgonu najboljšega igralca tenisa na svetu iz Avstralije še vedno traja.

Avstralska vlada je že večkrat prestavila prelomno odločitev.

Medtem se je razkrilo, da je Novak Đoković pred potovanjem v Avstralijo in med njim prav tako kršil pravila in zakone.

V Srbiji je dal intervju v trenutku, ko bi moral biti izoliran.

To je priznal. Njegovo dejanje sta nato  obsodila tako predsednik Srbije kot predsednica vlade Srbije. Naletele ni niti na odobravanje javnosti, čeprav je ta imela doslej veliko poskuha za Đokovićevo stran zgodbe.

Ker gre za kršitev ukrepov ob pandemiji zato Đokovića zagotovo čaka kazen.

Ta bi lahko bila zaporna (do tri leta), denarna (okoli tisoč evrov) ali pa celo kaznovanje z »družbeno koristnim delom.«

Drastične kazni so srbska sodišča izrekala le na začetku pandemije, zato ni verjetno, da bi jo dobil Đoković, ki v Srbiji uživa status nacionalnega heroja.

Bolj verjetno je da bo »družbeno koristno« deloval v Srbiji, kar mu ne bo preveč težko.

Ker gre za kršitev ukrepov ob pandemiji zato Đokovića zagotovo čaka kazen. A v Srbiji. Avstralija za spore v Srbiji namreč ni pristojna.

Da se je Đoković obnašal neprimerno in da se ne more izvleči le z opravičilom je seveda jasno.

Manj jasno je, ali lahko to proti njemu izkoristi avstralska vlada, ki poskuša primer izkoristiti pred bližajočimi se volitvami.

Avstralija za spore v Srbiji ni pristojna.

Toda ob tem v Avstraliji preiskujejo tudi točnost navedb Đokovića o tem, kdaj je izvedel za rezultate testa.

Ne glede na to pa ga mnogi še naprej podpirajo - pa čeprav so v Avstraliji v izraziti manjšini.

Toda Đoković je navajen igrati - proti publiki.

Trditev, da je Đoković »lagal« ker naj bi o tem dal dve nasprotujoči si izjavi je skoraj zagotovo netočna.

Ta vest je bila udarna vest včeraj, pregled Đokovićeve izjave pa kaže, da je trdil, da je bil »testiran in diagnosticiran« dne 16. decembra in ne, da je dejal, da je ta dan izvedel za rezultate testa.

Ker se za rezultate dejansko izve vsaj dan pozneje, je ta odgovor Đokovića zelo verjetno točen in skladen s tem, kar je zapisal na Instagramu.

Trditev, da je Đoković »lagal« ker naj bi o tem dal dve nasprotujoči si izjavi je skoraj zagotovo netočna. Tudi vse ostale podobne obtožbe – da je imel napačen formular za vizum, da je dobil »izjemo«, ki je ni smel dobiti, da je varal pri QR kodah, da ga preiskujejo, kako je vstopil v Španijo in podobno – so se doslej že izkazale za lažne ali neutemeljene.

Avstralski vladi tako od vsega ostane samo »napačno« izpolnjen formular, kjer je (napačno) označeno, da 14 dni pred prihodom v Avstralijo ni potoval v nobeno drugo državo.

Ker je bil v Španiji, to ni res. Đoković je trdil, da je napako naredila »ekipa.«

Tudi če se mu dokaže, da je napaka njegova, je veliko vprašanje, ali je to že dovolj za razveljavitev vizuma.

Vse ostale dosedanje trditve – da je imel napačen formular za vizum, da je dobil »izjemo«, ki je ni smel dobiti, da je varal pri QR kodah, da ga preiskujejo, kako je vstopil v Španijo in podobno – so se doslej že izkazale za lažne ali neutemeljene.

Kljub temu pa ga minister za imigracije Alex Hawke na osnovi »osebnega pooblastila«, morda zato, ker »predstavlja nevarnost za javno zdravje« lahko izžene.

Toda to bo težko – kako dokazati, da je za javno zdravje nevaren nekdo, ki je dvakrat, drugič pa šele nedavno uspešno prebolel coovid-19?

In kako tega niso ugotovili v primeru Rafaela Nadala, ki se je v državo pretihotapil tri dni, predno mu je iztekla karantena in je bil morda še vedno kužen?

In kako je lahko nevaren za javni red, zdravje ali urejenost avstralske družbe ali dela avstralske družbe, kot piše v zakonu, ki omogoča ponoven odvzem vizuma.

Prav zato bo odvetniška ekipa Novaka Đokovića takoj vložila novo pritožbo, če ga bodo avstralske oblasti poskušale deportirati.

Po ocenah strokovnjakov ima dobre možnosti, da s pritožbo znova uspe in da ob čakanju na nov odločitev odigra v tekmovanju.

Da naj ga o tem takoj obvestijo, pa je sodnik Anthony Kelly zahteval tudi od zastopnikov vlade, ki jim je napovedal da jih »čaka« in da vlada o tem ne bo imela zadnje besede – ampak sodstvo.

Sicer pa naj bi se sedaj Đoković, Zverev in Nadal srečali že v polfinalu - če tega ne prepreči minister.

Po poročilu avstralske publikacije The Age minister za imigracijo Alex Hawke sedaj natančno pregleduje dokumente, ki jih je predložila Đokovićeva ekipa.

Po ocenah strokovnjakov ima dobre možnosti, da s pritožbo znova uspe in da ob čakanju na nov odločitev odigra v tekmovanju.

Mnogi pa opozarjajo, da so napako naredili takrat, ko so mu dali vizum - in če je bil takrat ocenjen kot primeren za vstop ne bi smeli tega pozneje postavljati pod vprašaj, pa še to neutemeljeno.

Đokovićevi odvetniki pa upajo da bodo pospešili postopek s skrajšanjem svojih pisnih in ustnih nastopov tako, da bo sodišče že do nedelje lahko sprejelo novo in končno odločitev, ki bi Đokoviću omogočila neovirano igranje uvodne tekme v ponedeljek.

Devetkratni prvak, ki bi z osvojitvijo turnirja po številu velikih pokalov preskočil Nadala in Federerja se bo najprej pomeril z drugim igralcem iz Srbije - Miomirjem Kecmanovićem.

Delite članek