REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V Italiji razkrili neonacistično skupino, ki je grozila s smrtjo Salvijiju, zasegli številne puške in celo rakete

V Italiji razkrili neonacistično skupino, ki je grozila s smrtjo Salvijiju, zasegli številne puške in celo raketeSalvini in orožje neonacistov

Podpredsednik italijanske vlade in notranji minister Matteo Salvini je danes povedal, da je policijska preiskava o "ukrajinski skupini", ki naj bi ga ubila, pripeljala do velikega zasega orožja, vključno z raketami zrak-zrak. Ob tem so našli tudi drugo orožje in razne nacistične simbole.

Skupina naj bi bila povezana z oboroženimi skupinami v Ukrajini, ki so se borile proti ukrajinskim proruskim separatistom. Kljub temu pa so nekateri tuji mediji – na primer BBC in nekateri nemški mediji – poročali napačno, češ da je rožje pripadalo skupinam, ki podpirajo separatiste v Ukrajini.

Salvini je dejal, da je zadovoljen,  ker je grožnja njemu pripeljala k 'odkritju arzenala nekaterih norcev.'

Salvini je v pogovoru v Genovi povedal medijem, da so ga italijanske tajne službe opozorile na neko ukrajinsko skupino, ki je načrtovala poskus atentata nanj in da se je nato odzvala policija.

»To je bila samo ena od številnih groženj s smrtjo, ki jih prejemam vsak dan,« je povedal Salvini. Dejal je tudi, da je zadovoljen, ker je ta grožnja pripeljala k »odkritju arzenala nekaterih norcev«.

Raketa neonacistov - Italija

Tudi italijanska policija se je nekoliko poigravala z obveščanjem javnosti. Najprej je sporočila, da so orožje zasegli neonacistični skupini, ki je delovala v severni Italijin da se je ta skupina  skupina borila proti separatistom Donbasa v vzhodni ukrajinski regiji.

Policija je našla puške, strojnice, bajonete, pištole in nacistične oznake, pa tudi rakete, ki jih je skupina po poročilih dobila iz Katarja in je domnevno poskušala prodati.

To je sicer skladno s številnimi poročili o tem, kako so ukrajinske sile dobivale pomoč za boj proti ruskim separatistom tudi s strani skrajnih desničarskih gibanj po vsej Evropi. Vendar je nato policija izjavo spremenila tako, da je omenjala skrajneže, ki so "sodelovali v oboroženih spopadih" v Ukrajini, ne da bi določili stran.

Izkazalo se je, da je bil med tremi moškimi, ki so bili aretirani med racijo, Fabio Del Bergiolo, nekdanji inšpektor za varnost na mejah, ki se je leta 2001 udeležil volitev v senat za neofašistično stranko Forza Nuova, so poročali italijanski mediji.

Policija je našla puške, strojnice, bajonete, pištole in nacistične oznake, pa tudi rakete, ki jih je skupina po poročilih dobila iz Katarja in je domnevno poskušala prodati.

 

Delite članek