REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Marjan Šarec

Šarec: Izjave ministrov o drugem tiru neprimerne, dokler se z njimi ne seznani vlada

Predsednik vlade Marjan Šarec je ministre opozoril, da njihove izjave o drugem tiru niso primerne, dokler se z njimi ne seznani vlada. Prav tako je dejal, da se vsi v vladi zavzemajo za vse skupine ljudi v državi.

Američan John Allen Chau, ki so ga ubili pripadniki plemena Sentinel, je domnevno želel pleme spreobrniti v krščanstvo. Misijonar, ki je bil v stiku z njim v zadnjih dneh, je dejal, da je Chau želel Sentinelcem približati Biblijo, poroča britanski BBC.
Volilni izidi v Pomurju, kjer je 27 občin, so prinesli nekaj presenečenj, od visokih zmag nekaterih do slovesa štirih dosedanjih županov. V drugem krogu bodo župane dobili v osmih občinah, tudi v Lendavi, Ljutomeru in Gornji Radgoni.
Nemčija je prepovedala vstop v državo 18 savdskim državljanom, ki naj bi bili povezani z umorom savdskega novinarja Džamala Hašodžija, je danes sporočil nemški zunanji minister Heiko Maas.
Aktualni koprski župan Boris Popovič, ki je v prvem krogu županskih volitev zmagal, a brez absolutne večine, zdaj pričakuje normalno kampanjo brez nizkih udarcev.
V Gvatemali je znova izbruhnil ognjenik Fuego, zaradi česar je moralo domove zapustiti okoli 200 ljudi. Gvatemalske oblasti so zato danes izdale najvišje, rdeče opozorilo pred nevarnostjo vulkana.
Slovenski čudežni deček Luka Dončić je v severnoameriški ligi NBA vodil ekipo Dallas Mavericks do domače z Golden State Warriors.
Novomeško društvo za razvijanje prostovoljnega dela je uspešno zaključilo projekt OMG!, s katerim so mladi skozi vse leto razvijali kritično razmišljanje o priseljencih. Projekt se je zaključil z novim sloganom dijakov novomeške Kmetijske šole Grm in biotehniške gimnazije Ne obsojam, objemam, so sporočili iz društva.
Slovenija se ob Danski, Finski, Norveški, Švici in Islandiji in Luksemburgu uvršča med za potovanja najvarnejše države, je mogoče razbrati iz zemljevida tveganj na potovanjih 2019, so sta ga objavili organizaciji International SOS in Control Risks.
Madžarska ne nasprotuje več članstvu Hrvaške v Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), poroča danes hrvaški Večernji list, ki navaja, da sta premierja Madžarske in Hrvaške, Viktor Orban in Andrej Plenković očitno zakrpala odnose med državama.
Novi iraški predsednik Bahram Saleh je danes uradno obiskal sosednji Iran in kolega Hasana Rohanija pozval k vzpostavitvi novega režima.
Nemška kanclerka Angela Merkel je med današnjim obiskom v mestu Chemnitz, kjer so avgusta in septembra potekali nasilni protesti desnice, znova priznala, da je nemška vlada pri svoji migrantski politiki naredila napake.
V Ljubljani se je popoldne uradno začelo 42. evropsko srečanje Trilateralne komisije, zasebne organizacije, ustanovljene na pobudo Davida Rockefellerja.
Zvezni sodnik v Washingtonu je danes odredil, da mora Bela hiša obnoviti akreditacijo novinarju televizijske mreže CNN Jimu Acosti, ki so mu jo odvzeli po prerekanju s predsednikom Donaldom Trumpom.
Posebni poročevalec Združenih narodov za vprašanje ekstremne revščine in človekovih pravic Philip Alston je danes britansko vlado opozoril, da je "v stanju zanikanja" glede naraščanja revščine na Otoku.
EU in Kitajska sta med obiskom delegacije Evropske komisije na Kitajskem izrazili interes za krepitev sodelovanja na področju trajnostnega razvoja.