REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Borut Pahor in njegov prijatelj Jean Claude Juncker Vir:Pixell

Pahor takoj po diplomatski klofuti Junckerja med večerjo prijazno kramljal z Junckerjem in Grabar-Kitarovićevo

Predsednik republike Borut Pahor je v ponedeljek ob robu Pobude treh morij v Bukarešti s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem in hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović neformalno razpredal o arbitraži.

Rusko vojaško letalo s 14 vojaki je v ponedeljek zvečer izginilo z radarskih zaslonov nad Sredozemskim morjem, to pa se je zgodilo v času, ko so izraelska letala F-16 napadala tarče v severovzhodni sirski provinci Latakija. Ameriški mediji trdijo, da ga je sestrelila sirska protizračna obramba.
Na vzhodu Nemčije sta se ta konec tedna zgodila dva, domnevno rasno motivirana nasilna obračuna. Policija je potrdila, da preiskuje napada na tuje državljane v dveh mestih. V mestu Chemnitz pa na nesprejemljivost rasizma in neonacizma opozarjajo nenavadni bronasti kipi.
Svetovalec za nacionalno varnost ZDA John Bolton je zagrozil sodnikom in tožilcem ter drugim uradnikom Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) z aretacijo, če si bodo drznili sprožiti postopek proti ameriškim vojakom. Bo tudi ameriška zaveznica Slovenija z ZDA podpisala sporazum, ki bo uperjen proti Mednarodnemu kazenskemu sodišču?
Veterani t. i. Osvobodilne vojske Kosova (OVK) so blokirali vse dostopne ceste do vasi Banje, ki naj bi jo danes obiskal srbski predsednik Aleksandar Vučić. Kosovske oblasti so se odločile odpovedati obisk.
Katar bo v prihodnjih petih letih v Nemčiji investiral okoli 10 milijard evrov, je v petek ob obisku Berlina napovedal katarski emir šejk Tamim bin Hamad al Tani. Načrtuje investicije v avtomobilsko in visokotehnološko industrijo ter bančni sektor, predvsem pa v majhna in srednja podjetja.
Konfederacija slovenskih sindikatov (KSS) je danes sporočila, da so bila neuspešna pogajanja med stavkovnim odborom in vodstvom podjetja Štore Steel.
Izstop dveh ključnih ministrov v britanski vladi je britansko vlado postavil v težak položaj. Vse več je tudi pozivov, da naj britanska predsednica vlade odstopi.Nov zunanji minister bo Jeremy Hunt.
Na dan, ko sta se leta 2001 prvič v Sloveniji srečala Vladimir Putin in George Bush se bosta v Helsinkih srečala Vladimir Putin in Donald Trump. V obeh primerih je do srečanja prišlo v državi, ki je bila članica EU, ne pa tudi zveze NATO.

Voditelji 16 evropskih držav in evropskih institucij so se po izrednem vrhu na temo migracij v Bruslju včeraj razšli brez sklepov, a večinoma precej zadovoljni.

Fotografije napete razprave na vrhu G7 v Kanadi jasno kažejo, kako velike napetosti trenutno vladajo med »zavezniki« iz kluba najbolj razvitih zahodnih držav, saj se je ameriški predsednik znašel v nenavadni »obkolitvi«.
Vrh SCO, ki postaja protiutež zahodnim zavezništvom se je začel dan za tem, ko so se na vrhu nekoč gospodarsko najmočnejših držav G7 v Kanadi pokazala velika nesoglasja med ZDA in ostalo šesterico članic.
Kljub temu, da Varnostni Svet OZN ni odobril današnjega napada na Sirijo, premier Miro Cerar napad na Sirijo razume kot "poskus uničenja preostalih zmogljivosti sirskih oboroženih sil." Vendar pa je bil že lanski podoben napad ZDA izveden na podlagi lažni.
Imenovanje nekdanjega veleposlanika ZDA v OZN in komentatorja televizije Fox Johna Boltona za novega svetovalca za nacionalno varnost je že sprožilo številne, večinoma negativne odmeve po svetu.
Slovenija naj bi šele "v prihodnjih mesecih" (in ne do konca februarja) Evropski komisiji poslala pismo in nato sprožila tožbo proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne odločbe. Pravnega ukrepanja komisije namreč "ni pričakovati." Ob tem pa sodišče v Luksemburgu sploh ne more odločati o tem, ali je Hrvaška sploh veljavno odstopila od arbitražnega sporazuma s Slovenijo. Spora s Hrvaško zato tudi v primeru slovenske zmage na Sodišču EU še ne bo kmalu konec.
Sirska vojska je sestrelila izraelsko vojaško letalo F-16 ameriške proizvodnje, ki je nad sirskim ozemljem napadalo iranske tarče. Zadet naj bi bil tudi en F-15. Gre za prvo večjo izmenjavo ognja med Izraelom in Iranom v državi po začetku državljanske vojne v Siriji leta 2011 in prvo sestrelitev izraelskega letala nad Sirijo od leta 1982. Nekateri podatki kažejo, da so izraelske lovce "zvabili" v zračno past.