REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Primož Trubar

Pred dnevom reformacije Slovenija razdeljena, sedanja oblast pa to razdeljenost še dodatno krepi

Današnji dan je posvečen Primožu Trubarju in reformaciji. Toda zdi se, da so danes Slovenci tudi ob Trubarjevemu prazniku bolj razdeljeni kot kadarkoli v novejši zgodovini. In vlada to razdeljenost s svojimi tviti le še krepi.

ZDA so na današnji dan pred 72 leti prvič uporabile jedrsko orožje v vojni in odvrgle atomsko bombo na japonsko Hirošimo. Tri dni kasneje je enako usodo doživel še Nagasaki, bombi pa sta prisilili Japonsko h kapitulaciji v drugi svetovni vojni. Napad v Hirošimi tradicionalno obeležijo s slovesnostjo, ki poziva k svetu brez jedrskega orožja in vojn.
Predsednik vlade Marjan Šarec je ministre opozoril, da njihove izjave o drugem tiru niso primerne, dokler se z njimi ne seznani vlada. Prav tako je dejal, da se vsi v vladi zavzemajo za vse skupine ljudi v državi.
Američan John Allen Chau, ki so ga ubili pripadniki plemena Sentinel, je domnevno želel pleme spreobrniti v krščanstvo. Misijonar, ki je bil v stiku z njim v zadnjih dneh, je dejal, da je Chau želel Sentinelcem približati Biblijo, poroča britanski BBC.
Volilni izidi v Pomurju, kjer je 27 občin, so prinesli nekaj presenečenj, od visokih zmag nekaterih do slovesa štirih dosedanjih županov. V drugem krogu bodo župane dobili v osmih občinah, tudi v Lendavi, Ljutomeru in Gornji Radgoni.
Nemčija je prepovedala vstop v državo 18 savdskim državljanom, ki naj bi bili povezani z umorom savdskega novinarja Džamala Hašodžija, je danes sporočil nemški zunanji minister Heiko Maas.
Prebivalci EU so v nečlanice unije lani nakazali 32,7 milijarde evrov, kar je okoli tri odstotke več kot leto prej. V EU je ta čas prišlo za 10,7 milijarde evrov nakazil oz. šest odstotkov več kot leto prej. Iz Slovenije je bilo nakazil iz EU za 59 milijonov evrov. Večino teh nakazil predstavlja denar, ki ga priseljenci pošljejo v svoje države.
V Kosovelovem domu v Sežani bodo zvečer premierno uprizorili plesno-gledališko predstavo Rojstvo Venere. Gre za dramsko besedilo Iva Svetine. Botticelli je bil, dokler se ni vdal patrovemu vplivu, eden najbolj izrazitih oznanjevalcev renesanse kot duhovne prenove. Botticelli je pod patrovim vplivom pozabil na lastna renesančno humanistična načela.
Slovenski čudežni deček Luka Dončić je v severnoameriški ligi NBA vodil ekipo Dallas Mavericks do domače z Golden State Warriors.
Novomeško društvo za razvijanje prostovoljnega dela je uspešno zaključilo projekt OMG!, s katerim so mladi skozi vse leto razvijali kritično razmišljanje o priseljencih. Projekt se je zaključil z novim sloganom dijakov novomeške Kmetijske šole Grm in biotehniške gimnazije Ne obsojam, objemam, so sporočili iz društva.
Slovenija se ob Danski, Finski, Norveški, Švici in Islandiji in Luksemburgu uvršča med za potovanja najvarnejše države, je mogoče razbrati iz zemljevida tveganj na potovanjih 2019, so sta ga objavili organizaciji International SOS in Control Risks.
Madžarska ne nasprotuje več članstvu Hrvaške v Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), poroča danes hrvaški Večernji list, ki navaja, da sta premierja Madžarske in Hrvaške, Viktor Orban in Andrej Plenković očitno zakrpala odnose med državama.
Novi iraški predsednik Bahram Saleh je danes uradno obiskal sosednji Iran in kolega Hasana Rohanija pozval k vzpostavitvi novega režima.
Nemška kanclerka Angela Merkel je med današnjim obiskom v mestu Chemnitz, kjer so avgusta in septembra potekali nasilni protesti desnice, znova priznala, da je nemška vlada pri svoji migrantski politiki naredila napake.
V Ljubljani se je popoldne uradno začelo 42. evropsko srečanje Trilateralne komisije, zasebne organizacije, ustanovljene na pobudo Davida Rockefellerja.
Zvezni sodnik v Washingtonu je danes odredil, da mora Bela hiša obnoviti akreditacijo novinarju televizijske mreže CNN Jimu Acosti, ki so mu jo odvzeli po prerekanju s predsednikom Donaldom Trumpom.