REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Talibani različica 2.0: Grozljiv posnetek, ki lahko spreobrne najtrdosrčnejše, morda celo Grimsa, ki trdi, da »beguncev ni«

Talibani različica 2.0: Grozljiv posnetek, ki lahko spreobrne najtrdosrčnejše, morda celo Grimsa, ki trdi, da »beguncev ni«Talibanska patrulja v Kabulu. Vir: Twitter

Od padca Kabula smo priče novemu pojavu v nekaterih zahodnih medijih: komentatorji, tudi v Sloveniji, poskušajo opravičiti neuspeh ZDA in Evropske unije, predvsem pa poraz zveze NATO v Afganistanu, češ da so se muslimanski verski skrajneži - spremenili.

Torej naj ne bi šlo za iste verske blazneže, ki so počeli nepredstavljiva grozodejstva, ko so se dokopali oblasti pred četrt stoletja.

Hkrati je to argumentacija tudi tistih, ki svarijo pred novim valom migrantov iz Azije in pozivajo na zaprtje meja z izgovori, da se Afganistancem nič slabega ne godi pod talibani.

Britanski načelnik generalštaba je denimo šokiral javnost, ko je dejal, da bi »svet moral dati talibanom prostor za oblikovanje nove vlade v Afganistanu in bi potem morda lahko ugotovili, da so uporniki, ki jih je Zahod dolga desetletja razglašal za militante, postali bolj razumni«.

Da umivanje zelo slabe podobe »talibov«, kot talibanskim fanatikom ljubkovalno pravijo, ne drži vode, pa kažejo poročila tako iz Kabula kot manjših afganistanskih mest, navkljub dejstvu, da njihovi vidnejši predstavniki poskušajo očarati svetovno in domačo javnost z izjavami, da bodo spoštovali pravice žensk in razglasili splošno amnestijo za vse izdajalce – sodelavce strmoglavljene proameriške vlade in vojaških inštruktorjev zahodnih sil, tudi tiste, ki so zvesto delali za Slovensko vojsko.

Takšne in podobne obljube talibanov so pritegnile pozornost svetovnih voditeljev od Rusije do Velike Britanije, ki so sklenili, da je potrebno počakati in ne takoj obsojati novo oblast.

Zdi se, da je omenjeno stališče po 15. avgustu prepričalo mnoge na Zahodu, zato so začeli dajati pomirjujoče izjave o talibanih. Britanski načelnik generalštaba je denimo šokiral javnost, ko je dejal, da bi »svet moral dati talibanom prostor za oblikovanje nove vlade v Afganistanu in bi potem morda lahko ugotovili, da so uporniki, ki jih je Zahod dolga desetletja razglašal za militante, postali bolj razumni«.

Tudi talibani sami na družbenih omrežjih razširjajo kopico sporočil, s katerimi se želijo prikupiti lokalnemu prebilastvu, bankam, podjetjem, tujim delavcem, vlagateljem, sosedom in pomembnim »igralcem v regiji«.

Iz Irana prihaja svarilo, da naj ljudje ne verjamejo tem obljubam. Iranci so te laži doživeli pred 42-timi leti.

Večkrat so ponovili, da želijo »ustvariti varno in stabilno okolje« za vse v Afganistanu.

Ob tem so pristavili, da vse to, se razume, zagotavljajo v duhu šeriatske zakonodaje.

Iz Irana prihaja svarilo, da naj ljudje ne verjamejo tem obljubam. Iranci so te laži doživeli pred 42-timi leti.

Talibani uporabljajo svobodo govora zahodnih medijev, gledajo v oči novinarjev in zanikujejo vse uboje, celo potrjene, opozarja ena od uporabnic družbenih omrežij iz Irana.

Kmalu je postalo jasno, da je prav to - šeriatska zakonodaja - ključ za razumevanje nič kaj idilične prihodnosti, ki čaka številne Afganistance.

Novice, ki prihajajo iz Afganistana spodkopavajo upanja, da so se talibani spremenili, opozarjajo britanski mediji.

Da so maske hitro padle, pa potrjujejo poročila s terena, ki so začela prihajati iz Afganistana in ki kažejo, da prava narava talibanov ni nikoli izginila, ampak se je le nekoliko potuhnila in prilagodila trenutnim razmeram, v katerih je njihova zmaga še vedno na nekoliko negotovih nogah.

Oborožena podskupina talibanov Angeli odrešenja (Angels of Salvation) hodi od vrat do vrat in lovi politične nasprotnike novega režima, hkrati pa je naznanila, da bodo vsi obešeni, piše Daily Mail.

Kazen: Osumljen, da je poskusil ukrasti avto. Vir: Twitter

Nekatere osumljence za krajo so (brez obtožnice, brez sodišč, brez odvetnika, brez razsodbe...) namazali s katranom in jih privezali na tovornjake, kot obliko ustrahovanja zbrane množice očividcev.

V mestu Jaballad na severu Afganistana je bil novinar Zahidullah Nazirzada umorjen zaradi protesta zoper novo oblast, med katerim je namesto talibanske, popisane z islamskimi gesli, dvignil afganistansko državno zastavo.

Na novinarja in še dva protestnika so talibani streljali brez opozorila, ker so si upali razviti zdaj prepovedane državne zastave.

V mestu Taloqan je skupina talibanov pred njenimi starši ubila dekle, ker ni hotela nositi burke.

Umorjen: Novinar Zahidullah Nazirzada. Vir: Twitter

Afganistanski veleposlanik na Poljskem je delil sliko njenih krvavih posmrtnih ostankov s kratko razlago, da talibani masakrirajo civiliste.

Veleposlanik na Poljskem je na svojem uradnem Twitter računu objavil, da talibani izvajajo grozljivo kampanjo terorja.

Navaja, da je tisočem učencem in študentom onemogočeno, da obiskujejo šole in fakultete, ter da skrajneži sistematično uničujejo daljnovode in spomenike, celo zabaviščni park v predmestju Kabula (kot prikazuje posnetek na koncu besedila), ki so ga požgali do tal... Uradno zaradi maščevanja svojih borcev, ki naj bi padli na tem mestu...

Znesli so se tudi nad nagrobniki na pokopališčih, ropajo trgovine in silijo deklice, ki so komaj zašle v puberteto v poroke s talibani, opozarjajo afganistanski uradniki, ki so v Evropi.

Predstavnik OZN poroča, da imajo talibani očitno odlične obveščevalne podatke o osebah, ki so delale za zahodne sile.

Talibanske patrulje, oborožene do zob in s seznami tarč namreč trkajo na vrata njihovih domov, preverjajo osebne dokumente navzočih, sprašujejo jih, s čem se ukvarjajo in kdo vse živi na tem naslovu.

V primeru prevajalca, ki je delal za nemško vojsko in se mu je uspelo pravočasno umakniti na varno, v Nemčijo, so ubili člana njegove družine…

Če ima navljub naštetemu še kdo pomisleke glede naporov, da tudi Slovenija poskrbi za afganistanske begunce, predvsem tiste, ki so delali kot prevajalci za pripadnike Slovenske vojske med njihovo misijo v Afganistanu, bo najbrž spremenil mnenje po ogledu video posnetka (spodaj), na katerem je videti, kako so talibani brutalno pretepli nekdanje prevajalce koalicijskih sil.

Morda celo poslanec SDS Branko Grims, ki je doslej trdil, da beguncev ni in da so vsi samo ekonomski migranti.

Na posnetku je videti tudi žensko v zeleni obleki, nekdanjo prevejalko pripadnikov zahodnih sil, ki jo množica talibanov neusmiljeno brca in pretepa, eden med njimi pa celo z vso silo skače po njenih prsih…

25-letna ženska, ki se je predstavila kot Manizha, je povedala britanskim novinarjem, da je bila njena mama Najia s tremi sinovi in ​​z njo doma v majhni vasici, ko so k njim v hiško vdrli talibani.

Ne glede na to, če so se in koliko talibani spremenili ali ne, očitno je, da so zanje zahodna kultura in svoboščine nekaj nesprejemljivega, kar je v nasprotju z njihovo razlago šeriatskega prava.

Zahtevali so, da jim njena mama - kuha.

»Mati jim je odvrnila, da je revna, ‘kako vam lahko kuham?’«, je za CNN povedala Manizha.

Po njenih besedah so njeno mati nato začeli živalsko pretepati, ko pa je nesrečna ženska padla na tla, so jo še naprej brcali. Nato so v hišo vrgli ročne bombe, hiša pa je pogorela do tal.

Najia je umrla za posledicami utrpljenih poškodb.

Talibanska nadzorna točka v Kabulu. Vir: Twitter

Ne glede na to, če so se in koliko talibani spremenili ali ne, očitno je, da so zanje zahodna kultura in svoboščine nekaj nesprejemljivega, kar je v nasprotju z njihovo razlago šeriatskega prava.

Tudi če iz čisto pragmatičnih razlogov morda ohranijo nekaj svoboščin, njihova pripravljenost ubijanja civilistov kaže, da v bistvu niso zapustili temeljnih načel delovanja in nazorov nekdanje organizacije, ki je v času svojega petletnega vladanja širila le - teror.

Delite članek