REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Mis Hitler« na sodišču: dekle zmagalo na škandaloznem lepotnem tekmovanju, ki so ga organizirali neonacisti

»Mis Hitler« na sodišču: dekle zmagalo na škandaloznem lepotnem tekmovanju, ki so ga organizirali neonacistiMis Hitler, vir: YouTube

Dekle, za katero tožilstvo trdi, da pripada neonacistom, se je udeležilo in zmagalo na tekmovanju za »mis Hitler«, ki ga je organizirala ekstremna britanska desničarska organizacija National Action, s ciljem novačenja novih članov, poroča britanski Independent.

22-letno Alice Cutter, znano kot »princesa Buchenwalda«, obravnava Kraljevsko sodišče v Birminghamu (Anglija), skupaj s fantom Markom Jonesom, ki je obtožen po tem, ko se je fotografiral v koncentracijskem taborišču Buchenwald z dvignjeno roko po vzoru na nacistične pozdrave iz časa tretjega rajha.

Jones se je z razvpito fotografijo nato bahal na svetovnem spletu, zato je kmalu pritegnil pozornost britanskih protiterorističnih enot in tožilstva Združenega kraljestva.

Alice pa si je sama nadela vzdevek princese Buchenwalda, ko se je prijavila na lepotno tekmovanje, verjetno pod vplivom njenega fanta Jonesa. Oba s fantom sta se našla na udaru protiteroristične zakonodaje po Jamesovem obisku nacističnega taborišča smrti v bližini Weimarja, v Nemčiji tik pred spornim tekmovanjem.

Alice je na zavržnem tekmovanju zasenčila vso konkurenco, je na naroku v Birminghamu prejšnji teden opozoril tožilec Barnaby Jameson.

Tožilec: obtoženca sta želela sejati teror z 'ideologijo, ki je tako zavržna, tako ekstremna in tako skrajno odbita, da je njen obstoj šokanten za mnoge od nas, če ne za vse.'

24-letni Mark Jones in njegova punca Alice, oba iz kraja Halifax, sicer zanikata, da sta bila člana Nacionalne akcije od konca leta 2016 do septembra 2017.

Toda tožilstvo trdi, da ima dokaze in Jonesa obtožuje tudi zaradi poziranja na fotografiji, medtem ko je »izvajal Hitlerjev pozdrav« v Buchenwaldu leta 2016.

Alice Cutter zapušča poslopje sodišča v Birminghamu (levo). Shod Nacionalne akcije v Darlingtonu, novembra 2016 (desno). Vir: YouTube

Tožilstvo je predstavilo porotnikom fotografijo dveh moških, od katerih je eden Mark Jones, ki stojita v nekdanji sobi za eksekucije Buchenwalda, kjer so bili židovski zaporniki obešeni, in se šopirita z zastavo Nacionalne akcije.

Alice Cutter je obtožena širjenja sovraštva in zagovarjanja patoloških rasnih predsodkov.

Tožilstvo zatrjuje, da ni naključje, da si je Alice Cutter izbrala prav omenjeni vzdevek, ker se je želela tudi na ta način povezati z zloglasnim nacističnim taboriščem Buchenwald, v katerem je med drugo svetovno vojno umrlo 56.000 ljudi, saj je njen zaročenec Mark, prav tako član prepovedane skrajne skupine National Action, obiskal Buchenwald le mesec dni pred spornim tekmovanjem.

Toda to ni vse, poudarja tožilstvo – Alice se je namreč prijavila na natečaj »Mis Hitler« junija 2016, le nekaj dni po tem, ko je priljubljeno poslanko laburistov Jo Cox umoril brezposelni vrtnar Thomas Mair, obseden z nacistično ideologijo.

Alice Cutter je obtožena širjenja sovraštva in zagovarjanja »patoloških rasnih predsodkov« v času, ko je bila z zaročencem aktivna članica iste skupine, National Action, ki je bila razglašena za teroristično in zaradi »rasistične, antisemitske in homofobne« ideologije ter poziva k nasilju prepovedana leta 2016, potem ko je pozdravila brutalen umor britanske poslanke Jo Cox.

Po besedah tožilca Jamesona je bilo tekmovanje za »mis Hitler 2016« organizirano s ciljem širjenja propagande ekstremne desnice in novačenja novih članov, med katerimi se je našla tudi Alice Cutter, ki ji je naposled uspelo nadeti si neslavni naslov Hitlerjeve lepotičke.

Tožilec je poudaril, da sta obtoženca poskušala sejati teror z »ideologijo, ki je tako zavržna, tako ekstremna in tako skrajno odbita, da je njen obstoj šokanten za mnoge od nas, če ne za vse«.

Dodal je še, da gre v primeru obtožencev za »grozo patološkega rasnega predsodka; ta primer se nanaša na 'povezovanje in druženje v sovraštvu' - sovraštvu, ki je tako fanatično, in prijateljstvo, ki je tako kljubovalno, da bi obtoženca prej prekršila zakon, kot prelomila svoje vezi, stkane v sovraštvu.«

Toda Nacionalna akcija ni razpustila svojega članstva po vladni prepovedi leta 2016, ampak se je razdelila na frakcije z novimi imeni.

Ni prvič, da je v Veliki Britaniji sprožen kazenski pregon proti desničarskim skrajnežem.

Vlada je po umoru Jo Cox dala pod drobnogled preiskovalcev vse tiste, ki so osumljeni hujskanja k sovraštvu, najbolj odmeven proces pa se je končal z obsodbo vodje Nacionalne akcije Christophera Lythgoa, ki bo preživel za zapahi celih osem let.

Delite članek