REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kako je Janša lagal o »napadu na slovenski konzulat v Harkovu« in branil neonaciste, pravo tarčo napadov

Kako je Janša lagal o »napadu na slovenski konzulat v Harkovu« in branil neonaciste, pravo tarčo napadovLažni napad na slovenski konzulat, ki ga je Janša izkoristil za predvolilni shod. V resnici je bil tarča napada sedež neonacistov. Vir: Twitter

Pred tednom dni, 1. marca so slovenske medije preplavile novice o ruskem »napadu na središče Harkova«, v katerem »je bil uničen tudi slovenski konzulat.«

Do eksplozije je namreč prišlo na Trgu svobode, kjer je imel v zgradbi blizu sedež tudi slovenski konzulat.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je rusko »obstreljevanje Harkova« označil za vojni zločin.

Lažni napad na slovenski konzulat v Harkovu je bil v resnici upravičen napad na legitimen vojaški cilj. Slovenska javnost je bila znova žrtev laži ukrajinske propagande in lastne vlade.

Kmalu zatem je slovenski premier Janez Janša napovedal prekinitev sporazumov med Slovenijo in Rusko federacijo, ki se nanašajo na obrambno, varnostno in politično sfero.

Ko je slovensko zunanje ministrstvo uničenje konzulata potrdilo so pričele deževati obsodbe tega »nezaslišanega dejanja.«

Osebje in častni konzul Anatolij Bondarenko v napadu sicer niso bili ranjeni.

Zunanji minister Anže Logar je napovedal, da bodo o »tem kriminalnem dejanju jutri uradno obvestili partnerje v EU in Natu

»Pozivam Rusko federacijo, naj preneha z agresijo in teptanjem človekovih pravic in načel mednarodnega prava,« je ob tej priložnosti dejal Logar.

Vir: Twitter
V resnici pa je bila vse skupaj velika – prevara. Šlo je za še eno dezinformacijo v režiji Ukrajine, ki sicer v velikih količinah krožijo po družbenih medijih.

Predsednik vlade Janez Janša pa je na Twitterju bojevito zapisal, da preverjajo podpisane sporazume med Slovenijo in Rusko federacijo.

»V kratkem bomo prekinili vse, ki se nanašajo na obrambno, varnostno in politično sfero sodelovanja. Velik del sveta počne isto. Pozivamo ruski narod, da si izbere voditelja, ki ne bo ogrožal sosedov in sveta,« je zapisal ob novici »o uničenju konzulata.«

Tudi obrambni minister Matej Tonin se je pridružil zborčku, ki je obsojal uničenje.

»Gre za nedopusten akt agresije, ki zgolj kaže na to, kako brezkompromisen je ruski vojaški napad na Ukrajino,« je zapisal Tonin na Twitterju.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je uničenje označil za nedopustno dejanje zoper Slovenijo in zahteval »ostre ukrepe zoper to barbarsko dejanje.«

Vir: Twitter

Ob Počivalšku se je na limanice ujela tudi predsednica Socialnih demokratov Tanja Fajon.

Predsednica SD je v tvitu zapisala, da »ostro obsoja nadaljevanje barbarske Putinove agresije nad Ukrajino« in dodala »nezaslišano.«

V resnici pa je bila vse skupaj velika – prevara.

Šlo je za še eno dezinformacijo v režiji Ukrajine, ki sicer v velikih količinah krožijo po družbenih medijih.

V daljši analizi produkcije lažnih novic, ki so del rednih ukrajinskih psiholoških operacij je namreč razkrito tudi zavajanje mednarodne javnosti v primeru napada na Harkov, v katerem je bil uničen slovenski konzulat.

Več o tem si je mogoče prebrati tukaj: World War Reddit - by Pedro L. Gonzalez - Contra (substack.com)

Kot piše Pedro L. Gonzales na spletni strani Contra, je video najprej delila Maria Avdeeva, »specialistka za dezinformacije« in direktorica »Zveze evropskih ekspertov«, ki je zapisala, da je ruska vojska obstreljevala »regionalno administracijo« in »stanovanjsko naselje« na naslovu »Sumska 64« ter da je sedaj »Putin v totalni vojni z Ukrajino.«

Ob tem je dodala še, da naj bi zadetek povzročila raketa »Grad«. Že ta navedba je strokovnjakom vzbudila sume.

Rakete Grad niso vodene in se običajno izstreljujejo v skupinah na večja področja, kjer je sovražna vojska. V tem primeru pa ni bilo opaziti drugih podobnih eksplozij v bližini, zato je očitno šlo za natančno voden izstrelek.

Toda kot razkriva Contra, je stavba, ki je bila tarča obstreljevanja, »znana baza ukrajinskega bataljona Azov

Hromadske, digitalna radiodifuzna postaja v Ukrajini je poročala, da je v njej sedež neonacistične skupine, ki je bila oblikovana kot »Sekta 82«.

Ta je zasedla stavbo regionalne uprave in delovala kot lokalna »samoobramba.«

Kmalu je bil na podlagi »sekte« ustanovljen »Schidna Corps« - prostovoljna formacija, ki je nato vstopila v strukturo ukrajinskega ministrstva za notranje zadeve.

Stavba, ki je bila tarča obstreljevanja, je 'znana baza ukrajinskega bataljona Azov' in zato - legitimen vojaški cilj.

Njena naloga naj bi bila »zaščita Harkova« v primeru vojne na njegovem ozemlju.

Notranji minister Ukrajine Arsen Avakov je ob ustanovitvi korpusa, ki so ga osnovali beli nacionalisti označil za »svojih črnih sto v Harkovu.«

Gre za neonacistično skupino, ki je eden od razlogov za vojno v Ukrajini.

Na uradni strani imajo predstavitev svojega heroja, Stepana Bandere, vodilnega ukrajinskega nacista, odgovornega za ubijanje najmanj 100.000 Židov, Poljakov in drugih žrtev nacistov v drugi svetovni vojni.

Kot opozarja znan komentator in radijski voditelj, bi bilo to enako, kot če bi imela ameriška vojska v svojih enotah tudi oddelke Klu Klux Klana.

Azov naj bi v času napada uporabljal prav to upravno stavbov Harkovu, kar je pomenilo, da je šlo za vojaški cilj.

Bataljon Azov je znan po neonacistični ideologiji in odkritem preganjanju in maltretiranju Rusov in to še iz časov dolgo pred začetkom vojne.

Tudi iz javnih objav je razvidno, da so v Azovu izvajali rekrutacijo civilistov, cilj ruskega napada pa je bil uničiti pripadnike bataljona in preprečiti ali omejiti mobilizacijo.

Gre torej za povsem legitimno dejanje v vojni in za nikakršen »zločin« celo v primeru, da ob napadu v bližini takšneg cilja pride do smrti ali ranitve civilistov.

Da Azov sam ne spoštuje mednarodnega prava pa je očitno iz njegovega delovanja. Na posnetku spodaj na primer Azov uporablja otroke za vojno propagando.

Deček z orožjem v rokah prosi za uvedbo cone prepovedi preletov, da bi bil njegov očka, neonacist in pripadnik bataljona Azov - varen.

Slovenski častni konzul v Harkovu bi moral takoj, ko je Azov zasedel zgradbo, protestirati in zapustiti poslopje.

O tem bi moralo slovensko ministrstvo tudi obvestiti javnost. Pa je ni. Raje je z molkom o ključnem podatku zavajalo javnost.

Takšnih primerov ukrajinskih dezinformacij je še veliko.

Ukrajinske laži so zelo prav prišle tudi slovenski vladi, ki jih je izrabila za svojo propagando, da je lahko pred mitingom Janše v Ljubljani tudi Slovenijo in Slovence prikazala kot žrtve brezobzirnega ruskega napada –, ki se v resnici sploh nikoli ni zgodil.

V tem primeru so očitno dezinformacije iz Kijeva zelo prav prišle tudi slovenski vladi, ki je ukrajinske laži znova izrabila za svojo propagando, da je lahko pred mitingom podpore Ukrajini pod taktirko Janeza Janše v Ljubljani tudi Slovenijo in Slovence prikazala kot žrtve brezobzirnega ruskega napada –, ki se v resnici sploh nikoli ni zgodil.

Da so pripadniki Azova neonacisti pa kaže tudi podobnost njihovega simbola s simbolom nemške SS oklepne divizije Reich v času druge svetovne vojne.

Tako je Janez Janša prikril dejstvo, da je ruska vojska v resnici napadla sedež bataljona Azov, ki širi neonacistično propagando, ki tudi po podatkih Amnesty International izvaja vojne zločine, napada civilne cilje in dokumentirano ubija civiliste, ki poskušajo zbežati iz obkoljenih mest.

Zato je tudi eden od ciljev ruske »posebne vojaške operacije« - »denacifikacija« Ukrajine.

Najhujše pa je to, da je zaradi laži o uničenju svojega konzulata Slovenija nato brez razloga prekinila vrsto sporazumov z Rusijo (in bo zato dobila povračilne ukrepe!), kakor tudi dejstvo, da so tem Janševim lažem nasedli ne le šefi koalicijskih strank Janševe SDS, predvsem Tonin in Počivalšek, ampak tudi del opozicije!

Janša se je tako lahko znova tolkel po prsih in se delal junaka, čeprav dobro vemo, da je sam nekoč ravnal povsem drugače.

In namesto da bi opozicijski politiki bolj previdno ocenjevali vse v zvezi z vojno v Ukrajini, ta primer kaže, da pogosto nasedajo propagandi ukrajinskih politikov in slepo sledijo že zelo »proukrajinsko« oblikovanemu javnemu mnenju, ne da bi sploh zadevo pošteno premislili.

Prav pa bi bilo, če bi se malce zadržali, počakali, preverili informacije in si nato izoblikovali bolj uravnoteženo stališče.

Delite članek

Vote up!
339
/