REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kako je ameriški boj proti socializmu pripeljal do prevlade islamskih skrajnežev

Kako je ameriški boj proti socializmu pripeljal do prevlade islamskih skrajneževKabul pred talibani. Vir: Twitter

Ob ameriških porazih v Iraku, Afganistanu, Siriji, Libiji in še marsikje po svetu si mnogi zastavljajo vprašanje o koreninah ameriških intervencij.

Del odgovora leži v mesijanskem prepričanju neokonservativcev, da so poklicani, da z ognjem in mečem širijo demokracijo in ameriški način življenja po vsem svetu.

Toda pri tem se pogosto pozablja, da so k vzponu radikalnih islamistov, ki danes ubijajo ameriške vojake v Afganistanu, pripomogle prav ameriške vlade in to zaradi svojega vztrajnega boja proti – socializmu.

Ženske v Kabulu
Nekoč: Ženske v Kabulu. Vir: Twitter

Ob grozljivih podobah kaosa v Kabulu danes se moramo zato spomniti, da talibani ne bi mogli priti na oblast, če ne bi ameriška vlada naredila vse, da bi zadržala socializem izven Afganistana in Pakistana - ne glede na želje teh narodov.

V sosednjem Pakistanu so ZDA pritisnile na socialističnega premierja Zulfikarja Alija Bhutta, da bi se boril proti Sovjetom v Afganistanu.

Potem ko je Bhutto to zavrnil, so ZDA med državnim udarom brutalnega, podjetniškega vojaškega diktatorja, ki je bil usposobljen v ameriški vojaški bazi v Kansasu - gledale vstran.

Leta 1977 je namreč general Zia-ul-Haq, ki je bil močno religiozen zrušil Bhutta z državnim udarom. Njegov cilj je bil Pakistan kot islamska država s šeriatskim pravom

Zato je ustanovil ločena vrska sodišča, ki so odločala o verskih in moralnih zadevah.

Istočasno je preganjal šiite.

Afganistan nekoč in pod talibani
Afganistanke nekoč in pod talibani. Vir: Twitter

Premiki so bili občutni.

Po raziskavah PEW centra večina Pakistancev še vedno podpira šeriatsko pravo kot uradno pravo države.

In ob tem se večina Pakistancev bolj identificira z religijo kot s svojim narodom, za razliko od muslimanov v nekaterih drugih državah, kot so na primer Egipt, Indonezija in Jordanija.

V Afganistanu sta predsednika Jimmy Carter in Ronald Reagan oborožila mudžahedine, da bi strmoglavila sekularno, socialistično vlado, ki je podpirala pravice žensk, vendar je tesno sodelovala s Sovjetsko zvezo.

Zbigniew Brzezinski je bil ognjevit zagovornik oboroževanja mudžahedinov.

Jasno jim je sporočal, da je njihov boj pravičen in da lahko računajo na pomoč ZDA.

Ko so imele Združene države Amerike težave s talibani pa jih Rusija ni oboroževala, čeprav so mediji v ZDA objavili več neutemeljenih člankov o nekakšnem plačevanju za glave ameriških vojakov.

Ameriške tajne službe so v zvezi s to res lažno novico namreč potrdile, da so bili viri, ki so trdili, da Moskva ponuja talibanom nagrado za glave ubitih ameriških vojakov - izjemno neverodostojni.

So pa na ta način Američani poskusili zrušiti socialistično vlado v Kabulu, ki je uvedla vrsto reform.

Afganistan v času socialistične vlade
Afganistan v času socialistične vlade. Vir: Twitter

V času socialistične oblasti v Afganistanu je življenje v tej državi potekalo povsem drugače, kar pričajo tudi številni posnetki iz tistega časa.

Žensk na ulicah več praktično ni in celo moški si ne upajo več oblačiti jeansa.

Vse to se zdi danes nekaj povsem neverjetnega.

Teh prizorov danes v Afganistanu ni več videti.

Žensk na ulicah več praktično ni in celo moški si ne upajo več oblačiti jeansa.

Še vedno živimo s posledicami teh nespametnih in antidemokratičnih dejanj ter kolaboracije ZDA s skrajnimi muslimanskimi gibanji - tako kot na desetine milijonov Pakistancev in Afganistancev.

Kabul v času socializma
Kabul v času socializma. Vir: Twitter

Isto velja za BiH, kjer je Osama bin Laden že leta 1992 s potnim listom BiH, ki ga je dobil na Dunaju prišel najprej v Maribor, si ogledal, kje bodo pristajala letala z orožjem, nato pa potoval do Splita in Mostarja, kjer je organiziral enote mudžahidov, ki so nato ubijali in dobesedno klali srbske civiliste v BIH.

Clintonova administracija pa je dopuščala oboroževanje muslimanov v BiH kljub embargu OZN. Tudi to je nato privedlo do hujšega in bolj krvavega poteka vojne.

Prizadevanja za ameriško svetovno vojaško hegemonijo so vedno naredila več za polnjenje žepov bogatih kot za izboljšanje blaginje povprečnega ameriškega volivca.

Delite članek