REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Obraz zla: Nemčija se za las izognila oboroženi vstaji, neonacist priznal atentat na sodelavca Angele Merkel

Obraz zla: Nemčija se za las izognila oboroženi vstaji, neonacist priznal atentat na sodelavca Angele MerkelAtentator na sodelavca Angele Merkel in neonacisti v Nemčiji
Atentat in vsa dogajanja po njem so razkrili, da ima Nemčija še vedno »nacističen problem«

Po skoraj treh tednih mrzlične preiskave, v kateri je sodelovalo več kot 50 kriminalistov, je konec ugibanj in teorij zarot.

Preiskovalci so naposled prišli na sled tako storilcu kot odgovorom na ključni vprašanji: kdo in zakaj je zakrivil brutalno usmrtitev tesnega sodelavca nemške kanclerke Angele Merkel, je po včerajšnji seji parlamentarnega odbora za notranje zadeve razkril nemški notranji minister Horst Seehofer.

Tako je razsvetljena skrivnostna smrt nemškega politika Walterja Lübckeja, po kateri se je policija našla pred težko nalogo, ker ni bilo nobenih prič zločina, ker nihče od 1000 prebivalcev vasice, kjer se je atentat zgodil – »ni videl ničesar«, mesto zločina pa je bilo »slučajno očiščeno«.

Osumljenec, ki so ga aretirali v povezavi z umorom lokalnega politika Walterja Lübckeja, je že priznal dejanje.

Nemški minister: 'Preiskava tega političnega umora še ni končana.'

Po Seehoferjevih besedah gre za 45-letnega Stephana E., ki trdi, da je zavržno dejanje opravil sam.

Toda minister zagotavlja, da preiskava tega »političnega umora« še ni končana.

Razkril je še, da policija išče morebitne osumljenčeve pomagače, čeprav ta trdi, da jih ni imel.

Po navedbah poslancev, ki so se udeležili seje odbora za zaprtimi vrati, nemški zvezni tožilec Peter Frank ni podal podrobnosti o motivu osumljenca za umor.

Dejstvo, da je urad zveznega tožilca pristojen za preiskavo, je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa dokaz več, da gre za politično motiviran umor.

Stephan E. je bil že leta 1993 udeležen v zločinu storjenemu iz sovraštva, in nato obsojen napada z eksplozivom na domove tujcev.

Stephan E. je bil že leta 1993 udeležen v zločinu storjenemu iz sovraštva, in nato obsojen napada z eksplozivom na domove tujcev, je še povedal notranji minister.

Nemško zvezno tožilstvo je sicer že pred dnevi razkrilo, da je umor vodje mestne uprave v nemškem Kasslu verjetno povezan s skrajno desnico.

Osumljenec naj bi bil po poročanju nemških medijev povezan z desničarsko teroristično celico Nacionalsocialistično podzemlje (NSU).

Povod za umor pa naj bi bila jeza zaradi povečanega števila beguncev in migrantov.

Smrt znanega in priljubljenega politika je izzvala veliko vznemirjenja v nemški javnosti, pa tudi onstran meja Nemčije, kjer so mediji takoj sklepali, da gre za zločin iz sovraštva.

Spomnimo, 65-letnega Lübckeja so našli mrtvega v začetku junija na terasi njegovega doma v kraju Wolfhagen blizu Kassla v nemški zvezni deželi Hessen.

S pištolo je bil od blizu ustreljen v glavo.

Hessenski tožilec Horst Streiff je nemudoma pojasnil, da ni dokazov, ki bi kazali na samomor vidnega člana Krščansko-demokratske unije (CDU) nemške kanclerke Angele Merkel.

Šlo je torej za brutalen umor politika desnosredinske CDU, ki je od leta 2009 opravljal dolžnost vodje mestne uprave v Kasslu, osrednji upravni oblasti zvezne dežele Hessen.

Lübckeja so zgodnjih urah 2. junija našli na terasi njegove hiše v vasi Istha; poskusi oživljanja so bili klavrni in Lübcke je kmalu po prihodu v bolnišnico podlegel strelni rani na glavi.

Preiskovalci so ugotovili, da je bil usoden strel iz malokalibrskega orožja, izstreljen iz neposredne bližine.

Smrt znanega in priljubljenega politika je izzvala veliko vznemirjenja v nemški javnosti, pa tudi onstran meja Nemčije, kjer so mediji takoj sklepali, da gre za zločin iz sovraštva.

Preiskavo zadeve vodi posebna komisija državnega kriminalističnega urada Hessen-Spodnja Saška, s sprva 20, nato pa 50 izkušenimi preiskovalci.

Preiskovalci so se v začetni fazi znašli pred težko preizkušnjo, ker v vasici s komaj tisoč prebivalci v bližini Kassla na severu Nemčije, kjer se vsi med seboj poznajo, nihče ni slišal ničesar in ne videl ničesar.

Zdelo se je, da je preiskava od vsega začetka zašla v slepo ulico, so opozarjali nemški mediji slab teden po umoru Walterja Lübckeja.

Lübcke je bil sicer najbolj znan po svoji vneti podpori odločitvi kanclerke Angele Merkel iz jeseni 2015, da odpre vrata Nemčije za milijon sirskih in drugih beguncev.

Običajen način zoženja kroga možnih osumljencev s pomočjo iskanja signala mobilnih telefonov je bil v tem primeru neuporaben, ker je bila Istha v trenutku umora središče lokalnega pivskega festivala, zaradi katerega se je v vasici zbralo okoli 2000 ljudi.

Kako je potem mogoče, da nihče ni videl, ne slišal ničesar, so se zmrdovali komentatorji. Ampak policiji je čez slaba dva tedna vendarle uspelo razvozlati krut umor in prijeti storilca.

Lübcke je bil sicer najbolj znan po svoji vneti podpori odločitvi kanclerke Angele Merkel iz jeseni 2015, da odpre vrata Nemčije za milijon sirskih in drugih beguncev.

»Moramo sprejeti te ljudi, a tisti, ki ne mislijo tako, naj odidejo iz Nemčije,« je javno sporočil nemškim sorojakom leta 2015.

Njegove besede so sprožile veliko razburjanja, pravo nevihto v desničarskih krogih. Prejel je tako hude grožnje s smrtjo, da ga je morala varovati policija.

V dneh, ki so sledili umoru Walterja Lübckeja, so tudi številni drugi nemški politiki prejeli grožnje s smrtjo, desničarji so grozili s smrtjo celo županji Kölna.

Za desnico in naciste pa je bila zadeva od vsega začetka jasna, je opozarjal magazin Stern: »gre za atentat«, ker »Lübcke si je to zaslužil.«

Toda Lübcke je do bridkega konca ostal simbol podpore odprtim vratom za sirske begunce, nato pa je njegova smrt znova povzročila razprave in poplavo sovraštva na svetovnem spletu, predvsem na Facebooku in YouTubeu.

Državni tožilec iz Kassla je zato napovedal, da bo preveril, katere objave na socialnih omrežjih so lahko kazensko pregonljive.

Ob tem smatra za odgovorne tudi same operaterje socialnih platform, zato ni dvoma, da bodo tudi ti »kršitelji sankcionirani z zajetnimi denarnimi kaznimi«.

Za desnico in naciste pa je bila zadeva od vsega začetka jasna, je opozarjal magazin Stern: »gre za atentat«, ker »Lübcke si je to zaslužil.«

»Umor??? Sam je skočil brez padala,« je cinično komentiral eden od prvakov skrajno desne AfD na Facebooku grozljiv umor znanega politika.

Lübckejeva smrt se je proslavljala na internetu na skrajno ogaben in nečloveški način, je ob Sternu opozarjal tudi Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Brez takšnih platform, kot sta YouTube in Facebook, bi bil takšen plaz sovraštva nepredstavljiv in čas je, da tudi sami začnejo prevzemati odgovornost – je izpostavil ugledni frankfurtski časnik FAZ.

Predsednik Nemčije Frank-Walter Steinmeier je omenjene sovražne komentarje na socialnih omrežjih označil za »sramotne, odvratne, gnusne, v vseh pogledih zavržne«.

Tudi minister za zunanje zadeve Heiko Maas je prek Twitterja izrazil zgražanje nad dejstvom, kako so se desničarski jastrebi spravili nad mrtvega Walterja Lübckeja.

»Nemčija ima težavo s terorizmom. V naši deželi imamo več kot 12.000 nasilnih ekstremistov. 450 jih je celo poniknilo v podzemje - kljub izdanim nalogom za prijetje. Čas je, da postanemo bolj odločni: niti milimetra več sovražnikom svobode!« je sklenil Maas.

»Lokalni politiki in prostovoljci so si zaslužili naše spoštovanje. Naša demokracija lahko uspeva le s vsakodnevnim delom na terenu,« je pristavil Maas.

Medtem ko so kolegi iz CDU obžalovali smrt Walterja Lübckeja, »človeka, ki ga ni bilo strah povedati, kar misli«, je skrajna desnica odkrito slavila umor v Nemčiji sicer priljubljenega politika ...

Esther Bejarano, ki je preživela zloglasni Auschwitz, je ob brutalnem umoru politika povzidgnila svoj glas in opozorila nemško javnost, da ne sme biti tiho, ampak se mora (znova) boriti proti naraščajočemu fašizmu.

Čeprav so meje že dolgo zaprte, so begunci še vedno vroča tema v Nemčiji, konflikt pa se je razvnel tudi znotraj CDU, saj je imela odločitev Angele Merkel ostre nasprotnike tudi v stranki, kar jo je nazadnje prisililo, da odstopi kot voditeljica stranke in najavi svoj odhod iz politike po koncu kanclerskega mandata leta 2021.

Nemški mediji so, kljub trditvam iz vrha policije, da ni nobenih sledi, da bi bil umor politično motiviran, že od začetka opozarjali, da sledovi umora vodijo do burne razprave iz oktobra 2015 v Lohfeldnu v bližini Kassla.

Na srečanju, ki se ga je takrat udeležilo več kot 800 ljudi, je bilo veliko gorečnih nasprotnikov liberalne politike priseljevanja, ki jo je zagovarjala Angela Merkel, ki je za nekaj mesecev odprla nemške meje za begunce iz v vojni razdejane Sirije.

Najbolj zagnani nasprotniki priseljenske politike nemške kanclerke so takrat večkrat grobo prekinili Lübckejev govor.

Toda on je nasprotnike poskušal prepričati s sporočili, da sta ljubezen do bližnjega in krščanske vrednote ključnega pomena za življenje v Nemčiji.

Kljub grožnjam pa je bil do zadnjega diha prepričan, da sta sočutje in usmiljenje do preganjanih, tudi ko ti prihajajo iz Sirije in so nekoliko temnejše barve kože – ključnega pomena za Nemčijo, za Evropo.

»V naši državi je vredno živeti. Tu mora človek stremeti k vrednotam. Kdor ne deli teh vrednot, lahko gre kamorkoli in zapusti to državo, če se z njimi ne strinja. To je svobodna odločitev vsakega Nemca,« je prepričano dejal krščanski demokrat.

V poplavi groženj in sovražnih komentarjev iz leta 2015 je bil na enem desničarskem blogu objavljen tudi domači naslov sedaj umorjenega politika ...

Kljub grožnjam pa je bil do zadnjega diha prepričan, da sta sočutje in usmiljenje do preganjanih, tudi ko ti prihajajo iz Sirije in so nekoliko temnejše barve kože – ključnega pomena za Nemčijo, za Evropo.

Sočutje za begunce iz vojnih območij in pomoči potrebnih sta bila zanj temelja krščanske etike.

V nasprotju z njegovo etiko, pa poslanci skrajno desne stranke AfD niso želeli vstati s svojih sedežev v bavarskem parlamentu, ob komemoraciji kolegu, ki je umrl v atentatu, opozarjajo lokalni mediji.

Spiegel danes razkriva, da je storilec Stephan E. priznal tako umor kot motiv zanj - ta je, da je bil umor reakcija na Lübckejevo izjavo iz oktobra leta 2015, ko je podprl prihod sirskih beguncev v Nemčijo.

Sam atentat in vsa dogajanja po njem so razkrili, da ima Nemčija še vedno »nacističen problem« in da so skrajno desna gibanja vse močnejša.

Tuji mediji poročajo, da v Nemčiji živi okoli 13.000 nasilnih desničarskih ekstremistov ...

Na to nevarnost je v luči zadnji dogodkov opozorila tudi sama kanclerka Merkel, ko je spregovorila o temnih silah, ki se dvigujejo nad Evropo.

Umor njenega tesnega sodelavca je spet sprožil razprave o povratku »naci-problema« v Nemčiji.

Generalno državno tožilstvo v Karlsruheju je potrdilo, da so vložene obtožnice zoper osem pripadnikov skrajno desničarske teroristične organizacije »Revolucija Chemnitz«, ki je načrtovala rušenje ustavnega reda v Nemčiji, poroča Tagesschau.

Deutsche Welle piše, da je generalno državno tožilstvo, ki je pristojno za primere ogrožanja državne ureditve, potrdilo pisanje medijev, da obdolžence bremeni združevanja z namenom podpihovanja oboroženega upora proti oblastem.

Obtožencem se konkretno očita, da so se v času nemirov v mestu Chemnitz na vzhodu Nemčije lansko poletje prek komunikacijske aplikacije in skupine v okviru Telegrama združili z namenom, da bi sprožili upor proti oblastem in vzpostavili družbeni red, ki »ustreza ideologiji skrajne desnice«, piše v sklepu vrhovnega sodišča Nemčije, navajajo nemški mediji.

Neredi v Chemnitzu in protesti proti tujcem v tem mestu so sledili po tem, ko so se v javnosti razširile govorice, da je sirski begunec z nožem zabodel Nemca.

Okoliščine te smrti sicer do danes še niso pojasnjene.

Obtoženci se nahajajo v preiskovalnem zaporu že od začetka oktobra lani, med njimi pa so vodilni iz skupin neonacistov, skinheadov in huliganskih tolp iz Chemnitza in okoliških območij.

V zadnjih dneh se je v Nemčiji razvnela burna razprava glede boja proti nasilju, ki prihaja iz skrajno desnega političnega spektra.

Vzrok za to pa je prav umor demokrščanskega politika Walterja Lübckeja, ki je zagovarjal begunsko politiko kanclerke Merkel in dejstvo, da je aretirani osumljenec umora prav tako pripadnik - neonacistične organizacije.

Komentarji