REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Avstrija na razširjen seznam prepovedanih simbolov uvrstila tudi ustaške simbole

Avstrija na razširjen seznam prepovedanih simbolov uvrstila tudi ustaške simboleUstaši

Avstrijska vlada je danes potrdila osnutek razširitve seznama prepovedanih skrajnih simbolov, ki bo stopil v veljavo predvidoma marca prihodnje leto. Na posodobljen seznam so med drugim uvrstili simbole turške nacionalistične organizacije Sivi volkovi in hrvaških ustašev.

Od nastanka zakona leta 2014 je bil seznam prepovedanih simbolov precej kratek. Trenutno so na njem le simboli skrajnih skupin Islamska država in teroristične mreže Al Kaida ter drugih skupin, ki so povezane z njima. Sedaj bodo na seznam vključili tudi tiste organizacije, "ki se jih pripisuje političnemu islamu in drugim ideologijam, ki spodbujajo nasilje, ter so v nasprotju s temeljnimi vrednotami demokracije", so sporočili iz avstrijske vlade.

Sedaj bodo na seznam vključili tudi tiste organizacije, "ki se jih pripisuje političnemu islamu in drugim ideologijam, ki spodbujajo nasilje, ter so v nasprotju s temeljnimi vrednotami demokracije", so sporočili iz avstrijske vlade.

V prihodnje bodo tako med drugim prepovedani še simboli omenjenih Sivih volkov in ustašev ter separatistične Kurdske delavske stranke (PKK) in palestinskega gibanja Hamas. Tudi simboli drugih skupin, ki so v pravnih aktih Evropske unije zavedene kot teroristične organizacije, bodo prepovedani.

Turška diaspora, Sivi Volkovi, foto: AP/ Adem Altan

Prepoved uporabe simbolov pa nikakor ni uperjeno proti verskim simbolom, so poudarili pri vladi.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je ocenil, da se s tem borijo proti radikalizaciji in terorizmu. To ne pomeni, da imamo z ustaši resne težave, je odgovoril kancler na vprašanje hrvaškega novinarja. Ukrep ni uperjen proti Hrvaški, je dodal.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je ocenil, da se s tem borijo proti radikalizaciji in terorizmu.

Predlog reforme zakona morajo sedaj še pregledati, a pri vladi načrtujejo, da bo v veljavi od 1. marca prihodnje leto.

Delite članek