REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Tripwire«, kitajska vojska na manevrih v Evropi: Če se Zahod spravi na Belorusijo in Rusijo bo imel opravka - s Kitajsko!

»Tripwire«, kitajska vojska na manevrih v Evropi: Če se Zahod spravi na Belorusijo in Rusijo bo imel opravka - s Kitajsko!Vojska Ljudske republike Kitajske je te dni prispela v Belorusijo z vojaškim transportnim letalom. Belorusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da bo kitajska vojska sodelovala v skupnem »protiterorističnem usposabljanju«. Vir: Posnetek zaslona, X

Pritiski Zahoda na Rusijo, Belorusijo, Kitajsko in druge države »svetovnega otoka« oziroma Evrazije že povzročajo okrepljeno sodelovanje v drugi smeri.

Vojska Ljudske republike Kitajske je tako te dni v Republiko Belorusijo prispela z vojaškim transportnim letalom.

Belorusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da bo kitajska vojska sodelovala v skupnem »protiterorističnem usposabljanju«.

Sporočilo pa je seveda jasno: Če se bi ukrajinske enote odločile za vpad v Belorusijo, ne bodo imele opraviti samo z Rusi in Belorusi, pač pa tudi s Kitajsko.

Skupno usposabljanje beloruskih in kitajskih enot bo potekalo od 8. do 19. julija.

Na beloruskem vojaškem letališču Baranoviči je prvič pristalo kitajsko vojaško transportno letalo.

Prihod kitajske vojske v Belorusijo se je zgodil le nekaj dni po tem, ko se je država uradno pridružila Šanghajski organizaciji za sodelovanje (SCO).

Uradni pristop Belorusije k Šanghajski organizaciji za sodelovanje je bil napovedan na vrhu v Astani.

V organizaciji ne skrivajo, da je eden od ciljev SCO med drugim tudi vojaško sodelovanje med državami članicami.

Ministrstvo za obrambo in mejna straža Belorusije sta pred prihodom kitajske vojske izvedla skupno informacijsko kampanjo proti Ukrajini.

Beloruska vojska od 21. junija izvaja preverjanje pripravljenosti, ki se je začelo dan po tem, ko so beloruske mejne straže sporočile, da naj bi se ukrajinska vojaška skupina ob beloruski meji povečala.

Da bi ustvarili vtis resnih »manevrov«, so celo priprave na vojaško parado predstavljali kot preizkus.

Situacija se je zaostrila, ko so 28. junija zjutraj beloruske mejne straže objavile videoposnetek sestrelitve domnevno ukrajinskega drona DJI Mavic:

Poleg tega so Belorusi poročali, da so na istem odseku meje našli skladišče orožja.

Kitajski specialci so ob tem nameščeni tik ob meji s Poljsko in le 40 kilometrov od meje z Ukrajino.

Kitajski specialci so ob tem nameščeni tik ob meji s Poljsko in le 40 kilometrov od meje z Ukrajino.

Take enote na Zahodu imenujejo tripwire - sprožilne žice.

Če jih kdo pohodi, se odzove matična država...

ZDA jih imajo po vsem svetu.

Vendar tudi Kitajska kaže, da na ameriške provokacije ne bo ostala nema.

Sporočilo pa je jasno: Če se bi ukrajinske enote odločile za vpad v Belorusijo ne bodo imele opraviti samo z Rusi in Belorusi, pač pa tudi s Kitajsko.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek