REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Thompson in general NDH po ustaško pozdravljata publiko in turiste

Thompson in general NDH po ustaško pozdravljata publiko in turisteThompson

Medtem ko posledice odpovedanega koncerta Marka Perkovića Thompsona še vedno odmevajo v Sloveniji (predvsem zaradi razveljavitve sodbe Upravnega sodišča s strani Vrhovnega sodišča Slovenije glede presoje, da MNZ ni ravnala počasi in s tem protizakonito) je bil v hrvaškem Nuštru organiziran še en koncert tega glasbenika, ki poveličuje ustaštvo in zato ni presenečenje, da so se na koncertu večkrat slišali vzkliki "za dom spremni" (v prevodu: pripravljeni za dom).
Thompson je namreč svojo pesem "Čavoglavi" začel z vzklikom "za dom!", publika pa mu je na to strumno odgovorila "spremni!" (pripravljeni). Gre za razvpiti pozdrav ustaškega režima, ki je v času druge svetovne vojne kot marionetna oblast Tretjega rajha izvajal množične zločine na področjih Hrvaške, BiH in Srbije, enote NDH pa so se borile tudi zoper Sovjetsko zvezo. Hrvaški Index.hr je objavil tudi posnetek, na katerem se vse to lepo sliši. Lokalna policija pa je navkljub temu dejstvu tudi tokrat trdila, da ni imela nobenega razloga, da se odzove in poda kazensko ovadbo.
Nekaj zelo podobnega pa vsak dan doživijo tudi turisti v Dalmaciji. Plakat stranke HOS z napisom "Za dom spremni" in imenom znanega ustaškega vojnega zločinca Rafaela Bobana Francetića je postavljen kar na izhodu iz Splitsko-dalmatinske županije, ob cesti D-56, v vasi Crivac, občina Muć.

Thompson je namreč svojo pesem "Čavoglavi" začel z vzklikom "za dom!", publika pa mu je na to strumno odgovorila "spremni!" (pripravljeni). 


Plakat je v resnici grb IX. bojne HOS-a, ki je imela ime ustaškega generala. Ta stranka že dolga leta pred spomenikom, ki ga je postavila sama občina, praznuje 10. april, dan ustanovitve Neodvisne države Hrvaške. Rafael Boban je bil sicer poveljnik "Črne legije", odgovorne za veliko število zločinov nad civilnim, predvsem srbskim prebivalstvom. Z okupatorji  je Črna legija sodelovala predvsem v tretji ofenzivi proti partizanskim enotam, v ofenzivi na Kozaro in Bosansko Krajino. Zločini, ki so jih izvajale Francetičeve sile so bili tako obsežni, da so Nemci zato, ker so se bali, da bodo pokoli samo še okrepili partizansko in četniško gibanje, v nekem trenutku celo razorožili eno četo Črne legije in za aretirali samega Francetića. Ob ofenzivi konec leta 1942 v vzhodni Bosni so, kot je ostalo zabeleženo v zgodovinskih virih, "hrvaške ustaške in policijske sile poklale in deloma v reko pometale veliko število beguncev, ki so bežali proti Drini," ti begunci pa so bili "skoraj izključno ženske in otroci."

Boban Francetić
To je običajen, vsakdnevni prizor, samo kilometer od rojstnega mesta Marka Perkoviča Thompsona


Ob tem je cesta D-56, ob kateri stoji reklami pano za poveljnika Črne legije, ena od priporočenih alternativnih smeri potovanja v primeru, če se želite izogniti zelo visokim cestninam na "Dalmatini" in predstavlja najhitrejšo in najkrajšo pot do severa države. Iz smeri Drniša tako vojni zločinec Rafael Boban pozdravlja potnike, ki potujejo proti Kninu, kjer so bili večinsko prebivalstvo do avgusta leta 1995 Srbi. Mimo pogosto pripeljejo tudi vozila iz drugih držav. Mesto postavljenega napisa in ustaškega pozdrava se sicer nahaja samo kilometer od Čavoglav, rojstnega mesta Marka Perkovića Thompsona, ki velja za ustaško oziroma desničarko "estradno ikono" sodobne Hrvaške.
Predstojnik Muća Filip Stupalo je za Index.hr dejal, da se "del ob cesti nahaja v Ružiću" in da zato nimajo pristojnosti nad postavljanjem spornega napisa, ki so ga pred okoli sedmimi meseci "postavili (lokalni) fantje" ter da na zadnjih volitvah "temu nihče ni posvečal pozornosti". Medtem v občini srčno zagovarjajo ohranjanje spomina na branitelje Hrvaške, "ne glede na to, pod kakšno zastavo so se borili."

 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek