REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rusko maščevanje zaradi sestrelitve Iljušina: Sirija bo dobila protizračne raketne sisteme S-300

Rusko maščevanje zaradi sestrelitve Iljušina: Sirija bo dobila protizračne raketne sisteme S-300S300

Ruski odgovor na sestrelitev ruskega izvidniškega letala Il-20 bo precej hiter in takšen, kot si ga Izrael zagotovo ni želel. Rusko ministrstvo za obrambo je sporočilo, da bo »v dveh tednih« izvedlo predajo protiletalskih sistemov S-300 Siriji. Predajo teh raket, ki jih je Sirija od Rusije kupila že pred nekaj leti, je Rusija Siriji obljubila že prej, vendar so bile pogodbe o tem od leta 2013 zamrznjene zaradi prošenj Izraela.

Zadnji incident, v katerem je sicer sirska protizračna obramba sestrelila rusko letalo, vendar šele potem, ko so izraelska letala F-16 rusko izvidniško letalo uporabila kot »kritje« za svoj napad na Sirijo – je očitno vplival spremembo razpoloženja v Rusiji. Ob sestrelitvi letala je namreč umrlo tudi 15 pripadnikov ruskih oboroženih sil.

Izrael je sicer izrazil obžalovanje zaradi incidenta in v Moskvo poslal visoko vojaško delegacijo s podatki o incidentu, ruski predsednik Vladimir Putin pa je prav tako hitro umiril krizo in jo pripisal spletu tragičnih okoliščin. Kljub temu pa je rusko stališče že od dneva incidenta enako, namreč, da je za sestrelitev kriv Izrael. Izrael pa krivdo pripisuje Siriji. Vendar to Rusije ni prepričalo, kot kaže tudi 3D simulacija incidenta.

»Leta 2013 smo predajo sistema S-300 suspendirali, čeprav je bil sistem pripravljen za izročitev Siriji, sirske posadke pa so bile izvežbane za njegovo uporabo. Situacija se je spremenila in to ne po naši krivdi,« so pojasnili v ruskem ministrstvu za obrambo.

Situacija se je spremenila in to ne po naši krivdi, so pojasnili v ruskem ministrstvu za obrambo.

Vladimir Putin je obrambnemu ministrstvu ob tem tudi ukazal, da naj sprejme še več ukrepov, da se kaj podobnega več ne bo dogajalo. Sirski protizračni sistemi sistemi bodo tako dobili posodobitve, tako da bodo v prihodnje sposobni identificirati ruska in »prijateljska« letala v zračnem prostoru, hkrati pa bo vsa navigacijska oprema drugih letal na meji Sirije po novem elektronsko motena s strani Rusije.

To bo seveda predstavljalo nov problem, ne samo za Izrael, pač pa tudi za zračne sile drugih držav, na primer ZDA, Velike Britanije ali Francije, ki pogosto vstopajo v zračni prostor Sirije ali pa samostojno izvajajo napade na cilje v Siriji.

Nove ruske spremembe vključujejo elektronske protiukrepe na obalah Sirije, ki bodo »onemogočili satelitsko navigacijo, radarsko opremo in komunikacijo med vojnimi letali, ki bi napadali sirsko ozemlje.« Vsi ti ukrepi pa so namenjeni »ohlajanju pregretih glav«, da tuje oborožene sile ne bi več - na podlagi napačnih ocen – izvajale akcije, ki bi lahko »ogrozile pripadnike naše vojske«, kot je dejal ruski obrambni minister Sergej Šojgu.

Zanimivo pa je, d aje Rusija pri tej potezi pokazala veliko potrpežljivosti. Čeprav imata Rusija in Sirija dobro razvito vojaško sodelovanje, je Rusija prodajo nekaterih svojih zmogljivih sistemov – predvsem protiletalskih sistemov S-300 (NATO klasifikacija; SA-10 Grumble) – pogosto pogojevala in pri pogajanjih z Sirijo upoštevala tudi interese ZDA oziroma Izraela. Vse do zadnje sestrelitve, ki je bila očitno »kaplja čez rob.«

Njihovi radarji delujejo v "elektromagnetni tišini", uspešnost zadetkov proti manevrirnim raketam pa naj bi bila med 80 in 98 odstotki.

Rakete S-300 imajo domet okoli 250 kilometrov (S-400 pa od 300 do 500 kilometrov) ter sposobnosti zadevanja ciljev, ki se gibljejo z veliko hitrostjo (okoli 4800 metrov na sekundo).

Njihovi radarji delujejo v "elektromagnetni tišini", uspešnost zadetkov proti manevrirnim raketam pa naj bi bila med 80 in 98 odstotki. En sam radar lahko hkrati vodi dvanajst izstrelkov in spremlja 100 tarč ter jih napade 12. Letala pa pred temi vrstami raket niso varna niti na višini 27 kilometrov.

S – 300 je sicer ruski izdelek iz časov Sovjetske zveze (v uporabi je od leta 1979), vendar še zmeraj ostaja eden od najbolj naprednih protiletalskih sistemov na svetu. Boljši od njega je le podoben ruski sistem S-400, (SA-21, “Triumf”), ki je že nameščen v okolici Moskve in nekaterih drugih ruskih mest. Rusija pa je že razvila tudi sistem S-500, ki naj bi bil zmožen sestreljevati tudi objekte v vesolju.

V Izraelu so bili zaradi nameravanih prodaje raket S-300 Iranu ali Siriji v preteklosti pogosto tako vznemirjeni, da so večkrat poslali v Moskvo več odposlancev z nalogo, da prepričajo Kremelj, naj odstopi od prodaj teh raket Siriji ali Iranu. Zadnja delegacija se je iz Moskve očitno vrnila praznih rok.

 

 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek