REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rusija: Izrael odgovoren, sestrelitev letala pa rezultat nenamernega "spleta okoliščin"

Rusija: Izrael odgovoren, sestrelitev letala pa rezultat nenamernega Bashar al-Assad in Vladimir Putin | VIR: Pixsell

Sirske enote so v ponedeljek nad Sredozemskim morjem sestrelile rusko vojaško letalo, pri čemer je rusko obrambno ministrstvo danes odgovornost za to pripisalo Izraelu. Ruski predsednik Vladimir Putin je medtem dejal, da gre za splet nesrečnih okoliščin. Ubitih je bilo vseh 15 ruskih vojakov na krovu letala.

Rusko vojaško letalo II-20 je v ponedeljek zvečer ob 22. uri izginilo z radarskih zaslonov nad Sredozemskim morjem, to pa se je zgodilo v času, ko je izraelsko letalo F-16 napadalo tarče na severovzhodno sirsko provinco Latakija. Na ruskem obrambnem ministrstvu so zapisali, da so izraelski piloti "rusko letalo uporabili kot zaščito" pred protiletalsko obrambo Sirije.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je izraelskemu kolegu Avigdorju Libermanu v telefonskem pogovoru dejal, da Rusija odgovornost za sestrelitev ruskega vojaškega letala in smrt 15 članov posadke v celoti pripisuje Izraelu. Pri tem je omenil tudi možnost ukrepov, ki bi jih Moskva lahko uvedla kot odgovor na to dejanje. Zaradi incidenta je so na pogovor poklicali izraelskega veleposlanika v Moskvi.

"Gre bolj za splet tragičnih nesrečnih okoliščin," pa je kasneje povedal ruski predsednik, ki je dodal, da je on odobril izjavo obrambnega ministrstva. Zavrnil je primerjave s sestrelitvijo ruskega letala s strani Turčije leta 2015. "Izrael ni sestrelil našega letala," je poudaril.

"Brez dvoma je treba to resno preučiti," je še izpostavil. Napovedal je okrepitev varnosti ruskih vojakov v Siriji. Izrazil pa je tudi sožalje družinam žrtev.

Izrael je v odzivu izrazil obžalovanje zaradi smrti ruskih vojakov. "Polno odgovornost" za incident so pripisali režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada, čigar vojska je sestrelila rusko letalo, soodgovornost pa Iranu in libanonskemu gibanju Hezbolah.

Izrael je v odzivu izrazil obžalovanje zaradi smrti ruskih vojakov.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je kasneje v telefonskem pogovoru s Putinom prav tako poudaril, da je za sestrelitev odgovorna Sirija. Izrazil je tudi pripravljenost, da bi Moskvi predstavili ugotovitve izraelske preiskave incidenta.

Pri tem je izraelska vojska pojasnila, da je bil tarča napada sirski vojaški objekt, kjer naj bi sisteme za izdelavo orožja "v imenu Irana" predali libanonski šiitski skupini Hezbolah.

Obenem zavrača trditve Rusije o odgovornosti Izraela ter zatrjuje, da "med napadom na tarčo v Latakiji rusko letalo, ki je bilo sestreljeno, ni bilo na območju operacije". "Ko je sirska vojska sprožila rakete, ki so zadele rusko letalo, so bila izraelska letala že v izraelskem zračnem prostoru," je izraelska vojska poudarila v sporočilu.

Izrael je po Netanjahujevih besedah odločen "preprečiti, da bi se iranska vojska ustalila v Siriji, in tudi poskuse dobavljanja orožja, ki bi lahko bilo uporabljeno proti Izraelu, gibanju Hezbolah s strani Irana".

Delite članek