REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

ZDA in Kitajska ob vrhu Apeca izmenjujeta očitke

ZDA in Kitajska ob vrhu Apeca izmenjujeta očitke

ZDA in Kitajska sta danes ob začetku vrha Skupine za azijsko-pacifiško gospodarsko sodelovanje (Apec) nadaljevali z izmenjavo očitkov. Kitajski predsednik Xi Jinping je ZDA obtožil, da ogrožajo svetovno trgovino, podpredsednik ZDA Mike Pence pa je Kitajski vrnil, da uporablja "nepoštene trgovinske prakse", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"ZDA ne bodo spremenile svoje usmeritve, če Kitajska ne bo spremenila svojih dejanj," je ob začetku vrha Apeca na Papui Novi Gvineji izjavil Pence.

Kitajsko je tudi opozoril, da lahko ZDA še povišajo carine "za uravnoteženje trgovinske bilance s Kitajsko".

Kitajski predsednik je opozoril, da trgovinski spopadi ne morejo dati zmagovalca, kar je pokazala tudi zgodovina.

"Že smo uvedli carine za 250 milijard dolarjev na kitajsko blago in to številko bi lahko še več kot podvojili," je dejal ameriški podpredsednik.

Napadel je tudi kitajske posojilne programe drugim državam za izgradnjo infrastrukture. Kot je dejal, so pogoji za ta posojila "najmanj čudni" in "prepogosto povezani z dodatnimi pogoji".

"Ne sprejemajte tujih kreditov, ki bi lahko ogrozili vašo suverenost," je ostale države pozval Pence in dejal, da so možnosti, ki jih ponujajo ZDA, boljše.

Pred tem je kitajski predsednik Xi opozoril pred naraščajočim protekcionizmom in unilateralizmom, ki da bo ohromil globalno gospodarsko rast. Prepričan je sicer, da so ti ukrepi "obsojeni na propad".

"Poskusi, da bi vzpostavili ovire in prekinili gospodarske povezave, gredo v nasprotju z zakoni ekonomije in zgodovinskimi trendi," je dejal Xi.

"Kdor se odloči, da zapre svoja vrata, bo zgolj odrezal sebe od ostalega sveta in izgubil lastno smer," je še dodal kitajski predsednik. Opozoril je tudi, da trgovinski spopadi ne morejo dati zmagovalca, kar je pokazala tudi zgodovina.

Napovedal je tudi sodelovanje z Avstralijo pri izgradnji mornariškega oporišča v Lombrumu na papuanskem otoku Manus.

Pence je sicer Kitajsko napadel tudi zaradi ozemeljskih sporov v Južnokitajskem morju in dejal, da bodo ZDA še naprej nasprotovale kitajski militarizaciji na območju. "Še naprej bomo leteli in pluli, kjer nam to dopušča mednarodno pravo in kjer je to v našem nacionalnem interesu," je izjavil Pence.

Napovedal je tudi sodelovanje z Avstralijo pri izgradnji mornariškega oporišča v Lombrumu na papuanskem otoku Manus. Na tem otoku ima Avstralija sicer vzpostavljene imigracijske centre za več sto migrantov in beguncev, še navaja dpa.

Vrha skupine Apec, ki poteka na luksuzni križarki v pristanišču Port Moresbyja, se udeležujejo voditelji 21 držav. ZDA sicer namesto predsednika Donalda Trumpa zastopa podpredsednik Pence, Rusijo pa premier Dmitrij Medvedjev. Srečanje prvič gosti Papua Nova Gvineja, najrevnejša članica tega združenja.

Delite članek