REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Miha Kordiš, Levica, zdravstveno zavarovanje

Nemogoče bo mogoče: neuspela ukinitev dopolnilnega zavarovanja razkrila prve obrise prihodnje vladne koalicije

Poslanci so včeraj odločali o tem, ali naj privatne zavarovalnice javnemu zdravstvu še naprej jemljejo 50 milijonov evrov letno, so prepričani v Levici. In z rezultatom 32:51 so poslanci znova odločili, da je tako – prav.

Zagon poskusne proizvodnje v tovarni, ki bo izdelovala sedem različnih tipov robotov, pričakujejo januarja prihodnje leto. Naložba bo stala 24,6 milijona evrov, podjetje je že zaposlilo 30 ljudi.
ZDA in Kitajska sta danes ob začetku vrha Skupine za azijsko-pacifiško gospodarsko sodelovanje (Apec) nadaljevali z izmenjavo očitkov. Kitajski predsednik Xi Jinping je ZDA obtožil, da ogrožajo svetovno trgovino, podpredsednik ZDA Mike Pence pa je Kitajski vrnil, da uporablja "nepoštene trgovinske prakse.
Podmornico s 44 mornarji na krovu so pogrešali vse od lanskega novembra, ko se je za njo izgubila vsaka sled. Sodnik, ki je preiskoval izginotje podmornice, je sicer že pred tem ocenil, da je imela podmornica, ki je bila leta 1983 zgrajena v nemškem pristanišču Emden, številne pomanjkljivosti.
Na ministrstvu za kmetijstvo so pojasnili, da bo Slovenija predlog uredbe podprla, če bodo med pogajanji vanj vnesli rešitve, ki bodo upoštevale specifične lastnosti in potrebe slovenskega ribištva oziroma bodo omogočile preživetje tistega segmenta slovenske ribiške flote, ki izvaja ribolov sardele in sardona.
Pogajalci institucij EU sinoči niso uspeli doseči dogovora o proračunu za prihodnje leto. Da bi našli zadovoljiv kompromis, so potrebna nadaljnja posvetovanja, so sporočili iz Sveta EU.
Med obsojenimi je tudi par, ki je svojega sina v čast Hitlerju poimenoval Adolf. Porota je odločitev sprejela soglasno. Neonacistična NA je bila ustanovljena leta 2013.
Generalni direktor Agencije RS za okolje (Arso) Joško Knez je danes odstopil s položaja, so STA povedali na okoljskem ministrstvu in na agenciji. Razlog za to naj bi bile odkrite nepravilnosti v postopkih izdaje dovoljenj v zvezi s črpanjem plina v Prekmurju. Za hidravljično lomljenje (fracking) pa si je zelo prizadevala tudi britanska veleposlanica v Sloveniji.
Trgovanje na pomembnejših borzah v Evropi se je danes začelo z rahlo negativnim predznakom. Analitiki med vzroki za negativna gibanja skupne evropske valute navajajo trden tečaj ameriškega dolarja.
Sodišče v Celovcu je 31-letno Avstrijko danes obsodilo na 18 mesecev zapora, od tega šest mesecev brez možnosti pogojnega izpusta, ker je lani na družbenem omrežju Facebook pozivala, da se ljudi znova zapre v koncentracijska taborišča.
"Občutim ozračje pomanjkanja svobode, znašli smo se v neliberalni demokracije, ki je predhodnica diktature," je pred svojimi privrženci v Rimu dejal Berlusconi.
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes posvarila, da je poraba antibiotikov v nekaterih delih sveta nevarno visoka, medtem ko jih v drugih primanjkuje, kar spodbuja nevarno zlorabo teh ključnih zdravil oz. širi pojavnost okužb z odpornimi superbakterijami.
Glavni pogajalec EU o brexitu Michel Barnier je danes ministrom 27 članic unije poročal o stanju v pogajanjih o izstopu Združenega kraljestva: intenzivna pogajalska prizadevanja se nadaljujejo, a dogovora za zdaj še ni. Brexit je predviden 29. marca prihodnje leto.
Premier Marjan Šarec je kohezijskega ministra Marka Bandellija v luči zadnjih dogodkov danes pozval k odstopu z ministrskega položaja.
Mariboru se na nedeljskih županskih volitvah skoraj zagotovo obeta drugi krog, v katerem se bosta najverjetneje pomerila kandidat NLS, SDS in SLS Franc Kangler ter kandidat SMC Saša Arsenovič, kaže danes objavljena anketa Večera. V primerjavi s prvo Kangler izgublja, Arsenovič pa pridobiva.
Država, ki s svojo zamudo povzroča težave kitajskemu investitorju je najemniku letališča Edvarda Rusjana zavrnila državno pomoč, ki bi jo sicer lahko dodelila. Minister Počivalšek, ki je pred letom dni obljubljal spremenjen državni prostorski načrt do marca letos pa prav danes kot Slovensko največjo prednost izpostavlja - geografsko lego. Tudi zato je Slovenija na listi "Doing Business" Svetovne banke padla za sedem mest.