REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Izrael z dvema raketama patriot sestrelil sirsko vojaško letalo

Izrael z dvema raketama patriot sestrelil sirsko vojaško letaloSu-24

Izrael je danes z raketama patriot sestrelil sirsko vojaško letalo, ki je kršilo izraelski zračni prostor, je sporočila izraelska vojska. Neobičajen incident bi lahko povzročil dodatne napetosti v regiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Usoda pilotov letala še ni jasna.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je poudaril, da je šlo za odkrito kršitev dogovora o prekinitvi ognja iz leta 1974 med državama ter da ne bodo dovolili vdora ali širitve sirskega konflikta na izraelsko ozemlje po kopnem ali zraku.

IDF-tvit

Letalo je strmoglavilo na sirski strani ograje na Golanski planoti. Gre za področje, ki pripada Siriji, vendar ga je Izrael okupiral leta 1967, po "šestdnevni vojni", leta 1981 pa priključil k Izraelu. mednarodna skupnost priključitve ozemlja ni pristala, vendar Izrael vztraja, da tega ozemlja ne bo vrnil Siriji. Na obrobju planote je demilitariziran pas. Tiskovni predstavnik izraelske vojske Jonathan Conricus je dejal, da ni jasno, kaj se je zgodilo s pilotom ali pilotoma. Sirski observatorij za človekove pravice pa je sporočil, da je en pilot umrl, usoda drugega pa da ni znana.

Sirski observatorij za človekove pravice pa je sporočil, da je en pilot umrl, usoda drugega pa da ni znana

Conricus je dodal, da je letalo vzletelo iz sirskega vojaškega letalskega oporišča T4 v osrednjem delu Sirije in "z relativno visoko hitrostjo letelo proti Izraelu".

Sestrelili so ga, ko je bilo - po podatkih Izraela - dva kilometra v izraelskem zračnem prostoru na jugu Golanske planote, preden se je letalo vrnilo nazaj v Sirijo, kjer je strmoglavilo. Povedal je še, da jim ni jasno, ali je namerno vstopilo v izraelski zračni prostor.

Neimenovani vir sirske vojske je potrdil, da je Izrael streljal na eno od sirskih vojaških letal, ki pa je po njegovih trditvah nad sirskim ozemljem izvajalo operacijo proti džihadistom. "Izrael je ciljal eno od naših letal v sirskem zračnem prostoru," je dejal vir po poročanju sirske tiskovne agencije Sana. Ni pa povedal, ali je bilo pri tem letalo tudi zadeto.

Po letu 2014 je to prvič, da je Izrael sestrelil kakšno sirsko vojaško letalo s posadko. Izraelska vojska je ob tem sporočila, da so od jutranjih ur zaznali povečanje notranjih spopadov v Siriji, ki vključuje tudi zračne sile.

Raketni sistem Patriot

Ob tem so v Izraelu dodali, da so v stanju najvišje pripravljenosti in da bodo nadaljevali z ukrepi proti kršitvam leta 1974 sklenjenega dogovora o prekinitvi ognja med državama. V Siriji med drugim poteka ofenziva sirske vojske ob podpori ruske za ponovno osvojitev predelov na jugu države, ki je bilo doslej v rokah upornikov.

Izrael že več tednov v luči ofenzive sirske vojske ob podpori Rusija na jugu Sirije izpostavlja, da bo tudi s silo uveljavljal prekinitev ognja. Današnji incident se je zgodil dan potem, ko je izraelska protizračna obramba proti Siriji izstrelila rakete.

Izraelski premier Netanjahu se je v ponedeljek v Jeruzalemu sestal z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, s katerim sta govorila tudi o razmerah v Siriji.

Izrael je med šestdnevno vojno leta 1967 na Golanski planoti Siriji odvzel okoli 1200 kvadratnih kilometrov ozemlja. Zasedba ozemlja mednarodno ni nikoli bila priznana.

Delite članek