REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V Gvatemali rdeče opozorilo ob ponovnem izbruhu ognjenika Fuego

V Gvatemali rdeče opozorilo ob ponovnem izbruhu ognjenika FuegoFuego ognjenik Vir:Pixell

V Gvatemali je znova izbruhnil ognjenik Fuego, zaradi česar je moralo domove zapustiti okoli 200 ljudi. Gvatemalske oblasti so zato danes izdale najvišje, rdeče opozorilo pred nevarnostjo vulkana.

Iz kraterja 3763 metrov visokega ognjenika, ki je v nedeljo izbruhnil že petič letos, se vije lava. Fuego lavo bruha 500 metrov visoko, pepel pa več kot kilometer visoko, so sporočili s tamkajšnjega instituta za vulkanologijo.

Po besedah tiskovnega predstavnika gvatemalske agencije za naravne nesreče je domove doslej zapustilo 214 ljudi, ki živijo na pobočju ognjenika, 35 kilometrov oddaljenega od prestolnice Ciudad de Guatemala. Skupno so k evakuaciji doslej pozvali okoli 2000 ljudi.

Fuego je nazadnje izbruhnil 12. oktobra, izbruh pa je trajal dva dni. Pri tem je bruhal lavo, iz ognjenika pa se je slišalo tudi bobnenje. Za najhujšega letos velja izbruh 3. junija, ko je zaradi skal, vulkanskega pepela in strupenih ploinov umrlo skoraj 200 ljudi, 235 pa jih pogrešajo.

Delite članek