REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Grozni posnetki talibanskega maščevanja: Talibani likvidirali šefa policije (šokanten video)

Grozni posnetki talibanskega maščevanja: Talibani likvidirali šefa policije (šokanten video)Talibani: Umor. Vir: Twitter

Čeprav so talibani dejali, da se ne bodo maščevali vladnim silam in so pozvali svoje nasprotnike ter pripadnike varnostnih sil nekdanje vlade, da naj se predajo, so se pojavili grozljivi posnetki, ki kažejo, da so pripadniki tega radikalnega gibanja začeli s čistko in maščevalnimi akcijami.

Zadnji objavljeni videoposnetek prikazuje usmrtitev Mullaha Achgazija, nekdanjega načelnika policije v provinci Baghdis.

Zadnji objavljeni videoposnetek prikazuje usmrtitev Mullaha Achgazija, nekdanjega načelnika policije v provinci Baghdis.

Posnetek kaže klečečega Achgazija z zavezanimi očmi, na katerega nato talibani streljajo z avtomatskim orožjem.

Iranski novinar Babak Tagwe trdi, da je omenjeni eden od skoraj sto poveljnikov afganistanske vojske in policije, ki so jih talibani usmrtili v zadnjih 5 dneh.

 

 

Drug posnetek televizije RT kaže aretacijo na ulici, izpeljano z RPG-jem, ročnim metalcem raket.

Razmere v Afganistanu so se v zadnjih tednih po začetku ofenzive talibanov na velika mesta poslabšale.

Talibani so v nedeljo prevzeli nadzor nad vsemi mejnimi prehodi. Čez dan so muslimanski skrajneži vstopili v Kabul in prevzeli nadzor nad predsedniško palačo.

Hkrati je afganistanski predsednik Ashraf Ghani zapustil državo, da bi po njegovih besedah ​​»preprečil prelivanje krvi.«

Tiskovni predstavnik političnega urada talibanov Muhammad Naim je kasneje sporočil, da je 20-letne vojne v Afganistanu konec.

Talibani ob tem ves čas ponavljajo, da so se spremenili, doživeli transformacijo, da se bodo ženske lahko šolale in delale »v skladu s šeriatskim pravom« in da »nikomur ne bodo trkali na vrata«, da bi jih spraševali, komu so med vojno pomagali.

Transformacija od glave do pet: Poročevalka CNN iz Kabula, Američanka Clarissa Ward. Vir: Twitter

Vendar njihova dejanja očitno niso v skladu z besedami, čeprav komentatorji na RTV Slovenija pri talibanih že opažajo večinoma pozitivne spremembe in njihov »toleranten odnos do manjšin.«

Novinar Dnevnika Ervin Hladnik Milharčič je namreč izpostavil predvsem dejstvo, da so ob zadnjem šiitskem verskem prazniku talibani dovolili praznovanja, kar naj bi bil dokaz, da so se zelo spremenili

Verjetno bo v prihodnje blagohotnega poročanja o talibanih v Sloveniji še več, deloma zaradi splošne promuslimanske usmerjenosti dela medijev, deloma pa zato, ker je po zmagi talibanov le tako mogoče zmanjšati neprijetne občutke poraza, celo krivde, razočaranja in brezupa med gledalci, ki se nato prelivajo tudi na zvezo NATO, ki je izgubila to vojno.

Medtem pa je v Afganistanu še vedno okoli 5500 ameriških vojakov, ki pa se ukvarjajo le z evakuacijo.

Po drugi strani pa nekateri civilisti kažejo neverjeten pogum.

V enem primeru so razvili veliko afganistansko zastavo.

Zaradi podobnega primera so talibani že streljali in ranili več ljudi.

Delite članek