REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rusko vojaško letalo izginilo med francoskim in izraelskim napadom na Sirijo

Rusko vojaško letalo izginilo med francoskim in izraelskim napadom na SirijoIljušin 20 Vir: The Aviationist

Rusko vojaško letalo s 14 vojaki je v ponedeljek zvečer izginilo z radarskih zaslonov nad Sredozemskim morjem, to pa se je zgodilo v času, ko so izraelska letala F-16 napadala tarče v severovzhodni sirski provinci Latakija, je po poročanju tujih tiskovnih agencij potrdilo rusko obrambno ministrstvo.

Zvezo s posadko ruskega vojaškega letala II-20 nad Sredozemskim morjem so izgubili 35 kilometrov od sredozemske obale Sirije, ko se je letalo vračalo v vojaško bazo Hmeimim, je pojasnil predstavnik ruskega obrambnega ministrstva.

Rusko letalo se je v trenutku, ko je izginilo, nahajalo 35 kilometrov od obale s Sirijo. Ruski radarji so prav zvečer 17. septembra prav tako registrirali izstrelitev izstrelkov iz francoske fregate v sredozemskem morju.

Usoda letala in posadke še ni znana, je ministrstvo poudarilo v izjavi, ki so jo povzele ruske tiskovne agencije.

V Siriji te napade francoske vojske razumejo kot francosko obrambo terorističnih organizacij.

Rusko vojaško letalo bi lahko strmoglavilo v Sredozemsko morje zaradi "nepredvidenega kritičnega incidenta" v zraku, poroča ruska tiskovna agencija Interfax.

Letalo je z radarjev izginilo v ponedeljek zvečer okrog 22. ure po srednjeevropskem času med napadom izraelskih letal F-16 na sirsko infrastrukturo v severovzhodni provinci Latakija, ki je trdnjava enot sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Tiskovna predstavnica izraelske vojske na vprašanje o napadu izraelskih letal in o ruskem letalu odgovorila: "Tujih poročil ne komentiramo."

Po trditvah ruskega obrambnega ministrstva so v času, ko je rusko vojaško letalo izginilo z radarskih zaslonov, rakete izstreljevali tudi s francoske vojaške ladje L'Auvergne, ki je bila v tem času na območju. "Francoska vojska zanika vpletenost v napad," je navedbe že zanikal tiskovni predstavnik francoske vojske.

Rusko vojaško letalo je z radarjev izginilo le nekaj ur potem, ko sta se predsednika Rusije in Turčije Vladimir Putin in Recep Tayyip Erdogan dogovorila za vzpostavitev demilitarizirane cone okoli sirske province Idlib.

Iljušin 20 Vir:Wikimedia

Francozi naj bi včeraj zvečer napadli mesto Latakija, ki e pod nadzorom vladnih sil, vse to pa v trenutku, ko se ruska vojska in sirske vladne sile pripravljajo na zadnjo večjo bitko in zavzetje pokrajine Idlib, kjer se nahajajo še zadnji pripadniki ISIS-a in drugih džihadističnih in terorističnih organizacij. Te vključujejo tudi Al Kaido in Hajat Tahrir al Šam  (prej imenovano Al Nusra). V Siriji te napade francoske vojske razumejo kot francosko obrambo terorističnih organizacij.

Po poročanju ameriških virov naj bi rusko letalo po nesreči sestrelila sirska protizračna obramba, ki naj bi se v tistem trenutku branila pred izraelskimmi napadi iz zraka.

Letalo Iljušin 20 (IL-20) je obveščevalno turbopropelersko letalo za elektronsko obveščanje in je opremljeno s številnimi antenami in radarji. Poseben »stranski radar« (SLAR) letalu omogoča nadzor sirskega zračnega prostora v realnem času.

Izrael sicer ne komentira svojih intervencij v Siriji, vendar so v preteklosti že priznali, da so v Siriji zadeli 202 iranskih »tarč.« Od leta 2017 naj bi njihova letala na Sirijo odvrgla 792 izstrelkov.

V Rusiji so v zadnjih dnevih opozarjali tudi pred »lažnimi kemičnimi napadi«, ki naj bi jih znova pripravljali pripadniki »belih čelad« v pokrajni Idlib, kar bi lahko privedlo do ponovnih ameriških napadov na Sirijo.

Po poročanju ameriških virov naj bi rusko letalo po nesreči - z ruskim protiletalskim sistemom - sestrelila sirska protizračna obramba, ki naj bi se v tistem trenutku branila pred izraelskimmi napadi iz zraka.

Delite članek