REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nemčija prepovedala vstop v državo 18 vpletenim v umor Hašodžija

Nemčija prepovedala vstop v državo 18 vpletenim v umor HašodžijaHeiko Maas, foto: SPD/ Flickr

Nemčija je prepovedala vstop v državo 18 savdskim državljanom, ki naj bi bili povezani z umorom savdskega novinarja Džamala Hašodžija, je danes sporočil nemški zunanji minister Heiko Maas. Kot je poudaril, se Nemčija s tem odziva na dosedanje ugotovitve v preiskavi umora novinarja, ki so ga 2. oktobra ubili na savdskem konzulatu v Istanbulu.

Maas je odločitev nemške vlade sporočil danes v Bruslju ob robu zasedanja Sveta EU.

Novinar in kolumnist Washington Posta Hašodži je veljal za ostrega kritika savdske kraljevine in prestolonaslednika Mohameda bin Salmana. Na savdskem konzulatu v Istanbulu je skušal urediti dokumente za poroko, a so ga tam ubili.

Ameriška obveščevalna agencija Cia meni, da je umor novinarja naročil prav prestolonaslednk Mohamed bin Salman.

Savdska Arabija je sicer sprva zavračala vsakršno vedenje o usodi novinarja, nato pa pod velikim mednarodnim pritiskom vendarle priznala, da je bil novinar na konzulatu ubit, a naj bi se to zgodilo "po nesreči".

Savdsko državno tožilstvo je kasneje sporočilo, da naj bi umor naročil visok agent obveščevalne službe. Obtožili so enajst ljudi, za peterico pa zahtevali smrtno kazen.

V Rijadu sicer vztrajajo, da prestolonaslednik v Hašodžijev umor ni vpleten. A tudi ameriška obveščevalna agencija Cia meni, da je umor novinarja naročil prav on.

Cia je o svojih ugotovitvah obvestila tudi ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je obljubil "zelo celovito poročilo" o umoru Hašodžija v prihodnjih dneh, vendar pa se o obtožbah zoper princa bin Salmana še ni hotel izrekati nič.

So pa tudi ZDA na dan, ko je savdsko tožilstvo objavilo obtožnice v primeru Hašodži, uvedle prepoved potovanj v ZDA proti 17 državljanom Savdske Arabije zaradi njihove domnevne vpletenosti v umor novinarja. Med njimi so tudi tesni sodelavci savskega prestolonaslednika bin Salmana.

Delite članek