REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Strah pred ponavljanjem zgodovine: v Dresdnu razglasili »nacistično izredno stanje«

Strah pred ponavljanjem zgodovine: v Dresdnu razglasili »nacistično izredno stanje«Neonacisti in njihovi nasprotniki v Dresdnu

Mestni svet v Dresdnu na vzhodu Nemčije je sprejel resolucijo, s katero je zaradi številnih napadov na manjšine razglasil »nacistično izredno stanje«.

V dokumentu, sprejetem v sredo, so svetniki opozorili, da so »protidemokratična, protipluralistična, ljudomrzna in skrajno desna stališča dosegla vrhunec in da je nasilje vse pogostejše«.

Podcenjevati izzive desnice, to enkrat že ni delovalo.

»Mesto ima težave z nacisti,« je priznal svetnik stranke Die Partei Max Aschenbach.

Pri tem je imel v mislih protiislamsko in do tujcev sovražno gibanje Pegida, ki je bilo ustanovljeno v Dresdnu leta 2014.

Resolucija predvideva, da bo mesto okrepilo demokratično kulturo ter bolje zaščitilo manjšine in žrtve desničarskega nasilja, poroča Bild.

Sklep je sprejelo 39 svetnikov iz vrst Zelenih, levice in svobodnjakov (FDP). Pri tem pa je 29 svetnikov glasovalo tudi »proti.«

Dresden in neonacisti

Ozadje te resolucije predstavlja veliko število dejanj, usmerjenih proti tujcem in kakorkoli »drugačnim« v nemški družbi.

Da je potrebno nekaj storiti zoper to, pa so svetniki utemeljevali tudi z dejstvom, da si mesto prizadeva pridobiti naslov »evropske kulturne prestolnice« v letu 2025.

Omenjeno resolucijo je sicer predlagal 34-letni Max Aschenbach, član »humoristične stranke« z imenom – Stranka.

Tri strani dolg predlog je bil s strani vladajoče koalicije strank nekoliko predrugačen, tako da je bil na koncu poziv zoper »nacistično izredno stanje« preoblikovan v poziv k spoštovanju ustave.

Dresden in neonacisti

Pri tem je lokalni parlament pooblastil člana FDP Dirka Hilberta, da se posveti »krepitvi demokratične kulture« in »zaščiti manjšin  in žrtev nasilja«, ter da se strogo preganjajo tudi vsi storilci kaznivih dejanj.

Nevarnost zagotovo prihaja z desne. Leta med 1933 in letom 1945 niso mušji drekci zgodovine.

Sklep pa so kritizirali v nekaterih strankah, na primer pri »svobodnih volivcih.«

Njihov svetnik Frank Hannig je dejal, da poziv vnaša v družbo »nacističen govor« in opozoril, da je tudi »Adolf Hitler prišel na oblast šele s pomočjo izrednih zakonov.«

Dejal je še, da zato ne bo glasoval za izglasovanje tega »stanja.«

Po drugi strani pa je svetnik FDP-ja Holger Hase takemu razmišljanju nasprotoval.

»Nevarnost zagotovo prihaja z desne. Leta med letom 1933 in letom 1945 niso mušji drekci zgodovine. Podcenjevati izzive desnice, to enkrat že ni delovalo,« je opozoril.

Delite članek