REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Uničili vse dokaze? Američani razstrelili zadnjo vohunsko bazo agencije CIA v Afganistanu

Uničili vse dokaze? Američani razstrelili zadnjo vohunsko bazo agencije CIA v AfganistanuUmik iz Afganistana ne poteka gladko. Vir: Twitter
Ameriške sile so zdaj uničile vso operativno dokumentacijo, računalniške trde diske in drugo pomembno opremo, da bi preprečile, da bi ta občutljivi material padel v roke talibanov.

Ameriška vojska je uničila zadnjo preostalo bazo obveščevalne agencije CIA v bližini letališča v Kabulu, od koder ameriške sile zaključujejo evakuacijo svojih državljanov in afganistanskih sodelavcev po zlomu svoje 20-letne operacije v državi pod Hindukušem, pred dokončnim umikom iz Afganistana.

Po poročanju New York Timesa je utrdba ameriških obveševalcev obratovala pod kodnim imenom Eagle Base in je bil njen namen protiteroristično usposabljanje afganistanskih varnostnih sil.

Ameriške sile so zdaj uničile vso operativno dokumentacijo, računalniške trde diske in drugo pomembno opremo, da bi tako preprečile, da bi ta občutljivi material padel v roke talibanov.

Lokalni mediji poročajo, da je bilo slišati detonacijo zelo daleč.

Tudi v prestolnici Afganistana.

Eagle Base (Orlovo gnezdo) je CIA ustanovila na začetku vojne, leta 2001 v nekdanji tovarni opek; ameriški operativci in njihovi sodelavci so jo uporabljali ves čas spopada.

Iz majhne postojanke je hitro prerasla v pomembno vohunsko središče v tem delu Azije, ki so ga uporabljali za usposabljanje protiterorističnih sil afganistanskih obveščevalnih agencij.

Po mnenju sedanjih in nekdanjih uradnikov agencije CIA so bile te afganistanske sile med edinimi, ki so se še naprej borile, ko se je proameriška vlada Ašrafa Ganija udala, sam predsednik Gani pa pobegnil iz Afganistana.

»Bila je to izjemna enota,« poudarja Mick Mulroy, nekdanji častnik Cie, ki je služil v Afganistanu. »Bili so eno glavnih sredstev, s katerimi je afganistanska vlada odvračala talibane v zadnjih 20 letih. Bili so zadnji, ki so se borili in utrpeli so gromozanske žrtve.«

Lokalno prebivalstvo je o bazi vedelo zelo malo.

Vohunska postojanka je bila zasnovana tako, da je bila izjemno varna in je bilo vanjo skoraj nemogoče prodreti.

Samo oporišče je obdajala 3,5 metrov visoka ograja, debela kovinska vrata pa so se hitro odprla in zaprla, da bi noter spustila avtomobil.

Tudi ko bi bilo znotraj ograje, je vsako vozilo moralo prestati preverbo na še treh varnostnih kontrolnih točkah, kjer so jih skrbno preiskali in dokumente pregledali, preden so jih spustili v bazo.

V prvih letih vojne je bil Mulroy, tedaj mlajši častnik Cie, zadolžen za Salt Pit, poslopje, ki je Američanom služilo za pridržanje ujetnikov v bližini same baze.

V resnici je bil Salt Pit eden od ameriških nezakonitih tajnih zaporov, ki so jih imele ZDA razsute predvsem v državah tretjega sveta, a nekatere tudi v EU.

Tam je eden od častnikov Cie ukazal zaporniku Gul Rahmanu, da sleče oblačila in ga je nato priklenil na steno. Rahman je umrl zaradi hipotermije.

Upravni odbor je zaradi tega primera - ko je ta pricurljal v javnost - priporočil preiskavo in disciplinske ukrepe, vendar je bil ves postopek naposled opstruiran.

Nekdanji pogodbeni sodelavec Cie je razkril, da uničenje vohunske baze sploh ni bila lahka naloga.

Poleg zažiganja zajetne dokumentacije in drobljenja trdih diskov je bilo treba trajno uničiti vso občutljivo opremo, da ne bi končala v rokah talibanov.

Baza Eagle Base, kot razlaga nekdanji pogodbenik Cie, namreč ni bila podobna veleposlaništvu v Kabulu, kjer so dokumentacijo zlahka hitro zažgali.

CIA je pobrala šila in kopita iz Afganistana. Vir: Posnetek zaslona, YouTube

Uničenje baze je bilo sicer vnaprej načrtovano in ni bilo povezano z veliko eksplozijo na letališču, v kateri je umrlo približno 170 Afganistancev in 13 ameriških vojakov.

Toda prav zaradi tega je eksplozija, ki je odjeknila le nekaj ur po napadu islamskih skrajnežev na letališču, vznemirila številne prebivalce Kabula, ki so se bali, da je šlo za nov teroristični napad.

Vohunsko gnezdo ameriške agencija CIA je bilo uničeno v skrbno načrtovani kontrolirani eksploziji le nekaj ur po terorističnem napadu pripadnika ISIS-K na letališču v Kabulu v četrtek.

Ameriška misija evakuacije državljanov ZDA in afganistanskih zaveznikov se bo uradno končala v torek, 31. avgusta.

Talibani so zagrozili, da ne bodo dovolili podaljšanje roka za evakuacijo, ker bi to šteli za nadaljevanje okupacije.

Uradniki Bidnove administracije zato svarijo, da bi nadaljevanje evakuacije po tem datumu znatno povečalo tveganje tako za Afganistance kot za vojake ZDA.

Delite članek