REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Na lokalnih volitvah v Pomurju kar nekaj presenečenj

Na lokalnih volitvah v Pomurju kar nekaj presenečenjObčine Slovenija

Volilni izidi v Pomurju, kjer je 27 občin, so prinesli nekaj presenečenj, od visokih zmag nekaterih do slovesa štirih dosedanjih županov. V drugem krogu bodo župane dobili v osmih občinah, tudi v Lendavi, Ljutomeru in Gornji Radgoni.

Medtem ko je v Murski Soboti dosedanji župan Aleksander Jevšek, ki je kandidiral s podporo SD, krepko zmagal, saj je dobil 74 odstotkov glasov, jih bodo preostala pomurska središča izbrala šele v drugem krogu.

V občini Lendava, kjer dosedanji župan Anton Balažek ni kandidiral, za njegovega naslednika pa se je potegovalo pet kandidatov, se bosta znova pomerila Dejan Süč in Janez Magyar. Zgodovinar in geograf Süč, ki se za županski stolček poteguje s podporo skupine volivcev, je v nedeljo dobil 28 odstotkov glasov, podjetnik Magyar, ki sta ga podprli SDS in NSi, pa 26 odstotkov.

V Ljutomeru sta se med petimi kandidati v drugi krog uvrstila dosedanja županja Olga Karba, ki je kandidirala s podporo volivcev, in novinar Dejan Karba, kandidat SD. Delita si priimek, a nista v sorodu. Prvi so volivci namenili 42 odstotkov glasov, izzivalcu pa 25 odstotkov.

V občini Gornja Radgona je sedanji župan Stanislav Rojko, ki je kandidiral s podpisi volivcev, med sedmimi kandidati dobil 43 odstotkov glasov, z njim se bo 2. decembra pomeril kandidat SMC Dušan Zagorc, nekdanji ravnatelj osnovne šole, ki so mu volivci namenili 20 odstotkov glasov.

Občine in taksa
Župani bodo imeli glavno besedo predvsem pri odločanju o investicijah v lokalno infrastrukturo.

Na Cankovi se bosta v drugem krogu pomerila dosedanji župan Drago Vogrinčič, ki je prejel 34 odstotkov glasov, in Danilo Kacijan, ki je prejel 46 odstotkov glasov. Oba sta kandidirala s podporo volivcev.

V občini Radenci je največ glasov, 27 odstotkov, dobil znani publicist Roman Leljak, kandidral je s podporo volivcev, v drugem krogu se bo pomeril z Emilom Šmidom, kandidatom SD, ki je v nedeljo zbral 19 odstotkov glasov.

Nov župan v občini Beltinci je s 60-odstotno podporo postal Marko Virag, dosedanji župan Milan Kerman pa se mora posloviti. Dobil je 40 odstotkov glasov. Kandidirala sta s podporo volivcev.

V Ljutumeru je Olga karba prejela 42 odstotkov, novinar Dejan Karba pa 25 odstotkov glasov. Nista pa v sorodu.

Tudi v občini Sveti Jurij ob Ščavnici je nekdanji župan Anton Slana s 54 odstotki glasov premagal sedanjega Miroslava Petroviča, ki sta kandidirala s podporo skupine volivcev.

V občini Črenšovci pa se je z županskega mesta poslovil "večni župan" Anton Törnar, kandidat SLS, saj je dobil 38 odstotkov glasov, njegova izzivalka neodvisna kandidatka Vera Markoja pa 62 odstotkov.

V občini Turnišče pa se poslavlja županja Vesna Jerala Zver, ki je kandidirala s podporo skupine volivcev in zbrala 19 odstotkov glasov. Pred njo sta se uvrstila kandidat SDS Borut Horvat, ki je zbral 38 odstotkov glasov, in kandidat NSi Stanislav Sobočan z 28-odstotno podporo.

V občini Gornji Petrovci je med štirimi kandidati zmagal sedanji župan Franc Šlihthuber, kandidat s podporo skupine volivcev, ki je v nedeljo prejel 55 odstotkov glasov, čeprav občina slovi kot najbolj zadolžena na prebivalca.

S konkurenco so pometli dosedanji župani v občini Moravske Toplice, kandidat s podpisi volivcev Alojz Glavač je dobil 85 odstotkov glasov, v občini Veržej, kjer je kandidat SLS Slavko Petovar zbral skoraj 80 odstotkov glasov, v občini Odranci s 76 odstotki glasov ostaja župan kandidat Zelenih Slovenije Ivan Markoja, z enakim odstotkom glasov v občini Šalovci pa kandidat s podporo volivcev Iztok Fartek.

V kar petih občinah pa so bili župani znani že pred volitvami, saj so bili edini kandidati.

V petih občinah, Dobrovnik, Hodoš, Križevci, Razkrižje in Velika Polana, se je za županski stolček potegoval le po en kandidat, in to dosedanji župan.

Delite članek