REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Levica za ustavitev prodaje preostanka NLB in celotne Abanke

Levica za ustavitev prodaje preostanka NLB in celotne AbankeNLB

Odbor DZ za finance bo popoldne razpravljal o predlogu Levice, naj DZ ustavi prodajo deleža NLB, ki ga še ima v lasti država in ga mora po zavezah Evropski komisiji prodati do konca prihodnjega leta, ter celotno prodajo Abanke. Ker so prodajni postopki negospodarni, naj DZ razreši nadzorni svet SDH, je povzel koordinator Levice Luka Mesec.

Vlado so zadnje mesece pozivali k ustavitvi prodaje NLB in jo pozvali tudi k ustavitvi prodaje Abanke.

Vlado so zadnje mesece pozivali k ustavitvi prodaje NLB in jo pozvali tudi k ustavitvi prodaje Abanke. "Naleteli smo na gluha ušesa, zato smo se odločili, da k tem enakim ukrepom pozovemo poslance na odboru za finance," je Mesec pojasnil predloge Levice, o katerih bodo člani odbora DZ razpravljali le dan po tem, ko so se postopki prodaje 65-odstotnega deleža NLB zaključili.

"Odboru bomo predlagali, naj se delnice NLB umaknejo z borze, naj vlada z Evropsko komisijo odpre vnovična pogajanja glede prodajne zaveze za NLB, naj ustavi prodajne postopke Abanke, naj podobno odpre vnovična pogajanja glede prodajne zaveze ter naj se zaradi neodgovorne in negospodarne prodaje razreši nadzorni svet SDH in posledično upravo SDH, ki sta za prodaji odgovorna," je naštel Mesec.

Država je v NLB z dokapitalizacijami vložila 2,3 milijarde evrov, banka je danes z zadržanimi dobički vredna 1,5 milijarde evrov, prodala pa se bo za približno tretjino zneska dokapitalizacije oz. za polovico knjigovodske vrednosti.

Pri ceni za delnico NLB se je po njegovih besedah ponovila zgodba z Novo KBM, ki jo je država dokapitalizirala za milijardo evrov, prodala pa za 250 milijonov evrov. "V NLB pa je z dokapitalizacijami vložila 2,3 milijarde evrov, banka je danes z zadržanimi dobički vredna 1,5 milijarde evrov, prodala pa se bo za približno tretjino zneska dokapitalizacije oz. za polovico knjigovodske vrednosti," je dejal.

Država je ob tem nase prevzela bremena tožb ali odškodninskih zahtevkov glede nerazrešenih deviznih vlog hrvaških varčevalcev ter razlaščencev delnic in podrejenih obveznosti, je opozoril Mesec. Ta tveganja je ocenil na približno milijardo evrov. Po njegovem bi morala država pri komisiji izpogajati drugačne zaveze, saj so banke v domači lasti pomembne predvsem zaradi razvojnega vidika, je sklenil.

Delite članek