REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bivši britanski minister Mayevo pozval v boj proti "temnim silam v Bruslju"

Bivši britanski minister Mayevo pozval v boj proti Dominic Raab

Nekdanji britanski minister za brexit Dominic Raab je premierko Thereso May kritiziral zaradi "pomanjkanja politične volje in odločnosti" v pogajanjih z EU. Mayeva je Bruslju dovolila, da izsiljuje in se norčuje iz Velike Britanije, je za britanski Sunday Times dejal Raab, ki je odstopil zaradi nestrinjanja z doseženim dogovorom z EU.

Raab, ki je v četrtek odstopil s položaja zaradi nestrinjanja z osnutkom dogovora z EU o brexitu, je prepričan, da bi morala Mayeva zavzeti trše stališče v pogajanjih z Brusljem.

"Če ne moremo skleniti tega dogovora pod razumnimi pogoji, moramo biti iskreni do države, da se ne bomo pustili podkupiti, izsiljevati ali norčevati ter bomo odšli stran (od pogajanj)," je za nedeljsko izdajo časnika The Times dejal Raab. Ob tem je izrazil bojazen, da to sporočilo ni nikdar doseglo pogajalcev v Bruslju.

Mayevo je pozval, naj raje odide s pogajanj, kot da se ukloni "plenilskemu" obnašanju "temnih sil" v Bruslju.

Mayevo je pozval, naj raje odide s pogajanj, kot da se ukloni plenilskemu obnašanju temnih sil v Bruslju.

Premierki po Raabovem mnenju primanjkuje politične volje in odločnosti. Elemente osnutka ločitvenega sporazuma EU in Združenega kraljestva, ki ga je v sredo podprla britanska vlada, je opisal kot "najslabše na svetu".

Mayeva, ki je osnutek dogovora z EU označila za najboljši možni dogovor za Veliko Britanijo, je bila v domači javnosti deležna ostrih kritik in pritiskov.

Zaradi dogovora je v četrtek odstopilo več članov britanske vlade. Številni poslanci pa so že odrekli podporo osnutku. Vse glasnejša so tudi ugibanja o morebitnem glasovanju o nezaupnici premierki. Doseženi dogovor morata ob britanskem parlamentu na strani EU potrditi še parlament in Svet EU.

Mayeva je svojim kritikom danes sporočila, da to, da se je želijo znebiti kot premierke, ne bo olajšalo brexita. "Pogajanja ne bodo nič lažja in ne bo spremenilo parlamentarne aritmetike," je dejala v pogovorni oddaji novinarke Sophy Ridge na televiziji Sky News.

Mayeva je ob tem priznala, da je za njo "težek teden", vendar je to ne bo zmedlo. "Politika je težek posel in v njem sem že dolgo časa," je zatrdila.

Dodala je še, da bo naslednjih sedem dni "kritičnih" za prihodnost Združenega kraljestva. Pogajanja o prihodnjih odnosih z EU se po besedah Mayeve nadaljujejo v luči pričakovanega izrednega vrha EU o brexitu, ki bo prihodnjo nedeljo, poroča britanska mreža BBC.

Delite članek