REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

S-400 bo lahko zadel cilje na razdalji do 400 km

S-400 bo lahko zadel cilje na razdalji do 400 km

Nova raketa dolgega dometa 40N6 bo kmalu v ruskih enotah protizračne obrambe.

Ruski sistemi protiletalske in protiraketne obrambe S-400 Triumf bodo dobili sposobnost, da prestrežejo cilje na velikih razdaljah in celo v vesolju.

Preizkušanje raket 40N6 je že v zaključni fazi in sistem bi moral biti po pričakovanjih že letos v poskusni uporabi v vojski. Rakete so namenjene za ciljanje manevrirnih raket, letal in manevrirnih bojnih konic na razdaljah do 400 kilometrov. V bodoči perspektivi bo to glavna oborožitev sistema S-500.

Glavno poveljstvo Zračno-vesoljskih sil je za Izvestija sporočilo, da so bile protiletalske vodene rakete 40N6 izstreljene med testiranji v februarju, nakar so nastopile bistvene spremembe v konstrukciji rakete. Za april oz. maj je v načrtu še ena vrsta testiranj, nato pa bo dokončno rešeno vprašanje o njeni vključitvi v oborožitev in serijski proizvodnji.

40N6 je dvostopenjska raketa na trdo gorivo z nosilnim trupom in aerodinamičnimi krmilnimi stabilizatorji. Domet ji omogoča ciljanje objektov izven območja vidljivosti kopenskih lokatorjev. Za njen namen je bila izdelana čisto nova konica z avtomatskim vodenjem. Po odkritju cilja lahko raketo v zadnji fazi letenja vodi radarski sistem.

Nova protiletalska vodena raketa ne bo samo bistveno povečala sposobnosti zadevanja ciljev, ampak bo zagotovila tudi manjšo ranljivost ruskih sistemov protizračne obrambe ob reakciji nasprotnika, je pojasnil general-poročnik Aleksander Gorkov, bivši načelnik protiletalskih raketnih sil. Po njegovih besedah je bilo to omogočeno z dobro zaščito raketinega nadzornega sistema.

Projekt nove protiletalske vodene rakete se je začel leta 2007. Zamišljena je bila kot prestrezna raketa z velikim radijem delovanja, namenjena za boj proti naprednim sredstvom za zračne napade z velikih višin, tudi hiperzvočnim sredstvom in tudi iz vesolja neposredno okrog Zemlje. Raketa je namenjena za protiletalske raketne sisteme S-400 in S-500 Prometej. Za S-500 bo to predvidoma osnovna raketa za ciljanje.

»Med letom jo vodi inercialni sistem. Konica z avtomatskim vodenjem spremlja cilj, zato lahko raketa cilja objekte izza horizonta. Tako bo moral nasprotnik usmeriti naprave za ustvarjanje elektronskih motenj nekaj sto kilometrov dlje. To bo zmanjšalo učinkovitost nasprotnikovih sredstev za elektronsko vojskovanje,« je pojasnil vojaški strokovnjak Gorkov.

Aleksander Gorkov je še dodal, da je mogoče 40N6 modificirati za protisatelitske naloge, za kar bi bilo med drugim potrebno zamenjati strukturo bojne konice z avtomatskim vodenjem in dodati optično-elektronski sistem za vodenje.

Članek omogoča: RUSSIA BEYOND

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek