REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nova zaostritev: sirska vojska sestrelila izraelsko vojaško letalo F-16

Nova zaostritev: sirska vojska sestrelila izraelsko vojaško letalo F-16SA-17 Grizzly Vir: www.armyrecognition.com

Sirska vojska je danes sestrelila izraelsko vojaško letalo F-16 ameriške proizvodnje, ki je nad sirskim ozemljem napadalo iranske tarče. Gre za prvo večjo izmenjavo ognja med Izraelom, Sirijo in Iranom v državi po začetku državljanske vojne v Siriji leta 2011. Izrael je sicer prvič od začetka vojne javno potrdil, da napada iranske cilje.

Do napada naj bi prišlo zaradi iranskega drona, ki je vstopil v izraelski zračni prostor. Izrael je odgovoril z napadom na 12 ciljev, med katerimi so bili trije sistemi sirske zračne obrambe in štirje iranski cilji, ki so del iranskega vojaške prisotnosti v Siriji. Med njimi je bil tudi iranski nadzorni sistem, ki naj bi bil odgovoren za nadzor drona.

Po navedbah izraelske vojske sta pilota strmoglavljenje preživela, eden je huje ranjen.

Po uspešno izvedenem napadu je sirska vojska sestrelila najmanj eno izraelsko vojaško letalo, ki je strmoglavilo v dolini Jazreel na severu Izraela. Po navedbah izraelske vojske sta pilota strmoglavljenje preživela, eden je huje ranjen.

"Ob zori je zionistični sovražnik izvedel novo agresijo zoper eno izmed naših vojaških oporišč v osrednjem delu države," je poročala sirska tiskovna agencija Sana. Po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice so bili cilj izraelske vojske tudi druga vojaška oporišča na vzhodu osrednje province Homs, kjer je nameščeno tako iransko kot rusko vojaško osebje.

TrenutekPadcaF16
Na socialnih omrežjih so se pojavile slike mesta padca izraelsko-ameriškega lovca F-16

Sirska vojska je očitno uresničila svojo grožnjo: po številnih napadih izraelskih letal na svoje ozemlje se je Sirija tokrat odzvala in s pomočjo svojih sodobnih ruskih protiletalskih sistemov, ki upravičeno slovijo za najboljše na svetu, sestrelila izraelsko vojaško letalo. Šlo naj bi za letalo ameriške proizvodnje F – 16. »Obsežen sirski protiletalski ogenj, en F-16 je padel v Izraelu, pilot je preživel,« je najprej na Twittru sporočil tiskovni predstavnik izraelskih obrambnih sil (IDF) Jonathan Conricus, kot poroča RT.

Po ocenah Izraela je za to »hudo kršitev izraelske suverenosti odgovoren Iran.« Gre za enega od najhujših incidentov v zadnjem času in to nad Sirijo, kjer se prepletajo interesi Irana, Turčije, ZDA in Rusije, ob prisotnosti ostankov sil »Islamske države« ter kurdskih milicah, ki so deloma zaveznik, deloma nasprotnik vseh omenjenih zunanjih sil. Vse intervencijske sile, predvsem Izrael in ZDA pa v nasprotju z Rusijo in Iranom, ki v siriji delujeta ob dovoljenju sirske vlade in zaradi boja proti terorizmu  – v Siriji intervenirajo samovoljno.

Ruski raketni protizračni sistemi so zelo resna grožnja za vsa svetovna in tudi najbolj sodobna ameriška letala

Izraelski predsednik vlade naj bi zaradi sestrelitve izraelskega letala že sklical nujen sestanek. Iranski dron naj bi sicer padel na ozemlje Izraela in na bi bil, po sporočilu izraelske vojske, že »v njihovi posesti.«

Zelo verjetno je tudi, da izraelsko letalo niso sestrelili iz ruskih vojaških oporišč, ki so v Siriji varovana z raketami S-400, pač pa z drugimi prav tako zmogljivimi protiletalskimi sistemi (S-200, S-300), ki pa so pod nadzorom sirske vojske. Glede na velike napore, ki jih Izrael vlaga v modernizacijo letal in šolanje pilotov tudi ta primer kaže, da so nekoliko modernizirani ruski raketni protizračni sistemi (PZO) - celo tisti, ki niso več najmodernejši - še zmeraj zelo resna grožnja za vsa svetovna in tudi najbolj sodobna ameriška letala.

F16IDF
Izraelski F-16 pred poletom 

Predsednik izraelske vlade Benjamin Netanjahu se je večkrat sestal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in razpravljal o iranskem vplivu v Siriji in Libanonu. Netanjahu je Rusijo poskušal prepričati, da omeji iransko prisotnost blizu izraelskih meja in prepreči njegovo vojaško poseganje v Sirijo. Na srečanju v Moskvi je še dejal, da želi Iran s svojo vojaško prisotnostjo v Siriji razviti orožje, ki bi ga uporabil zoper Izrael.

Tiskovni predstavnik izraelske vojske Ronen Manelis vztraja, da vojska ne želi stopnjevanja napetosti s Sirijo. Ob tem pa opozarja, da se Sirci in Iranci igrajo z ognjem. "Vsakdo, ki bo deloval proti Izraelu, bo plačal visoko ceno" je na Twitterju zapisal Manelis.

Iran je medtem izraelske očitke o uporabi drona javno obtožil in dejal, da je imela Sirija v odgovor na izraelske zračne napade pravico do samoobrambe. "Da bi prikrili svoje zločine v regiji, se izraelski politiki zatekajo k lažem," je dejal tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Bahram Gazemi.

Ob tem je dodal, da Iran ni vojaško prisoten v Siriji, ampak je v državo na prošnjo sirijskega režima poslal samo vojaške svetovalce. "Vlada in sirijska vojska se zgolj branita zoper izraelsko agresijo," je še dejal Gazemi.

Iran, Rusija in libanonska šiitska skupina Hezbolah sicer že od začetka državljanske vojne podpirajo sirskega predsednika Bašarja al Asada, Izrael pa bolj ali manj redno napada tudi številne "tarče" v Siriji, ki se je tej politiki, očitno tudi zaradi uspešnega konca državljanske vojne, sedaj očitno uprla.

Grizzly
SA-17 Grizzly (po terminologiji NATO) ki je verjetno sestrelil izraelskega F-16. Podoben sistem BUK naj bi kmalu dobila tudi Srbija.

To pa seveda ne bo ostalo brez odgovora Izraela, kar bi že tako zapleten položaj lahko še dodatno zaostrilo. Izrael je medtem že odgovoril z novimi zračnimi napadi v Siriji. Izraelska letala so v povračilni akciji, kot poroča The Drivebombardirala 12 "tarč", od tega štiri  položaje, na katerm naj bi bili iranski "svetovalci" v Siriji.

Na plano so prišli tudi nekateri novi podatki o tem incidentu. Vse naj bi se začelo z vstopom iranskega »letečega krila«, daljinsko vodenega drona v izraelski zračni prostor. Tega je sestrelil izraelski helikopter »Apache«, kot kaže tudi izraelski video posnetek v tem članku. Dron je pred sestrelitvijo odvrgel »vabe«, s katerimi se motijo infrardeči iskalniki raket, kar kaže, da je bil ta iranski dron relativno napreden. Verjetno pa ni bil tako moderen kot ameriški RQ-170 Sentinel, ameriški dron, ki ga je Iran nad svojim ozemljem uspel »prizemljiti« leta 2011.

Mesto padca F-16 IDF
Izraelski vojaki ob ostankih sestreljenega lovca F-16 blizu vasi Harduf. Rabljene izraelske lovce F-16 naj bi kmalu kupila tudi Hrvaška.

So pa na tej podlagi v Iranu naredili celo floto »propelerskih« dronov »Simorgh«. Nato je sledil izraelski napad na mesta v Siriji, od koder naj bi nadzirali omenjeni dron. Vendar je bilo ob tem sestreljeno izraelsko letalo F-16, po podatkih sirske vojske pa naj bi bil zadet tudi en izraelski lovec F-15, ki pa je uspel zasilno pristati. Eden od dveh pilotov F-16 naj bi bil hudo ranjen.

The Drive tudi trdi, da je izraelska letala v Siriji pričakala »salva« ruskih raket SA-5 Gammon in SA-3 Goa (ducat ali celo dva ducata raket naj bi bilo izstreljenih na izraelska letala) ter da je bilo zelo verjetno v napade vpleteno tudi vozilo SA-17 Grizzly, ki je zelo podobno sistemu SA-11 Buk.

Kot piše Tyler Rogoway, predvsem »obseg odgovora in dejstvo, da je bilo eno letalo F-16 sestreljeno, odpira možnost, da je bila to načrtovana operacija s strani Sirije.« Če je letalo zadela raketa sistema SA-17 Grizzly, bi namreč to lahko bil tudi poskus »preverjanja« uspešnosti tega sistema v interesu Hezbolaha, saj naj bi ta skupina iz Libije imela v posesti prav takšne sisteme. Ker so gibljivi, pa so lahko nevarni tudi tam, kjer se akcije letalstva vnaprej načrtujejo. To morda kaže, da je sirska vojska skupaj z Iranom izraelske lovce načrtno "zvabila" v zračno past.

 

 

Delite članek