REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

V Bruslju začetek pogovorov 16 članic EU o soočanju z migracijami

V Bruslju se je danes popoldne začel izredni vrh o migracijah, ki naj bi po besedah udeležencev ob prihodu na srečanje služil predvsem izmenjavi pogledov, ni pa še mogoče pričakovati kakšnega vseevropskega dogovora o rešitvah. "Na ravni Sveta EU na žalost še nimamo vseobsegajočih rešitev," je dejala nemška kanclerka Angela Merkel.

V Velenju so se pojavili sovražni plakati, ki poveličujejo nacistično ideologijo in simbole, poroča portal 24ur.com. Na njih so bili napisi "za družino, za državo, za raso". Plakati naj bi bili že odstranjeni, policija pa je za portal potrdila, da že poteka preiskava zaradi suma kaznivega dejanja spodbujanja sovražnega govora.
Zet ameriškega predsednika Jared Kushner, ki igra v ameriški administraciji pomembno vlogo pri oblikovanju politike do izraelsko-palestinskega spora, je v danes objavljenem pogovoru za palestinski časnik Al Kuds povedal, da bo Bela hiša kmalu predstavila mirovni načrt.
Skoraj polovica tistih, ki so v okviru preventivne akcije Čista nula, čista vest minuli konec tedna opravili preizkus alkoholiziranosti, je za volan ali za krmilo vozila sedla vsaj nekoliko opita, ugotavljajo v Zavodu Varna pot.
V eksploziji, ki je danes malo po polnoči odjeknila v večstanovanjski stavbi v nemškem Wuppertalu, je bilo huje ranjenih več ljudi. Po najnovejših podatkih policije je bilo ranjenih najmanj pet ljudi, ne izključujejo pa možnosti, da je v delno porušeni stavbi še več oseb.
Ruska bojna letala so v soboto bombardirala območja v južni Siriji, ki so pod nadzorom upornikov. Gre za prvi tovrstni napad Rusije, odkar je Moskva tam pred skoraj letom dni pristala na prekinitev ognja, je sporočila nevladna organizacija Sirski observatorij za človekove pravice.
Če bi bile volitve v nedeljo, bi relativna zmagovalka predčasnih volitev SDS prepričala 24,7 odstotka sodelujočih v anketi, ki jo je agencija Mediana opravila za POP TV. Druga z več kot pol nižjo podporo pa je LMŠ, ki jo podpira 10,1 odstotka anketiranih.
Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes podprl evropski pristop pri vprašanju migracij, pri tem pa tudi finančne sankcije proti članicam EU, ki zavračajo sprejem beguncev.
V Sredozemskem morju so v več ločenih reševalnih akcijah te dni skupno rešili več kot 700 migrantov. Pred obalo Španije so rešili 418 migrantov, pred obalo Italije 113, pred obalo Libije pa so rešili skoraj 200 migrantov, pri čemer je mornarica našla tudi pet trupel.
Britanski zunanji minister Boris Johnson je danes posvaril britansko premierko Thereso May pred "mehkim, voljnim in navidezno neskončno dolgim" brexitom, ki ga je primerjal z rolo toaletnega papirja, navaja francoska tiskovna agencija AFP.
Nekdanji predsednik republike Danilo Türk je v pogovoru za Večer ocenil, da je predsednik republike Borut Pahor prehiteval z napovedjo podelitve mandata za sestavo vlade relativnemu zmagovalcu volitev.
Predsednika Srbije in Kosova Aleksandar Vučić in Hashim Thaci se bosta v nedeljo po treh mesecih v Bruslju znova sešla na pogovorih o normalizaciji odnosov med Beogradom in Prištino.
Tudi okoli medu obstaja kar nekaj mitov, kot denimo da je avtentičen med le tekoč ali pa le tisti, ki kristalizira. A Mojca Korošec z biotehniške fakultete opozarja, da je hitrost kristalizacije odvisna od vsebnosti vode v medu ter od razmerij različnih sladkorjev oz. vrste medu.
Inšpekcijski nadzor je potrdil, da so zemljo z otroškega igrišča vrtca na celjski Hudiniji, ki jo je celjska občina lani zaradi onesnaženosti odstranila, na črno vgradil v pregrado med Velenjem in Šoštanjem, poroča današnje Delo.
Generalna skupščina Združenih narodov je v petek podprla poziv Velike Britanije, Kanade, Poljske in osmih drugih držav, naj Rusija umakne svoje enote iz Pridnestrja v Moldaviji.
Pomočnik glavne tajnice Univerze v Mariboru Teodor Lorenčič je prejel izredno odpoved delovnega razmerja zaradi objav podjemne pogodbe, sklepa o pedagoški razbremenitvi in predloga za zmanjšanje neposredne pedagoške obremenitve nekdanjega predsednika upravnega odbora univerze Bojana Škofa.