REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Iran, raketa

Hasan Rohani Zahodu: "Dejstvo, da vas rakete jezijo, kaže, da so naše najbolj učinkovito orožje."

Iranski predsednik Hasan Rohani je ob današnjih vojaških paradah zatrdil, da Iran ne bo zmanjšal svojih obrabnih kapacitet. Nasprotno jih bo "dan za dnem povečeval", je dejal.

V Šoštanju so po vzoru velenjske občine uvedli brezplačni avtobus, ki od začetka tega tedna vozi šestkrat dnevno med Šoštanjem, Metlečami, Podhrastnikom in pokopališčem Podkraj. Avtobus bo razen ob nedeljah vozil vsak dan do vključno 24. decembra.
V Strunjanu so našli novo tujerodno rastlino kudzu, ki je zaradi potencialnih škodljivih vplivov na okolje na ravni EU uvrščena med tujerodne vrste, za katere je treba sprejeti takojšnje ukrepe za preprečitev širjenja. Zavod za varstvo narave poziva vse, naj bodo pozorni, če kudzu opazijo še na kakšnem območju.
Kitajska je po poročanju Wall Street Journala odpovedala trgovinska pogajanja z ZDA, ki naj bi prihodnji teden potekala v Washingtonu. Razlog je odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je v torek naznanil uvedbo novih carin na 200 milijard dolarjev vreden uvoz kitajskega blaga.
Dom Danice Vogrinec Maribor je bil izbran za najboljši dom za starejše v Evropi. Nagrado, ki jo podeljujejo v največjem združenju na področju skrbi za starejše v Evropi, so direktorju Marku Slaviču in njegovi ekipi podelili pred dnevi v Pragi.
V Mehiki sta neznana oborožena napadalca v južni zvezni državi Chiapas v petek ubila novinarja. Gre za deveto smrtno žrtev med novinarji v tej državi letos.
Zaradi alkohola letno po svetu umre tri milijone ljudi, kar je več, kot jih umre zaradi aidsa, nasilja in prometnih nesreč skupaj.
Telekom Slovenije in T-2 sta sklenila sodno poravnavo zaradi zlorabe prevladujočega položaja. T-2 je od Telekoma terjal plačilo 129,56 milijona evrov odškodnine.
Italijanska vlada namerava v prihodnjem letu znižati davek na goriva in razveljaviti pokojninsko reformo, ki je v veljavi od leta 2012.
Do podpisa parafiranega sporazuma o sodelovanju Levice z vladnim peterčkom prihodnji teden ne bo prišlo, se bodo pa pogovori nadaljevali, je po današnjem srečanju s premierjem Marjanom Šarcem povedal koordinator Levice Luka Mesec.
Borzno-finančna skupina Alta naj bi bila po poročanju časopisa Finance danes v celoti prodana.
V letošnji akciji Očistimo Slovenijo je minulo soboto več kot 28.000 posameznikov iz narave odstranilo več kot 77 ton odpadkov.
V bavarski prestolnici München se bo v soboto tradicionalno ob 12. uri, ko bo münchenski župan odprl prvi sodček piva, začel Oktoberfest.
Predsednik republike Borut Pahor je danes v predsedniški palači sprejel novoizvoljeno vladno ekipo ter se pred tem sestal s premierjem Marjanom Šarcem.
Moskva je danes opozorila ZDA, da se igrajo z ognjem, potem ko so v četrtek uvedle sankcije proti ruskim in kitajskim posameznikom.
Številne velike mednarodne korporacije, kot so Coca-Cola, Walmart, Nestle Canada in Ikea, so se v četrtek zavezale, da bodo podprle prizadevanja za zmanjšanje količine plastičnih odpadkov v morju.