REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Iran in Irak proti ameriškim sankcijam in za krepitev sodelovanja

Iran in Irak proti ameriškim sankcijam in za krepitev sodelovanjaBarham Saleh, predsednik Iraka Vir:Pixell

Novi iraški predsednik Bahram Saleh je danes uradno obiskal sosednji Iran in kolega Hasana Rohanija pozval k vzpostavitvi novega režima. Sogovornika sta se kljub ameriškim sankcijam proti Teheranu zavzela za okrepljeno sodelovanje in za povečanje blagovne menjave z 12 na 20 milijard dolarjev.

V regiji je čas za nov režim, ki bi ustrezal interesom vseh držav, je dejal Saleh

"V regiji je čas za nov režim, ki bi ustrezal interesom vseh držav," je Saleh povedal na novinarski konferenci v Teheranu. Kot je poudaril, bi Iran lahko pri tem igral zelo pomembno vlogo. Odnose med državama je sicer opisal kot strateške in zgodovinsko zakoreninjene. Kot je navedeno na spletni strani urada iranskega predsednika, se je Saleh obenem zavzel za močne in prijateljske odnose med državama.

Rohani pa je med drugim izpostavil, da nameravata državi povečati blagovno menjavo z 12 na 20 milijard ameriških dolarjev. "Varnost in stabilnost sta v interesu vseh v regiji. Ne potrebujemo tujega vmešavanja," je dodal.

Sogovornika sta se dotaknila tudi področij prometnih povezav in prizadevanj za boj proti onesnaževanju s prašnimi delci, s katerim se spopadajo območja na obeh straneh meje.

ZDA so namreč v začetku meseca za naftni, bančni in ladijski sektor uvedle nove, še ostrejše sankcije proti Teheranu. Rohani je že tedaj napovedal, da bodo ponovno zaobšli njihove "nezakonite in nepravične sankcije".

Delite članek