REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Boris Johnson in David Davis

Omajan položaj britanske premierke Mayjeve, ki naj bi zgolj »polirala iztrebek«

Izstop dveh ključnih ministrov v britanski vladi je britansko vlado postavil v težak položaj. Vse več je tudi pozivov, da naj britanska predsednica vlade odstopi.Nov zunanji minister bo Jeremy Hunt.

Na dan, ko sta se leta 2001 prvič v Sloveniji srečala Vladimir Putin in George Bush se bosta v Helsinkih srečala Vladimir Putin in Donald Trump. V obeh primerih je do srečanja prišlo v državi, ki je bila članica EU, ne pa tudi zveze NATO.

Voditelji 16 evropskih držav in evropskih institucij so se po izrednem vrhu na temo migracij v Bruslju včeraj razšli brez sklepov, a večinoma precej zadovoljni.

Fotografije napete razprave na vrhu G7 v Kanadi jasno kažejo, kako velike napetosti trenutno vladajo med »zavezniki« iz kluba najbolj razvitih zahodnih držav, saj se je ameriški predsednik znašel v nenavadni »obkolitvi«.
Vrh SCO, ki postaja protiutež zahodnim zavezništvom se je začel dan za tem, ko so se na vrhu nekoč gospodarsko najmočnejših držav G7 v Kanadi pokazala velika nesoglasja med ZDA in ostalo šesterico članic.
Kljub temu, da Varnostni Svet OZN ni odobril današnjega napada na Sirijo, premier Miro Cerar napad na Sirijo razume kot "poskus uničenja preostalih zmogljivosti sirskih oboroženih sil." Vendar pa je bil že lanski podoben napad ZDA izveden na podlagi lažni.
Premierja Mira Cerarja je novica, da se bo proces sprejemanja delegiranega akta, s katerim želi Bruselj Hrvaški dodeliti omejeno izjemo pri uporabi imena teran, nadaljeval, negativno presenetila. "Teran je slovensko vino in ga ne damo. Za njegovo zaščito si bomo prizadevali do konca," je poudaril ob zaprtju obalne ceste med Izolo in Koprom.
Slovenska biatlonka Teja Gregorin je bila četrta na zasledovalni tekmi na 10 km za svetovni pokal v Oslu, kar je njena najboljša uvrstitev sezone. Za zmagovalko, Finko Mari Laukkanen, je zaostala minuto in 8,2 sekunde (1 zgrešen strel). Anja Eržen, druga Slovenka, je bila 46. (+5:02,2/5).
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes izrazil pričakovanje, da bo parlament po aprilskem referendumu o ustavnih spremembah ponovno uvedel smrtno kazen. S tem bi si lahko Ankara otežila pot v Evropsko unijo.
Na finalu svetovnega pokala v alpskem smučanju v ameriškem Aspnu bosta drevi na sporedu še zadnja moški veleslalom in ženski slalom v tej sezoni. Na obeh bosta nastopila tudi Slovenca. Žan Kranjec bo nosil številko 9 na startu, Ana Bucik pa bo nastopila s startno številko 12.
V ameriškem Aspnu se je razpletel še zadnji superveleslalom za svetovni pokal alpskih smučarjev v tej sezoni. Zmagal je Avstrijec Hannes Reichelt, Italijan Dominik Paris je osvojil drugo mesto (+0,11), tretje mesto sta si razdelila Švicar Mauro Caviezel in Norvežan Aleksander Aamodt Kilde (+0,33). Oba slovenska predstavnika sta ostala brez točk.
Ilka Štuhec je za pičlih pet točk oziroma 35 stotink sekunde izgubila boj za superveleslalomski mali kristalni globus. Štuhčeva je zadnji superveleslalom v sezoni svetovnega pokala v Aspnu končala na drugem mestu, pred njo se je uvrstila Tina Weirather iz Liechtensteina, ki je z zmago osvojila svoj prvi mali globus.
Ilka Štuhec je danes osvojila mali kristalni globus v smuku za zmago v posebnem seštevku kraljeve disciplini v svetovnem pokalu. Šestindvajsetletna Mariborčanka je smukaški globus osvojila na zadnjem smuku v sezoni v ameriškem Aspnu. Štuhčeva je osvojila še drugi mali globus, najboljša je tudi v alpski kombinaciji.
Kmetijski ministri EU so danes na pobudo Slovaške in Madžarske razpravljali o problemu dvojne kakovosti hrane iste blagovne znamke v zahodnem in vzhodnem delu Evrope. Dogovorili so se, da bodo te očitke preverili s testiranjem na evropski ravni, je pojasnil slovenski minister Dejan Židan, ki poudarja, da dvojna kakovost hrane v EU ni sprejemljiva.
Bonitetna agencija Moody's je danes največji hrvaški družbi Agrokor potrdila bonitetno oceno B3, a pri tem spremenila obete s stabilnih v negativne. Kot razlog za to so navedli negotovosti zaradi zadolženosti. Moody's je sicer Agrokorju januarja znižal bonitetno oceno z B2 na B3 s stabilnimi obeti.
Danes se začne uporabljati zakon o partnerski zvezi, ki istospolnim parom prinaša enakopravnost na večini pravnih področij. Odslej ne bodo več registrirali istospolne partnerske skupnosti, ampak sklenili partnersko zvezo. Njihove pravice pa so zdaj enake izhajajočim iz zakonske zveze, z izjemo oploditve z medicinsko pomočjo in posvojitve otrok.