REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Opozorilo iz Zagreba: Odkrita toleranca do ustaštva vodi v zanikanje zločinov nacistične NDH

Opozorilo iz Zagreba: Odkrita toleranca do ustaštva vodi v zanikanje zločinov nacistične NDHLora Vidović in Andrej Plenković | Vir: Pixsell

Varuhinja človekovih pravic na Hrvaškem Lora Vidović je te dni ostro opozorila vlado premierja Andreja Plenkovića, da odkrita strpnost do ustaštva in simbolov nacizma ter zgodovinskega revizionizma v hrvaški družbi povzroča ustvarjanje atmosfere, ki spodbuja krepitev revizionističnih stališč o značaju Neodvisne države Hrvaške (NDH), ki je bila ustvarjena na rasističnih in nacionalističnih ideologijah po vzoru na tretji rajh, in kot takšna sprejemala lastne rasne predpise in jih uveljavljala, poroča splitska Slobodna Dalmacija v članku "Varuhinja človekovih pravic ostro napadla policijo, Cerkev, državno pravobranilstvo ...: s toleriranjem ustaških simbolov ogrožate ustavo in odpirate prostor za bohotenje sovraštva."

Neodvisna država Hrvaška je bila ustvarjena na rasističnih in nacionalističnih ideologijah po vzoru na tretji rajh.

V izčrpni analizi Lora Vidović navaja, da so ustaški simboli narisani in natisnjeni na avtobusnih postajališčih, stenah, stadionih, plakatih, pa tudi spomenikih NOB.

"Po vsej Hrvaški so kljukasti križi in ustaško 'U' ter pozdrav 'Za dom pripravljeni!'. Ta obeležja izstopajo tudi na spletnih portalih in na družbenih omrežjih s komentarji, ki žalijo in ponižujejo ter spodbujajo sovraštvo do Romov, Srbov, Judov in drugih", trdi hrvaška varuhinja človekovih pravic, ki to dolžnost opravlja že pet let.

Odkrita toleranca do ustaštva

Varuhinja ob tem opozarja, da se na Hrvaškem tiskajo tudi knjige, objavljajo intervjuji, snemajo filmi in televizijske oddaje, v katerih se poveličuje ustaštvo oziroma zmanjšuje ali zanika zločinski značaj NDH.

"Takšna stališča so poleg hujskaških in nacionalističnih medijev izražena tudi v uradnem glasilu Katoliške cerkve (Glas koncila) na Hrvaškem, prodrla pa so tudi v prevladujoče medije, vključno z javno televizijo," opozarja Lora Vidović.

Pozdrav "za dom spremni" je neločljiv od zločinov, storjenih med drugo svetovno vojno.

Hkrati s tem opozorilom hrvaške varuhinje človekovih pravic so stranke levice, ki jih vodi SDP, napovedale zakon, ki bi prepovedal prikazovanje ustaških simbolov, pa tudi pozdrav "Za dom pripravljeni".

Lora Vidović zelo neposredno opozarja, da je bil "Za dom pripravljeni" ("za dom spremni" v izvirniku) uradni pozdrav v NDH in zagotovo ne nekakšen "stari hrvaški pozdrav", kot je pred kratkim trdila celo aktualna hrvaška predsednica.

"Ta pozdrav je neločljiv od zločinov, storjenih med drugo svetovno vojno," trdi varuhinja v svojem letnem poročilu.

Lora Vidović
Lora Vidović | Vir: Pixsell

Zanimivo je, da na Hrvaškem ni bilo nobene "uradne" reakcije na ostro poročilo varuhinje o klavrnem položaju človekovih pravic v državi.

Noben politik iz državnega vrha se ni odzval, čeprav je to na Hrvaškem prvič, da takšna ostra kritika celo obsodba hrvaške vlade zaradi nesprejemljivega položaja človekovih pravic v državi, zlasti odprte strpnosti do ustaštva, prihaja iz ene pomembnejših državnih institucij, kot je urad ombudsmanke.

 Na Hrvaškem prvič takšna ostra obsodba politike hrvaške vlade, zlasti odprte strpnosti do ustaštva, prihaja iz ene pomembnejših državnih institucij.

To je sicer že druga klofuta Plenkovićevi vladi, ker je marca 2017 tudi ameriški State Department v svojem rednem poročilu o stanju človekovih pravic za leto 2016, glede položaja na Hrvaškem ugotovil, da krši pravice žensk, Srbov, istospolnih...

Ob tem so ZDA oblast v Zagrebu ocenile kot skorumpirano, vzdušje v družbi pa kot antisemitsko.

Analiza varuhinje pa tokrat opozarja, da je tudi Evropski parlament nedavno opozoril na nevarno krepitev desnega ekstremizma na Hrvaškem.

Mark Perković Thompson
Marko Perković Thompson | Vir: Pixsell

Lora Vidović kritizira tudi dejstvo, da se v državi dopušča predvajanje Bojna Čavoglave; gre za sporno pesem razvpitega hrvaškega pevca Marka Perkovića Thompsona, ki na svojih koncertih malikuje ustaštvo in spodbuja sovraštvo do Srbov in drugih narodnih manjšin.

Varuhinja po drugi strani navaja primera Avstrije in Nemčije, kjer so predvidene drakonske kazni za razkazovanje nacističnih simbolov, vključno z ustaškim.

Avstrija je sodobne ustaše uvrstila ob teroriste t. i. Islamske države, ki jih bo v prihodnje za bahanje z ustaško ikonografijo kaznovala z globami do 10.000 evrov.

Avstrija je sodobne ustaše uvrstila ob teroriste t. i. Islamske države, ki jih bo v prihodnje za bahanje z ustaško ikonografijo kaznovala z globami do 10.000 evrov, opozarja portal 24sata.hr.

Ne nazadnje se je za podobno prepoved ustaških simbolov odločila celo Avstralija, kjer živi veliko število hrvaških izseljencev.

Obsežen dokument hrvaške varuhinje navaja številne primere odkritega razpihovanja sovraštva na Hrvaškem.

Jesenovac
Jesenovac | Vir: Profimedia

"Revizionistične interpretacije karakterja NDH in licitiranje števila žrtev koncentracijskega taborišča Jasenovac so grozljiva žalitev za žive družinske člane in žrtve ter pripadnike narodov, ki so bili žrtve ustaškega režima," sklene Lora Vidović.

Hrvaško ustavno sodišče je sicer že oktobra leta 2017 odločilo, da je imenovanje ulic v spomin na NDH v nasprotju s hrvaško ustavo.

Sodniki so ob tej priložnosti poudarili, da je bila NDH fašistična in nacistična država ter da sodobna Hrvaška ni njena naslednica. Kot so dodali, je znana zgodovinska resnica, da je bila NDH fašistična in nacistična tvorba, ki je zanikala legitimna prizadevanja hrvaškega naroda za lastno državo.

Boris Vlašić v Jutarnjem listu: 'Postali smo dežela, ki sovraži, nezaželena in grda ... Danes ni pomembno, kdo je bil prvi, ali kdo se je vse pridružili sovraštvu. Pomembno je, kdo bo najprej rekel - ne.'

Značaj NDH zanika tudi temeljne vrednote hrvaškega ustavnega reda, so zapisali oktobra lani na spletni strani hrvaškega ustavnega sodišča, toda niti ta "opomin" očitno ni učinkoval, kot izhaja iz poročila hrvaške varuhinje človekovih pravic.

Boris Vlašić v komentarju "Kako nam je Lora Vidović dopovedala, da smo dežela, ki sovraži" (Jutarnji list) našteva sovražne in pro-ustaške izpade predvsem do Srbov in drugih narodov s strani prvega predsednika samostojne Hrvaške Franje Tudjmana in aktualne hrvaške predsednice Kolinde Grabar Kitarović, ki je - med ostalim - ukazala umakniti doprsni kip Josipa Broza Tita ter srčno zagovarjala ustaški pozdrav "za dom spremni".

Jutarnji list v komentarju o poročilu varuhinje nato sklene: "Postali smo dežela, ki sovraži, nezaželena in grda. Ljudje, ki sovražijo, nikoli ne bodo srečni, saj bodo po prvih našli nove, ki jih bodo motili in jih bo treba sovražiti. Takšna je tudi dežela, ki jo tvorijo. Zato danes ni pomembno, kdo je bil prvi, ali kdo se je vse pridružili sovraštvu. Pomembno je, kdo bo najprej rekel - ne."

Delite članek