REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Okoljska katastrofa v arktičnem delu Rusije, Putin pobesnel zaradi počasne odzivnosti

Okoljska katastrofa v arktičnem delu Rusije, Putin pobesnel zaradi počasne odzivnostiPrizadeti reki: Ambarnaja in Pjasino, Sibirija. Vir: Twitter

Na območju Norilska na arktičnem skrajnem severu Rusije je zaradi nenadnega usedanja tal počil rezervoar toplarne z dizelskim gorivom, zato se je v dve reki zlilo več kot 20.000 kubičnih metrov goriva.

Novico o hudi ekološki katastrofi so zadnje dni poleg ruskih povzemali tudi mnogi svetovni mediji.

Razglašene so bile izredne razmere zveznega pomena.

Časnik Kommersant poroča, da so izliv goriva uspeli lokalizirati, reševalcem pa je uspelo zbrati več kot 200 ton materiala.

Trenutno se s čiščenjem tal in vodnega vira ukvarja 100 delavcev sibirskega oddelka Ministrstva za izredne razmere, ki jim na pomoč prihajajo še uslužbenci družbe Gazprom Neft.

Čeprav se je ta katastrofa zgodila že 29. maja, so se norilške oblasti odzvale šele 31. maja, ko so se opozorila o dogodku začela širiti na družbenih omrežjih.

Na videokonferenci je guverner Krasnojarske pokrajine Aleksander Uss o zadevi poročal ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.

Putin je bil vidno jezen in je guvernerja prekinil on okrcal z naslednjimi besedami: »Zakaj so organi oblasti za to izvedeli šele čez dva dneva? Kaj, a bomo o izrednih situacijah obveščeni kar prek družbenih omrežij? Je z vašim zdravjem vse v redu?«

Iz hčerinskega podjetja družbe Nornikelj (Norilski nikelj), ki je imelo v lasti ta rezervoar, so sicer posredovali informacije o incidentu Ministrstvu za izredne razmere, a je minister dejal Putinu, da je za to izvedel šele nekaj dni kasneje.

Putin je ob razglasitvi izrednih razmer zahteval, da organi pregona preverijo, kako so bile posredovane informacije in kako so nanje reagirale odgovorne osebe.

Generalno državno tožilstvo je sprožilo tri kazenske postopke in pridržan je bil vodja obrata dotične toplarne.

Škoda je ocenjena na 100 milijard rubljev (okoli 1,3 milijarde evrov).

Prvi namestnik predsednika osrednjega sveta Vseruskega naravovarstvenega društva Elmurod Rasulmuhamedov je dogodek označil za največjo (okoljsko) katastrofo desetletja, ki je primerljiva samo še z izlivom nafte v Mehiškem zalivu.

Reka pred onesnaženjem. Vir: ESA

Evropska vesoljska agencija (ESA) je objavila satelitske posnetke, na katerih je je videti ekološko katastrofo, ko se je v sibirsko reko Ambarnaja znotraj arktičnega kroga razlilo okoli 20.000 ton dizelskega goriva.

Na posnetkih z 31. maja in 1. junija, ki so jih pri ESA-i pridobili s satelita Sentinel 2 v programu Copernicus, je videti, kako se je rdečkasto gorivo širilo po reki, ki se izliva v jezero Pjasino, ki napaja istoimensko reko.

Reka Ambarnaja po onesnaženju, 31. maja. Vir: ESA

Ogromno jezero s površino 735 kvadratnih kilometrov je močno onesnaženo zaradi jeklarske industrije.

Na območju namreč kopljejo nikelj in paladij.

Več na Russia Beyond Slovenija.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek