REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rusija Izraelu: krivi ste za sestrelitev našega vojaškega letala, imamo pravico, da vam odgovorimo

Rusija Izraelu: krivi ste za sestrelitev našega vojaškega letala, imamo pravico, da vam odgovorimoF16-Izrael Vi:Wikipedija

Rusija je za sestrelitev Iljušina 20, v katerem je nad Sirijo umrlo 15 pripadnikov ruske vojske obtožila Izrael. Rusko letalo je pomotoma sestrelila sirska protizračna obramba, ker so izraelska letala rusko uporabila za »kritje«.

Izraelska letala so se med zadnjim napadom na Sirijo namreč »skrivala« v bližini ruskega vojaškega, izvidniškega turbopropelerskega Iljušina 20. Sirska protizračna (PZO) obramba se je branila pred napadom izraelskih letal in je streljala na izraelske lovce, vendar je namesto F-16, kot so točno poročali tudi ameriški viri (o čemer smo že poročali) res zadela – rusko letalo. In to z rusko raketo, ki jo je Rusija poslala Siriji kot del vojaških nakupov te države.

To provokativno akcijo Izraela razumemo kot sovražno. Petnajst pripadnikov ruskih oboroženih sil je umrlo zaradi neodgovornih akcij izraelske vojske.

Vendar Rusija sedaj, ne glede na to, da Izrael ni neposredno napadel ruskega letala za tragično izgubo življenj posadke Iljušina – gre pa za največjo izgubo ruske vojske v celotnem času vojne v Siriji doslej – krivi Izrael. To bi lahko imelo nepredvidljive posledice.

Izraelske sile so namreč ob sodelovanju s francosko vojsko napadle položaje v Latakiji, kjer naj bi po navedbah sirskih virov branili položaje upornikov, med katerimi so tudi pripadniki več terorističnih organizacij. Rusko ministrstvo za obrambo navaja, da so v Izraelu morali vedeti, da pripravljajo past za rusko letalo, ki bi ga lahko zadela sirska raketa, vendar so, kot poroča RT ali »spremenili svoje približevanje tarčam v Siriji ali pa niso dali Moskvi dovolj časa za to, da umakne Lijušina 20 na varno.«

Iljušin 20 Vir: The Aviationist
Iljušin - 20. Posadko je sestavljalo 15 pilotov in tehnikov. Letalo ni oboroženo, saj je namenjeno izvidovanju.

Po podatkih ruskega obrambnega ministrstva so cilje v Siriji napadli štirje izraelski F-16 ameriške proizvodnje,, ki so se Siriji približali nizko nad Sredozemskim morjem. Ruski Il-20 pa je patruljiral v istem območju. Nato ga je zadela raketa S-200 sirskih protizračnih sil, ki so jo iz Sirije izstrelili zaradi obrambe pred izraelskimi letali.

Pridržujemo si pravico do primernega odgovora

»To provokativno akcijo Izraela razumemo kot sovražno. Petnajst pripadnikov ruskih oboroženih sil je umrlo zaradi neodgovornih akcij izraelske vojske. To je absolutno v nasprotju z duhom rusko-izraelskega partnerstva,« je zapisano v sporočilu ruskega obrambnega ministrstva. Pridržujemo si pravico do primernega odgovora.«

V tem trenutku je v teku reševalna akcija in iskanje trupel pogrešanih pilotov in članov posadke ruskega vojaškega letala v vzhodnem Sredozemlju. Izrael navedb Rusije za zdaj še ni komentiral.

Rusko vojaško letalo je z radarjev izginilo le nekaj ur potem, ko sta se predsednika Rusije in Turčije Vladimir Putin in Recep Tayyip Erdogan dogovorila za vzpostavitev demilitarizirane cone okoli sirske province Idlib.

Sirija, lažni kemični napda

Francozi naj bi včeraj zvečer, kot smo že poročali, napadli mesto Latakija, ki je pod nadzorom vladnih sil, vse to pa v trenutku, ko se ruska vojska in sirske vladne sile pripravljajo na zadnjo večjo bitko in zavzetje pokrajine Idlib, kjer se nahajajo še zadnji pripadniki ISIS-a in drugih džihadističnih in terorističnih organizacij. Te vključujejo tudi Al Kaido in Hajat Tahrir al Šam  (prej imenovano Al Nusra). V Siriji te napade francoske vojske razumejo kot francosko obrambo terorističnih organizacij.

Zemljevid - področje sestrelitve Il-20 Vir: Rusko ministrstvo za obrambo
Področje sestrelitve ruskega Iljušina-20. Med dvema udaroma izraelskih F-16 in napadi iz francoske fregate (modro) so se izraelski lovci skrili v senco ruskega izvidniškega Iljušina, ki je patruljiral nad Sirijo (rdeče)

Letalo Iljušin 20 (IL-20) je obveščevalno turbopropelersko letalo za elektronsko obveščanje in je opremljeno s številnimi antenami in radarji. Poseben »stranski radar« (SLAR) letalu omogoča nadzor sirskega zračnega prostora v realnem času.

Izrael sicer ne komentira svojih intervencij v Siriji, vendar so v preteklosti že priznali, da so v Siriji zadeli 202 iranskih »tarč.« Od leta 2017 naj bi njihova letala na Sirijo odvrgla 792 izstrelkov.

Kljub temu incidentu pa je ruski predsednik Vladimir Putin hitro umiril strasti.

Sestrelitev ruskega vojaškega letala nad Sredozemskim morjem je bila posledica "tragičnih nesrečnih okoliščin", je danes povedal ruski predsednik Vladimir Putin

"Gre bolj za splet tragičnih nesrečnih okoliščin," je povedal ruski predsednik in zavrnil primerjave s sestrelitvijo ruskega letala s strani Turčije leta 2015. "Izrael ni sestrelil našega letala," je poudaril Putin.

"Brez dvoma je treba to resno preučiti," je še izpostavil na novinarski konferenci po srečanju z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom. Putin je napovedal okrepitev varnosti ruskih vojakov v Siriji. Izrazil je tudi sožalje družinam žrtev.

Rusko obrambno ministrstvo je pred tem potrdilo, da so v ponedeljek zvečer pogrešano rusko vojaško letalo nad Sredozemskim morjem sestrelile sirske enote, odgovornost za to pa so v Moskvi pripisali Izraelu. Izraelski piloti, ki so izvajali napade na sirske tarče, "so rusko letalo uporabili kot zaščito" pred protiletalsko obrambo Sirije, so navedli. Pri tem je bilo ubitih 15 ruskih vojakov. Ruski predsednik je povedal, da je odobril to izjavo obrambnega ministrstva.

Izrael je medtem odgovornost za sestrelitev letala pripisal režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada, Iranu in libanonskemu gibanju Hezbolah.

Delite članek