REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kako so iz Rusije financirali Salvinijevo ligo: »Potrebujemo denar za politično kampanjo v korist obeh držav.«

Kako so iz Rusije financirali Salvinijevo ligo: »Potrebujemo denar za politično kampanjo v korist obeh držav.«Salvini, Putin in rublji

Italijansko javno tožilstvo v Milanu je sprožilo preiskavo, s katero bo preverilo novinarske navedbe, da naj bi se vladna Liga prek naftnega posla z Rusijo obogatila za 57 milijonov evrov, medtem pa s portala BuzzFeed  znova curljajo nove podrobnosti o poslih Severne lige z ruskimi podjetji.

Savioni je v pogovoru zatrdil, da s tem ne želijo zaslužiti, pač pa le dobiti denar za 'vzdrževanje politične kampanje' ki je 'v korist, v obojestransko korist obeh držav.'

Na sporne posle je že na začetku leta opozarjal italijanski tednik L'Espresso, nedavno pa jih je podrobno opisal ameriški portal BuzzFeed. Vodja Lige Matteo Salvini je navedbe zavrnil, afera pa je v Italiji sprožila burne odzive.

Vendar pa Gianluca Savoini, viden svetovalec Severne lige ni bil povabljen ne na oktobrsko večerjo med obiskom vodje Lige v Moskvi ne na julijsko med obiskom ruskega predsednika Vladimirja Putina v Rimu. Salvini ne izključuje, da bo dolgoletnega člana Lige in poslovneža z Rusijo izključil iz stranke.

Tuje donacije političnim strankam so v Italiji prepovedane, toda 18. oktobra lani naj bi se v moskovskem hotelu Metropol o ruskem financiranju Salvinijeve evropske predvolilne kampanje dogovarjali trije Rusi in trije Italijani.

Salvini in Putin Vir:RT

Na zvočnem posnetku, ki ga je objavil BuzzFeed, se Savoini dogovarja za naftni posel, od katerega naj bi 65 milijonov dolarjev padlo v blagajno Lige.

Namen preiskave milanskega tožilstva je zdaj raziskati, ali je bil sklenjen dogovor o ruskem financiranju Lige in ali je Liga – ki je na evropskih volitvah prepričala več kot tretjino italijanskih volivcev – denar tudi dobila.

Res želimo imeti odlično zavezništvo s temi strankami, ki so proruske, toda ne za Rusijo zaradi Rusije, pač pa zaradi naših držav.

Buzzfeed pa je objavil tudi prepis zvočnega posnetka, kjer se da natančno prebrati, kaj so se dogovarjali. Kot poroča Guardian je šlo za postopek prodaje najmanj 3 milijonov ton dieselskega goriva (pa udi kerozina) italijanskemu podjetju, toda tako, da so ob tem finančno smetano pobrala podjetja in osebe, povezane s Severno ligo. Vse skupaj so se dogovarjali 18. oktobra 2018, ko se je Salvinijev odposlanec Gianluca Savoini, srečal z še dvema Italijanoma in tremi Rusi v moskovskem hotelu Metropol.

Dogovarjali so se o tem, kako bi dobičke od prodaje naftnih derivatov speljali v roke Severni Ligi in to še pred evropskimi volitvami v maju. Savoini je zgodbo že zavrnil kot »lažno novico«.

L’Espresso nima dokazov, da je bil dogovor na koncu tudi izveden, toda očitno je, da so dogovori o tem potekali. Novinar Giovanni Tizian je sicer tudi avtor knjige »Črna knjiga Lige«, v kateri opisuje še druge finančne nečednosti Severne lige.

Salvini in Putin - italijanski mediji
Tako vidijo Salvinija in Marine le Pen nekateri italijanski mediji: Iz "Rusije z ljubeznijo" v novi podobi.

Celoten prepis srečanja je zelo dolg, saj je srečanje med Rusi in Italijani trajalo uro in 15 minut. Je pa zelo zanimiv. Možje so govorili angleško, rusko in italijansko. Ko so govorili rusko ali italijansko, so bile besede prevedene v angleščino.

V začetku pogovora Savoini jasno pove, kaj je cilj sestanka. Objavljamo začetek prevoda pogovora.

Savoini: »Zelo pomembno je, da se v tem geopolitičnem trenutku Evropa spreminja. Naslednjega maja bodo evropske volitve. Mi želimo odločati. Želimo spremeniti Evropo. Nova Evropa si mora biti blizu z Rusijo, tako kot prej, zato, ker hočemo znova pridobiti našo suverenost. Res želimo odločati o naši prihodnosti, za Italijane, za naše otroke, za naše sinove. Ne da bi bili odvisni od odločitev iluminatov (razsvetljenih) v Bruslju, v ZDA. Skupaj z našimi zavezniki in kolegi iz drugih strank v Evropi. Svobodnjaško stranko v Avstriji, nemško Alternativo za Nemčijo, v Franciji z gospo Le Pen, na Madžarskem z Orbanom in na Švedskem z Sverigedemokraterna. Imamo svoje zaveznike. Res želimo imeti odlično zavezništvo s temi strankami, ki so proruske, toda ne za Rusijo zaradi Rusije, pač pa zaradi naših držav. Da pa bi bili dobri z Rusijo, moramo biti močni v svojih državah. To je ocena politične situacije za začetek. Sedaj bi prepustil besedo našim tehničnim partnerjem, ki lahko nadaljujejo s to razpravo. Hvala vam.«

Salvini in ruski denar Vir:BuzzFeed

Nato se pogovor nadaljuje. Odgovori ruski poslovnež.

Rus1: Naši tehnični dokumenti so sedaj pripravljeni za to da se predajo gospodu podpredsedniku vlade.

Savoini: Da, da.

Rus1: Toda moramo se pogovoriti o zadnjih odločitvah.

Savoini: prosim, prosim.

Rus1: Da preverimo naše (nejasno) da pripravimo za namestnika predsednika vlade.

Rus1: (v ruščini) Tako je z naše strani vse pripravljeno, vendar se moramo pogovoriti o zadnjih podrobnostih.«

Posrednikom v poslu bi 'priznali' posredniške stroške (comission) v višini 4 ali 5 odstotkov od 'cene v Rotterdamu', odstotki 'popusta' pa bi se plačevali ali po pogodbi med podjetji ali po posebni pogodbi med dvema odvetniškima hišama

Že iz tega začetka pogovora je jasno, da je bil v celoten posel očitno vključen tudi Salvini, podpredsednik italijanske vlade.

Čeprav se bo morda odločil, da zaradi »dela na svojo roko« vso krivdo zvrne na Savoinija. Kakorkoli že v nadaljevanju razpravljajo o vrstah goriva in preko katerih podjetij naj bi opravili transakcije.

»Imamo Eni, ki je na italijanski strani, prav? Imamo rusko naftno podjetje na naši strani in imamo dve podjetji vmes. Banka, vi ste banka in eno rusko podjetje, to bodo tisti, ki bodo podpisali pogodbo z banko,« reče drugi ruski sogovornik.

Potem razpravljajo o tem, kako morajo biti podjetja znana, da ne bi imeli problemov z »poznaj svojega partnerja.« In omenjajo Rosneft ali Lukoil na ruski strani. Italijani so bili pripravljeni od Rusije kupovati ne samo 3, pač pa tudi 6 milijonov ton nafte in to leto za letom, kar pomeni, da bi bilo »dodatno financiranje« s strani Rusije očitno nekoliko bolj trajne narave.

Za komunikacijo so uporabljali tudi WhatsApp in Telegram. Gre za programe, ki so šifrirani.

Pri tem bi posrednikom »priznali« posredniške stroške (comission) v višini 4 ali 5 odstotkov od »cene v Rotterdamu«, odstotki »popusta« pa bi se plačevali ali po pogodbi med podjetji ali po posebni pogodbi med dvema odvetniškima hišama, kar je menda »celo močnejša« vrsta pogodbe, kot zatrdijo možje iz Salvinijeve stranke. Zaslužki nad tem - tudi dodatnih 6 odstotkov - Lige niso zanimali, so pa razumeli, da si dobičke želijo posredniška podjetja - ruski in italijanski podjetniki.

Savioni je v pogovoru zatrdil, da s tem ne želijo zaslužiti, pač pa le dobiti denar za »vzdrževanje politične kampanje« ki je »v korist, v obojestransko korist obeh držav.«

Je pa to seveda nadvse politično uničevalno za Salvinija, njegovo Severno ligo in ostale desne stranke.

Ker ob tem, ko glasno govorijo o "suverenosti" držav v Evropi očitno rade volje prejemajo - ali pa so vsaj priprabvljene sprejemati (podobno kot Svobodnjaki v Avstriji) - paradržaven denar iz Rusije. S tem pa bi seveda te stranke postale odvisne od tuje, velike države, ki ima seveda prav tako svoje lastne interese, ki seveda niso nujno enaki interesom EU.

Pri tem je seveda jasno, da Rusiji politična vizija ne zgolj skrajno levih, pač pa tudi skrajno desnih strank koristi, saj EU z več med seboj sprtimi državami ne bo sposobna sprejemati skupnih odločitev, ki bi lahko bile v nasprotju z interesi Rusije.

Salvini, ki je tudi niotranji minister Italije je že djal, da njegova stranka ni "vzela niti rublja" od Rusov. Opozicijske stranke kljub temu zahtevajo Salvinijev odstop. 

Salvini se enako kot Savioni zavzema za izboljšanje odnosov z Rusijo, le da Savioni svije ideje propagira preko civilnodružbene organizacije ki ima sedež v Lombardiji.

Delite članek