REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Di Maio in Salvini se že prepirata zaradi evropskega zavezništva ksenofobnih strank

Di Maio in Salvini se že prepirata zaradi evropskega zavezništva ksenofobnih strankPredsednik stranke 5 zvezdic Lugi di Maio in predsednik stranke Liga Matteo Salvini

Slovenska Domovinska liga bi bila rada del velike politične družine desnih strank, ki imajo svoje poslance tudi v Evropskem parlamentu. Za to bi jih v Sloveniji na evropskih volitvah moralo podpreti najmanj 30.000 volivcev, kar je malo verjetno. 

Toda tudi v Evropi povezovanje desničarskih strank ne poteka brez težav.

Luigi Di Maio

Pred evropskimi volitvami je vse bolj viden razkol med vladajočima strankama v Italiji - med Gibanjem pet zvezd in Ligo. Vodja populističnega gibanja Luigi Di Maio je zaradi oblikovanja evropskega zavezništva desničarskih strank ostro kritiziral vodjo Lige Mattea Salvinija.

Kljub sporom pred evropskimi volitvami vodji obeh koalicijskih strank sicer zagotavljata, da vlada ni v krizi. "Zelo dobro sodelujem s Salvinijem in Ligo. Težave imamo le pri ideoloških temah, ker Liga zagovarja skrajno desna stališča," je dejal Di Maio.

Di Maio je zaskrbljen zaradi zavezništva Lige s skrajno desnimi strankami, med katerimi so tudi take, ki zanikajo holokavst.

Di Maio je po pisanju italijanskih medijev zaskrbljen zaradi zavezništva Lige s skrajno desnimi strankami, med katerimi so tudi take, ki zanikajo holokavst.

Na njegove izjave se je hitro odzval koalicijski partner Salvini. "Razprave o preteklosti me ne zanimajo. Niti fašizem niti nacionalsocializem niti komunizem se na srečo ne bodo več vrnili. Živimo v letu 2019 in morali bi se zanimati za zaposlovanje, priseljevanje in infrastrukturo. Kdor razpravlja o zgodovinskih napakah, ki so bile storjene pred 70 leti, ne drži koraka s časom," je pojasnil notranji minister.

Italijanski notranji minister Matteo Salvini

Salvini bo v ponedeljek v Milanu predstavil evropsko zavezništvo desničarskih strank, v katerem bo na majskih volitvah v Evropski parlament nastopila tudi njegova Liga.

Na predstavitvi zavezništva naj bi bilo po navedbah Salvinija okoli 20 strank, med njimi avstrijski svobodnjaki (FPÖ) in francoski Nacionalni zbor skrajne desničarke Marine Le Pen.

Srečanje naj bi potekalo pod naslovom Proti Evropi zdrave pameti, v tem okviru pa naj bi Salvini predstavil tako program stranke za evropske volitve kot tudi listo Lige.

Komentarji