REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Gruevski naj bi na Madžarskem zaprosil za politični azil

Nekdanji makedonski premier Nikola Gruevski, ki ga Skopje išče s tiralico, se po lastnih navedbah skriva na Madžarskem, kjer je zaprosil za politični azil.

V New Delhiju, enem najbolj onesnaženih mest na svetu, so v začetku meseca razstavili umetna pljuča, s katerimi so želeli opozoriti na nevarnost smoga. Sprva bela pljuča so v desetih dneh postala temno rjava.
Minister Marko Bandelli je že podpisal odstopno izjavo, je na novinarski konferenci po seji izvršnega odbora SAB povedala predsednica stranke Alenka Bratušek. K odstopu ga je pozval premier Marjan Šarec, ki bi v nasprotnem primeru predlagal ministrovo razrešitev. Bandelli je Šarčeve očitke zavrnil in dejal, da je v dveh mesecih naredil ogromno.
Irske oblasti za nadzor zračnega prometa (IAA) preverjajo poročila pilotov o močni svetlobi in neznanih letečih predmetih pred jugozahodno obalo Irske.
Glavna libijska politična tekmeca sta se danes vendarle sestala ob robu mednarodne konference o Libiji, ki naj bi obudila zastale politične procese in pripravo volitev v tej državi.
Dijaka, poškodovana v ponedeljkovem pretepu v središču Murske Sobote, sta še v bolnišnični oskrbi, dobila pa sta vbodnine v spodnje okončine, so za STA pojasnili v Splošni bolnišnici Murska Sobota.
Odbor DZ za delo bo na zahtevo poslanske skupine SDS na današnji nujni seji govoril o minimalni plači v Sloveniji. V SDS opozarjajo, da je sistem zagotavljanja minimalne plače nepregleden in zapleten
Nekdanji predsednik Katalonije Artur Mas in še devet drugih članov njegove administracije morajo plačati 4,9 milijona evrov zaradi organizacije referenduma o neodvisnosti dežele leta 2014, je danes odredila španska služba za revizijo.
Srbski mediji so se danes z ogorčenjem odzvali na dejstvo, da je bil na osrednji nedeljski slovesnosti ob stoti obletnici konca prve svetovne vojne v Parizu kosovski predsednik Hashim Thaci med drugim takoj za nemško kanclerko Angelo Merkel in ruskim predsednik Vladimirjem Putinom, medtem ko je bil predsednik Srbije Aleksandar Vučić nekje ob robu.
Slovenska gospodarska zveza (SGZ), nadstrankarska krovna gospodarska organizacija koroških Slovencev, v teh dneh praznuje 30-letnico delovanja. Okrogel jubilej bodo slovesno obeležili v torek v tehnološkem parku Lakeside Spitz v Celovcu.
Ruski predsednik Vladimir Putin je danes v Parizu ob robu slovesnosti ob stoti obletnici konca druge svetovne vojne izrazil pripravljenost, da bi Rusija obnovila dialog z ZDA o sporazumu o jedrskih raketah srednjega dosega z Rusijo.
Ikonična črna jakna preminulega kralja popa Michaela Jacksona, ki jo je zvezdnik nosil na svoji prvi samostojni turneji Bad, so na dražbi v ameriškem New Yorku v soboto prodali za 298.000 dolarjev oz. okoli 260.000 evrov.
Papež Frančišek je ob stoletnici konca prve svetovne vojne dejal, da bi moral spomin na ta konflikt spodbuditi vse, da "zavrnejo kulturo smrti in poiščejo legitimne načine, s katerimi bi končali konflikte.
Na današnji slovesnosti v Parizu praznujemo predvsem zavezo držav in njihovih voditeljev k miru, je v francoski prestolnici, kjer se na povabilo francoskega predsednika Emmanuela Macrona.
Zavod varna pot je ob martinovem opravil teste alkoholiziranosti med obiskovalci petih večjih prireditev.
V Parizu poteka osrednja mednarodna slovesnost ob stoletnici konca prve svetovne vojne.