REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

OZN po sestrelitvi izraelskega F-16 nad Sirijo pozivajo k umiritvi razmer

OZN po sestrelitvi izraelskega F-16 nad Sirijo pozivajo k umiritvi razmerAntonio Guterres

Po sobotni sestrelitvi izraelskega vojaškega letala, o čemer smo že poročali. ki je napadalo iranske tarče nad Sirijo, je generalni sekretar ZN Antonio Guterres pozval k takojšnji umiritvi razmer v Siriji. Izraelski premier Benjamin Netanjahu se je odzval z besedami, da ne bodo dovolili iranske vojaške navzočnosti v Siriji, pri tem pa je dobil tudi podporo ZDA.

Guterres je po sobotnem dogajanju opozoril pred "naraščanjem napetosti v Siriji in nevarnim razlivanjem konflikta preko njenih meja". Poudaril je, da morajo vse sprte stani v Siriji in regiji spoštovati mednarodno pravo, ter jih pozval k prizadevanjem za takojšnjo in brezpogojno umiritev nasilja.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v soboto sporočil, da ne bo dovolil iranske vojaške navzočnosti v Siriji. "Izrael si želi miru, toda še naprej se bomo odločno branili pred vsakršnimi napadi in proti poskusom Irana, da bi v Siriji ali kje drugje vzpostavil svojo vojaško navzočnost," je zatrdil.

Mesto padca F-16 IDF
Mesto padca sestreljenega izraelskega F-16 blizu vasi Harduf. Gre za prvo uspešno sestrelitev izraelskega letala s strani Sirije po letu 1982. Vir:RT

Uradni Washington je podprl izraelsko operacijo. "Preračunljivo stopnjevanje nasilja s strani Irana in njegova ambicija, da bi vsilil svojo prevlado, ogroža vsa ljudstva v regiji, od Jemna do Libanona," je sporočila tiskovna predstavnica State Departmenta Heather Nauert ter pozvala h končanju "zlohotnega" obnašanja Irana.

Sobotni incident je bil najhujši med Izraelom in Iranom po začetku vojne v Siriji leta 2011. Do njega naj bi prišlo zaradi iranskega drona, ki je vstopil v izraelski zračni prostor. Izrael je nanj odgovoril z napadom na sisteme sirske zračne obrambe in iranske cilje, ki so del iranske vojaške navzočnosti v Siriji.

Obseg odgovora in dejstvo, da je bilo eno letalo F-16 sestreljeno, odpira možnost, da je bila to načrtovana operacija s strani Sirije

Po tem napadu pa je sirska vojska sestrelila izraelsko vojaško letalo, ki je strmoglavilo v dolini Jazreel na severu Izraela. Istočasno naj bi sirska vojska zadela tudi letalo F-15, ki pa je uspelo zasilno pristati.

Iran je medtem izraelske očitke o uporabi drona javno obtožil in dejal, da je imela Sirija v odgovor na izraelske zračne napade pravico do samoobrambe. "Da bi prikrili svoje zločine v regiji, se izraelski politiki zatekajo k lažem," je dejal tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Bahram Gazemi.

SA-17 Grizzly Vir: www.armyrecognition.com
Protizračni sistem SA-17 Grizzly, znan tudi kot "BUK", ki je najverjetneje sestrelil izraelsko letalo nad Sirijo. Vir: www.armyrecognition.com

Ob tem je dodal, da Iran ni vojaško prisoten v Siriji, ampak je v državo na prošnjo sirijskega režima poslal samo vojaške svetovalce. "Vlada in sirijska vojska se zgolj branita zoper izraelsko agresijo," je še dejal Gazemi.

The Drive tudi trdi, da je izraelska letala v Siriji pričakala »salva« ruskih raket SA-5 Gammon in SA-3 Goa (ducat ali celo dva ducata raket naj bi bilo izstreljenih na izraelska letala) ter da je bilo zelo verjetno v napade vpleteno tudi vozilo SA-17 Grizzly, ki je zelo podobno sistemu SA-11 Buk.

Kot piše Tyler Rogoway, predvsem »obseg odgovora in dejstvo, da je bilo eno letalo F-16 sestreljeno, odpira možnost, da je bila to načrtovana operacija s strani Sirije.« Če je letalo zadela raketa sistema SA-17 Grizzly, bi namreč to lahko bil tudi poskus »preverjanja« uspešnosti tega sistema v interesu Hezbolaha, saj naj bi ta skupina iz Libije imela v posesti prav takšne sisteme. Ker so gibljivi, pa so lahko nevarni tudi tam, kjer se akcije letalstva vnaprej načrtujejo. To morda kaže, da je sirska vojska skupaj z Iranom izraelske lovce načrtno "zvabila" v zračno past.

Delite članek