REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zaradi strogo varovanih šifer sistemov S-300 bo Izrael v Siriji odslej meril tudi v – ruske vojake

Zaradi strogo varovanih šifer sistemov S-300 bo Izrael v Siriji odslej meril tudi v – ruske vojakeF-16-S-300

Izraelski predsednik vlade Benjamin Netanjahu je izjavil, da bo »Izrael nadaljeval izvajanje vojaških operacij v Siriji« in to ne glede na napoved Rusije, da bo Siriji predala bolj zmogljive protiletalske rakete S-300. Netanjahu je dejal, da bodo z napadi nadaljevali, da bi »preprečili vojaško utrjevanje Irana v Siriji« vendar tako da bodo »nadaljevali vojaško koordinacijo izraelskih sil in ruske vojske.«

Izjava je bila »hrabra« in v izraelskih medijih dobro sprejeta – toda resnica je seveda drugačna. Izrael bo moral biti pri napadih na Sirijo odslej veliko bolj zadržan in pazljiv.

Razlogov za to je več. Koordinacija med Rusijo in Sirijo že sedaj ni potekala prav dobro, prihodnji izraelski napadi pa bi lahko, kot opozarja Businsess Insider, hitro privedli do večjega spopada med Izraelom in Rusijo, ki je vsekakor - velika vojna sila.

S-300 izstrelitev Vir:Reuters
Izsrelitev rakete S-300.

Ruski odgovor na sestrelitev ruskega izvidniškega letala Il-20 je bil namreč hiter. Rusija je sporočila, da bo »v dveh tednih« izvedla predajo protiletalskih sistemov S-300. Predajo teh raket, ki jih je Sirija od Rusije kupila že pred nekaj leti, je Rusija Siriji obljubila že prej, vendar so bile pogodbe o tem od leta 2013 zamrznjene zaradi prošenj Izraela.

Na to je vplival zadnji incident, v katerem je sirska protizračna obramba sestrelila rusko letalo, vendar šele potem, ko so izraelska letala rusko letalo uporabila kot »kritje« za svoj napad na Sirijo. Ob sestrelitvi ruskega izvidniškega letala je umrlo vseh 15 pripadnikov ruskih oboroženih sil.

Izrael bo moral biti pri napadih na Sirijo odslej veliko bolj zadržan in pazljiv.

Izrael je sicer izrazil obžalovanje zaradi incidenta in v Moskvo poslal visoko vojaško delegacijo s podatki o incidentu, ruski predsednik Vladimir Putin pa je prav tako hitro umiril krizo in jo pripisal spletu tragičnih okoliščin. Vendar je rusko stališče že od dneva incidenta enako, namreč, da je za sestrelitev kriv Izrael. Izrael pa krivdo pripisuje Siriji.

Toda sedaj bi se cena za naslednje izraelske napade na Sirijo lahko drastično dvignila. Razloga za to pa sta dva – posebne vojaške šifre in z njimi povezano rusko osebje, ki bo od sedaj naprej nameščeno v okviru posadk raketnih sistemov S-300.

Sestreljeni izraelski F-16 Vir:Reuters
Ostanki izraelskega F-16, ki ga je s starejšo raketo (najverjetneje BUK) sestrelila sirska protizračna obramba.

Ob nenameravani sestrelitvi ruskega Iljušina-20 z rusko raketo S-200, ki so jo vodili sirski operaterji in je zadela rusko izvidniško letal zato, ker so se izraelski lovci F-16 »skrili« v bližino večjega ruskega letala, so se mnogi spraševali, kako se je to sploh lahko zgodilo? Oziroma – kako je mogoče, da sirske rakete oziroma njihovi operaterji niso znali razlikovati ruskih letal od sirskih? Najbolj preprosto je to razlikovanje seveda s sistemom »prijatelj ali sovražnik«. Imajo ga vsa letala zveze NATO, pa tudi ruska.

Toda pri teh napravah in šifrah gre za še posebej varovane šifre in sredstva. Če bi jih Rusija predala Siriji, sirski upravitelji raket ne bi naredili usodne napake. Ruski Iljušin-20 ne bi bil sestreljen pomotoma.

Če bi te šifre prišle v neprave roke – na primer ameriške ali izraelske – potem bi ZDA in NATO lahko vsa svoja letala opremil z lažnimi šiframi, tako da bi se na ruskih radarjih prikazala kot 'ruska letala.'

Toda če bi te šifre prišle v neprave roke – na primer ameriške ali izraelske – potem bi ZDA in NATO lahko vsa svoja letala opremil z lažnimi šiframi, tako da bi se na ruskih radarjih prikazala kot »ruska letala.« In zato teh šifer Rusija Siriji seveda ni dala.   

Zato se je Rusija sedaj odločila za vmesno rešitev. Kot pojasnjuje Nikolai Sokov, višji raziskovalec Inštituta za mednarodne odnose Middlebury v Monterreyu, bodo »odslej Rusi na terenu v protiletalskih oporiščih, ki ih Izrael pogosto bombardira.« V zadnjih dveh letih so ta oporišča bombardirali 200-krat.

Sirija bo namreč dobila popolnoma opremljene sisteme S-300 z izvežbanimi sirskimi posadkami – vendar bodo med operaterji sedeli tudi ruski vojaški tehniki, ki bodo edini poznali strogo varovane šifre za razlikovanje prijateljskih in sovražnih letal.

S-400 na razstavi Vir:RT

In ker Izrael redno napada tudi položaje sirske protizračne obrambe, to seveda pomeni, da bo na njihovih merkih od sedaj naprej tudi rusko vojaško osebje. In tega se bodo morali izraelski piloti in njihovi poveljniki še posebej zavedati.

To bo seveda bistveno omejilo, ne samo Izrael, pač pa tudi operacije ZDA v primeru bombardiranja Sirije.

Po nekaterih podatkih naj bi Izrael morda lahko – z uporabo »nevidnih« F-35 – napadal tudi sisteme S-300, toda Rusija ima v Siriji tudi še naprednejše sisteme S-400, ki pa bi lahko sestrelili tudi trenutno najsodobnejša ameriška letala.

Ameriški politični analitik Randy Martin opozarja, da je rusko sporočilo Izraelu enostavno: »Ne izzivajte nas,« medtem ko izraelski mediji o raketah S-300 že poročajo kot o »nočni mori« izraelskih pilotov. Proti predaji teh sistemov Siriji so Rusijo pozvale tudi ZDA. Izraelski piloti namreč obale Sirije najraje napadajo iz razdalje okoli 50 kilometrov, S-300 pa ima domet najmanj 250 kilometrov. S tem bi lahko bila »pokrita« tudi celotna Sirija.

»To bo seveda bistveno omejilo, ne samo Izrael, pač pa tudi operacije ZDA v primeru bombardiranja Sirije. Ne samo, da bo sirska protizračna obramba postala bolj uspešna, treba bo imeti v mislih tudi prisotnosti ruskih operaterjev v sirskem protizračnem sistemu,« opozarja Nikolai Sokov. Sirija je že v preteklosti s sistemi BUK uspela sestreljevati izraelska letala, na primer februarja letos.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek