REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Papež in migranti

Juncker kritičen do držav, ki ne podpirajo dogovora ZN o migracijah

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je bil danes v Berlinu kritičen do držav, ki so odstopile od globalnega dogovora Združenih narodov o migracijah oziroma to nameravajo storiti. Če bi dogovor prebrale, tega ne bi naredile, je bil jasen Juncker.

Med obsojenimi je tudi par, ki je svojega sina v čast Hitlerju poimenoval Adolf. Porota je odločitev sprejela soglasno. Neonacistična NA je bila ustanovljena leta 2013.
Generalni direktor Agencije RS za okolje (Arso) Joško Knez je danes odstopil s položaja, so STA povedali na okoljskem ministrstvu in na agenciji. Razlog za to naj bi bile odkrite nepravilnosti v postopkih izdaje dovoljenj v zvezi s črpanjem plina v Prekmurju. Za hidravljično lomljenje (fracking) pa si je zelo prizadevala tudi britanska veleposlanica v Sloveniji.
Trgovanje na pomembnejših borzah v Evropi se je danes začelo z rahlo negativnim predznakom. Analitiki med vzroki za negativna gibanja skupne evropske valute navajajo trden tečaj ameriškega dolarja.
Sodišče v Celovcu je 31-letno Avstrijko danes obsodilo na 18 mesecev zapora, od tega šest mesecev brez možnosti pogojnega izpusta, ker je lani na družbenem omrežju Facebook pozivala, da se ljudi znova zapre v koncentracijska taborišča.
"Občutim ozračje pomanjkanja svobode, znašli smo se v neliberalni demokracije, ki je predhodnica diktature," je pred svojimi privrženci v Rimu dejal Berlusconi.
Iran bo ponosno zaobšel ameriške sankcije, se je na uvedbo novih, še ostrejših sankcij proti Teheranu, ki so jih danes ZDA uvedle za naftni, bančni in ladijski sektor, odzval iranski predsednik Hasan Rohani.
Japonska vlada je sprejela osnutek novega zakona, s katerim bi dovolila prihod več delavcev iz tujine. S tem ukrepom se želi spoprijeti s hudim kadrovskim primanjkljajem v posameznih gospodarskih panogah.
Uporaba "dvojnika" v obleki ubitega novinarja Džamala Hašodžija je dokaz, da njegov umor ni bil naključen in ni bil razultat "pretepa" pač pa je šlo za likvidacijo, ki je bila skrbno načrtovana. Pri njej so morilci poskusili prevarati preiskovalce tudi z lažnimi posnetki "odhoda Džamala Hašodžija" iz konzulata. Uradni Rijad pa je medtem že izrazil "obžalovanje" družini ubitega.
Kandidat Zedinjene Slovenije za mariborskega župana Andrej Šiško, ki je zaradi obtožb, da naj bi kot vodja samooklicane Štajerske varde ščuval k nasilni spremembi ustavne ureditve, v priporu, je danes preko predstavnikov svojega gibanja sporočil, da ga ne bodo ustavili, tudi če ga stokrat zaprejo.
Kljub stališču zahodnih podpornic kosovske neodvisnosti, da kosovska vojske ne sme nastati brez glasov srbske manjšine, je kosovska skupščina potrdila predloge treh zakonov o preoblikovanju kosovskih varnostnih sil v kosovsko vojsko. Predloge so ob žalitah poslancev srbske narodnosti podprle vse poslanske skupine, razen predstavnikov kosovskih Srbov.
Poslanska skupina makedonske opozicijske stranke VMRO-DPMNE je danes zapustila razpravo o spremembah ustave v skladu s sporazumom z Grčijo, da bi ime države spremenili v Severno Makedonijo. Vse tako kaže, da za spremembo ustave tako ne bo dovolj glasov. Sporazum o spremembi imena medtem spodkopava tudi grško vlado.
V Beli krajini so v preteklih dveh letih zabeležili 30-odstotno rast števila prenočitev, v prvem polletju letos pa še za 13 odstotkov. V belokranjskih občinah ocenjujejo, da turizem vse bolj postaja ena od nosilnih območnih gospodarskih panog.
Turška vlada je ameriško obvestila, da ima tonske in video posnetke, ki naj bi dokazovali, da so pogrešanega savdskega novinarja Džamala Hašodžija.
Srbski predsednik Aleksandar Vučić in generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg sta danes v Mladenovcu blizu Beograda odprla vajo pomoči ob naravnih katastrofah Srbija 2018. Vučić je ob tem poudaril, da je od Stoltenberga zahteval, da NATO ne zmanjšuje svoje misije na Kosovu.
Ameriška prva dama Melania Trump je danes z obiskom Egipta zaključila svojo turnejo po Afriki. V Kairu se je srečala z egiptovskim predsednikom Abdel Fatahom al Sisijem, ogledala pa si je tudi piramide v Gizi.