REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vojaško letalstvo ZDA: "Če ne bomo hitro ukrepali, nam bodo Rusi sestrelili najboljša letala"

Vojaško letalstvo ZDA: E-8C JSTARS Wikipedia

Protizračne rakete ruske in kitajske vojske naj bi ogrožale letala za zračno opazovanje in poveljevanje, kot je npr. E-8C JSTARS, ki bi lahko bili v morebitnem spopadu že prvi dan sestreljeni. O tem je spregovorila Heather Wilson, prva ženska ameriškega vojaškega letalstva.

Sekretarka ameriškega vojaškega letalstva Heather Wilson je pred ameriškimi senatorji izjavila, da imajo ruske in kitajske rakete tipa zemlja-zrak velik domet, kar bi v primeru vojaškega konflikta s tema dvema državama resno ogrozilo ameriška letala. Po navedbah spletnega medija Air Force Times je Wilsonova članom podkomiteja senata ZDA za proračunska sredstva na področju obrambe pojasnila tudi, da bi njihova letala JSTARS padla že takoj, ko bi se srečala z ruskimi in kitajskimi sistemi protizračne obrambe.

V zvezi s tem bodo po poročanju portala Air Force Times senatorji in vojaški strokovnjaki v okviru fiskalnega proračuna za leto 2019 poskušali najti alternativno rešitev, ki bo nadomestila proizvodnjo teh letal.

JSTARS ali Joint Surveillance Target Attack Radar System predstavlja sofisticirani zračni kompleks, ki je namenjen radarskemu pokrivanju strateške globine sovražnikovega ozemlja, še posebej, kadar je govora o prepoznavanju in klasifikaciji kopenskih bojnih ciljev. Na ta način lahko eno letalo upravlja z velikim številom oboroženih sil, ki so angažirane v operaciji.

Kot alternativna letalom za bojno upravljanje in navigacijo JSTARS so senatorji vojaškim strokovnjakom predlagali program Advanced Battle Management System, ki predstavlja naslednjo generacijo zračnih sistem za zgodnje opozarjanje in upravljanje s širokim spektrom perspektivnih sistemov na kopnem, morju, v zraku in vesolju.

Glavno težavo po mnenju Wilsonove predstavlja omejevanje dostopnih finančnih sredstev, ki so bila predlagana v prvotnem načrtu proračuna. Ker gre za program, ki predvideva nakup elektronske opreme največje možne kvalitete, bo vsak od teh programov precej stal ameriške davkoplačevalce. Ocenjeni stroški namreč presegajo 7 milijard dolarjev.

Članek omogoča: RUSSIA BEYOND

Delite članek