REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Moto GP: V Španiji turški zmagovalec ni smel slaviti s šampanjcem

Moto GP: V Španiji turški zmagovalec ni smel slaviti s šampanjcemMoto GP - Avstralija Vir:Pixell

Petnajstletni Turek Can Öncü (KTM) je bil prvi na veliki nagradi Valencie v motociklizmu v razredu moto3 in je na finalu sezone svetovnega prvenstva postal najmlajši zmagovalec v zgodovini VN. Turek je tekmoval na prvi dirki za SP ter pustil v senci mnoga slovita imena tega športa, tudi prvake posameznih razredov.

V razredu motoGP je bil na 19. dirki sezone prvi Italijan Andrea Dovizioso (Ducati), drugi v točkovanju letošnjega prvenstva. Drugi je bil Španec Alex Rins (Suzuki), tretji pa njegov rojak Pol Espargaro za prve stopničke KTM v tem razredu doslej. Svetovni prvak Marc Marquez (Honda) je padel 21 krogov pred koncem dirke, ki so jo za več kot pol ure zaradi zelo mokrega dirkališča prekinili in nato nadaljevali.

Prvo ime tekmovanja pa je bil Öncü. Star je natančno 15 let in 115 dni in je na mestu najmlajšega motociklističnega zmagovalca dirk SP nasledil Britanca Scotta Reddinga, ki je na VN Velike Britanije leta 2008 slavil, ko je bil star 15 let in 170 dni. Pred mladim Turkom je bil Japonec Noburu Ueda leta 1991 zadnji, ki je bil prvi na svojem debitantskem nastopu v SP motociklistov, kar se je zgodilo v tedanjem razredu do 125 ccm.

Ker je Öncü tako mlad, ni smel slaviti na tradicionalni podelitvi s šampanjcem, ampak sta ga z njim polila drugouvrščeni Španec Jorge Martin in Britanec John McPhee

Ker je Öncü tako mlad, ni smel slaviti na tradicionalni podelitvi s šampanjcem, ampak sta ga z njim polila drugouvrščeni Španec Jorge Martin (Honda), ki si je že pred tem zagotovil naslov svetovnega prvaka, in tretjeuvrščeni Britanec John McPhee (KTM). Prvi je zaostal več kot štiri, drugi pa več kot šest sekund.

"To je neverjetno. Nisem si niti predstavljal, da se lahko zgodi kaj takega. Upam, da bom kaj podobnega doživel tudi naslednje leto," so bile prve besede presrečnega Öncüja. Za nastop je dobil posebno povabilo organizatorjev, kljub prvencu pa je znal izkoristiti številne padce na mokrem dirkališču Ricardo Tormo v Chesteju; od tridesetih do cilja ni prišla tretjina tekmovalcev.

V kraljevskem razredu je Marquez padel v devetem zavoju, ko je izgubil oblast nad motorjem in je nato nekaj časa obležal na pesku ob stezi, pri tem pa se je držal za ramo in tako nič kaj zadovoljen končal sezono. Sedmič skupaj in petič v razredu motoGP si je sicer zagotovil naslov prvaka z zmago na domači dirki njegove ekipe v Motegiju 21. oktobra.

Moto GP - Avstralija Vir:Pixell

Dirka v motoGP se je razpletla nenavadno. Zaradi zelo mokrega dirkališča in nevarnih razmer so jo z rdečo zastavo prekinili v petnajstem od 27 predvidenih krogov. Potem so jo po več kot polurni prekinitvi nadaljevali, dotlej pa so bili na čelu Rins, Dovizioso in Italijan Valentino Rossi (Yamaha). Tudi slednji je padel pet krogov pred koncem, vendar je lahko nadaljeval dirko, a jo končal na 13. mestu. Skupno je SP končal kot tretji.

Portugalec Miguel Oliveira (KTM) je bil prvi v razredu moto2 in je potrdil drugo mesto v skupnem seštevku SP. Na finalu sezone sta bila na drugem in tretjem mestu Španca Iker Lecuona (KTM) in Alex Marquez (Kalex). Italijan Francesco Bagnaia (Kalex), ki je bil prvak že pred finalom, je bil 14.

Delite članek