REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Letala, tanki, rakete: Kako so talibani po zaslugi ZDA postali najbolje opremljena teroristična skupina na svetu

Letala, tanki, rakete: Kako so talibani po zaslugi ZDA postali najbolje opremljena teroristična skupina na svetuTalibani ob letalu Tucano. Vir: Twitter

Državljanska vojna v Afganistanu je končana.

Voditelji talibanskega gibanja, (ki je teroristična organizacija, prepovedana v Rusiji) so razglasili končno zmago v afganistanski vojni, ki je trajala skoraj 20 let.

V prestolnici se vijejo zastave te skrajne organizacije, predsednik Ashraf Ghani je pobegnil iz države z letalom, napolnjenim z dolarji, afganistanska vojska pa se je talibanom predala brez boja.

Strokovnjaki menijo, da so danes talibani najbolj vojaško opremljena teroristična skupina na svetu, gibanje pa je vse to orožje prejelo brezplačno.

Po poročanju portala Life so talibani med drugim zasegli orožje, ki so ga Američani pustili, pa tudi tisto, ki ga je uporabljala afganistanska vojska.

Po obstoječih podatkih so imele vladne sile dokaj dober arzenal: okoli 40 srednjih tankov T-55 in T-62, 640 oklepnih transporterjev MSFV, 200 ameriških oklepnikov Max Pro in nekaj tisoč oklepnih vozil Hummer.

Poleg tega je imel Afganistan topništvo, približno 50 ruskih raketnih sistemov Grad, več kot 80 havbic D 30 kalibra 122 mm in več kot 500 minometov.

Del tega orožja – okoli 10.000 avtomatskih pušk s strelivom ter minomete – je Afganistanu podarila tudi Slovenija.

Zdaj je vse to prešlo v roke talibanov.

Poleg tega so talibani zasegli tudi orožje ameriških vojakov, ki pa jih zaradi okoliščin niso imeli časa odpeljati iz države.

Dobili so praktično vse orožje, ki so ga Američani pustili tam, to so oklepna vozila, legendarne protioklepne rakete 'Javelin' in drugi prenosni raketni sistemi, celo morje osebnega orožja vseh kalibrov in, kar je najpomembneje, ogromno komunikacijske opreme. In to vse, po čemer je znana ameriška vojska: majhne radijske postaje, vse vrste naprav za nočno opazovanje, ki omogočajo streljanje v temi, sredstva za določanje ciljev, majhna brezpilotna letala...

»Kar je ostalo v bazi v Bagramu, bi moralo zadostovati bataljonu z idealno opremo ali za malo slabše opremljeno celotno divizijo,« poudarja vojaški strokovnjak Sergej Sudakov.

Talibani so zasegli tudi 22 lahkih napadalnih letal EMB-314 Super Toucano, štiri transportna letala C-130H Hercules, 24 lahkih letal Cesna 208B in 18 turbopropelerskih letal PC-12.

Za povrhu tudi šest ruskih Mi-35, 76 letal Mi-17, 41 ameriških helikopterjev MD-530F in do 30 legendarnih helikopterjev Black Hawk UH-60A.

Tucano, brazilsko letalo - Afganistan Vir: Twitter
Tucano, brazilsko letalo - Afganistan. Vir: Twitter
Tega orožja v Afganistanu verjetno ne bodo množično uporabljali, saj so v resnici glavni spopadi končani, a to lahko privede do širjenja spopadov zunaj meja.

»Zdaj se veliko govori, da naj bi Američani orožje prepustili talibanom, vendar je to le kaplja v morju. Glavni dogodek je, da se je afganistanska vojska, ki so jo usposabljali Američani, predala brez boja. In zdaj so njene zaloge prešle na talibane. V bistvu so talibani postali edina teroristična organizacija na svetu, ki ima zdaj tudi letala v svojem arzenalu,« poudarja strokovnjak.

Poleg letalskih sil bo talibanski arzenal oklepnih vozil in večcevnih raketnih sistemov močno spremenil razmerje moči v tem delu sveta.

Pomembno pa je tudi, da so se zaradi spremenjenih razmer domači strokovnjaki postavili na stran nove afganistanske vlade. Tega orožja v Afganistanu verjetno ne bodo množično uporabljali, saj so v resnici glavni spopadi končani, a to lahko privede do širjenja spopadov zunaj meja, opozarja vojaški specialist Dmitrij Litovkin.

Talibanski tank  Vir:Twitter
Talibanski tank. Vir: Twitter

»Za talibane je to darilo iz nebes. Morda so ga dobili po sporazumu, morda se je tako zgodilo, a dejstvo, da ga zdaj imajo - ostaja. V bistvu je bila državljanska vojna, o kateri so govorile ZDA, vojna med ameriškimi marionetami v Kabulu in talibani, slednji pa so zmagali. Kot lahko vidimo, so se proameriške sile preprosto razpršile, vlade niti ni bilo, sesula se je v enem dnevu,« poudarja Litovkin.

»Želeli so pokazati, da obstaja velika razlika med Afganistanom z Američani in brez njih. Vsi so jih zaradi tega kritizirali in to so pokazali. A očitno so z umikom vojakov tako pretiravali, da se sploh niso zavedali, kako se je medtem vse sesulo, in šele v kaosu humanitarne katastrofe so spoznali, da so naredili nekaj slabega, vendar je bilo že prepozno. Zdaj ni več mogoče ustaviti tega, kar se je zgodilo,« sklene strokovnjak.

Spomnimo, do padca proameriškega režima v Kabulu je prišlo 15. avgusta.

V enem samem dnevu so predsednik, ministri in vojaški uradniki pobegnili iz države, vojska se je umaknila in talibanske čete so vstopile v prestolnico brez boja.

Hitra in slabo organizirana evakuacija Američanov pa ni bila videti kot slovesni umik vojakov, ki ga je ZSSR pokazala leta 1989, ampak kot sramoten pobeg, ki so ga Združene države Amerike bile prisiljene izvesti tudi leta 1975 v Vietnamu.

Delite članek