REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Odiseja Alekseja Leonova: epski podvig prvega človeka v odprtem vesolju

Odiseja Alekseja Leonova: epski podvig prvega človeka v odprtem vesoljuPrvi človek v vesolju. Vir: RBTH

Aleksej Leonov ni bil samo prvi človek v odprtem vesolju. Bil je tudi izjemen umetnik.

Ko je človek prvič stopil iz vesoljskega plovila v veliko praznino odprtega vesolja, je ugledal impresiven prizor: »Zvezde so bile levo in desno od mene, nad mano in povsod naokoli,« se je svojega epskega podviga spominjal Aleksej Leonov, ki je preminil 11. oktobra v starosti 86 let.

Pogumna misija leta 1965 je Leonova ovenčala s slavo, dala pa mu je tudi spomine, ki so navdahnili serijo umetniških del, posvečenih odkrivanju vesolja.

Mladi Leonov bi lahko svoje življenje posvetil umetnosti, a ta nadarjeni slikar iz revne podeželske družine si ni mogel privoščiti študija, zato se je namesto tega pridružil vojski. Na koncu je postal član prve skupine kozmonavtov skupaj z Jurijem Gagarinom, ki je kasneje postal prvi človek v vesolju.

A usoda je tudi Leonovu namenila velik podvig. Mladenič je moral zapustiti varnost vesoljskega plovila in izvesti prvi sprehod po odprtem vesolju v zgodovini človeštva. Ta misija je bila tako nevarna, da bi se večkrat lahko končala tragično.

Kljub številnim težavam tekom misije se je Leonov uspešno vrnil v plovilo Voshod-2 in dokazal, da lahko ljudje preživijo v vesolju. Njegov edinstveni vesoljski sprehod je navdahnil kasnejše umetniško ustvarjanje. Leonov se je nato posvetil ustvarjanju znanstvenofantastičnih slik in na platno prelil domišljijske prizore osvajanja daljnih planetov.

Aleksej Leonov se je osebno spoznal s Pablom Picassom in med drugim navdahnil Arthurja Clarka, avtorja znamenite znanstvenofantastične zgodbe »2001: Vesoljska Odiseja,« ki je po Leonovu poimenoval vesoljsko ladjo.

Celoten članek si lahko preberete na: Russia Beyond

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek