REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Škandalozna razsodba: ustaški pozdrav “Za dom spremni” je izraz "legitimnosti hrvaških oblasti"

Škandalozna razsodba: ustaški pozdrav “Za dom spremni” je izraz Za dom spremni - Hrvaška

Med postopkom namreč po sklepu sodišča “ni bilo ugotovljeno, da bi del javnosti motilo dejstvo, da je zastava (z besedilom iz časov NDH) plapolala vsem na očeh niti je bila podana javna ovadba”.

Tako se glasi izrek razsodbe, s katero je prekrškovno sodišče v Požegi odločilo, da je ustaški pozdrav “Za dom spremni!” (v prevodu: za dom pripravljeni) iz časa druge svetovne vojne, izraz volje in legitimnosti oblasti na Hrvaškem, poroča sarajevsko Oslobodjenje.

Požega (prej Slavonska Požega) je mesto v požeški kotlini, na desnem bregu reke Orljave, v vzhodni Hrvaški; upravno spada pod Požeško-slavonsko županijo. Omenjena sodba je le še ena v vrsti osvobajajočih razsodb, ki sedaj vsem na Hrvaškem omogočajo neomejeno in brezskrbno uporabo ustaškega pozdrava iz časa Neodvisne države Hrvaške (NDH). To je razlog, da vsi desni portali na Hrvaškem sedaj ocenjujejo, da je klicati “Za dom spremni!” zdaj že “povsem zakonito na Hrvaškem”.

Sodnica Prekrškovnega sodišča v Požegi, Đurđica Čakalić, je namreč z opisano obrazložitvijo oprostila Stanka Dragičevića, ki je bil obtožen, da je na svojem dvorišču na kovinskem stebru dvignil zastavo, ki vsebuje sporni napis “Za dom spremni!”

Za dom spremni - Požega

Hrvatski nedjeljnik navaja, da je sodnica v obrazložitvi oprostilne sodbe poudarila, da “sporna zastava predstavlja znamenje sestavnega dela hrvaške vojske – HOS-a, ki je uradno registriran in predstavlja izraz volje in zakonitosti hrvaških oblasti.”

Uporaba ustaškega pozdrava “Za dom spremni!” je bila kljub zakonodaji, ki tudi na Hrvaškem prepoveduje uporabo fašističnih in nacističnih simbolov, “amnestirana” že lansko leto na prekrškovnem sodišču v Slunju, ko je bil tam oproščen kontroverzni hrvaški pevec Marko Perković Thompson. Policija se potem ni pritožila zoper to sodbo, zato je ta postala pravnomočna.

Thompson je tudi letos koncert v Glini, ki je organiziran ob proslavi hrvaškega “Dana zmage”, ko je bilo s Hrvaške leta 1995 pregnanih 250.000 Srbov, začel s skladbo “Bojna Čavoglave”, ki se začne prav z ustaškim pozdravom. Toda, za razliko od lanskega leta, policija tokrat ni vložila prijave na pristojno tožilstvo, to odločitev, ki je v nasprotju z veljavno zakonodajo, pa je opravičevala z “uveljavljeno sodno prakso”, ki zavrača take ovadbe.

Thompsonu so bili sicer v zadnjem času zaradi vsebine njegovih pesmi koncerti prepovedani v Avstriji, Švici, Nemčiji in Sloveniji.

Na koncu se je izkazalo za daljnovidno in točno predvidevanje ter opozorilo antifašističnega dela javnosti, da toleriranje ustaškega pozdrava “Za dom spremni!” na zastavah HOS hkrati dejansko pomeni tudi legalizacijo tega simbola NDH.

Efraim Zuroff Vir:Wikipedija

Komisija, ki jo je ustanovil hrvaški premier Andrej Plenković, ki se je ukvarjala s simboli “totalitarnih režimov”, je namreč s svojim nenavadnim sklepom, da je ta pozdrav sicer “neustaven”, toda na zastavah HOS-a “ob posebnih priložnostih” dovoljen, de facto amnestirala ta pozdrav iz časa fašistične NDH, v kateri so ustaši na grozovit način umorili na stotine tisočev Srbov, Judov, Romov in domačih antifašistov.

Po oceni Zuroffa je Hrvaška z vstopom v EU sprejela njene vrednote, to, kar se dogaja s pozdravom 'za dom spremni' sedaj, pa niso evropske, pač pa fašistične vrednote.

“To je škodljivo in žaljivo za vse narode, ki so bili žrtve ustaškega režima, katerega uradni pozdrav je to bil, ustvarilo pa bo tudi težave v notranjih in mednarodnih odnosih, ko gre za Hrvaško,” je ocenil predsednik Srbskega narodnega sveta na Hrvaškem Milorad Pupovac.” Sodbo je kritično ocenil tudi Efraim Zuroff, direktor Centra Simona Wiesenthala iz Jeruzalema.

”Vsaka izjava, kot na primer tista, ki jo je dal vladin Svet (pod taktirko premierja Plenkovića) za soočanje s preteklostjo in ki lahko pusti vtis, da so ‘ustaši morda naredili nekatere slabe stvari, ampak niso bili tako slabi, oni so junaki, treba bi bilo slediti njihov primer,’ je popolni absurd,” je opozoril Zuroff, ki je pred nekaj meseci obiskal Zagreb. Po njegovi oceni je Hrvaška z vstopom v EU “sprejela njene vrednote”, to, kar se dogaja s pozdravom “za dom spremni” sedaj, pa “niso evropske, pač pa fašistične vrednote.”

Zakaj ta pozdrav ni in ne more biti "stari hrvaški pozdrav" in zakaj je zaradi prakse stalne uporabe v NDH postal simbol te marionetne države, pa kažejo plakati in uradni dokumenti NDH, objavljeni tukaj.